masa makowa - 2519 przepisów (strona:79/168)

Drozdzowe paluchy z twarogiem lub makiem czyli Niedzielne Sniadanie doc.57 146

cukru kilka kropli ekstraktu waniliowego 1 łyżka miękkiego masła skórka otarta z połowy cytryny 1-2 łyżki śmietany 18% (by uzyskać odpowiednią konsystencję) ew. gotowa lub własnoręcznie przygotowana masa makowa Drożdże ucieramy z cukrem i mieszamy z mlekiem. Do miski przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie i wlewamy do niego mleko z drożdżami. Lekko zasypujemy mąką z brzegów. Odstawiamy(...)składników. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt grubości 5 mm. Wzdłuż dłuższego boku, na połowę ciasta nakładamy farsz. Przykrywamy druga połową, dociskamy. Ja ćwiartkę ciasta pokryłam masą serowa a druga masą makową, dosmaczoną skórką cytryny, cukrem i zagęszczoną mąką. Złożone ciasto tniemy nożem na ok. 12 pasków. Każdy pasek delikatnie skręcamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Odstawiamy na 20 minut

Dzieje kuchennej Wiewióry
Makowiec zwijany na kruchym cieście 318

szklanka 250 ml) Mąka 4,5 szklanki Masło 200 g Smalec łyżka Śmietana 18 % 3 pełne łyżki Cukier 1,5 szklanki Jajko Żółtka 5 Proszek do pieczenia 2 łyżki Masa makowa z puszki 850 g Przygotowanie: W misce mieszamy za pomocą łyżki lub trzepaczki jajko, żółtka oraz cukier, kolejno dodajemy śmietanę, proszek do pieczenia i mieszamy. dodajemy(...)długości nie dłuższej niż wielkość blaszki. Blat najlepiej podsypać   mąką, dzięki temu ciasto nie będzie kleiło się do blatu i ułatwi to zwijanie. Na rozpłaszczone ciasto wykładamy 1/3 masy makowej i zwijamy w roladę, zaczynając najpierw od zwinięcia krótszych boków do środka. Jak to zrobić zobaczycie w filmie poniżej. Postępujemy tak samo z każdą częścią ciasta. Gotowe rolady zawijamy

Kulinarne przygody
Ciasto Makowe 100

Składniki: 600g mąki 50g drożdży 3/4 szklanki mleka 4 jajka 210g masła 200g cukru 400g masy makowej 1 torebka cukru waniliowego - opcjonalnie 1)Zagotuj mleko. Wysyp 500g mąki i uformuj dołek, do którego wlej 1/2 szklanki mleka. Połącz je ze sobą.  Możesz to zrobić na blacie, ja jednak zrobiłam w misce, bo mleko zaczęło mi się rozlewać na cały(...)cukrem i szczyptą soli. Dodaj do ciasta. Odstaw na jakiś czas. 4) Posmaruj blachę do  pieczenia margaryną i wysyp mąką. Przełóż do niej ciasto i nałóż na nie masę makową. 5) Cukier waniliowy, 100g cukru, 100g mąki i 60g roztopionego masła zmiksuj ze sobą, powinna powstać kruszonka mnie wyszło jej dość mało, jeżeli u ciebie też, możesz podwoić proporcje

cukrem pudrem posypane
ekspresowe ciasteczka choineczki z ciasta francuskiego 118

składniki: 1-2 arkusze ciasta francuskiego patyczki do szaszłyków dodatki: lukier, roztopiona czekolada, krem czekoladowy, kolorowa cukrowa posypka, masa makowa, cynamon wymieszany z cukrem wykonanie: Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwijamy i pozostawiamy na chwilkę aby nabrało temperatury pokojowej. Tniemy paski ok. 1,5 cm wzdłuż dłuższego boku. Następnie każdy pasek składamy w „harmonijkę” na kształt choinki(...)studzimy na kratce. Dowolnie dekorujemy np . lukrem białym, lukrem zabarwionym na róże kolory. Roztopioną czekoladą, kolorową cukrową posypką… Możemy również ciasto przed pocięciem na paski delikatnie posmarować masą makową lub oprószyć cynamonem wymieszanym z cukrem i delikatnie „przyklepać” a następnie pociąć na paski. Smacznego! Wesołych Świąt

Domowy Smak Jedzenia
Makowiec Japoński 2667

pierwszy spróbowałam tego ciasta, bardzo mi ono zasmakowało. Od tamtego czasu poczyniłam ze dwie nieudane próby wykonania go w swoim domu. Za czyjąś radą wykorzystałam wówczas gotową masę makową i myślę, że było to główne źródło niepowodzenia. Ciasto wyszło zbyt mokre i nie takie o jakie mi chodziło. W końcu trafiłam na ten przepis i postanowiłam spróbować raz jeszcze(...)ostatnie składniki i tak z lekka „okroiłam”. Wykonanie ciasta jest proste, i jedynie osączanie maku może lekko zniechęcać;) Powiem Wam jednak, że warto się skusić i zamiast masy makowej kupić do tego ciasta mak mielony. 500 g mielonego maku (może być też zwykły mak, jednak po sparzeniu mlekiem i odsączeniu, należy go zmielić – polecam kupić od razu

Smaki Na Talerzu
Tarta z makiem 252

wygląda, dlatego pełni też fajną rolę dekoracji :)  Ciasto : ok 300g mąki pszennej 2 żółtka 3/4 szkl cukru pudru 150 g masła odrobinka proszku do pieczenia Dodatkowo : 1 puszka masy makowej z bakaliami 2 białka pozostałe z ciasta cukier puder do posypania tarty Przygotowanie : Składniki na ciasto wyłożyć na stolnicę i zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Formę na tartę(...)200st. C. W trakcie podpiekania spodu, pozostałą 1/3 część ciasta cienko rozwałkowujemy i wycinamy gwiazdki. Po upływie 10 min zdejmujemy obciążenie i na spód wykładamy masę makową wymieszaną bardzo dokładnie z 2 białkami, wyrównujemy wierzch i wkładamy do piekarnika. Pieczemy dalej tartę przez ok. 35 min w 170st. C (ja swoją przykryłam papierem do pieczenia i tak piekłam, bo boki

charlotte gotuje
Drożdżówki z makiem 119

pyszne! 0,5 kg mąki pszennej tortowej 3 łyżki cukru (70 g) 27 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 75 g masła 1 żółtko (do posmarowania) 500 g masy makowej Lukier: 1 białko 1 łyżka soku z cytryny ¾ szklanki cukru pudru Mąkę pszenną przesiewamy do misy miksera. Na dnie formujemy ,,dołek”. Kruszymy do niego świeże drożdże, wsypujemy połowę cukru(...)Formujemy kulę i odstawiamy na 1,5 godziny aby wyrosło.  Po tym czasie na oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy prostokąt o wymiarach 50 *35 cm. Na rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy masę makową.  Następnie ciasto zwijamy w rulon (wzdłuż krótszego boku). Rulon kroimy na kawałki o szerokości około 5 cm. Drożdżówki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.   Drewnianą

VioletoweKucharzenie
Makowiec warstwowy z jabłkiem 515

maku, który wsypałam do zagotowanego mleka i odstawiłam na godzinę. Do maku dodać miód, cukier, stopione masło i kaszę mannę. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej i dodać do masy makowej. Białka ubić na sztywną pianę z solą i delikatnie wmieszać. Pianę ubijamy tuż przed składaniem ciasta. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Śmietanę rozmieszać z żółtkami wlać do przesianej mąki(...)stolnicę i podzielić na cztery części. Z każdej rozwałkować prostokąt o wielkości formy 22 x 36 cm. Formę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Włożyć pierwsze ciasto, rozsmarować warstwę masy makowej i tak naprzemiennie, tak aby ciasto znalazło się na górze. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu na 2 godziny. Przed włożeniem do piekarnika wierzch posmarować mlekiem. Piec przez

https:KKuchniaMniam
Kluski z makiem i orzechami 108

już od lat. To taka potrawa last minute, ponieważ składniki do niej można kupić praktycznie w każdym sklepie spożywczym. Składniki 500 g makaronu pełnoziarnistego 100 g maku lub gotowej masy makowej (o ile nie zawiera syropu glukozowo-fruktozowego, oleju palmowego lub innych chemicznych składników) garść orzechów laskowych garść orzechów nerkowca garść suszonej żurawiny garść rodzynek garść migdałów 4 łyżki miodu(...)Mielimy dwa razy. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Do gotującej się wody dodajemy łyżkę oliwy. Następnie makaron odlewamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie do makaronu dodajemy mak lub masę makową i dokładnie mieszamy. Dodajemy orzechy, bakalie oraz miód. Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe

My Chcemy Jeść
makowiec z masy makowej bakaliowej... 134

drożdże świeże 5 dag, mąka pszenna 60 dag, cukier 1/2 szklanki, aromat rumowy 1/2 łyżeczki, sól - szczypta, jajka 4 sztuki, mleko letnie 1 szklanka, margaryna stopiona 80 gram, masa makowa bakaliowa 1 puszka drożdże rozetrzeć w misie robota z 1 łyżką mąki, cukru, 1/2 szklanki mleka i zostawić do podrośnięcia na 30 minut w ciepłym miejscu, po podrośnięciu(...)mocno urosło wyrośnięte ciasto dać na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkować, 2 białka widelcem roztrzepać i pędzelkiem posmarować całe ciasto, białka trochę zostawić do posmarowania wierzchu na cieście rozsmarować masę makową z puszki, boki podwinąć na mak i zwijać ciasno roladę ciasto przełożyć do blaszki z papierem do pieczenia, posmarować wierzch białkiem piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto

W Mojej Kuchni Lubię
Tradycyjny makowiec 140

Nowym Roku 2017! 3,5 szklanki mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 50 ml mleka 2,5 łyżki cukru 150 g margaryny 2 jajka 850 g gotowej masy makowej Cukier puder Skórka pomarańczowa Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże oraz łyżkę cukru. Całość dokładnie mieszamy do momentu rozpuszczenia cukru i drożdży. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Margarynę rozpuszczamy, studzimy(...)Ciasto przykrywamy sucha ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Po tym czasie ciasto przekładamy na blat oprószony mąką. Rozwałkowujemy prostokąt o grubości 0,5 cm. Na placku rozsmarowujemy masę makową (z każdej strony zostawiamy około 2 cm). Roladę zawijamy do środka, boki podwijamy pod spód aby mak nie wypłynął. Odstawiamy do podrośnięcia na 30 minut. Gotowe ciasto zawijamy

VioletoweKucharzenie
Rogale Marcińskie 143

półfrancuskie: 0,5 kilograma mąki 200 ml.mleka 60 gram masła 60 gram cukru 1 jajko i 1 żółtko 2 gramy soli 10 gram drożdży 150 gram zamrożonego masła Masa makowa: 500 gram białego maku 250 gram miodu 100 gram masła 50 gram orzechów włoskich 50 gram migdałów 4 jajka aromat pomarańczowy Lukier: 100 gram cukru pudru kilka łyżek(...)każdym razem schładzamy w lodówce, w ten sposób powstało nam 81 warstw ciasta. Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm., ostrym nożem wycinamy naprzemiennie długie trójkąty, masę makową przekładamy do rękawa cukierniczego, smarujemy każdy trójkąt. Zwijamy rogale zaczynając od podstawy trójkąta, po trzech centymetrach środek nacinamy nożem i zwijamy dalej, pozostawiając koniec trójkąta nie zwinięty, boki łączymy

Bajeczna Kuchnia
Ciasto krucho-drożdżowe 158

cukru pudru 150 g masła 2 jajka szczypta soli cukier waniliowy otarta skórka z cytryny 50 g świeżych drożdży 1 łyżka ciepłej wody 2 łyżki gęstej śmietany Dodatkowo: masa makowa, dżem, powidło, etc. Wykonanie: Drożdże rozetrzyj z łyżką ciepłej wody, a następnie wymieszaj ze śmietaną i odstaw w ciepłe miejsce. Roztop masło i odstaw do przestygnięcia. Do dużej(...)wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i podziel na 3 części, rozwałkuj w kształt koła, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmaruj 1/2 masy makowej, omijając brzegi. Podobnie postępuj z kolejnymi plackami ciasta. Na środku ciasta postaw szklankę do góry dnem. Natnij ciasto na 4 części, a następnie każdą z nich znowu

Kulinarna (nie)codzienność
Odwrócona rolada makowa, czyli ciemne ciasto i biały mak 111

podkreślić ten zamęt i nabrać dystansu przy filiżance kawy powstał makowiec, w którym kolory warstw zamieniły się miejscami. Taki makowiec w negatywie, ale z bardzo pozytywnym smakiem. :) Składniki: Masa makowa 280 g białego maku 4 łyżki miodu 35 g masła 2 łyżki konfitury morelowej 1 łyżeczka ekstraktu wanilii 100 g obranych migdałów , lekko uprażonych 50 g suszonych moreli(...)cukrem pudrem. Upieczone ciasto przełożyć na ściereczkę, tak aby papier znalazł się na górze. Ostrożnie usunąć papier. Roladę zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Odłożyć do przestudzenia. Roladę ostrożnie rozwinąć, posmarować masą makową. Zwinąć ponownie. Przełożyć na talerzu do lodówki. Schłodzić 2 godziny. Polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z masłem. Udekorować dowolnie. Jakby co - ostrokrzew nie jest jadalny ;) Smacznego

Pełny talerz