masa makowa - 2519 przepisów (strona:84/168)

Makowiec na kruchym cieście… 265

taki na chrupiącym kruchym cieście. Jest prosty i stosunkowo szybki, a jeśli mielenie maku nie należy do Waszych ulubionych zajęć, możecie nawet pójść na skróty i użyć gotowej masy makowej (chociaż osobiście uważam, że raz do roku można się trochę poświęcić… Continue reading Makowiec na kruchym cieście

brunetkawkuchni
Drożdżówka z masą makową 134

święta ma znów być ..i to obowiązkowo.. około 60 dkg mąki 5 dkg drożdży 1 szkl.mleka 1/2 kostki margaryny 10 dkg cukru 2 żółtka szczypta soli masa makowa Helio dżem wiśniowy, malinowy Z drożdży, mleka cukru i 1 łyżki mąki zrobić rozczyn, odstawić na kilka minut.Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn ,żółtka, cukier waniliowy i sól,wyrobić

Moje domowe kucharzenie
Tort makowo-kawowy 199

makowe. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, następnie stopniowo dodawać mak. Na koniec dodać miód, bułkę tartą i olejek migdałowy. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę makową. Całość przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm i piec przez ok. 40 minut w 180 stopniach C. Po ostudzeniu przekroić na 2 blaty. Jajka ubić na parze(...)blat makowy nasączyć połową mieszanki wody różanej ze zwykłą wodą. Wyłożyć 1/3 masy kawowej. Ułożyć na niej warstwę bezów, lekko je dociskając do dna. Przykryć bezy 1/3 masy kawowej. Położyć drugi krążek makowy. Nasączyć go resztą mieszanki wód, posmarować wierzch i ewentualnie boki resztą kremu. Udekorować pozostałymi bezami. Przed pokrojeniem przechowywać tort w chłodnym miejscu przez kilka godzin. ----- Podobne: Miodowy

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto “Wiśnia z makiem” 350

Żółtka ucieramy z cukrami na białą, puszystą masę. Dodajemy mak, kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Całość mieszamy szpatułką do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy. --> Dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wylewamy ciasto, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni. Pieczemy ok. 30 minut do tzw. suchego(...)czekoladowa: --> Mascarpone należy wyjąć wcześniej, aby uzyskało temp. pokojową, ponieważ zimne może się zwarzyć po wymieszaniu z nutellą. Mascarpone i Nutellę mieszamy w misce do powstania jednolitej, gładkiej masy. --> Wykonanie: --> Ciasto makowe nasączamy ponczem. Na nie wykładamy krem śmietankowy i równomiernie rozprowadzamy. Wiśnie odsączamy dobrze z kompotu i wciskamy w masę. Wierzch masy ponownie wygładzamy. Biszkopty krótko moczymy w kawie

Marta Gotuje
Torcik makowy z migdałami 149

Białka ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy do nich miękkie masło i aromat. Do masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz mak. Masę makową delikatnie łączymy z ubitymi białkami i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.  Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. masa z wiśniami: Wiśnie moczymy w amaretto(...)żelatyną (ostudzoną). Serek mascarpone ubijamy z kremem migdałowym lub cukrem pudrem. Po zmiksowaniu dodajemy alkohol, a potem łączymy z ubitą śmietaną z dodatkiem żelatyny.  Na ostudzony spód makowy przekładamy część masy serowej, na nią nakładamy odsączone wiśnie oraz pozostałą część masy. Odstawiamy do lodówki na noc.  Przed podaniem posypujemy płatkami migdałowymi

Bon appetit mon amie
ŚWIĄTECZNY TORT MAKOWY Z ŻURAWINĄ I MASĄ PIERNIKOWĄ 141

Kolejne świąteczne ciasto mojego autorstwa 😀 Tym razem postanowiłam połączyć smaki ciasta makowego z piernikiem. Moja propozycja to świąteczny tort makowy- biszkoptowe blaty makowe przełożone żurawiną i masą piernikową oraz beza makowa na wierzchu. Tort nie jest za słodki, gdyż kwaśna żurawina i słodka masa piernikowa komponują się idealnie. Zadowoli on zarówno wielbicieli makowców, jaki i pierników 😉 Ciasto(...)godz. Najlepiej masę przygotować sobie dzień wcześniej i schładzać całą noc w lodówce. Do mocno schłodzonej piernikowej śmietanki dodajemy cukier z wanilią i ubijamy mikserem na sztywną masę. Beza makowa: Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem pudrem na sztywną pianę. Do ubitego białka dodajemy mak. Mieszamy delikatnie łyżką. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy

Kuchnia MagdaLeny
Serniko makowiec. Wegański jagielniczek, wersja 2 168

temp. 180°C. Część makowa Mak i daktyle zalałam wodą, dusiłam ok 10 min. Następnie 3 razy zmieliłam mak w maszynce. Dodałam agawę i dokładnie wymieszałam. Masę makową przełożyłam na masę jaglaną i ponownie wstawiłam do piekarnika na 30 min, temp. 180°C. Polewa Daktyle zalałam mlekiem i dusiłam na wolnym ogniu ok 10 minut. Do lekko rozgotowanych

nietadieta
Serniko makowiec. Wegański jagielniczek 152

temp. 180°C. Część makowa Mak i daktyle zalałam wodą, dusiłam ok 10 min. Następnie 2 razy zmieliłam mak w maszynce. Dodałam agawę i dokładnie wymieszałam. Masę makową przełożyłam na masę jaglaną i ponownie wstawiłam do piekarnika na 30 min, temp. 180°C. Polewa Daktyle zalałam mlekiem i dusiłam na wolnym ogniu ok 10 minut. Do lekko rozgotowanych

nietadieta
Sernik z makiem i orzechami 116

Pyszny sernik z makiem i orzechami. Masa serowa i makowa lekko się wymiesza, dzięki czemu ciasto w przekroju wygląda pięknie i każdy kawałek jest inny. Proporcje na duże ciasto, ja piekę w tortownicy o średnicy 26 cm, ciasto ma wysokość około 7 cm. ciasto makowe : 200 g maku mielonego, 150 g cukru pudru, 2 łyżki miodu (u mnie(...)mogel. Ucierając dodawać po trochę sera. Białka ubić na sztywną pianę. Na masę serową wyłożyć pianę z białek, wsypać mąkę, rodzynki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Masę wylać na masę makową. Ciasto orzechowe : Orzechy wymieszać z mąką, bułka tartą i proszkiem do pieczenia. Żółtka lekko utrzeć z cukrem. Masę wymieszać z orzechami. Białka ubić na sztywną pianę. Pianę z białek

królestwo garów
Świąteczna babka makowa 180

pomarańczowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie; Jajka ubić z cukrem do białości Mąki połączyć razem i wymieszać z proszkiem i makiem Masło rozpuścić i gorące wlać do masy mączno-makowej, wymieszać dokładnie Dodać stopniowo do tego ubite jajka oraz skórkę - dobrze wyrobić mikserem Foremkę wysmarować masłem i przelać masę Piec w piekarniku w temp. 180 stopni C przez około(...)modyfikacja w przepisie była taka, że wpierw ucierałam cukier z żółtkami, oddzielnie ubiłam białka i dodałam je na końcu. Jeśli nie mamy maszynki do mielenia, to może wypróbować gotowe masy makowe, ale takie bez żadnych dodatków. Przepis jest prosty, więc uważam, że każdy może spróbować swoich sił i spróbować ją upiec :)Proponuję też makowiec-świąteczny przekładaniec

Proste Potrawy
Przekładaniec świąteczny 159

Pyszne ciasto przełożone masą jabłkową z plackiem makowym, kokosowym, kakaowym i orzechowym. Nie ma przy nim zbyt dużo pracy niż się wydaje, a w dodatku ładnie się prezentuje.   Składniki: Ciasto: 400 gram mąki pszennej 250 gram cukru pudru 400 gram margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 jajek 100 gram suchego maku 100 gram wiórków kokosowych 2 duże łyżki(...)wolnym ogniu do momentu aż będą się rozpadać, zdejmujemy z ognia, wsypujemy suche galaretki, mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostudzenia, ostudzoną masę dzielimy na trzy części. Przekładamy ciasto: placek makowy, masa jabłkowa, placek kokosowy, masa jabłkowa, placek kakaowy, masa jabłkowa, placek orzechowy. Wierzch ciasta polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia

Bajeczna Kuchnia
Makowy Irysek 275

makiem Iryski z makiem to moje ulubione, chociaż ciężko już teraz dostępne, słodkości, więc ciasto o takim smaku jest da mnie strzałem w dziesiątkę Pyszne ciasto śmietankowo-makowe i masa toffi na bazie bitej śmietany i seka mascarpone. Całość niesamowicie smaczna. Gorąco zachęcam do przygotowania   Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm.   SKŁADNIKI: Ciasto makowe: 5 jajek(...)toffi i dokładnie połączyć. Gotową masę toffi wyłożyć na jeden blat ciasta pozostawiając około 1/3 do dekoracji. Wyrównać, a następnie nakryć drugim blatem ciasta. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę toffi. Makowy Irysek udekorować cukrowymi posypkami. Artykuł Makowy Irysek pochodzi z serwisu WSZYSTKO SMACZNE

WSZYSTKO SMACZNE
SERO-MAKOWIEC Z BRZOSKWINIAMI 103

łyżki 5 żółtek gęsta śmietana 2 łyżki Sernik: twaróg z wiaderka 1 kg drobny cukier 220 g miękkie masło 100 g 2 duże jajka budyń waniliowy 40 g Masa makowo-kokosowa : 5 białek zmielony mak 125 g lekko zmielone wiórki kokosowe 60 g drobny cukier 110 g mąka ziemniaczana 2 łyżki aromat migdałowy brzoskwinie w syropie 650 g (netto(...)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło zmiksować na puch, dodawać partiami cukier, jajka i ser. Nie miksować zbyt długo by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Na koniec dodać budyń wymieszać.   Masa makowo-kokosowa. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając

Smaczne moje
ciasto piegusek majowy 926

składniki na biszkopt makowy: 6 jajek 1 szkl maku 1 szkl cukru 1 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z makiem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Ciasto(...)galaretki pomarańczowe wykonanie: Mus jabłkowy podgrzewamy, doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy galaretkę i mieszamy do momentu rozpuszczenia galaretki .Odstawiamy i delikatnie schładzamy. wykonanie placka: biszkopt makowymasa budyniowa – placek z białek – mus jabłkowy – masa budyniowa – biszkopt makowy – polewa czekoladowa. Gotowe ciasto odstawiamy na noc w chłodne miejsce

Domowy Smak Jedzenia