masa makowa - 2519 przepisów (strona:83/168)

Mazurek makowy 174

Przygotowany na kruchym cieście z makiem, bakaliami otulony kakaową polewą... palce lizać :) Składniki: Ciasto: szklanka mąki pszennej 150 g margaryny do pieczenia pół szklanki cukru pudru 2 żółtka Masa makowa: 250 g maku szklanka mleka 4 jajka pół szklanki cukru pudru szklanka rodzynek 100 g posiekanych orzechów (laskowe lub włoskie) łyżeczka proszku do pieczenia Polewa: 100 g margaryny(...)mleko. Następnie mielimy go w maszynce do mielenia. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy do maku. Rodzynki namaczamy ok 10 minut we wrzątku, następnie odsączamy i dodajemy do masy.  Dodajemy również posiekane orzechy i proszek do pieczenia Białka które nam pozostały ubijamy na pianę i dodajemy na sam koniec delikatnie mieszając z pozostałymi składnikami. Na upieczony kruchy spód

Taste Therapy
Orzeźwiający piegus z kokosem i galaretką kiwi 191

Biszkopt makowy, masa cytrynowo-kokosowa galaretka z kawałkami kiwi. Pycha! Znika w ekspresowym tempie :) Jest bardzo orzeźwiające :) Składniki: Biszkopt makowy: 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 600 ml śmietany 30% 2 galaretki cytrynowe 4 łyżki cukru pudru 200 g wiórek kokosowych Galaretka: 2 galaretki agrestowe słoiczek dżemu(...)makowego i schładzamy w lodówce. 3. Galaretka zielona: Galaretki agrestowe rozpuszczamy w dwóch szklankach wrzątku i studzimy. Jak zacznie tężeć mieszamy z dżemem i wykładamy na dolny blat makowego biszkoptu z masą kokosową. Wstawiamy do lodówki. Jak galaretka zacznie się zsiadać przykrywamy drugim blatem makowego biszkoptu i odstawiamy do całkowitego stężenia. Wierzch posypać prażonymi wiórkami kokosowymi. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Rzeszowiak Siostry Anastazji 194

zwykle rewelacyjne ciasto Składniki: 25 dag maki pszennej 15 dag masła 10 dag cukru pudru 2 żółtka 3-4 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: 25 dag maku 0,5 szklanki cukru 2 jajka 1 łyżka masła 1 łyżka miodu olejek migdałowy Masa orzechowa: 35 dag orzechów włoskich 3/4 szklanki cukru(...)Wsypać budyń mąkę i rodzynki i wymieszać.Na końcu dodać ubite na pianę białka. Kruche ciasto wyłożyć na blachę, na to wyłożyć paskami na przemian masę orzechową i makową, całość zalać masą serową, wyrównać i piec ok 75 min w temp. 160'-180'C. Po upieczeniu ciasto zostawić w piekarniku, aż przestygnie, by masa serowa nie pękała

Ciasteczkowy Potwór
Seromakowiec z jabłkami 338

przepis na seromakowiec. Kolejny, bo jeden już na blogu znajdziecie. Ten tak naprawdę zrodził się w głowie w kilka minut, kiedy to przygotowując rogale Marcińskie pozostało mi sporo masy makowej... Nie nie, to wcale nie było zamierzone. Po prostu tak wyszło samo, że z pośpiechu zrobiłam na nie ciasta z połowy składników 😜 Masy przecież nie wywalę, zwłaszcza, że użyłam białego(...)migdały drobno siekamy (miksujemy w rozdrabniaczu), dodajemy do maku razem ze skórką pomarańczową, cukrem pudrem, śmietanką i szczyptą soli. Mieszamy. Z białek ubijamy pianę, łączymy z przygotowanym nadzieniem makowym. Jeśli masa jest rzadka możemy dodać kilka drobno zmielonych biszkoptów. Formujemy kule wielkości wielkiego orzecha włoskiego. Sernik: Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, a następnie zmielony przynajmniej raz ser (najlepiej zmielić

Kuchnia w czekoladzie
Wigilijna gwiazda makowa 334

Święta Bożego Narodzenia w moim domu najwięcej jest maku. Moja rodzina wręcz kocha mak, a to świetny okres, bo możemy jeść go do woli :) Moja propozycja gwiazdy makowej jest pyszna i bardzo prosta :) Składniki:ciasto560 g mąki250 ml mleka50 g drożdży100 g masła1 łyżeczka cukrufarsz250 g maku 1,5 szklanki cukru3 jajka80 g kandyzowanej skórki pomarańczycukier wanilinowypłatki migdałówdodatkowocukier puder(...)połączyć z mieszanką maku.Ciasto podzielić na 4 takie same części. Każdą część rozwałkować na placek o średnicy 26 cm i na dużej blasze wyłożonej pergaminem układać: placek - masa makowa, placek - masa, placek - masa - placek. Brzegi dobrze ścisnąć. Torcik makowy naciąć w czterech miejscach, tak by środek nie został przecięty. Każdą tą część naciąć po środku jak na zdjęciu

Niezły Młynek
Ciasteczka z kajmakiem 144

receptura na nie jest dość dziwna i może mocno zaskoczyć. Ale takie ciasteczka możecie wykonać na wiele, wiele sposobów tyle, ile podsunie Wam wyobraźnia. Ja swoje kruche - makowe ciasteczka zrobiłam z masy z białego maku i marcepanu. Zostało mi jej robiąc rogaliki, na które oczywiście znajdziecie przepis na blogu, zastanawiałam się długo co z niej zrobić i wpadłam na pomysł(...)sprawdzą się kruche ciasteczka, które nadziejesz kajmakiem. CIASTECZKA KRUCHE MAKOWE: - 2 szklanki masy z białego maku i marcepanu (przepis) - 120 g masła - 1 szklanka mąki pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 żółtka - 2 łyżki cukru pudru Masło, cukier i żółtka ucieraj na puch, dodaj masę makową i mąkę. Wstaw do zamrażalki ciasto na kwadrans.  Rozwałkuj wycinaj ciasteczka

SMYKWKUCHNI
Pasiasty misz-masz truskawkowo-jagodowy 333

Zapewne wiele osób zastanawia się co dobrego można zrobić z wykorzystaniem białek, które zalegają w zamrażarce. Ja proponuję to pasiaste ciacho :) Makowe biszkopty przełożone masami z jagód i truskawek. Pycha! Składniki: Biszkopty makowe: 15 białek 1,5 szklanki cukru 9 łyżek oleju 1,5 szklanki maki pszennej 1,5 szklanki suchego maku 3 łyżeczki proszku do pieczenia   Masa truskawkowa(...)cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, mus jagodowy oraz płynną galaretkę i ponownie dokładnie mieszamy. Na masę truskawkową kładziemy drugi biszkopt makowy, lekko dociskamy, wylewamy masę jagodową i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała. 4. Mus truskawkowy: Truskawki miksujemy blenderem na mus. Zagotowujemy, wyłączamy gaz, wsypujemy galaretki, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Masę

Na Ciasteczkowych Papierach
Makowiec z jabłkami 195

oraz kaszę manną i proszek do pieczenia. Utarte jabłka wymieszać z sokiem z cytryny i dodać do masy makowej,dodać również rodzynki i orzechy. Wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,delikatnie połączyć z masą makowo-jabłkową. Przelać do tortownicy ( śr. 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 70 minut w temp. 180 stopni C. Składniki

Kolorowa kuchnia Elki
Ciasto makowe krucho - drożdżowe 279

makowej. Ciasto bardzo ładnie się kroi i prezentuje na stole. Polecam wypróbować . Ciasto: 1/2 kg mąki 1 kostka margaryny 5 dag drożdży 2 jaja 0,5 szkl cukru 3 łyżki śmietany Mąkę posiekać z margaryną. Dodać wymieszane razem drożdże, cukier, śmietanę i jajka. Dokładnie wyrobić ciasto, podzielić na 3 równe części. Włożyć do lodówki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masa makowa(...)słoik wydrylowanych wiśni lub kawałki twardej marmolady Lukier: 3/4 szkl cukru pudru 1 lyżka śmietany kilka kropel soku z cytryny Wszystkie składniki utrzeć razem do połączenia i uzyskania jednolitej masy Żółtka utrzeć z cukrem, miodem, aromatem migdałowym, dodać mak i bakalie. Na końcu dodać ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Na przygotowaną formę rozwałkować pierwszą część ciasta. Na ciasto porozrzucać

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Makowe muffiny z orzechami włoskimi i czekoladą 151

muffinek potrzebujemy: 225 g przesianej mąki pszennej 100 g cukru 2 łyżki proszku do pieczenia szczypta soli 1 jajko 200 ml mleka 50 ml oleju 3 łyżki masy makowej garść posiekanych orzechów włoskich Składniki na polewę czekoladową: 3 łyżki wody 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 100 g masła Mąkę mieszamy z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia

Kolejny blog o gotowaniu
Seromakowiec 119

zrobić gdy rodzina ma podzielone zdanie na temat ulubionego ciasta? Oczywiście pogodzić ☺ i śmiało przygotować seromakowiec. Ciasto łączy masę makową i serową w jedną pyszność. Potrzebujemy

Tylko pysznie
Ciasto Meluzyna 806

Meluzyna to ciasto będące połączeniem biszkoptu makowego, masy jabłkowej i masy budyniowej. Jest lekkie i orzeźwiające. Kawałek tego pysznego ciasta do kawy zdecydowanie poprawi humor w mroźny zimowy poranek.  SKŁADNIKI: Biszkopt makowy: 8 białek, 1,5 szklanki cukru 2 łyżeczki octu 2 łyżki mąki pszennej  2 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek suchego maku szczypta soli. Masa jabłkowa(...)wodę. Jabłka prażę na małym ogniu do momentu aż się rozpadną. Do musu wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęstniejącą masę wykładam na jedno z ciast makowych. Przykrywam drugim ciastem. 3. Masa budyniowa: Z mleka odlewam 150ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam na gotujące się mleko. Budyń energicznie mieszam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Makowiec z orzechami i rodzynkami 154

Jeśli wiecie co źle zrobiłam proszę napiszcie mi komentarzach Wasze uwagi. Makowiec na szczęście zostało uratowane, a raczej przekształcone z rolady na zwykły placek z masą makową, więc nic się nie zmarnowało 🙂 I mimo […] Artykuł Makowiec z orzechami i rodzynkami pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Makowiec na kruchym cieście 578

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Przepis na szybki makowiec na kruchym cieście. Ja użyłam gotowej masy makowej, którą dostałam od firmy Helio. Oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Makowiec smakuje naprawdę bardzo pysznie. U mnie znikł bardzo szybko. Zachęcam do zrobienia, zwłaszcza na zbliżające się święta Wielkanocne Post Makowiec na kruchym cieście pojawił się

Marta Gotuje
Makowiec 1140

zawijany – to obowiązkowe ciasto na Święta Bożego Narodzenia. Jest to wypiek tradycyjny, bez którego moja rodzinka nie wyobraża sobie świąt. Makowiec z poniższego przepisu można zrobić z gotową masą makową lub zrobić ją samemu w domu. The post Makowiec appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje