masa makowa - 2519 przepisów (strona:82/168)

Seromakowiec w kratkę z żurawiną 420

masę serową: 600 g sera 3x mielonego 250 g mascarpone 3/4 szklanki cukru lub ksylitolu - 170 g 2 łyżki mączki ziemniaczanej lub 1 budyń waniliowy 2 jajka Składniki na masę makową: 250g mielonego maku 25 g masła 80 g miodu 225 ml mleka kokosowego 100 g rodzynków 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej 2 łyżki mielonych orzechów laskowych 2 łyżki Amaretto(...)wymieszać mikserem. Mieszając wbić kolejno 2 jajka i mieszać na małych obrotach tylko do połączenia skladników na podpieczony spód wylać masę serową. Na ser wyłożyć warstwę żurawiny, następnie masę makową pozostałą część kruchego ciasta rozwałkować i wykroić radełkiem 2-cm paseczki. Ułożyć z nich kratę na serniku. Paseczki kruchego ciasta posmarować mlekiem piec w 180`C 45-60 minut podawać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
KRUCHE CIASTECZKA Z MASĄ BAKALIOWĄ 205

Fantastycznie kruche ciasto wypełnione po brzegi masą makową z bakaliami.Rozpływające się w ustach … niesamowicie delikatne …Niejednemu z nas pewnie cieknie ślinka już na samą myśl!Dziś mam dla Was przepis właśnie na takie ciacha – są świetnym pomysłem do popołudniowej kawy, jak i fajnym pomysłem na prezent pod choinkę.Oryginalnie zapakowane na pewno niejednemu wywołają uśmiech(...)garnka.Dodajemy miód i cukier.Zalewamy mlekiem, a następnie podgrzewamy na wolnym ogniu, mieszając aż składniki się połączą.Dodajemy zmielony mak i dalej podgrzewamy , aż mak napęcznieje.CAŁOŚĆ:Przestudzone ciasteczka smarujemy masą makową bakaliami, przykrywamy, dociskamy.Obficie posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy do przegryzienia.Smacznego

Ostra na Słodko
Kluski z makiem czyli Mohnnudel 73

wszystkich, którzy szukają nowych smaków, ale z ogólnie dostępnych, prostych składników. W oryginalnym przepisie w składzie na kluski z makiem jest cukier, który my zastąpiliśmy miodem. Dodaliśmy też do masy makowej bakalie, aby nieco spolszczyć przepis. Jeśli ktoś lubi, może bakalie namoczyć np. w amaretto. Zapraszamy na przepis i życzymy smacznego! Zachęcamy również do sprawdzenia innych naszych pomysłów na kluski(...)rondlu podgrzej mleko z masłem. Następnie dodaj mak. Cały czas mieszając podgrzewaj. Jeśli masa stanie się zbyt gęsta, dodaj jeszcze łyżkę mleka. Pozostaw do lekkiego przestygnięcia. 6. Ulubione bakalie zalej wrzątkiem, wypłucz, a następnie przełóż na sito, aby obciekły z wody. 7. Masę makową połącz z bakaliami i dopraw miodem do smaku. Wymieszaj z kluskami i podawaj. Smacznego! Artykuł Kluski

Kuchnia Na Wypasie
Paluszki z makiem 80

były bez sensu (u mnie już są takie jak być powinny). Na dodatek niektóre przepisy były z ziemniakami. Ostatecznie paluszki zrobiłam z wody, mąki i oleju. Do tego dodałam masę makową z bakaliami. Kuba powiedział, że u jego babci do tych klusek dodatkowo dodawało się śmietany, żeby całość przed podaniem była bardziej wilgotna. U mnie śmietany zabrakło. Jeżeli macie ochotę(...)palce małego dziecka. Takie też zrobiłam przy drugim podejściu. Na zdjęciu macie efekt. Wyszło fajnie. Składniki: paluszki: 500 g mąki pszennej tortowej 250 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju masa makowa: 200 g maku (ugotowanego i zmielonego dwukrotnie) garść orzechów włoskich  garść migdałów  garść rodzynek 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki miodu (lub więcej

Kardamonovy
Makowiec japoński 188

przyjęciu. Przepis na ciasto, które zawsze wychodzi i wszystkim smakuje. Makowiec zaraz po serniku jest najchętniej jedzonym ciastem w moim domu. Zazwyczaj robię pyszne ciasto, jakim jest  torcik makowy , który nie zawiera w swoim składzie jabłek i jest praktycznie z samego maku. Makowiec japoński za sprawą jabłek jest bardzo wilgotny i nieco kremowy. Struktura tego ciasta zależy od rodzaju(...)jednym żółtku. Następnie dodać miód, kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i starte na dużych oczkach tarki jabłka. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy makowej. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 35 - 40 minut. Jeśli podczas pieczenia wierzch zbyt szybko się przypieka

Kuchcik gotuje
Kruche poduszeczki z makiem. 141

Dziś polecam przepis na bardzo smaczne, kruche, maślane ciasteczka, wypełnione aż po brzegi aromatyczną masą makową. Bardzo je lubimy, toteż regularnie je przygotowuję. Idealnie wkomponują się w klimat Bożego Narodzenia, więc staram się, żeby zawsze były. Plusem jest to, że można je przygotować nawet na tydzień przed Świętami, unikając tym samym gorączki przedświątecznych przygotowań. Bardzo polecam ;) Składniki na kruche poduszeczki(...)powinien mieć około 30 cm szerokości i 50 cm długości). Dzielimy wzdłuż na dwa prostokąty o wymiarach 15 x 50 cm. Na krawędzi dłuższego boku formujemy wałeczek z połowy masy makowej, zwijamy ciasto jak roladę, łączeniem ku dołowi. Następnie kroimy ciasto na około 8-10 roladek. Tak samo postępujemy z drugim płatem ciasta.       Piekarnik nagrzewamy

Rozpustne gotowanie
Babciny Makowiec 317

ciasta? Zawsze maku, przecież to makowiec.Składniki:*ciasto:1/2 kg mąki1/2 szklanki cukru4 jajka5 dkg drożdży (pół kostki)1/2 kostki margaryny 1/2 szklanki mleka1/2 szklanki zaparzonych rodzynek*masa makowa:1/2 kg maku 2 łyżki kaszy manny3/4 szklanki cukru1-2 łyżki miodu cukier waniliowy - opakowanie3 jajka małe2 łyżki masła/ margaryny - rozpuszczone1 olejek migdałowy 1/2 szklanki(...)może być za grube, bo będzie wtedy samo ciasto, i za cienkie bo może się "podrzeć" podczas zwijania. Więc myślę, że około 1cm grubości, na całym cieście rozkładamy masę makową pozostawiając niewielkie marginesy. Zwijamy wzdłuż długiego boku. Powtarzamy tą czynność przy pozostałych makowcach, Gotowe makowce zawijamy w papier do pieczenia wkładamy do korytek lub na blachę i odstawiamy do wyrośnięcia

Piekę, bo lubię
Makowiec w cieście półfrancuskim 151

szklanka ciepłego mleka 25 gram świeżych drożdży\ 1 jajko 2 łyżki cukru pudru szczypta soli 10 gram miękkiego masła do ciasta dodatkowo: 200 gram miękkiego masła Masa makowa: 2 szklanki zmielonego maku, który gotujemy w mleku do miękkości 2 jajka 250 gram pigwy (lub żurawiny) - z kompotu/ nalewki lub świeżej* 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki(...)ciastem półfrancuskim wylepiam dno i boki formy. Odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie wlewam farsz. Pozostałe ciasto wałkuje i kroję w paski. Z pasków tworzę kratkę na wierzchu masy makowej. Całość smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję płatkami migdałów. Odstawiam ciasto na kolejne 15 minut do wyrośnięcia a następnie umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni i piekę przez

Mango Papaja
ŚWIĄTECZNA TARTA SEROWO-MAKOWA – TARTA ZEBRA 69

takie makowo-migdałowe smaki sięgamy najczęściej tylko w okresie Świąt Bożego Narodzenia! A przecież składniki dostępne są cały, calusieńki rok. Dziś, zainspirowana współpracą z marką Dr. Oetker przygotowałam przepyszny seromak – klasyczne, świąteczne ciasto, ale w nietypowej wersji. Nietypowej, ale absolutnie nie mniej smacznej, niż klasyk. Pyszne, delikatnie kruche ciasto pokryłam serową i makową masą – całość wylałam naprzemiennie tworząc(...)tortownicy. MASA: Ser ucieramy z jajkami, cukrem z wanilią Bourbon Dr. Oetker oraz zwykłym cukrem. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Mak zalewamy wrzątkiem ( do przykrycia ), zostawiamy do wystudzenia, odcedzamy i dodatkowo odsączamy usuwając nadmiar wody. Schłodzony mak łączymy z 1/3 masy, dodajemy ekstrakt naturalny Migdał z Maroka Dr. Oetker , mieszamy. Na schłodzone ciasto wylewam naprzemiennie masę serową i masę makową. Pieczemy

Ostra na Słodko
Kutia dla diabetyka 82

zapraszam Was do skorzystania z mojego przepisu. Proszę Państwa, kutia dla diabetyka, s’il vous plaît. Wiem, że w oryginale kutia to słodka do przesady makowa masa z pszenicą, słodzona miodem, dodatkowo jeszcze obfitująca w bakalie i suszone owoce. W moim rodzinnym domu kutia się nie pojawiała, jednakże poznałam ją, gdy Święta spędzałam na Mazurach. Była(...)kutię”. Poszukajcie, przed Świętami na pewno znajdziecie w większych sklepach. Składniki na 10 porcji: 200 g pszenicy na kutię 200 g maku (najlepiej kupićjuż zmielony, ale nie gotowa masa makowa!) 20 g orzechów włoskich 30 g rodzynek sułtańskich 20 g suszonej moreli laska wanilii szczypta soli 40 g płynnego miodu łyżka soku z cytryny

Dietolog
Mąka ziemniaczana 90

poczytasz tutaj . Ja osobiście mąkę ziemniaczaną stosuję w zależności od efektu jaki pragnę osiągnąć. Lubię dodać ją do mąki glutenowej, szczególnie gdy piekę biszkopt z użyciem dodatkowych składników jak masa makowa, masa kokosowa lub ubijam żółtka z dodatkiem wody. Zamiast mąki ziemniaczanej można użyć smakowego kisielu lub budyniu, który zawiera w swoim składzie mąkę ziemniaczaną. Autor zdjęcia

SmartBake.pl
Pieguski z orzechami laskowymi 126

złoty kolor tak około 12/15 minut. Ciastka zsuwamy razem z papierem z blaszki i pozostawiamy do ostygnięcia.Powinny być kruchutkie. Życzę smacznego:)  Produkty Helio polecają się na święta. Masy makowe, masy orzechowe, bakalie, orzechy laskowe prażone  idealne do ciast i deserów

Sama słodycz i szczypta chili
śląskie makówki 116

Śląsku tradycyjne danie, jedno z 12 podawanych podczas Wigilii. W zasadzie "danie" to może za dużo powiedziane, bo to po prostu słodki deser. Słodkie bułeczki zatopione w makowej masie z dużą ilością bakalii. Tradycyjnie robi się je w dużej misce, ja zrobiłam w pucharkach, żeby móc podać każdemu z osobna.  Składniki na 6 niedużych pucharków: 3 słodkie bułeczki(...)Dodać miód i cukier, gotować jeszcze chwilę. Zdjąć z ognia, wsypać posiekane bakalie (trochę odłożyć do dekoracji) i wymieszać. Na dnie pucharków ułożyć po kromce bułki i nałożyć rzadką masę makową. tak samo układać kolejne warstwy. Wierzch ozdobić bakaliami. Wstawić do lodówki żeby kromki wsiąknęły mleko. Najlepiej podawać następnego dnia po przygotowaniu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Świąteczne wypieki z Helio. Współpraca. 126

Produkty Helio od lat goszczą w mojej kuchni i na moim stole. Dlatego tak ucieszyła mnie możliwość przedświątecznej współpracy. Dzięki uprzejmości zespołu Helio otrzymałam przesyłkę pełną znakomitych produktów: masa makowa masy krówkowe masy orzechowe z kawałkami orzeszków - nowość, która doskonale sprawdza się w wielu wypiekach. Unikalna receptura z orzechami ziemnymi, śmietanką i mlekiem polewy i dekoracje do ciast

Słodkie okruszki
duet makowo serowy 199

wymieszaną z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy. Masę serową dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy masę makową. składniki na masę serowo makową: 250 g maku suchego 500 g jabłek część masy serowej opcjonalnie olejek migdałowy do smaku wykonanie: Mak zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do napęcznienia

Domowy Smak Jedzenia