smaczne świąteczne ciasto. Nie ukrywam, że byłam bardzo dumna z siebie jak po wyjęciu z piekarnika okazało się, że makowiec jest naprawdę bardzo dobry. Składniki: - puszka gotowej masy makowej (około 850g) - 5 jajek - 2 budynie czekoladowe - 100g cukru brązowego - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 60 ml mleka - 1/2 szklanki wiórek kokosowych - 3 łyżki skórki pomarańczowej - 100g rodzynek - 3 łyżki płatków
Pan i Pani Smith w kuchniupieczeniu ciemny biszkopt przekrawamy na pół. Ciasto makowo kokosowe: 5 białek ½ szkl cukru 10 dag kokosu 1 szk suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie; Białka ubić na sztywną pianę, dodać resztę składników i lekko wymieszać .Piec w 180C przez 40 minut . Masa; 5 żółtek ½ szk kwaśnej śmietany Cukier waniliowy(...)sito.Utrzeć margarynę z cukrem, dodać uzyskany ser i wymieszać. Wierzch: 1 duża paczka okrągłych biszkoptów rodzynki 2 jasne galaretki Przełożenie placka ; Ciemny biszkopt – masa – ciasto makowo - kokosowe – masa – ciemny biszkopt – masa – okrągły biszkopty – na każdy biszkopt nałożyć rodzynkę – zalać galaretką , która zaczyna się lekko ścinać
Apetyczna babeczkawłożyć na 1 godz. do lodówki. Następnie wyłożyć blaszkę papierem lub wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.Ciasto upiec w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia. Ostudzić.Masa makowa:3 szklanki maku1,5 szklanki cukru pudru2 żółtka3 białka (1 białko z ciasta kruchego)2 łyżki bułki tartejaromat migdałowydowolne bakalieMak sparzyć i zmielić 3 razy. Utrzeć z cukrem(...)żółtkami. Dodać bułkę tartą, aromat i bakalie. Ubić pianę z białek i dodać do maku. Wszystko delikatnie połączyć. Wyłożyć na ostudzone ciasto. Masa serowa:1 kg sera białego1 szklanka i 3 łyżki cukru5 jajekpół kostki margarynyaromat pomarańczowybakalieSer utrzeć z tłuszczem i żółtkami. Dodać cukier, następnie bakalie i aromat. Na końcu dodać ubitą pianę i delikatnie połączyć
Codzienna kuchnia niecodziennazalać odważony mak. Dokładnie wymieszać i odczekać kilka minut, aż spęcznieje. Dodać pozostałe składniki i wymieszać ciasto wyłożyć na stolnicę, powtórnie zagnieść (odgazować) i rozwałkować na kształt prostokąta. Rozsmarować masę makową pozostawiając wolny rant bez nadzienia dookoła, następnie zwinąć w roladę. Przeciąć wzdłuż na pół i spleść jak sznurek wywijając widoczne przecięcie z makiem na wierzch. Ułożyć na blaszce wyłożonej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dzień wcześniej. W razie potrzeby odcedzić i dwukrotnie zmielić. 3. W garnku rozpuścić masło. Dodać mak i mieszając gotować kilka minut. 4. Do maku dodać cukier. Mieszać. 5. Do masy makowej wbić po jednym jajku i szybko wmieszać. Dodać kilka kropel olejku migdałowego, mąkę oraz wiśnie i orzechy. 6. Całość gotować jeszcze 2 minuty cały czas mieszając. 7. Wyłożyć
A Ty Smakuj Mniedzisiaj słodkie makowe maleństwa, pysznie polane miodem. Kulki robiłam, oczywiście na kolacje Wigilijną miały, być pysznym deserem po kolacji. Jednak zapomniałam ich rozmrozić, ale to nic straconego. W Wigilie obeszłam się smakiem, za to objadałyśmy się tymi słodkościami w drugi dzień świat. Bo jak to się mówi, co się odwlecze to nie uciecze, a w szczególności takie słodkie maleństwa(...)Składniki:(20 sztuk)Ciasto:2 szklanki mąkijajkoszklanka letniej wody2 łyżki oliwycukier waniliowyDodatkowo:szklanka masy makowejszklanka bułki tartej2 łyżki przyprawy do piernika2 jajkaoliwaszklanka mioduWykonanie:Ciasto:Dokładnie wyrabiamy ciasto z podanych składników. Ma być elastyczne i miękkie. Ciasto nie powinno być zbyt twarde, jeżeli tak się stanie należy dolać trochę więcej wody.Ciasto dokładnie ugniatamy i dzielimy na mniejsze kawałki, tak na cztery
Moje pyszne gotowanieszkl. cukru. Dodawać po jednym żółtku - ciągle ubijając. Dodać 3/4 szkl. mąki - szybko wymieszać. Piec 15 minut w 180 stopniach. Upieczony, gorący biszkopt zrolować na ściereczce.Masa makowa: 200g maku mielonego, 200 ml mleka, 100 g cukru, 3 łyżki miodu, np akacjowy Sądecki Bartnik , rodzynki. Mleko, cukier i miód zagotować, dodać 3 łyżki masła. Do gotującego się mleka(...)wsypać mak i rodzynki - gotować aż mak napęcznieje. Masa smarować biszkopt - zrolować, polać polewą czekoladową.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Miód Sądecki Bartnik do kupienia tutajCena: 23,10/ 500gPolecam
kolorowotorcikowozamiast w listopadzie dzisiaj:) Składniki; 2/3 opakowania drożdży 250g margaryny 200g kwaśnej śmietany 1/2kg mąki 2 łyżki cukru szczypta soli 900g masy makowej z białego maku Orzechy włoskie, migdały Wykonanie; Wszystkie składniki na ciasto muszą być zimne. Drożdże zasypujemy cukrem i mieszamy do rozpuszczenia, dodajemy śmietanę, mąkę i posiekaną margarynę. Zagniatamy ciasto i wkładamy na 1 godzinę do lodówki
Anioły w kuchniSkładniki: ciasto 2,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 250 g masła (margaryny) 1 jajko 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki gęstej śmietany masa makowa: 1 1/2 szklanki suchego maku 2 łyżki masła 2 jajka 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki rodzynków 2 łyżki miodu(...)szklanki cukru 2 łyżeczki aromatu migdałowego Blaszka 35x22 Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę, podzielić na 2 części (proporcja 2/3 do 1/3)wstawić do lodówki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i włożyć większą częścią ciasta. Nakłuć widelcem i podpiec 15 minut w 190 °C. Mak zalać woda i gotować 30 minut,osączyć z wody
magiczna kuchnia Kasiwięta za pasem. Ja też szykuję dla Was świąteczne przepisy. Dla tych, którym Święta Bożego Narodzenia kojarzą się z makiem i bakaliami mam przepis na szybki torcik makowy bez pieczenia. Torcik ma 24cm średnicy, ale ma bardzo kremowy smak, także raczej tylko łakomczuchy są w stanie pożreć 1-2 kawałki, więc myślę, że można go pokroić na małe kawałki, żeby(...)maszynce). Do rondelka nałożyć cukier, masło i miód. Rozpuścić je i dodać do tego zmielony mak i chwilę smażyć. Odstawić do ostygnięcia. Do misy blendera nałożyć serek mascarpone, wystudzoną masę makową, posiekane migdały, łyżkę rumu i 2 łyżki cukru pudru. Zmiksować. Żelatynę zalać kilkoma (ok. 8 łyżek) łyżkami wody i poczekać aż napęcznieje (co najmniej 15 minut), następnie rozpuścić
Mania WypiekaniaChałkę bardzo lubię więc staram się wymyślać różne jej wersje w świątecznym czasie bardzo lubięwersje z makiem. A wy jaką wersje lubicie?Składniki:50 g drożdży600
ciastkarnia na kruchym spodziedodajemy utarte żółtka, cukier i stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostygnięciu biszkopt przekrajamy na dwa placki. Składniki na masę makową: 30 dag maku 1 kostka masła 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej zapach migdałowy niecała szklanka cukru Mak gotujemy dwie godziny, następnie dwukrotnie przekręcamy przez maszynkę. Dodajemy kostkę
Salonik smakówDomową masę makową do ciast można wbrew pozorom przygotować bardzo szybko gdy kupimy zmielony już mak. Zaoszczędzimy wtedy sporo czasu na mielenie. Taka zrobiona w domu nie ma sztucznych konserwantów i możemy do niej dodać takie składniki jakie lubimy, np. orzechy, migdały, skórki kandyzowane, rodzynki itp. Tak przygotowaną masę możecie wykorzystać do wszelkiego rodzaju makowców, drożdżówek, babeczek itp. Filiżanka
Smakołyki Asichwilę zjem cudownego lekkiego, słodkiego pierożka, który świetnie poprawia zły nastrój.Zapraszam. Ciasto: *********************** 40 dag.mąki 2 żółtka 2 łyżki stopionego masła Sól Farsz: ************************* 1 mała puszka gotowej masy makowej 1 łyżka pokrojonej skórki pomarańczowej 5 dag.Posiekanych orzechów włoskich Miód łyżka 1 łyżka koniaku ****************************************** Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić dołek,dodać żółtka, wlać stopione masło, posolić i wyrobić
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidodać mak, orzechy, skórkę pomarańczową, przyprawę do piernika i wymieszać (masa wyjdzie gęsta, ale bez obawy - rozrzedzi ją piana z białek). Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać do masy makowej. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 ° C przez ok. 45-50 min. Ganasz czekoladowy: Czekoladę połamać i wrzucić do metalowej miseczki, zalać śmietaną
Domowa Cookierenka Agicukru 1 kostka drożdży Sposób przygotowania: Robimy zaczyn kostka drożdży mleko cukier łyżka i dwie łyżki mąki. Wyrabiamy ciasto jajka najpierw z cukrem, potem pozostałe składniki odstawiamy do wyrośnięcia. Masa makowa: 3 opakowania maku 250g zalewam wodą i gotuje tak 10 minut. Miele dwa razy dodaje rodzynki, skórkę pomarańczową, 1 budyń śmietankowy trochę masła roztopionego(...)szkl. cukru, olejek migdałowy i trochę rumowego i można dać trochę miodu. Ciasto dzielimy na 4 części wałkujemy tak samo też masę w misce na cztery części. Przed nałożeniem maku ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem zawijamy i ja zawijam w papier i zostawiam tak 2 cm luzu. Piec około 50 minut w temp. 180 stopni. Na wierzch lukier. Autor przepisu: Bożena
Wasze Przepisywypróbować strucle makową przed Świętami i dziś wam prezentuję. MUSZE POWIEDZIEĆ, ŻE WYSZŁA BARDZO SMACZNA MIMO MOICH OBAW :) Ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 180 ml ciepłego mleka 150 g rozpuszczonego masła 6 żółtek 45 g świeżych drożdży 6 łyżek cukru 0,5 łyżeczki soli 1,5 łyżki wódki lub spirytusu Masa makowa
Różowa kuchniaPolecam. Ciasto: ~~~~~~~~~~~~~~~ 15dag.mąki 2 jajka żółtko 3/4 szkl.mleka 1 łyżka oleju słonecznikowego 0.5 łyżeczki cukru szczypta soli Nadzienie: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 20da.zmielonych orzechów laskowych 5dag.cukru pudru 6dag.masła puszka masy makowej 1 kostka twarogu 5dag.rodzynek 1 łyżka startej skórki pomarańczowej Sos: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 100g.czekolady 50g.kakao 120g.cukru 1 żółtko 0.5szkl.śmietany kremówki 20g.mąki 2 łyżki mleka ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Składniki na ciasto miksujemy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkitemperaturze 180 stopni. * Jeśli rozwałkowane kolo jest niewielkie, można je naciąć na 4 trójkąty, jeśli większe to na 6, a nawet na 8 części. Składniki na masę makową: 200 g suchego mielonego maku 200 ml mleka 70 g cukru 3 łyżki miodu 40 g masła 1 białko bakalie (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa) Przygotowanie
bistro mama