masa makowa - 2519 przepisów (strona:99/168)

Drożdżowy zawijaniec z dżemem 73

Drożdżowy zawijaniec z dżemem, który przygotujesz także z ulubionymi konfiturami, powidłami, nutellą, masą makową lub serowym farszem. Możesz posypać je cukrem pudrem, udekorować lukrem lub upiec z kruszonką. SKŁADNIKI: 500 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 200 g masła 3 łyżki cukru 1 jajko 1/4 szklanki ciepłego mleka szczypta soli Dodatkowo: 250 g powideł śliwkowych lub dowolnego dżemu(...)razu wyjmuję z piekarnika i studzę. Przygotowuję lukier: do szklanki z cukrem pudrem wlewam 3 łyżki wody lub 3 łyżki soku z cytryny. Szybko rozprowadzam i mieszam do gładkiej masy. Dekoruję ostudzone ciasto. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Makowiec 106

Czas czytania: 3 min Makowiec Strucla makowa, makownik pod takimi nazwami kryje się makowy przysmak, którego nie może zabraknąć na Bożonarodzeniowym stole! Tradycyjne polskie ciasto z dużą ilością nadzienia przygotowanego z mielonego maku i bakalii. To wszystko zawinięte jest, ciasto drożdżowe i to ciasto jest bardzo ważne! Ciasto powinno być delikatne, miękkie i puszyste(...)miód, skórkę z cytryny, skórkę kandyzowaną, rodzynki i żurawinę. Całość smażyć przez 10 minut ciągle mieszając, zdjąć z ognia, przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do przestudzonej masy makowej, delikatnie wymieszać. Wykonanie makowca Ciasto wyjąć na blat, krótko przerobić , pozbywając się pęcherzyków powietrza, podzielić na dwie części. Każdą z części rozwałkować na prostokąt o wymiarach

SprawdzonaKuchnia.pl
Sześć makowców Babci Anielki 230

rodzynki należy namoczyć przynajmniej godzinę, u mnie były moczone w czerwonym, wytrawnym winie) oraz odrobinę olejku migdałowego lub łyżeczkę takowego cukru. Białka ubijamy na sztywno i również łączymy z masą makową. Na koniec dodajemy roztopione, wystudzone masło i wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy. Ciasto, które odpoczywało w nocy w lodówce, wyjmujemy na blat i dzielimy na 6 równych (lub chociaż

Kuchenna Kontrrewolucya
Drożdżowy warkocz 116

yszne ciasto drożdżowe w kształcie wieńca pięknie prezentuje się na stole. Zamiast nadzienia cynamonowego można wykorzystać masę makową. Piekłam w 190 ˚  C. Polecam 180  ˚ C.  mąka ( u mnie orkiszowa) 300 g masło 30 g lub olej  olej (rozpuszczone, wystudzone) miód 1 łyżka drożdże świeże 15 g cukier waniliowy mleko roślinne lub zwykłe ciepłe 150 ml Dodatkowo

AZgotuj!
Seromakowiec 302

Seromakowiec to pyszny sernik z dodatkiem masy makowej, który głównie kojarzy mi się ze Świętami Bożego Narodzenia. Z dodatkiem polewy czekoladowej smakuje wyśmienicie, więc gorąco zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na seromak. Ser The post Seromakowiec appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
makowiec japoński 82

dużych oczkach. Masło miksujemy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy żółtka, mak, jabłka, kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka, ubite dodajemy do masy makowo jabłkowej i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22x32cm miara dna formy, wyłożonej papierem do pieczenia dno, natłuszczonej i obsypanej bułką tartą). Pieczemy przez

Domowy Smak Jedzenia
Makowy pleśniak - pyszne ciasto z makiem 106

Jeśli jesteście fanami tradycyjnego ciasta Pleśniak - to spróbujcie koniecznie tej wersji z makiem. Na zbliżające się święta będzie idealne. Kruche ciasto z masą makową i pianką z białek to zdecydowanie pyszne połączenie. Polecam

Swojskie jedzonko
Zakręcona baba drożdżowa z kakao 74

Ciasto zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku, rulon przeciąć wzdłuż prawie do samego końca. Dwa pasy przepleść ze sobą, okręcając je tworząc kłos - tutaj instrukcja obrazkowa, przy cieście z masą makową. Ciasto przenieść do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/kaszą manną. Brzegi splecionego ciasta skleić ze sobą, aby tworzyły jedną całość. Formę nakryć ręczniczkiem lnianym i zostawić

Kocham..lubię..gotuję..
Seromakowiec - szybki i prosty przepis 143

Pyszny i prosty do zrobienia - Seromakowiec .Bardzo wilgotny i mięciutki. Bez spodu tylko serowa i makowa masa, do tego lukier i pomarańczowa skórka....Pyszny ! polecam na święta i nie tylko

Swojskie jedzonko
Pijak – ciasto bez pieczenia 545

ładny i wyjątkowy w smaku deser o nieco nikczemnej nazwie, czyli Pijak, to nasza propozycja na ciasto bez pieczenia . Pijak, to bardzo proste w wykonaniu ciasto z kokosowo – makową masą i delikatnymi biszkopcikami. Ukoronowaniem jest bez wątpienia urzekające, bardzo efektowne czekoladowe wykończenie, które nadaje temu deserowi wyjątkowego uroku. Pijaka przygotowuje się bardzo szybko. Jest to bez wątpienia deser

Kuchnia Na Wypasie
Kruche rogaliki z nadzieniem – bez cukru i jajek 104

dziecinnie proste w przygotowaniu! Co więcej, ciasto na rogaliki nie zawiera cukru ani jajek. Słodyczy dostarcza nadzienie, ja wykorzystałam marmoladę, możecie również dodać mus jabłkowy , krem czekoladowy lub masę makową. Zapomniałabym o najważniejszym, rogaliki są przepyszne, w skrócie kruche ciasto sprawia, że ciężko poprzestać na jednym. Gorąco polecam! Przepis na kruche rogaliki z nadzieniem Składniki kostka masła

WegePrzepis
Kluski z makiem i bakaliami 90

tego dodajemy ekstrakt migdałowy. Wszystko dokładnie mieszamy i lekko podgrzewamy na palniku stale mieszając. Makaron gotujemy tak jak w przepisie. po ugotowaniu odcedzamy i mieszamy z naszą ugotowaną masą makową. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Kluski z makiem i bakaliami pochodzi z serwisu Olcia Gotuje

Olcia gotuje!
Wieniec Z Białym Makiem 103

odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut. 4. Wystudzony mak mieszamy z orzechami i esencją migdałową oraz ubitym białkiem. 5. Wyrośnięte ciasto, odgazowujemy i wałkujemy na prostokąt. Następie wykładamy masę makową i zwijamy całość w roladę. 6.Końce łączymy i całość łączymy w okrąg. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nacinamy i odstawiamy do ponownego podrośnięcia na około

Gotowanie...to proste !
Makowiec japoński – makowiec z jabłkami. 110

masy dodajemy odciśnięte jabłka, kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz zmielony mak. W tym momencie również można, (jeśli ktoś chce) dodać olejek, skórkę pomarańczową i orzechy. Całość miksujemy, aż składniki dobrze się wymieszają. Włączamy piekarnik i nagrzewamy go do 180C. W osobnej misce miksujemy białka z dodatkiem soli na sztywno. Część ubitej piany przekładamy do masy makowej

To co lubię - gotuję i polecam

Proponowane wyszukiwania