masa makowa - 2519 przepisów (strona:98/168)

krucho-drożdżowy zawijaniec z makiem 173

takiego makowca nie wyobrażamy sobie Świąt. Klasyczny smak masy makowej wzbogaciłam dużą ilością rodzynek namoczonych wcześniej w rumie. Oprócz tych dodatków, których ja użyłam można dodać także swoje inne ulubione bakalie. Ten zawijaniec dobrze przechowywany długo  jest  świeży, ale gwarantuję, że szybko zniknie. Nasz został zjedzony jeszcze ciepły .  Składniki: na ciasto: 500 g mąki tortowej 1 jajko(...)lukier: 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki rumu  łyżeczka maku  Mak sparzyć wrzątkiem i trzykrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Dodać do maku wszystkie pozostałe składniki masy i całość razem zagotować mieszając a następnie wystudzić. Składniki ciasta zagnieść i odstawić na kwadrans. Rozwałkować na blacie podsypanym lekko mąką.  Wyłożyć nadzienie i zwinąć roladę. Przenieść ją na papier

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Drożdżowa strucla z makiem 136

Makowa strucla to ciasto, które większości z nas kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Dla  mnie jest to również smak dzieciństwa i wspomnienie kuchni babci :) Składniki: ciasto - 500 g mąki pszennej - 30 g drożdży - 150 g cukru - 250 ml mleka - 150 g masła - 3 jajka nadzienie - 500 g maku - 200 g cukru - 100 g masła - 2 jajka(...)ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoja objętość dzielimy je na pół i rozwałkowujemy. Każdą połowę smarujemy roztrzepanym białkiem, wykładamy po połowie masy makowej i zwijamy. Strucle przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy około 40 minut w 180 C. Strucle lukrujemy i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową

Zainspirowana w kuchni
Domowa Masa Makowa 174

Chyba nie ma nic lepszego, jak domowe dodatki do ciast. Szczególnie przed świętami, gdy ich przygotowywanie dodatkowo nastraja domowników i wprowadza ten świąteczny klimat. A co powiecie na domową masę makową? Robiliście kiedyś swoją własną, aromatyczną mieszankę smaków? Ja przygotowuję ją co roku, zawsze taką samą. Jeżeli szukacie inspiracji smaków - proszę, częstujcie się :)Składniki:1 kg maku250 g cukru pudru3(...)cynamon i dokładnie mieszamy, następnie dolewamy miód i ekstrakt pomarańczowy.Kolejnym krokiem jest dodanie posiekanych na drobno orzechów i skórki pomarańczowej, a także dodanie suszonej żurawiny i rodzynek. Gotową masę przechowujemy w lodówce. Przed użyciem do wszelkiego rodzaju wypieków dodajemy 1 ubite na sztywno białk0 na około 150 - 200 g masy, dzięki czemu masa będzie sztywna.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Kruche rogaliki z nadzieniem orzechowym 187

ABYŚCIE MOGLI WSPÓLNIE, Z RADOŚCIĄ PRZYWITAĆ NARODZINY DZIECIĄTKA. Do życzeń załączam przepis na niezawodne kruche rogaliki ze słodkim nadzieniem. Jest to kompilacja przepisów na kruche rogaliki z marmoladą lub masą makową , oraz na drożdżową struclę rumowo-orzechową . SKŁADNIKI NA 32 SZTUKI: 3 szklanki mąki pszennej typ 650 + do podsypania duża szczypta soli 20 dag masła 20 dag kwaśnej śmietany(...)Schłodzone ciasto podzielić ciasto na 4 części, każdą rozwałkować na okrągły placek o średnicy ok. 30 cm. Placki pokroić na 8 trójkątów. Na podstawie każdego trójkąta rozsmarować po łyżeczce masy orzechowej i od tej strony zwinąć, formując rogalik. Przy sklejaniu końcówkę trójkąta warto posmarować kropelką wody. Rogaliki ułożyć na wyłożonej papierem blaszce, w ten sposób, aby ostry koniec trójkąta znalazł

Kuchenne zapiski Edyty
Krajanka makowa-makowa panienka 935

Uwielbiam tradycyjny makowiec drożdżowy . Jest to ciasto, które u mnie zawsze konkuruje z sernikiem. Jak mam ochotę na obydwa to piekę seromak . Krajanka makowa Składniki: prostokątna forma 32 cm x 25 cm Spody makowe 200 g maku, zmielonego i suchego 100 g zmielonych migdałów 180 cukru 8 białek 4 żółtka szczypta soli Krem maślany z budyniem ½ l mleka(...)cukru. Następnie dodaj po jednym żółtku stale miksując. Przemieszaj mak z migdałami i wymieszaj delikatnie za pomocą szpatułki do ciasta. Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia i wylej masę makową. Wygładź powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 25 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij ciasto i ostudź. Ugotuj dżem z żurawiny, wody i cukru. Gotuj przez

codojedzenia
MAKOWA CHMURKA 127

100g masła 30g cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 żółtka   Składniki na bezę: 3 białka 140g cukru szczypta soli 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej   Składniki na warstwę makową: 500g suchego maku, 150g cukru, 3 łyżki miodu, kandyzowana skórka pomarańczowa, 100g rodzynek, 50g płatków migdałowych, 50g posiekanych orzechów włoskich, 6 białek.   Składniki na krem śmietankowy: 250g serka mascarpone(...)Kolejno dodać mąkę ziemniaczaną. Ubitą pianę wyłożyć na pergamin o takich samych wymiarach co kruchy blat. Bezę piec przez 40 minut w 130ºC. Upieczoną wyjąć z piekarnika. Wystudzić. Masa makowa : Mak zalać wrzątkiem. Po ok 5 minutach odlać wodę. Mak przepuścić trzykrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Na koniec dodać pianę

Słodki Zakątek
Domowy marcepan 277

innymi nadziać domowe pralinki, przełożyć piernik staropolski, obłożyć ciasto czy tort, zrobić dekorację na muffinki, udekorować pierniczki (marcepan można zabarwić na różne kolory) czy też po prostu przyprawić nim masę makową. Niezastąpiony do rogali marcińskich czy też świątecznego stollen. Warto go rozwałkować i ułożyć na keksie . Możemy przygotować go wcześniej i przechowywać owinięty w folię w lodówce – do miesiąca(...)minuty, a następnie schłodzić. Skórka będzie łatwo schodziła. Zmiksowane migdały przekładamy do malaksera. Dodajemy do nich cukier puder oraz miód. Miksujemy wlewając powoli amaretto. Żeby masa się scaliła, potrzebne będą 2-3 łyżki. Gdy masa będzie jednolita i zwarta, formujemy ją w wałek. Marcepan jest gotowy. Gdy go nie używamy, zawijamy go w folię i wkładamy do lodówki. Otrzymamy nieco

Poezja smaku
MAK 116

wielkopolskiej mak słynie jako dodatek do tradycyjnych Rogali Marcińskich wypiekanych z okazji dnia Świętego Marcina 11 listopada. Do nadzienia wykorzystuje się biały mak, który jest delikatniejszy w smaku. Olej makowy należy przechowywać w temperaturze 5-10 stopni C, w ciemnych butelkach. Miara i waga maku: 1 szklanka = 160 g 1 łyżka stołowa = 10 g 1 łyżeczka = 3 g Jak przygotować(...)sposób skrócimy sobie czas gotowania maku. Dobrze odsączony mak należy skręcić w maszynce do mięsa ze specjalnym sitkiem.  Gdy wyjdzie nam zbyt wilgotna i rzadka masa makowa możemy ją zagęścić bułką tartą lub kaszą manną. Doskonałym dodatkiem do maku jest miód. Mak niebieski Źródło: internet  Mak biały Źródło: internet

Ciastka - domowe słodkości
Bezglutenowe niemieckie pierniczki (Elisenlebkuchen) czyli poWeekendowe Lakocie odc.108 208

Jeśli macie poniższe składniki naprawdę warto je wykorzystać by upiec te ciasteczka! z wierzchu chrupią w środku są wilgotne niczym masa makowa w makowcu albo marcepan... ciasto musi niestety leżakować ale jeśli dziś je zagnieciecie jutro będziecie piec :)  Przepis pochodzi z bloga Pistachio . Bezglutenowe niemieckie pierniczki (Elisenlebkuchen) 235 g cukru 3 jajka (po 55 g każde(...)mandarynki) opłatki do wypieków (opcjonalnie)- nie użyłam lukier: utarty z cukru pudru i soku z cytryny Mielone orzechy i migdały miksujemy malakserem lub blenderem ze skórką pomarańczową na gładką masę. Chodzi o to by skórka była bardzo rozdrobniona. Dodajemy orzechy i resztę składników. Wszystko miksujemy mikserem lub łączymy łyżką do połączenia. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki

Dzieje kuchennej Wiewióry
ROGALIKI DROŻDŻOWE Z MASĄ MAKOWĄ Z BAKALIAMI 141

Jedni pieką teraz makowce a ja upiekłam rogaliki drożdżowe z makiem :) Oczywiście skorzystałam z mojego niezawodnego przepisu na ciasto drożdżowe. Rogaliki wyszły przepyszne, pulchne, mięciutkie, pełne nadzienia makowego, polane lukrem.  Przygotowanie rogalików może i jest trochę pracochłonne, ale są tego warte. Polecam :) Składniki na ciasto drożdżowe: (przepis tutaj) * 1/2 kg mąki * 1 jajko * 40 g świeżych drożdży bądź(...)ścierką i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Stolnicę podsypać mąką. Wylać ciasto na stolnicę i dokładnie zagniatać około 4-5 minut, podsypując mąkę. Składniki na masę makową: (przepis tutaj) * 200 g niebieskiego maku  (użyłam Skworcu) * 300 ml mleka * 50 g masła * 70 ml płynnego miodu * 60 g orzechów włoskich  (użyłam Skworcu) * 60 g rodzynek

Zrób to smacznie
Drożdżówki z serem – pyszna przekąska na co dzień. 158

dziecka do szkoły, lub do pracy. Nam nikt nie wierzy, że robimy je sami, bo wyglądają jak kupne. Przedstawiamy przepis z serem, ale równie dobrze można go zastąpić masą makową, lub dodać do sera rodzynki, skórkę pomarańczy. Nie bójmy się eksperymentować w kuchni. Przepis Składniki: 30g drożdży 2,5 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mleka 1/3 kostki masła(...)najniższy poziom i wstawiamy rozczyn do środka. Wyrośnięty rozczyn mieszamy z resztą mąki, masłem i jednym jajkiem. Ciasto wyrabiamy, aż będzie się odklejać od rąk i otrzymamy jednolitą masę. Znowu odstawiamy je do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Jeżeli nie mamy gotowego sera, to biały ser należy rozdrobnić dodać jajko i cukier. Całość dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienki

KasiaiKrzysiu.pl
Makowe pierożki 89

Makowe pierożki Są rogaliki z nadzieniem makowym a ja postanowiłam zrobić pierożki. Składniki na ciasto: ·        4 szk. mąki pszennej ·        25 dag margaryny ·        3 żółtka ·        1 kwaśna śmietana 18 % ·        Szczypta soli(...)mikserem, po czym dodajemy do maku i dokładnie mieszamy. 5.   Ciasto po wyrośnięciu rozwałkowujemy i foremką lub szklanką wycinamy kółka. 6.   Na każde kółko nakładamy na środek masę makową i składamy na połowę, brzegi ściskamy widelcem. 7.   Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 8.   Każdy pieróg smarujemy białkiem i posypujemy kryształowym cukrem. 9.   Pieczemy

Kulinarna Chwila
Tort makowy z bitą śmietaną i pomarańczami (bezglutenowy) 258

sieciowych kawiarni "przemówił" do mnie podobny tort tyle, że z kremem mascarpone i pomarańczami. I zakochałam się w takim wydaniu! Postanowiłam na bazie przepisu mojej mamy zrobić podobny przysmak. Makowe, wilgotne, bogate w smaku ciasto przełożyłam delikatną bitą śmietaną i plastrami pomarańczy, a na koniec udekorowałam polewą z deserowej czekolady. Tort wychodzi duży i jest bardzo reprezentacyjny - doskonały na Święta(...)cukier waniliowy.  Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce maku, aż do jego wyczerpania.  Tortownicę o średnicy ok. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wypełnić ją masą makową.  Włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do 165 stopni i piec przez 1 godzinę.  Po całkowitym wystudzeniu, najlepiej na drugi dzień, przekroić ciasto na dwa blaty.  Ubić

Kulinarne Inspiracje
Makowiec na cieście ucieranym czyli poWeekendowe Łakocie odc.162 147

babcinej szarlotki.  Pysznie, łatwo, przyjemnie i awaryjnie, bo ciasto samo w sobie jest bez problemowe. Spróbujcie jeśli lubicie mak tak jak ja!   Makowiec na cieście ucieranym masa makowa: 200 g maku, najlepiej mielonego po 50 g mielonych lub siekanych migdałów i orzechów włoskich 500 ml mleka 180 g cukru 2 łyżki miodu ziarenka z 1 laski(...)Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy zmielony mak, migdały, skórkę cytrusową, cukier, miód i resztę składników.  Gotujemy mieszając co i rusz ok. 10 minut tak by cukier się rozpuścił. Masę studzimy. Przygotowujemy ciasto. Wszystkie jego składniki wkładamy do miski i ucieramy. Jeśli  ciasto jest zbyt suche dodajemy dodatkowa łyżkę  śmietany. Ciasto dzielimy na dwie części

Dzieje kuchennej Wiewióry
Babka makowo-drożdżowa, pyszna 113

Już myślami zbliżam się do Świąt Bożego Narodzenia. Ciasto makowe to jedno z ciast które zawsze są w moim domu. Uwielbiamy makowce. Tą babkę makową zrobiłam szybciej, żeby podzielić się z Wami tym przepisem. Mak zalać wrzątkiem, wymieszać. Zostawić na całą noc. następnego dnia wylać mak na sitko i dokładnie odsączyć. Wykonanie ciasta drożdżowego – do kubka wkruszyć drożdże, dodać(...)wyrośnięcia masło z cukrem roztopić, obroty 2, temperatura 37 C, 2 minuty dodać przesianą mąkę, jajko, roztopione masło, wyrośnięte drożdże, wyrobić ciasto, interwał, 3 minuty odstawić do wyrośnięcia Przygotowanie masy makowej – odsączony mak zmielić trzykrotnie przez maszynkę. W garnku roztopić masło, cukier i miód. Następnie dodać mak, rodzynki i orzechy. Gotować na małym ogniu 5 minut. Cały czas mieszać

Kuchnia Pokoleń