blaszce 24 x24 cm. z tej samej porcji ciasta. Ponakłuwać ciasto widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C . Resztę ciasta pozawijać w woreczki i schłodzić Masa makowa 150 g maku ( dałam zmielony już mak) 3 jajka 50 g masła 100 g cukru pudru 150 g bakalii 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)pominęłam) Mak sparzyć wrzącą wodą i zmielić ( w przypadku zmielonego tylko parzymy).Odcedzić na sitku i pozostawić do odcieknięcia. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na gładką puszystą masę. Dodać mak, miód , proszek do pieczenia i dalej ucierać. Z białek ubić sztywną pianę i dodać do maku. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Wylać mak na podpieczone ciasto
O kuchni z uczuciemmasa makowa 1 szkl maku rodzynki 50 g skórka pomarańczowa 50 g migdały 50g orzechy 50g aromat migdałowy 4 łyżki miodu sok z cytryny do smaku łamańce 120 g mąki 30 g cukru 1 żółtko 50 g masła 2 łyżki maku Mak zalać wrzątkiem, po kilkunastu minutach odcedzić na sicie, przekręcić przez maszynkę 2 razy. Dodać posiekane bakalie(...)miód i aromat, wymieszać masę . Ciasto zagnieść dość twarde. Schłodzić w lodówce. Rozwałkować dość cieniutko, przeciąć nożem do pizzy (radełkiem) na ok 16 trójkątów. Upiec w nagrzanym piekarniku (180 st ok 10 min) Mak przełożyć do miseczki, łamańce wetknąć przed podaniem
Gotowanie jest łatweostatnią paczuszkę w pobliskim sklepie ze zdrową żywnością. Keto rogale świętomarcińskie z lukrem Keto rogale na świąteczny podwieczorek Podczas przygotowywania nadzienia wzorowałam się na moim przepisie na świąteczną roladę makową . Skonfrontowałam go z przepisami na nadzienie do rogali świętomarcińskich i uznałam, że się nada. Oprócz rodzaju maku jest kilka drobnych modyfikacji. No i oczywiście inne orzechy. Okazuje się(...)międzyczasie przygotować nadzienie. Podrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować na stolnicy podsypując mąką kokosową. Uformować koło. Podzielić je nożem na 12 trójkątów. Każdy trójkąt rozwałkować jeszcze trochę cieniej i nadziewać 1/12 masy makowej. Zwijać trójkąt od podstawy do czubka formując rogalik. Rogaliki piec przez 15 minut w piekarniku nastawionym na 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu. Ostudzić Nadzienie Rodzynki i skórkę
Modern Cave Girlwspomina, że tort był pyszny. M. także uznał, że był doskonały. Dla mnie po prostu bardzo smaczny, bez wielkiej rewelacji. No ale ja nie jestem wielką fanką makowców. Tort makowy z kremem śmietankowo-czekoladowym i pomarańczowo-kardamonową nutą Przepis zakłada upieczenie ciasta dzień przed przygotowaniem. Ja nie miałam tyle czasu, ale śmiało mogę stwierdzić, że tego samego dnia też(...)mąką. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Cały czas miksując dodać zmielony mak, kaszę, migdały, proszek do pieczenia . Osobno ubić białka na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z masą makową. Ciasto makowe przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok 40 minut, do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Zimne ciasto przekroić
Pełny talerzzachowują świeżość, ale można odświeżać je przez podgrzanie ich i podanie ciepłe z kubkiem gorącej czekolady smakują wybornie 🙂 Smacznego! Print Bułki makowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Fantastyczne bułki drożdżowe z nadzieniem makowym, prosty i szybki przepis. Course Desery Cuisine Polska Keyword ciasto drożdżowe, mak Prep Time 20 minutes Cook Time 18 minutes Total Time(...)masła 130 ml mleka 14 g drożdży 300 g mąki pszennej 50 cukru ja dałam trzcinowy 1 łyżeczka cynamonu 1 szczypta soli 1 duże jajko Dodatkowo 450 g masy makowej gotowej 1/2 łyżeczki cynamonu 1 małe jajko do pomalowania wierzchu bułek 1/2 szklanki cukru pudru sok z cytryny tyle żeby uzyskać półpłynny lukier Instructions Przygotowanie ciasta Do miski miksera przesiać
SprawdzonaKuchnia.plsztywno białka. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy do połączenia się z ciastem. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 23×33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). składniki na masę makową: 350 g maku 145 g cukru pudru 4 jajka (biała oddzielone od żółtek) 1 łyżka olejku migdałowego lub do smaku ok. 2 garści bakalii lub więcej (skórka pomarańczowa, posiekane orzechy(...)proszku do pieczenia wykonanie: Mak zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na noc do napęcznienia. Następnie odcedzamy z nadmiaru wody i mielimy trzy krotnie. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do masy dodajemy mak, olejek oraz bakalie i mieszamy. W osobnym naczyniu miksujemy na sztywno białka, dodajemy je do maku i delikatnie mieszamy. Gotową masę kupkami wykładamy na ciasto. Pieczemy
Domowy Smak Jedzeniawspólnego biesiadowania. Planujemy przygotować schab w sezamie, nie wiem co z tego wyjdzie, pewnie jakiś wynalazek :) Ale wiem, co przyszykuję na deser. Na świątecznym stole pojawi się Strucla Makowa! Idealna nie tylko od święta :) Polana lukrem albo posypana cukrem pudrem, soczysta, jak z cukierni. Warto wypróbować, miłej świątecznej niedzieli Wam życzę.Składniki:500 g mąki2 żółtka250 ml mleka40(...)trzykrotnie. Do zmielonego maku dodajemy resztę składników i łączymy ( możemy to robić w blenderze, dodatkowo zmieli składniki).Sposób przygotowania strucliCiasto dzielimy na dwie części, cienko wałkujemy. Wierzch smarujemy masą makową i zwijamy w rulon. Strucle przekładamy do podłużnych form wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut w 180`CWierzch dekorujemy lukrem.Smacznego
Słodkie Przyjemnościwałkowania masa z białego maku: 400 g maku białego 1 szklanka orzechów włoskich 1 szklanka migdałów 40 g rodzynek 1 łyżka skórki pomarańczowej tartej kandyzowanej 100 g biszkoptów olejek migdałowy kilka kropli 2 jajka 70 g masła 125 ml miodu 1/2 szklanki cukru pozostałe: cukier puder plus woda 1 żółtko plus 4 łyżki mleka Masa makowa(...)mieszając około 5 minut. Masę studzę. Biszkopty kruszę, dodaję do masy, wbijam jajko i mieszam. Potem drugie jajko. Ciasto półfrancuskie: Składniki na ciasto mają mieć temperaturę pokojową. Drożdże rozpuszczam w 50 ml mleka letniego, dodaję szczyptę cukru i łyżkę maki. Rozczyn odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Masło rozpuszczam i studzę
wesoła kuchniamigdały drobno siekamy (miksujemy w rozdrabniaczu), dodajemy do maku razem ze skórką pomarańczową, cukrem pudrem, śmietanką i szczyptą soli. Mieszamy. Z białek ubijamy pianę, łączymy z przygotowanym nadzieniem makowym. Jeśli masa jest rzadka możemy dodać kilka drobno zmielonych biszkoptów. Jeśli jednak jest twarda (i widać że będzie ciężko rozsmarować na cieście), to dodajemy odrobinę śmietanki. 3. Wykonanie: Przygotowane, ocieplone(...)ciasto dzielimy na 2 części. Każdą wałkujemy na prostokąt, tak by wysokość wynosiła ok 20cm, a grubość pół cm. Kroimy na prostokąty, których szerokość podstawy stanowi ok 10cm. Smarujemy masą makowo-bakaliową i zwijamy do środka raz, po czym nacinamy rogala na środku (jak na zdjęciu) i zwijamy do końca rozchylając go lekko na bok. Układamy na formie wyłożonej papierem
Kuchnia w czekoladzieTroszkę go zmieniłam i dodałam lukier na bazie mleka. Ciasto jest pyszne i co najważniejsze - bardzo proste oraz szybkie wykonaniu. W sam raz do popołudniowej herbatki . Ciasto: 1 puszka masy makowej z bakaliami (850g) 6 jajek 150g cukru pudru 150g masła/margaryny 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka maki pszennej 1 budyń waniliowy (dodałam śmietankowy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Lukier mleczny: 150g cukru pudru 3-4 łyżki mleka 1 łyżeczka masła Białka z solą ubić na sztywną pianę. Żółtka z cukrem i masłem utrzeć na puszystą masę a następnie połączyć z resztą składników. Całość delikatnie wymieszać z pianą z białek. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 50 minut w 180 stopniach. Przygotować
Di gotujepieczenia Margarynę zmiksować z cukrem i żółtkami na bardzo puszysty krem. Stopniowo dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę, delikatnie połączyć z ciastem. Warstwa makowa: 20 dag maku 2 łyżki miodu 2 jajka 3-4 łyżki cukru olejek migdałowy i waniliowy Mak sparzyć, osączyć na sicie, dwukrotnie zmielić. Następnie dodać miód, cukier, żółtka(...)białek 20 dag cukru 20 dag kokosu Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać. Połączyć z kokosem. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć połowę ciasta, na to masę makową i równą warstwą kokos. Teraz najtrudniejsze zadanie, czyli rozprowadzenie pozostałego ciasta, które jest dość gęste. Ja robię to w ten sposób, że nakładam łyżeczką delikatnie małe kupki ciasta
Praktyczna plciasto na świąteczny stół. Niezwykle wilgotne od jabłek, po prostu pyszne, z mnóstwem bakalii oraz z wyraźną śliwkową nutą. Rozpływa się w ustach! Składniki: Ciasto makowe: 500g maku 11 jajek 700g jabłek 250 g masła 500g cukru pudru olejek migdałowy 11 łyżek kaszy manny 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki bakalii Mak należy sparzyć, odsączyć(...)masy, porcjami dodajemy zmielony mak. Stopniowo dodajemy olejek migdałowy, kaszę manną, proszek do pieczenia oraz przygotowane jabłka. Na koniec dodajemy pianę oraz bakalie i delikatnie mieszamy łyżką. Masę makową wykładamy do blaszki i pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni. Śliwki: 500g śliwek kalifornijskich wódka i spirytus do zalania śliwek Śliwki przekładamy do litrowego słoika
Pyszności SłodkościBabka makowa z maku mielonego nie parzonego. Babka makowa jest ciastem bez mąki, zamiast niej jest mak. Przepis z książki Ilustrowana książka kucharska z końca XIX wieku. Przepis, w którym cukier można zastąpić erytrytolem. 560 ml maku mielonego (ususzonego i miałko roztartego), 9 żółtek, 300 g eryrtrytolu (250 g cukru(...)szczypta soli, skórka otarta z cytryny, Mak dokładnie rozetrzeć z żółtkami i cukrem. Następnie, dalej ucierając dodać sól i skórkę cytrynową. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z masą makowo - jajeczną. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut
królestwo garówprzy Wigilijnym stole nie może zabraknąć słodkości z wykorzystaniem maku, moją propozycją jest wprost ekspresowa makowa choinka Bardzo szybkie świąteczne ciasto na bazie ciasta francuskiego i maku. Makowa choinka jest bardzo prosta do zrobienia a przy tym efektownie wygląda. Na pewno mile zaskoczy naszych gości :) To ciasto nie może się nie udać, więc polecam je każdemu(...)zabraknąć siły lub czasu, dlatego ten przepis doskonale się sprawdzi, na zrobienie go nawet w ostatniej chwili wystarczy pół godzinki i jest :) Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 1 opakowanie masy makowej z bakaliami 1 jajko Przygotowanie: Rozwijamy 1 ciasto francuskie smarujemy całą powierzchnię makiem na grubości ok 0,5 cm i przykrywamy drugim płatem ciasta.Wycinamy duży trójkąt
W kuchennej krainiebiszkoptową. Polecam zwłaszcza dla osób zabieganych ;) BISZKOPT: 4 jajka 3-4 łyżki cukru szczypta proszku 4 łyżki mąki pszennej łyżka wody gazowanej łyżka oleju ORAZ: 0,5 puszki gotowej masy makowej 1 jajko 2 łyżki cukru łyżka kaszy manny 3 kwaśne jabłka WYKONANIE: Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Układamy obok(...)żółtku, cały czas miksując oraz wodę i olej. Mąkę z proszkiem przesiewamy i dodajemy do ciasta. Mieszamy za pomocą łyżki. MAK: Jajko ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy kaszę mannę i mak. Mieszamy i wykładamy pomiędzy jabłka. Na mak wlewamy ciasto biszkoptowe, najlepiej kupkami i potem rozsmarowujemy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 150 st. C termoobieg
Pani na desermasła 20 dag cukru 25 dag mąki pszennej 5 jajek 4 łyżki mleka 1 kg mielonego twarogu 2 łyżki soku z cytryny 6 łyżek kaszy manny 20 dag gotowej masy makowej (bez bakalii) śliwki Połowę masła kroimy na kawałeczki. Dodajemy do niego 10 dag cukru, mąkę i jedno jajko. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę i wkładamy(...)ucieramy razem z resztą cukru. Kolejno dodajemy żółtka, a potem porcjami twaróg. Dodajemy kaszkę, mleko, ser oraz sok z cytryny. Dobrze mieszamy mikserem. Pianę z białek delikatnie dodajemy do masy serowej. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Spód i boki wylepiamy ciastem. Na ciasto na przemian nakładamy duże porcje masy serowej i maku
Pyszności Słodkościbabkę , choć ta z prezentowanym ciastem ma już naprawdę niewiele wspólnego. Tak więc kolejny, cygański wypiek na moim blogu, zapraszam:) składniki: ciasto: 300 g maku zmielonego dwukrotnie (użyłam gotowej masy makowej) 1 szkl cukru 3/4 kotki margaryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 8 jajek łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao szczypta soli krem: 1 kostka masła 1 budyń waniliowy(...)czerwona kilka podłużnych biszkoptów polewa czekoladowa (zrobiłam taką z żelatyną, ale akurat w tym przypadku się nie sprawdziła, pierwszego dnia było ok, następnego już nieładnie odstawała od ciasta makowego, nie polecam) Zieloną galaretkę rozrobić z wodą wg przepisu na opakowaniu, wylać do płaskiego, szerokiego naczynia (u mnie naczynie żaroodporne), schłodzić, odstawić do lodówki. Po całkowitym stężeniu pokroić w paski szerokości
6nieboPyszne, winne połączenie makowca z szarlotką. Pycha! Składniki: 1 puszka masy makowej z bakaliami (850 gram) 1 margaryna 8 jajek 10 kaszy manny 10 dag wiórek kokosowych 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg jabłek tłuszcz do formy bułka tarta do formy Wykonanie: Margarynę utrzeć na puch z cukrem i żółtkami. Następnie wsypać kaszę mannę z wiórkami(...)proszkiem do pieczenia i całość dokładnie wymieszać mikserem. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odlać powstały sok i dodać do masy razem z ubitą na sztywno pianą z białek. Delikatnie wymieszać, przełożyć do przygotowanej dużej formy. Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut
Tradycyjna Kuchnia