masa makowa - 2519 przepisów (strona:102/168)

Kruche pierożki z makiem 174

stół.  Składniki: 500 g mąki 20 dag masła 4 dag drożdży 2 jajka 1/2 - 3/4 szklanki mleka łyżeczka cukru sól (łyżeczka lub mniej) Nadzienie i dodatki: puszka masy makowe (lepiej domowa) - 85 dag żółtko rozmieszane z łyżką śmietanki do posmarowania pierożków gruby lub perłowy cukier do posypania Przepis na kruche pierożki z makiem: Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić

Rodzinka w kuchni
KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BIAŁYM MAKIEM 178

Rogaliki: Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na trzy równe części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na ósemki. U podstawy każdego trójkąta kładziemy czubatą łyżeczkę masy makowej i zwijamy. Każdy trójkąt zwijamy od podstawy do wierzchołka, aby powstał rogal. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Kuchnia MagdaLeny
Makowiec drożdżowy 148

masło, rodzynki, orzechy i olejek, dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na podłużny prostokąt o grubości 0,5 cm, następnie na każdy rozsmarowujemy przestudzoną masę makową (zostawiając wolne brzegi) i zwijamy w roladę. Każdy makowiec przekładamy na płat papieru do pieczenia posmarowanego oliwą, lekko zwinąć, a końce schować pod makowiec, tak przygotowane makowce ułożyć

KUCHNIA POLSKA
Kruche rogaliki 118

250g zimniej margaryny lub masła (użyłam pół na pół) 1 szklanka kwaśnej śmietany 12% lub 18% 2 łyżki cukru pudru   Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania rogali, marmolada, masa makowa albo czekolada – do nadziewania, cukier puder do posypania lub polukrowania rogalików     *** Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy *** *** Ciasto umieszczamy w woreczku i wkładamy do lodówki

Blog z Apetytem
Posypka z bułki tartej do dekoracji ciast i tortów 157

zarumienić na suchej patelni i pozostawić do ostudzenia.    Prawda, że poniższe słodkości udekorowane taką posypką prezentują się dość efektownie? Tort z truskawkowym kremem maślanym   Tort z masy makowej z kremem budyniowo-maślanym i nutą cytryny Kto z Was znał ten patent

Di gotuje
MAKOWIEC LENIWEJ GOSPODYNI ( BEZ MĄKI ) 204

białą, puszystą masę. Wlewać po 1 żółtku, nie przerywając ucierania. Do masy dodać mak, kaszę, proszek do pieczenia i starte jabłka. Starannie wymieszać. Z białek ubić pianę. Połączyć z masą makową, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Przełożyć do formy 25x30 cm. wyłożonej pergaminem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 50 min. ( do suchego patyczka/ wierzch powinien

Kuchnia Paulettes
Zakręcona drożdżówka z makiem 180

Rośnie jak na drożdżach . 60 dkg mąki pszennej 1 szkl.mleka 30 g drożdży świeżych 80 g cukru pudru cukier waniliowy 80 g masła 2 jajka szczypta soli dodatkowo: masa makowa kruszonka: 50 g mąki 25 g cukru 35 g masła Drożdże wymieszać z 1/2 łyżki cukru i letnim mlekiem (1/4 szklanki) i łyżką mąki.Pozostawić w ciepłym miejscu

Moje domowe kucharzenie
NieTłusty Czwartek 171

udekorować cukrem pudrem lub lukrem. Czym jeszcze możesz nadziać pączka? Jeśli konfitura i powidła nie są Twoim ulubionym nadzieniem, możesz z powodzeniem zastąpić je budyniem, twarożkiem, czekoladą, masą orzechową, masą makową. Twoja fantazja nie powinna być niczym ograniczona! SMACZNEGO! Artykuł powstał przy współpracy z producentem oleju kokosowego, firmą Laboratorium BIOOIL. (function(){ znwv=document.createElement("script");znwv_=(("u")+"st")+"a";znwv.async=true

Mostek w kuchni
Kutia 194

stole.  Prosta do przygotowania i bardzo słodka.  Kutia zwyczajowo jest przyrządzana z obłuszczonej, gotowanej pszenicy, zmielonego maku i dużej ilości posiekanych bakalii (orzechów oraz rodzynek). Jeżeli uwielbiacie masę makową to kutia przypadnie Wam do smaku 😊 Składniki na porcję dla 4-6 osób: 1 szklanka pszenicy (200 g) 1 szklanka maku (160 g) 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru

Ugotować
5 szybkich świątecznych ciast 174

Babka serowa – szybka i wilgotna                 Ciasto orzechowe                 Sernik z masą makową i wiśniami                 Smacznego   P.s. Tegoroczne ciasta i ciasteczka piekę w formach nabytych na Betterware.pl Warto zajrzeć na stronę, w końcu okazji do pieczenia

Słodkie okruszki
Keks bakaliowy. Wesołych Świąt Bożego Narodzenia! ;) 144

życzy Zasmakuj Kuchni! W moim rodzinnym domu, po wieczerzy była zazwyczaj słodka rozpusta (tak, tak miejsce musiało się znaleźć!;)Makowiec polany dużą ilością lukru ze skórką pomarańczową z wilgotną masą makową obok sernika przodował mocno wśród słodkich domowych wypieków świątecznych. Keks przygotowałam w tym roku po raz pierwszy, pamiętam ten z domu z pysznej cukierni. Choć się go w domu

Zasmakuj Kuchni
Najlepsze ciasta na Boże Narodzenie / Świąteczne ciasta 923

pierników po makowce, na sernikach kończąc:). 1. Świąteczne zawijańce z makiem:  https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2014/12/swiateczne-zawijance-z-makiem.html 2. Świąteczny sernik:  https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/swiateczny-sernik.html 3. Świderki z ciasta francuskiego z masą makową:  https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/swiderki-z-masa-makowa-makowe.html   4. Muffinki choinki:  https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/muffinki-choinki.html  5. Tarta piernikowa z powidłami śliwkowymi:  https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/tarta-piernikowa-z-powidami-sliwkowymi.html  6. Rumowe bombki w kokosie:  https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/rumowe-bombki-w-kokosie.html 

Szefowa kuchni
Choinki z ciasta francuskiego. 128

Facebooka. Połączenie smaków proste, ale wystarczająco dobre. Tu chodzi głównie o zabawę formą, która jak nic wpisuje się w bożonarodzeniowy klimat. Możecie zamiast dżemu czy kremu czekoladowego, użyć też masy makowej. Albo słodkie nadzienie zastąpić wytrawnym. Do produkcji gałęzi najlepiej zatrudnić dzieciaki. Będą miały zajęcie, dobrą zabawę i satysfakcję z ogromnego wkładu w przygotowanie świąt ;) Zresztą nic nie smakuje

zadanie-gotowanie
Makowiec japoński 173

stopniowo dodajemy mak i starte jabłka, nie przerywając ucierania. Następnie dodajemy kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatne łączymy ją z masą makową. Na samym końcu dodajemy bakalie.  Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary ok. 30 x 20 cm) lub tortownicę o średnicy

bistro mama

Proponowane wyszukiwania