marynaty - 6066 przepisów (strona:196/405)

Sałatka z burakiem cukrowym 139

smaków Buraki cukrowe kojarzą się większości z nas z produkcją cukru, jednego z najbardziej uniwersalnych dodatków do potraw i niemalże obowiązkowym składnikiem deserów, ciast, a także wielu dressingów i marynat. Ten najpopularniejszy ze wszystkich współczesnych słodzików, jeszcze w XVIII wieku traktowany był jako... lekarstwo. Po raz pierwszy cukier z buraków cukrowych został wyprodukowany w Niemczech w 1747 przez chemika Andreasa

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
SKRZYDEŁKA BBQ 163

jest trudny, ani pracochłonny do zrobienia. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w rondelku i chwilę pogotować na małym ogniu. Gotowy sos dzielimy na dwie porcje. Jedną wykorzystujemy jako marynatę do mięsa, drugą przekładamy do miseczki i podajemy jako dodatek do dania. Podczas pieczenia sos się nie przypala, a jedynie pięknie redukuje i obkleja skrzydełka.  SKŁADNIKI / 2-4 PORCJE

cool and minty
Hummus z pieczonej marchwi i buraka – Spyro Reignited Trilogy 136

duże kawałki, obtoczyć w oleju rzepakowym i lekko posolić. MARCHEW: Marchewki umyć, obrać i przekroić wzdłuż na pół. W misce wymieszać olej, sól, chili i kumin. Marchewki włożyć do marynaty i dokładnie w niej obtoczyć. Przygotowane warzywa rozłożyć równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach do miękkości: czosnek w łupinie przez 20 min, marchew przez

Nerds Kitchen
Śledzie po duńsku 129

czerwona cebula pęczek koperku sól i pieprz Szukasz najlepszych przypraw do swojej kuchni? Zajrzyj tutaj. Przepis – śledzie po duńsku Jeśli nasze śledzie kupiliśmy w słoiku odsączamy od nich marynatę. Następnie oddzielamy skórę. Od dobrze zamarynowanych śledzi powinna ona bardzo łatwo odchodzić. Płaty kroimy na ok. 1,5-centymetrowe kawałki. Wrzucamy do miseczki. Jabłko i cebulę kroimy na drobną kostkę

Kuchennyviral.pl
Sałatka z kurczakiem, mango i żurawiną 140

obiadowy. 2 porcje: * filet z kurczaka- 2 szt. * mix sałat- 2 spore garście * mango- 1 szt. * orzechy włoskie- 6 szt. * konfitura z żurawiny- do podania * kiełki słonecznika- do ozdoby Marynata do kurczaka: * olej rzepakowy- 2 łyżki * sól, słodka papryka, suszony tymianek- 1 łyżeczka * pieprz- 1/3 łyżeczki Winegret: * olej winogronowy- 2 łyżki * sok z cytryny- 1 łyżeczka * ocet jabłkowy- 1 łyżeczka

Kraina Miodem Płynąca
Złoty kurczak z rożna 193

sól pieprz gałązka rozmarynu 1. Kurczaka dobrze myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy sola oraz pieprzem. 2. Olej łączymy z miodem, sokiem z cytryny i przyprawą curry. Tak przygotowaną marynatą smarujemy całego kurczaka, także wewnątrz. Na koniec wkładamy do środka gałązkę rozmarynu. Wkładamy do lodówki na około 2 godziny. 3. Zamarynowanego kurczaka nabijamy na szpikulec. Umieszczamy w rożnie i pieczemy

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
FILETY Z KURCZAKA A'LA KFC 425

kurczaka przyrządzony w ten sposób smakuje podobnie, a ośmielę się stwierdzić, że nawet zdecydowanie lepiej od oryginalnych stripsów z KFC 😍 Potrzebujemy: 1 podwójną pierś z kurczaka  Składniki na marynatę do kurczaka:  1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (jeśli nie lubimy bardzo pikantnych, dajmy ostrą paprykę) 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego  1/2 łyżeczki słodkiej  papryki Pierś

Walijskie Pichcenie
Kanie w zalewie ketchupowej 207

nadmiaru tłuszczu. W tym samym czasie cebule kroimy w piórka, przekładamy do garnka, dodajemy ketchup, gorczycę, ocet, miód i wodę ( 1 litr ), zagotowujemy. Do słoików przekładamy kanie, zalewamy marynatą. Słoiki pasteryzujemy w piekarniku 130°C przez godzinę

R'n'G Kitchen
BAGIETKA Z PASTĄ "HAWAJSKĄ" 107

wspólnego gotowania ! SKŁADNIKI : Mięso z kurczaka Ananas z puszki Jogurt naturalny Gęsty Majonez light Sól, pieprz Dodatkowo: Bagietka  Kawałki ananasa i oregano/bazylia do dekoracji Sposób wykonania: Kurzaka nacieramy marynata z ziół, soli i oliwy z oliwek. Wkładamy do rękawa i pieczemy. Upieczone mięso wyjmujemy i studzimy.  Kurczaka dzielimy na małe kawałki i wrzucamy do miksera, dodajemy jogurt , majonez

Marcepanowa kuchnia
Papryka Aleppo - co to jest 130

kruszone. Do czego stosować paprykę Aleppo Aleppo pepper jest popularną w krajach śródziemnomorskich i na Bliskim Wschodzie  przyprawą, tradycyjnie stosowaną do doprawiania zup, mięsa, fasoli, sałatek i marynat, może być jednak traktowana jako zamiennik czerwonej ostrej papryki papryki.  Pieprz Aleppo można stosować do aromatyzowania oleju lub oliwy, jako dodatek do wszelkiego rodzaju dipów i sosów sałatkowych, a także

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tradycyjny tatar wołowy 112

SMACZNEGO! Polecę Ci kilka moich ulubionych przepisów: – śledzie w oleju – boeuf strogonow – pasta z awokado – frytki z batatów – placek po węgiersku – pierogi z kaszą gryczaną – zupa krem z pomidorów – marynata do karkówki – pizza z patelni – puree ziemniaczane – kolacja – moje ulubione przepisy Artykuł Tradycyjny tatar wołowy pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl
Curry z kurczaka po jamajsku 123

kurczaka po jamajsku . Podstawą tego curry jest domowa mieszanka przypraw , która z pewnością przyda się także do wykonania innych potraw. Ostrość curry możecie oczywiście regulować poprzez ilość użytej do marynaty papryczki chilli. Gorąco polecam to curry z kurczaka z dodatkiem ziemniaków i mleka kokosowego. Jest idealne na jesienne wieczory. Curry z kurczaka po jamajsku  Składniki: 3-4 ząbki czosnku

Codzienne Gotowanie
Gulasz grzybowy 192

Składniki: 1/2 kg łopatki wieprzowej 2 cebule 250 g pieczarek 250 g boczniaków 1 garść grzybów suszonych jarzynka, pieprz 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej marynata: 1 łyżka oleju 2 łyżki octu … Czytaj dalej Gulasz grzybowy

czarrna od kuchni
rydze w occie 122

grzyby a takie najlepiej się sprawdzą. Tak też było w tym roku, stąd niewielka porcja - raptem dwa słoiczki.  Zalewę lubię dosyć ostrą, dodaję więc bardzo mało cukru. Tę marynatę robię na podstawie Kuchni polskiej z 1982 r,  pierwszej mojej książki kucharskiej, którą  dostałam od mamy.  Zbiór książek mam teraz duży, ale do tej często wracam

Stare Gary