marynaty - 6066 przepisów (strona:199/405)

Klejące skrzydełka z kurczaka - marynowane i pieczone... 143

papryki w proszku, lub do smaku sól i  pieprz, do smaku W miseczce wymieszaj miód, keczup, musztardę. Dodaj papryki, dopraw do smaku i wymieszaj. Oczyszczone, umyte skrzydełka zalej marynatą i dobrze wymieszaj. Zostaw na noc w lodówce. Rozgrzej piekarnik do 180stC.  Zamarynowane skrzydełka przełóż do naczynia żaroodpornego lub wyłożonej folia aluminiowa blaszki. Przykryj (folia aluminiowa, lub pokrywka

Lejdi of the house
CEBULA MARYNOWANA Z KOPREM 209

absolutnie rewelacyjny dodatek do chleba z masłem lub burgerów. Warto ją wypróbować także z grillowanym mięsem lub filetem z ryby. Doskonała do pieczonej wieprzowiny, jako dodatek do sałatek i marynat. Absolutna rewelacja. Najlepiej smakuje po 2-3 tygodniach od zamknięcia w słoikach. Polecam przyrządzić kanapkę ze śledziem i marynowaną cebulą z koprem - to naprawdę pyszne połączenie. Jak zrobić pyszną marynowaną

Moja Książka Kucharska
Bruschetta z pomidorkami cherry i serem mozzarella 115

zmiażdżony czosnek, 1 łyżkę oliwy i ocet balsamiczny. Doprawiamy solą i pieprzem. Podpieczone kromki wyjmujemy z piekarnika. Na każdą z nich nakładamy po plasterku mozzarelli oraz pomidorki razem z marynatą. Zapiekamy przez kolejne 5 minut.  Podajemy gorące, posypane poszatkowaną, świeżą bazylią i oregano

Qchnia po prostu
Argentyński sos chimichurri 106

bazie pietruszki i kolendry, z nutą oregano i czosnku. Lekko ostrawy, ale do mięs czy ryb jak najbardziej pasuje. Zwłaszcza, że świetnie spisuje się także w roli marynaty, co sprawdziłam osobiście gdy mi trochę zostało... ;) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle

Kuchnia w czekoladzie
Piersi kurze w sosie musztardowo serowym 131

ziemniaki. Piersi kurze przekroić w poprzek, doprawić solą pieprzem i papryką słodką. Dno żaroodpornego naczynia skropić oliwą z oliwek o smaku czosnku lub zwykłą. Na dnie rozłożyć piersi kurze. Marynata – musztardę, mleko, potarty ser wymieszać razem. Masę serową rozłożyć na mięsie. Naokoło porozrzucać pomidorki. Ziemniaki oskrobać i przekroić na cztery części. Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości

Kuchnia Pokoleń
Sałatka shoarma z polędwiczki 117

wieprzową oczyścić z błonek, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w małe paseczki. Do miseczki przesypać przyprawę do shoarmy, dodać oliwę z oliwek i dokładnie połączyć. Do miseczki z marynata przełożyć pokrojoną polędwiczkę i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na około godzinę. Na patelni rozgrzać masło klarowane i na gorący tłuszcz włożyć zamarynowane mięso, usmażyć - krótko na dużej mocy palnika

WSZYSTKO SMACZNE
Kurczak po chińsku 707

Przekładamy do plastikowego pojemnika, lub innego naczynia, w którym będziemy mięso marynować. W małej miseczce mieszamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sos sojowy, olej sezamowy oraz ocet ryżowy. Przygotowaną marynatę łączymy z kawałkami kurczaka, mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na około 2 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso smażymy na głębokim tłuszczu. Osączamy na ręczniku papierowym. W osobnym naczyniu łączymy

Smaki Na Talerzu
Karkówka duszona w młodej kapuście 101

smakuje wybornie i godna jest polecenia jako danie obiadowe na każdą okazję Zachęcam do przygotowania   Przepis na 3-4 porcje dania Karkówka duszona w młodej kapuście.   SKŁADNIKI: Marynata: 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki papryki ostrej 700 g karkówki 2 łyżki oleju 1 litr bulionu mięsnego 1 średnia główka młodej kapusty 2 marchwie 2 lekko

WSZYSTKO SMACZNE
Grillowana pierś kurczaka ze szpinakiem duszonym na Cydrze, młodymi grillowanymi ziemniaczkami i jajkiem sadzonym 89

posiłki, takie proste i szybkie dania, takie tradycyjne smaki i codzienne połączenia to poniżej mam przepis na coś dla Was! Składniki (na 2 porcje): 300-350 gram piersi kurczaka marynata: oliwa z oliwek, tymianek cytrynowy, skórka z cytryny, sól i pieprz 400 gram szpinaku  czosnek szklanka cydru  sól i biały pieprz oraz gałka muszkatołowa młode ziemniaki koperek

Mango Papaja
Sałatka z rzodkiewką i bazylią – idealna na grilla 200

Sałatka z rzodkiewką i bazylią to lekka i bardzo orzeźwiająca propozycja dodatku do potraw z grilla. Zarówno rzodkiewka jak i świeża bazylia sprawiają, że ma wyśmienity

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczony kalafior z piekarnika 190

kalafior się nie rozpadł. 2 Kumin rozcieramy w moździerzu lub siekamy drobno nożem. Mieszamy go ze wszystkimi pozostałymi składnikami: papryką słodką, ostrą, czosnkiem, solą oraz olejem. 3 Marynatą dokładnie smarujemy kalafiora - najlepiej zrobić to pędzelkiem. 4 Kalafiora wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy połową szklanki wody i wstawiamy do piekarnika na około 40-50 minut, w temperaturę 180 stopni. 5 Jeżeli

Kuchnia Bazylii
Jak zrobić domową kiełbasę? 449

żelatyny woda Sposób przygotowania: Mięso myjemy i kroimy w kostkę, nie mieszamy ze sobą! Pokrojone mięso z łopatki rozbijamy tłuczkiem, aby stało się bardziej kruche. Z pozostałych składników przygotowujemy marynatę. Marynujemy mocno dociśnięte mięso w szynkowarze przez 24 godziny. Następnie umieszczamy szynkowar w garnku, zalewamy go do wysokości ¾ wody i gotujemy w temperaturze 80 stopni przez 2 godziny. Gdy mięso

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Grillowany kurczak z ziemniakami i szparagami w sosie beszamelowym 123

młodych ziemniaczków 2 ząbki czosnku do natarcia ziemniaków sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 250 ml mleka 1/2 łyżeczki białego pieprzu sól odrobina gałki muszkatołowej  marynata do kurczaka: wędzona ostra papryka słodka papryka łyżka miodu olej pieprz ziołowy Przygotowanie:  Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy, wycinamy 2 lub 3 plastry mięsa. Na około 2-3 godziny

Życie zaczyna się w kuchni
schab zapiekany w kapuście włoskiej 121

ząbki czosnku * przyprawa uniwersalna * odrobina soli * pół łyżeczki pieprzu * pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej * majeranek - 2 łyżki Czosnek przecisnęłam przez praskę i połączyłam z pozostałymi składnikami. Natarłam marynatą schab i zawinęłam w folię aluminiową. Wstawiłam do lodówki na 24 godziny. Następnego dnia przeszłam do następnego etapu. * 3 litry wody * pół szklanki soli * 1 łyżka cukru * 1 listek laurowy

Pieprzyć z Fantazją
pieczone golonki indycze 171

czosnek * ketchup * olej * sól, pieprz czarny * cebula * tymianek Czosnek przecisnęłam przez praskę, tymianek starłam w moździerzu, wymieszałam wszystko z odrobiną keczupu i oleju. Dodałam sól, pieprz. Golonki natarłam przygotowaną marynatą i odstawiłam do lodówki na noc. Na drugi dzień zamarynowane golonki przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Dodałam cebulę pokrojoną w talarki i tak piekłam do miękkości. Zajęło

Pieprzyć z Fantazją