marynaty - 6066 przepisów (strona:205/405)

Filet z kurczaka a'la gyros 191

obsypujemy solą oraz pieprzem. W niewielkiej misce wsypujemy opakowanie przyprawy gyros, dodajemy 4 łyżki oliwy i mieszamy.  W międzyczasie rozgrzewamy patelnię, ale bez dodatku tłuszczu. Fileta obtaczamy w marynacie z oliwy i przyprawy gyros i układamy na patelnię i smażymy. Gotowe kawałki kurczaka układamy na talerzu. Dodajemy ulubione dodatki i gotowe

Gotuj z Mąką
Pieprz 183

dziczyzna dania z drobiu w jasnych sosach pieczone kurczaki, potrawka z kury, pieczeń z dzika pieczone kurczaki, gęsi, indyki, podroby z gęsi, dania z dziczyzny, marynaty do dziczyzny pieczona dziczyzna Warzywa zielona fasolka szparagowa, białe fasole, fasola „Jaś”, grzyby  kalafior, duszone ogórki wszystkie rodzaje kapusty, pomidory, grzyby, groch, warzywa strączkowe zapiekane plastry bakłażana i cukinii

Pomysłowa kuchnia
O kurcze pieczone 2 ! "Rosół z pieczonej kury." Wywar. Bulion z pieczonego kurczaka. 127

naprawdę zaskakująco dobry smak! Smak Twojego bulionu będzie oczywiście uzależniony od przypraw,których użyliście przy pieczeniu kurczaka, nie martwcie się więc,że resztki z kurczaka są przesiąknięte przyprawami z marynaty. Na pierwszy raz warto jednak doprawić pieczyste bezpiecznymi, ulubionymi przyprawami by nie przeszkadzały Wam w bulionie. Nie trzeba rezygnować z  weekendowego rosołu mając przytarganą z targu przez faceta

U Fiolki
MAŚLANE ZIEMNIACZKI Z ROZMARYNEM 161

SKŁADNIKI na 2 Osoby: 1.5 ziemniaków 3 cebule 2 gałązki rozmarynu sól do smaku Marynata na cebulę 2 łyżki papryki czerwonej słodkiej 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 1 łyżeczka majeranku Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka wegety 3 łyżki masła PRZYGOTOWANIE:  Ziemniaki myję dokładnie w razie konieczności obieram ze skórki

Gotowanie Patki
ĆWIARTKI KURCZAKA PIECZONE Z SOSEM TERIYAKI I CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM 138

kurczaka, 3 łyżki oleju, łyżka sosu teriyaki, łyżeczka curry, łyżeczka soli, łyżeczka czosnku niedźwiedziego, czubata łyżeczka majeranku, papryczka chili peperoncini, 3 większe ząbki czosnku, papryka słodka. Przygotowanie: Przygotowuję marynatę do kurczaka z oleju, sosu teriyaki i przypraw - soli, majeranku, czosnku niedźwiedziego, curry i rozgniecionej papryczki. Dokładnie nacieram kurczaka. Mięso układam na blaszce do pieczenia, posypuję słodką papryką, a pomiędzy układam

JejKuchnia
Pomidory na zupę do słoików 1115

Pomidory na zupę do słoików. Pomidory w sosie pomidorowym . Chciałam Wam dziś przedstawić mój sposób na najprostsze pomidory w słoikach na zimę, z których robię zupę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mięso w marynacie z czarnej porzeczki 158

Teraz czas na polędwiczkę. Prawdę mówiąc możecie tak przyrządzić również karkówkę, też będzie smaczna. A moja wersja jest w marynacie z czarnej porzeczki. Wyszło pysznie ☺ . Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Pieczony łosoś w miodzie i koperku 156

łyżki oliwy 1 łyżka posiekanego koperku sól, pieprz Wykonanie: Do miski wycisnąć sok z cytryny, dodać miód, oliwę i koperek. Dokładnie wymieszać. Rybę pokroić na kawałki i wysmarować marynatą, odłożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie, łososia posolić, popieprzyć z każdej strony i przełożyć na blaszkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez

magiczna kuchnia Kasi
Fit pierś z indyka z sosem tzatziki 244

myjemy i osuszamy.  2. Mięso kroimy na odpowiadające nam kawałki. 3. Do miseczki wlewamy łyżeczkę oliwy z oliwek, dodajemy sól, pieprz, zioła oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Powstąło marynatą dokładnie nacieramy mięso. 4. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby mięso było bardziej aromatyczne. 5. Wykładamy na rozgrzaną patelnię, lub ruszt i smażymy z dwóch stron na złoty kolor

Kuchnia Pełna Pasji
polędwica pieczona w całości 130

musi to być makaron z serem, a o wiele bardziej wyszukane danie. Tak przygotowane polędwiczki wieprzowe pieczone w całości są bardzo kruche i niezwykle soczyste. składniki : 2 polędwiczki wieprzowe marynata: 2 łyżki sosu soyowego 2 łyżki ketchupu łagodnego

Ugotujmy Coś
Dwutygodniowa surówka z kapusty (jak u chińczyka) 1109

Przepis na wyśmienitą surówkę z białej kapusty, która bez pasteryzacji może stać w lodówce nawet dwa-trzy tygodnie. Jest bardzo pyszna, w słodko-kwaśnej marynacie, idealnie pasuje to wszelkiego rodzaju mięs. Dwutygodniowa surówka z kapusty smakuje jak te serwowane w chińskich restauracjach. Składniki: 3 kg białej kapusty 4 marchewki 4 cebule pęczek natki pietruszki 1/2 szklanki cukru Zalewa

e-PrzepisyKulinarne
Kurczak w zielonym sosie 155

mamy trudność najlepiej dolać odrobinę mleka. Cebulę kroimy w dość cienkie piórka. Makaron gotujemy na pół twardo. Nie przelewamy zimną wodą.  Kurczaka wrzucamy na rozgrzaną patelnię wraz z marynatą. Chwilę smażymy i wsypujemy cebulę. Zmniejszamy płomień i przykrywamy na 2 - 3 minut, aby mięso puściło sok. Nie odparowujemy. Wlewamy zblendowany sos i chwilę mieszamy, aby nabrał temperatury. Doprowadzamy

Kuchnia od dwojga
PODUDZIA KURCZAKA W MARYNACIE KETCHUPOWO-JOGURTOWEJ 138

podudzi z kurczaka, 3 łyżki ketchupu (u mnie pikantny), płaska łyżka majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, łyżeczka soli, łyżeczka suszonej natki pietruszki, łyżeczka ziół prowansalskich. Przygotowanie: Dokładnie łączę składniki marynaty - ketchup, majonez, jogurt i przyprawy. Obtaczam mięso, zostawiam na noc w lodówce. Piekę pod przykryciem (można użyć folii aluminiowej) około 80 minut w 180 stopniach (aż kurczak ładnie się zarumieni

JejKuchnia
Pierś pieczona w marynacie jogurtowej 130

Odrobina oliwy czy oleju do posmarowania naczynia żaroodpornego Piersi kroimy na mniejsze części Jogurt grecki łączymy z przyprawami, dokładnie mieszamy, wrzucamy pokrojone piersi i bardzo starannie obtaczamy je w marynacie. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę, ale im dłużej tym lepiej :)  Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą /olejem, układamy mięso ( ja piekłam partiami, tak by mąż później miał prosto

Mamuśka wraca do formy
Roladki z tortilli z kurczakiem i sosem szpinakowym 294

lubimy Roladki z tortilli z kurczakiem i sosem szpinakowym Drukuj przepis Ilość porcji: 4 Czas gotowania: 30 Składniki -1 mała pierś z kurczaka (około 350 g) -marynata: szklanka maślanki, 2 łyżeczki curry, sól, pieprz, ostra papryka -4 placki tortilla, przepis znajdziecie tutaj -4 ogórki małosolne, mogą być również świeże -pół czerwonej papryki -serek śmietankowy do posmarowania placków -listki świeżej bazylii

Marta Gotuje