marynaty - 6066 przepisów (strona:212/405)

Piersi z kurczaka w curry 159

użyłam aromatycznego oleju z marynowanej, pieczonej papryki. Wstawiamy miskę z mięsem do lodówki na całą noc, szczelnie przykrywając folią spożywczą. Na drugi dzień wkładamy piersi  wraz z marynatą do  rękawa foliowego i wlewamy około łyżeczki sosu sojowego. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 25 minut. Podajemy z surówkami i ziemniakami z wody

Kulinarne przemyslenia
Schab duszony w winie z jabłkami 137

Pyszne mięso, kruche i soczyste. Schab jest duszony w dość niskiej temperaturze i dzięki temu mięso nie wysycha i jest soczyste. Cały sekret mięsa polega na marynacie a ta jest tu bardzo aromatyczna. Polecam na spotkania z przyjaciółmi czy na pyszny obiad całej rodzinki a jak jeszcze zostanie pokrójcie w plastry i będzie znakomity do kanapek. Schab duszony w winie

Moje Małe Czarowanie
,,Rolada z kurczaka z pistacjami i żurawiną’’ 215

pieprzem. Na płacie mięsa łopatką rozkładamy warstwę farszu i obwiązujemy sznurkiem. W miseczce rozgniatamy ząbki czosnku i łączymy z musztardą, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Kurę dobrze nacieramy przygotowaną marynatą i pieczemy 90 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Co kilkanaście minut podlewamy mięso powstałym sosem. Zwiniętego kurczaka obwijamy na około szpadatem i papierem do pieczenia a następnie

Podróż w kulinaria
Spring- rolls z kurczakiem, makaronem ryżowym, glonami wakame i warzywami 138

kroję na mniejsze kawałki. Paprykę i ogórka kroję w słupki. Sos sojowy mieszam z syropem klonowym i sokiem z cytryny. Ugotowany makaron, glony, grzyby i warzywa marynuję w przygotowanej marynacie i odstawiam na kilka minut. Papier ryżowy zwilżam wodą i na jego środek nakładam część mieszanki makaronu i warzyw oraz kilka kawałków kurczaka. Następnie zwijam wszystkie boki do środka. Postępuję

Mango Papaja
Kotlet schabowy w zwykłej panierce. 122

dokładnie dziurawię mięso.  Kto nie ma czym, może użyć zwykłego patyczka do szaszłyków. Później rozbijamy  kotlet i marynujemy w jajku, dobrze aby choć godzinę poleżały w takiej marynacie. Jeśli zostawimy mięso na noc w takim stanie, jajka zostaną wchłonięte całkowicie.  Obtaczamy w bułce tartej, najlepiej własnej roboty i dobrze  aby obie poleżały w pełnej panierce

Dieta moja pasja
Schab wolno pieczony 160

Składniki: 2 kg wieprzowego schabu olej rzepakowy 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 2 łyżki miodu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku sól pieprz Wykonanie: Składniki marynaty dokładnie mieszamy i nacieramy nią mięso. Wkładamy je do żaroodpornego naczynia przykrywamy i marynujemy w zimnym miejscu przez 24 godziny. Po tym czasie schab obsmażamy ze wszystkich stron na rozgrzanym

Kulinarne przygody Gatity
DZEM Z LESNYCH OWOCOW 75

mniej czasu oraz energii, zwłaszcza, że w sklepach nie brakuje  darów sadów i pól zakonserwowanych na różne sposoby. Jeśli jednak znajdziecie wolne popołudnie, zróbcie mały zapas konfitur i marynat na zimę. Takich jak domowe nigdzie nie kupicie. Dzisiaj polecam dżem z leśnych owoców, który wspaniale smakuje na kanapce z białym serem twarogowym. W dziale "DOMOWE PRZETWORY" znajdziecie inne sprawdzone

Moja Książka Kucharska
MARYNOWANE KORNISZONY 112

kwiatów ogórkowych, układamy w słoikach, przesypujemy ziarnami gorczycy i przekładamy koprem. Krok 2. W garnku zagotowujemy wodę z solą i cukrem, studzimy, dodajemy ocet. Krok 3. Korniszony zalewamy ostudzoną marynatą, słoiki zamykamy i odstawiamy na noc w temperaturze pokojowej, po czym przenosimy je w chłodne i ciemne miejsce. Korniszony po tygodniu będą gotowe do spożycia. Smacznego

Moja Książka Kucharska
OGORKI KONSERWOWE Z CHILI 104

kawałeczki papryczkę chili.  Krok 3. Ogórki kroimy wzdłuż  na cztery części - układamy w słoiku. Krok 4. Przygotowujemy zalewę: w wodzie rozpuszczamy sól, roztwór zagotowujemy, wlewamy ocet - gorącą marynatą zalewamy zawartość słoja do pełna, zakręcamy. Krok 5. Pasteryzacja: słoiki litrowe pasteryzujemy od 10 - 12 minut, słoje trzy- lub czterolitrowe pasteryzujemy 15 minut. Ogórki są gotowe do spożycia po około

Moja Książka Kucharska
SZASZLYKI EGZOTYCZNE 85

Krok 7. Ocet mieszamy z oliwą oraz sosem sojowym - możemy ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Szaszłyki pieczemy na grillu przez około 5 minut, następnie odwracamy je , smarujemy marynatą octowo-olejową i pieczemy przez kolejne 5 minut. Smacznego :) *zdjęcia dzięki użytkownikowi KEKO64 z freedigitalphotos.net

Moja Książka Kucharska
OGORKI KORZENNE 128

gruntowych 1,5 litra wody 75g soli + 1 litr wody do zalania ogórków 7 cebul 75g korzenia chrzanu 2 łyżki ziaren kopru 1 łyżeczka estragonu 2 łyżki korzeni do marynat 1,5 litra octu winnego 350g cukru kryształu PRZYGOTOWANIE: Krok 1. 75g soli rozpuszczamy w 1 litrze wody, roztworem zalewamy wyszorowane ogórki, odstawiamy w chłodne miejsce na 1 dzień. Krok

Moja Książka Kucharska
SALATKA Z BURACZKOW NA ZIME 133

SAŁATKA Z BURACZKÓW NA ZIMĘ Duma z własnej kuchni, czyli domowe przetwory z owoców i warzyw : owoce w słodko kwaśnej marynacie, zakwaszane warzywa, kiszonki, sałatki, przyprawiane po domowemu ocet i olej i wiele innych przetworów, które potwierdzają, że przygotowywanie domowych zapraw może być sztuką - takie radosne wspomnienie lata. Dzisiaj przedstawiam przepis na sałatkę z buraczków na zimę, z papryką oraz

Moja Książka Kucharska
SLEDZIE PO GRECKU 157

cebul 5 marchewek 1 słoiczek koncentratu pomidorowego ok. 180g przyprawy: szczypta cukru, pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony, sól, opakowanie ziół toskańskich około 500g filetów śledziowych w oleju (osączonych z marynaty) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Posiekaną w piórka cebulę posypujemy szczyptą cukru i solą, szklimy na oliwie, dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę, podlewamy odrobiną wody lub delikatnym bulionem jarzynowym - dusimy

Moja Książka Kucharska
KOTLECIKI JAGNIECE Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI 117

kotleciki oraz warzywa na ruszcie, w taki sposób, żeby tworzyły pojedyńczą warstwę - pieczemy około 15 - 20 minut, aż warzywa zmiękną, ( w tym czasie obracamy mięso i warzywa, polewamy pozostałą marynatą). Mięso możemy zdjąć z grilla odrobinę wcześniej, aby odpoczęło przed podaniem (trzymamy w cieple, najlepiej zawinięte w folię spożywczą). Gotowe kotleciki oraz warzywa wykładamy na duży półmisek, obficie posypujemy posiekaną

Moja Książka Kucharska
Babka cynamonowa 120

zawiera błonnik, żelazo, wapń, zapobiega nowotworom i chorobom układu krwionośnego. Cynamonem możemy doprawiać różne potrawy: mięsa, warzywa, ryby, ciasta, desery, koktajle, grzane wino lub piwo. Można go wykorzystywać w marynatach, dodawać do kawy. Użycie małej ilości cynamonu do przyprawienia ryb sprawia, iż znika ich nieprzyjemny zapach. U Nas dzisiaj ucierana babka cynamonowa, oblana gorzką czekoladą i obsypana orzechami

Smak mojej kuchni