cebulka 2 łyżeczki miodu gryczanego 2 gałązki rozmarynu 4 goździki klarowane masło różowy pieprz natka pietruszki sól Wykonanie: Polędwice marynujemy przez noc w czerwonym winie. Następnego dnia wyjmujemy z marynaty, osuszamy papierowym ręcznikiem i obsmażamy ze wszystkich stron na klarowanym maśle, następnie solimy, przekładamy do woreczka do pieczenia, dodajemy pokrojoną na ćwiartki cebulę, rozmaryn, goździki, miód i wino
Quinoa Raz!swej prostocie połączenie do którego z chęcią nie raz wrócę. Składniki (na 2 porcje): 1 szklanka makaronu drobnego Lubella Mini rurki 5 warzyw 10 krewetek marynata do krewetek: skórka otarta z jednej limonki, sok z 1/4 cytryny, sól i pieprz 12 szparag zielonych oliwa z oliwek sól i pieprz bazylia tajska do dekoracji Pesto
Mango Papajaodwracamy kurczaka i przygniatamy go mocno dłońmi między piersiami. Gotowe! Odkładamy sobie 1/3 sosu chimichurri jako dressing do sałatki (można go rozcieńczyć jeszcze łyżką lub dwoma oleju). Kurczaka smarujemy marynatą chimichurri od wewnątrz, przekładamy go na ruszt. Smarujemy go też pod skórką (w kurczaku zagrodowym nie ma z tym najmniejszego problemu, skórka idealnie odchodzi od mięsa)a następnie smarujemy mięso
Karo in the Kitchenszklanka kremówki szklanka bulionu 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz zioła prowansalskie tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół tak, żeby powstało 6 cienkich kotletów. Przygotowujemy marynatę do kurczaka. Zalewę z pomidorów (ok. 8 łyżek) dokładnie mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami prowansalskimi (1 łyżeczka). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Marynujemy kurczaka. Odkładamy
Pobite gary Barbarypyszny dodatek do tradycyjnych dań z grilla. Mięso z indyka oczywiście możemy zastąpić kurczakiem. Szaszłyki z indyka i ananasa Składniki : 400 dag piersi z indyka połowa świeżego ananasa Na marynatę : łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka przyprawy do kurczaka 1/2 łyżeczki papryki ostrej ok. 1/3 łyżeczki kurkumy ok. 1/4 łyżeczki chili w proszku łyżka oliwy z oliwek lub oleju sól pieprz Dodatkowo
PatiGotujecałej pomarańczy. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy zioła. Miskę przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin. Po tym czasie wyciągamy kaczkę z marynaty i układamy na gorącym grillu. Układamy skórką do dołu, aby nadmiar tłuszczu się wytopił a skórka była chrupiąca. Obracamy ją co jakiś czas, aby grillowała się równomiernie. Jeśli tak jak ja lubicie
PatiGotujeSkładniki: podwójna pierś z kurczaka opakowanie mixu sałat ze szpinakiem puszka kukurydzy ogórek szklarniowy około 200 g sera typu feta pieczywo na grzanki (najlepiej bułki z ziarnami) ząbek czosnku Marynata: 2 łyżki oliwy lub oleju łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka papryki ostrej łyżeczka czosnku granulowanego chilli pół łyżeczki curry pieprz sól Sos musztrdowo-miodowy: 5 łyżek oliwy z oliwek
PatiGotujezalewę. Gotować na niewielkim ogniu, mieszając, aż cukier i sól całkowicie się rozpuszczą. Dodać rzodkiewki i wszystko chwilę podgrzewać, nie doprowadzając do wrzenia. Rzodkiewki przełożyć do słoika i zalać marynatą. Zalać i odstawić do całkowitego wystudzenia. Wystudzone rzodkiewki przechowywać w lodówce. Rzodkiewki zamarynowane są już na drugi dzień. Smacznego! Może zainteresują Cię inne przepisy na przetwory? Najlepsza marynowana papryka Czosnek
CookYourselfOgórki małosolne w plastrach . Korzystając z sezonu na bieżąco kisimy ogórki . buraki , rzodkiewki. Ogórki małosolne przeważnie wykorzystujemy do sałatek lub na kanapki, ale jakoś nigdy nie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękroimy w grubszą kostkę. Marynujemy ok 1/2 godziny w paście chilli. Marchewkę i paprykę kroimy w paski, natomiast cebulę w pióra. Czosnek drobno siekamy. Pierś z kurczaka wyjmujemy z marynaty i usuwamy z niej przyprawy. Pastę chilli wrzucamy na patelnie i chwilę smażymy ciągle mieszając. Dolewamy oliwę i wrzucamy drobno pokrojony czosnek i kurczaka. Smażymy około dwóch minut, a następnie
Kasia i jej kobiecy światDziś mam dla Was propozycję na pyszne i soczyste mięso z kurczaka, które wcześniej trzymałam 6 godzin w marynacie czosnkowo- ziołowej a pod koniec pieczenia delikatnie przesmarowałam mięso miodem. Do pałek z kurczaka wykorzystałam przyprawę do kurczaka czosnkowo- ziołową od Cykoria . Według przepisu producenta wystarczy dodać do przyprawy olej, wymieszać, nasmarować kurczaka, następnie podsmażyć na oleju
Zrób to smaczniesalsa: 1 mango 1 cebula czerwona 1 papryczka chili oregano świeże sól, pieprz Łososia przekładam do miski, dodaję pokrojoną cebulę, majeranek, sól, pieprz, balsamico. Łososia obtaczam dokładnie w marynacie i odstawiam na godzinę albo dłużej. Pesto: Na patelni prażę pestki dyni, odkładam do rondelka. Na tej samej patelni na oleju przesmażam pokrojony czosnek, dodaję umyty i osuszony szpinak
wesoła kuchniaDzisiaj podam przepis na grillowe skrzydełka w marynacie miodowo musztardowej. Są smaczne, lekko słodkawe oraz bardzo ładnie pieką się na grillu. SKŁADNIKI : 1 kg skrzydełek 2 łyżki miodu 1 łyżka musztardy sarepskiej 2 łyżki ostrego ketchupu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej i ostrej papryki 1 łyżeczka tymianku pieprz cytrynowy do smaku
Kulinarne Fantazje Mariolipapryki słodkiej. Przygotowanie: Polędwiczkę oczyszczam z błony, kroję w 1,5 cm. plastry, lekko spłaszczam dłonią. Czosnek drobno siekam. Oleje dokładnie mieszam z przyprawami i czosnkiem. Mięso smaruję przygotowaną marynatą, odstawiam na noc do lodówki. Smażę na mocno rozgrzanej patelni grillowej (lub zwykłej) po około 1-1,5 minuty z każdej strony. Osączam na ręczniku papierowym. Mięso rewelacyjnie smakuje
JejKuchniaszaszłyków moczymy w wodzie ,aby nam na grillu się nie "zwędziły".Wszystkie przyprawy suche wymieszać w misce dokładnie ,dodać olej ,wymieszać.Mięso dobrze wytrzeć przygotowaną przyprawę tak aby marynatą dobrze je pokryła,nabijać na moczone patyczki,smażymy na grillu lub patelni grillowej do zrumienienia.Szaszlyki podajemy z sałatą lub sosem czosnkowym.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki