mąki pszennej Wykonanie: Morele zalewamy wrzątkiem, odstawiamy do namoczenia na pół godziny. Odsączamy i kroimy w paseczki. Plastry mięsa lekko rozbijamy. Oliwę mieszamy z majerankiem, pieprzem, i czosnkiem. Marynatą nacieramy mięso i odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki. Następnie mięso obtaczamy w mące i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Wlewamy bulion, dodajemy morele i dusimy
Smak mojej kuchnijest kruche i wilgotne. Schab z bakaliami Składniki: 1,5 kg schabu szklanka bakalii (migdałów, moreli suszonych, śliwek suszonych, rodzynek, żurawiny suszonej) Na marynatę: pół szklanki białego wytrawnego wina 2 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, łyżka majeranku Wykonanie: Bakalie zalewamy winem, odstawiamy do namoczenia na godzinę. Schab myjemy i osuszamy. Następnie przez
Smak mojej kuchnidzięki temu stały się niezwykle chrupiące. Kiedy piersi się zamarynują, rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju i smażymy po 5 min z każdej strony. Na końcu wlewamy na patelnię pozostałą marynatę. Polewamy nią kurczaka, dzięki dodatkowi cukru ładnie się skarmelizuje. Filety karmelizujemy z każdej strony po 1 minucie. Ściągamy z patelni i zostawiamy na 3 minuty, aby mięso odpoczęło. Dzięki temu
Kuchnia od dwojgasmaku olej Przygotowanie: mięso myję, suszę, układam w żaroodpornym naczyniu, mieszam z przyprawami, obtaczam w miodzie i musztardzie, mieszam dokładnie, czosnek obieram, kroję w kostkę, dodaję do całej marynaty i odstawiam na noc - jak nie mam czasu to przygotowuję rano tego samego dnia, a w porze obiadowej kilka godzin później piekę; piekę w temp. 190C grzaniem góra - dół bez termoobiegu
Zasmakuj Kuchniprzygotowania: Mięso kroimy w niedużą kostkę. W naczyniu mieszamy ok. 4 łyżki oleju z ok. 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, czosnku, pieprzu i soli oraz szczypt ę ostrej papr yki . Marynatę w lewam y do pokrojonego schabu i mieszamy tak, aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa. Odstawiamy na minimum godzinę, a najlepiej całą noc. Schab podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu
Słodka StronaKarkówka w marynacie musztardowo - pomidorowej, to p ropozycja dla osób lubiących musztardową nutę . Mimo, że musztarda jest tutaj tylko lekko wyczuwalna, nadaje karkówce charakterystycznego smaku. Mięso podajemy z ziemniakami. Składniki: 500 g karkówki papryka słodka sól, pieprz 1 czubata łyżka mąki pszennej olej do smażenia (polecam bezzapachowy olej kokosowy firmy Skworcu ) 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku
Smak mojego domuprzygotowania: Mięso kroimy w niedużą kostkę. W naczyniu mieszamy ok. 4 łyżki oleju z ok. 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, czosnku, pieprzu i soli oraz szczypt ę ostrej papr yki . Marynatę w lewam y do pokrojonego schabu i mieszamy tak, aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa. Odstawiamy na minimum godzinę, a najlepiej całą noc. Schab podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu
Słodka Stronadzielimy na cztery części. Paprykę, majeranek, kminek, rozmaryn, czosnek, oliwę i sól (każdy doda według własnego uznania, im mniej tym zdrowiej), wszystko razem mieszamy i nacieramy mięso. Możemy marynatę przygotować w naczyniu, w którym będziemy piec mięso. Tak przygotowaną łopatkę obkładamy pokrojoną cebulą, przykrywamy szczelnie pokrywką i zostawiamy przynajmniej na 5 godz. (może być nawet na całą noc) w lodówce
Dieta Rozdzielna i Zdrowieczosnek 4 ząbki sól pieprz oliwa 6-7 łyżek cebula 2 sztuki Przygotowanie: Karczek myjemy i osuszamy z wody. Z ziół, przeciśniętego czosnku, soli, pieprzu i oliwy robimy marynatę. Nacieramy nią mięso i układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i zostawiamy w lodówce na minimum 12 godz. (może być dłużej). Karczek wstawiamy do piekarnika podlewając wodą i pieczemy
Dieta Rozdzielna i Zdrowielaurowy, ziele angielskie i dalej dusimy. Gdy cebula jest już całkiem miękka dodajemy ocet i przyprawiamy pieprzem i papryką. Wszystko dusimy jeszcze ze 2 minuty i gotowe. Gdy nasza marynata pomidorowa wystygnie, dodajemy do niej śledzie i wszystko razem mieszamy. Przekładamy do słoika lub do salaterki i szczelnie zamykamy. Tak przygotowane śledzie zostawiamy na minimum 24 godziny w lodówce
Dieta Rozdzielna i Zdrowiegarofano per circa 1-2 ore. W dużym garnku szklimy drobno pokrojony czosnek z szalotk ą z dodatkiem 2-3 łyżek oleju. Dodajemy kurczaka z marynat ą , którą redukujemy o połowę . Doprawiamy sol ą i pieprzem oraz gałązkami świeżego rozmarynu. Kurczaka zalewamy pulp ą pomidorow ą i dusimy
La grande e la piccola cuocałyżeczki pieprzu czarnego 1/2 papryki słodkiej 1/2 papryki ostrej 1 łyżka octu balsamicznego 1-2 łyżki suszonego lubczyku 4 ząbki czosnku 1 łyżka oleju WYKONANIE: ze wszystkich przypraw robimy marynatę, nacieramy dokładnie kurczaka, zostawiamy na noc, garnek rzymski moczymy w wodzie 20-30 min., smarujemy cienko olejem(lub używamy naczynia żaroodpornego- smarujemy olejem), wkładamy kurczaka w naczyniu do zimnego piekarnika
Kuchnia Beatymarynowane dłużej, nawet kilka dni. Piecze się je najczęściej polewając obficie wytopionym tłuszczem. Można też mięso zawinąć w plastry boczku, pomiędzy które wkłada się liście laurowe dla nadania aromatu. Marynata do dziczyzny to przede wszystkim alkohol i miód. Im mocniejszy trunek, tym marynowanie powinno być krótsze. Wybornie smakuje połączenie whiskey Chivas Regal z polędwiczkami z jelenia, odrobiną jałowca i sosem
WojnaNaSmaki.plnajzwyczajniej odgrzewamy) Jakie są wady mięs wolno gotowanych? - Dodatek ekstraktu drożdżowego czyli glutaminianu sodu w większości produktów. Podejrzewam że nie są to duże ilości i są po prostu w marynacie. Tak czy inaczej bez tego dodatku można by było nazwać mięsa wolno gotowane niemalże zdrową żywnością. - Mała ilość lub czasem brak sosu. Mimo że mięso jest kruche i soczyste, trochę
Kuchnia PROzdrowotnaPierś z indyka myjemy, osuszamy i czyścimy z niepotrzebnych części. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, mieszamy z oliwą z oliwek oraz przyprawami: pieprzem, solą, bazylią, oregano i rozmarynem. Przygotowaną marynatą nacieramy indyka.Wkładamy do lodówki na min. 2 godz., a najlepiej na całą noc. Następnego dnia wyciągamy z lodówki, aby ocieplił się do temperatury pokojowej. Pierś z indyka umieszczamy
Kuchnia MagdaLeny