marynaty - 6066 przepisów (strona:213/405)

Schab w sosie morelowym 230

mąki pszennej   Wykonanie: Morele zalewamy wrzątkiem, odstawiamy do namoczenia na pół godziny. Odsączamy i kroimy w paseczki. Plastry mięsa lekko rozbijamy. Oliwę mieszamy z majerankiem, pieprzem, i czosnkiem. Marynatą nacieramy mięso i odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki. Następnie mięso obtaczamy w mące i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Wlewamy bulion, dodajemy morele i dusimy

Smak mojej kuchni
Schab z bakaliami 138

jest kruche i wilgotne.       Schab z bakaliami   Składniki:   1,5 kg schabu szklanka bakalii (migdałów, moreli suszonych, śliwek suszonych, rodzynek, żurawiny suszonej)   Na marynatę: pół szklanki białego wytrawnego wina 2 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, łyżka majeranku   Wykonanie: Bakalie zalewamy winem, odstawiamy do namoczenia na godzinę. Schab myjemy i osuszamy. Następnie przez

Smak mojej kuchni
Swieza tortilla z meksykanskim akcentem 136

dzięki temu stały się niezwykle chrupiące. Kiedy piersi się zamarynują, rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju i smażymy po 5 min z każdej strony. Na końcu wlewamy na patelnię pozostałą marynatę. Polewamy nią kurczaka, dzięki dodatkowi cukru ładnie się skarmelizuje. Filety karmelizujemy z każdej strony po 1 minucie. Ściągamy z patelni i zostawiamy na 3 minuty, aby mięso odpoczęło. Dzięki temu

Kuchnia od dwojga
Pieczone podudzia miodowo-musztardowe 244

smaku olej Przygotowanie: mięso myję, suszę, układam w żaroodpornym naczyniu, mieszam z przyprawami, obtaczam w miodzie i musztardzie, mieszam dokładnie, czosnek obieram, kroję w kostkę, dodaję do całej marynaty i odstawiam na noc - jak nie mam czasu to przygotowuję rano tego samego dnia, a w porze obiadowej kilka godzin później piekę; piekę w temp. 190C grzaniem góra - dół bez termoobiegu

Zasmakuj Kuchni
Placki Ziemniaczane z Gulaszem Wieprzowym (ze Schabu) 348

przygotowania: Mięso kroimy w niedużą kostkę. W naczyniu mieszamy ok. 4 łyżki oleju z ok. 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, czosnku, pieprzu i soli oraz szczypt ę ostrej papr yki . Marynatę w lewam y do pokrojonego schabu i mieszamy tak, aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa. Odstawiamy na minimum godzinę, a najlepiej całą noc. Schab podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu

Słodka Strona
Karkówka w marynacie musztardowo - pomidorowej 214

Karkówka w marynacie musztardowo - pomidorowej, to p ropozycja dla osób lubiących musztardową nutę .  Mimo, że musztarda jest tutaj tylko lekko wyczuwalna, nadaje karkówce charakterystycznego smaku. Mięso podajemy z ziemniakami. Składniki: 500 g karkówki papryka słodka sól, pieprz 1 czubata łyżka mąki pszennej olej do smażenia (polecam bezzapachowy olej kokosowy firmy Skworcu ) 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku

Smak mojego domu
Gulasz Wieprzowy (ze Schabu) 475

przygotowania: Mięso kroimy w niedużą kostkę. W naczyniu mieszamy ok. 4 łyżki oleju z ok. 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, czosnku, pieprzu i soli oraz szczypt ę ostrej papr yki . Marynatę w lewam y do pokrojonego schabu i mieszamy tak, aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa. Odstawiamy na minimum godzinę, a najlepiej całą noc. Schab podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu

Słodka Strona
Przepis na pieczeń z łopatki 149

dzielimy na cztery części. Paprykę, majeranek, kminek, rozmaryn, czosnek, oliwę i sól (każdy doda według własnego uznania, im mniej tym zdrowiej), wszystko razem mieszamy i nacieramy mięso. Możemy marynatę przygotować w naczyniu, w którym będziemy piec mięso. Tak przygotowaną łopatkę obkładamy pokrojoną cebulą, przykrywamy szczelnie pokrywką i zostawiamy przynajmniej na 5 godz. (może być nawet na całą noc) w lodówce

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Karczek pieczony w ziołach 138

czosnek 4 ząbki sól pieprz oliwa 6-7 łyżek cebula 2 sztuki  Przygotowanie: Karczek myjemy i osuszamy z wody. Z ziół, przeciśniętego czosnku, soli, pieprzu i oliwy robimy marynatę. Nacieramy nią mięso i układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i zostawiamy w lodówce na minimum 12 godz. (może być  dłużej). Karczek wstawiamy do piekarnika podlewając wodą i pieczemy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Przepis: Śledź w pomidorach 542

laurowy, ziele angielskie i dalej dusimy. Gdy cebula jest już całkiem miękka dodajemy ocet i przyprawiamy pieprzem i papryką. Wszystko dusimy jeszcze ze 2 minuty i gotowe. Gdy nasza marynata pomidorowa wystygnie, dodajemy do niej śledzie i wszystko razem mieszamy. Przekładamy do słoika lub do salaterki i szczelnie zamykamy. Tak przygotowane śledzie zostawiamy na minimum 24 godziny w lodówce

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Kurczak w sosie winno-pomidorowym (Pollo al sugo di pomodoro e vino) 146

garofano per circa 1-2 ore. W dużym garnku szklimy drobno pokrojony czosnek z szalotk ą  z dodatkiem 2-3 łyżek oleju. Dodajemy kurczaka z marynat ą , którą  redukujemy o  połowę . Doprawiamy sol ą  i pieprzem oraz gałązkami świeżego rozmarynu. Kurczaka zalewamy pulp ą  pomidorow ą  i dusimy

La grande e la piccola cuoca
Soczysty kurczak w ulubionych przyprawach 102

łyżeczki pieprzu czarnego 1/2 papryki słodkiej 1/2 papryki ostrej 1 łyżka octu balsamicznego 1-2 łyżki suszonego lubczyku 4 ząbki czosnku 1 łyżka oleju WYKONANIE: ze wszystkich przypraw robimy marynatę, nacieramy dokładnie kurczaka, zostawiamy na noc, garnek rzymski moczymy w wodzie 20-30 min., smarujemy cienko olejem(lub używamy naczynia żaroodpornego- smarujemy olejem), wkładamy kurczaka w naczyniu do zimnego piekarnika

Kuchnia Beaty
Porady kulinarne: Jak przygotować mięso z dziczyzny? 174

marynowane dłużej, nawet kilka dni. Piecze się je najczęściej polewając obficie wytopionym tłuszczem. Można też mięso zawinąć w plastry boczku, pomiędzy które wkłada się liście laurowe dla nadania aromatu. Marynata do dziczyzny to przede wszystkim alkohol i miód. Im mocniejszy trunek, tym marynowanie powinno być krótsze. Wybornie smakuje połączenie whiskey Chivas Regal z polędwiczkami z jelenia, odrobiną jałowca i sosem

WojnaNaSmaki.pl
Mięsa wolno gotowane - alternatywa dla fast-food 240

najzwyczajniej odgrzewamy) Jakie są wady mięs wolno gotowanych? - Dodatek ekstraktu drożdżowego czyli glutaminianu sodu w większości produktów. Podejrzewam że nie są to duże ilości i są po prostu w marynacie. Tak czy inaczej bez tego dodatku można by było nazwać mięsa wolno gotowane niemalże zdrową żywnością. - Mała ilość lub czasem brak sosu. Mimo że mięso jest kruche i soczyste, trochę

Kuchnia PROzdrowotna
PIECZONA PIERŚ Z INDYKA Z SOSEM MUSZTARDOWYM 189

Pierś z indyka myjemy, osuszamy i czyścimy z niepotrzebnych części. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, mieszamy z oliwą z oliwek oraz przyprawami: pieprzem, solą, bazylią, oregano i rozmarynem. Przygotowaną marynatą nacieramy indyka.Wkładamy do lodówki na min. 2 godz., a najlepiej na całą noc. Następnego dnia wyciągamy z lodówki, aby ocieplił się do temperatury pokojowej. Pierś z indyka umieszczamy

Kuchnia MagdaLeny