marynaty - 6066 przepisów (strona:221/405)

Jambalaya 116

mogę.  Kiedy siostry wychodzą do pałacu. Ona naprawdę się ich boi, pani Gogol. Znowu przyjrzała się kociołkowi. - Czy naprawdę widzi pani...? - Ma pani pewnie wszystko, co trzeba do marynat? - przerwała jej pani Gogol. - Tak. Oczywiście. - Pani Pleasant cofnęła się, ale z ociąganiem. I stanęła. Kiedy stała,  niełatwo było ruszyć ją z miejsca, jeśli nie miała na to ochoty

Kryzysowa Książka Kucharska
schab ze śliwką 99

ciepło jak i zimno a połączenie schabu i śliwki to jest to.. 🙂 Składniki: 1.2 kg schabu bez kości 15-20 dag suszonych śliwek bez pestek /ja użyłam kalifornijskich/ marynata: 4 ząbki czosnku 1 łyżka ciemnego sosu sojowego

Ugotujmy Coś
pieczona kaczka faszerowana jabłkami i żurawiną 174

łyżki oleju 1 łyżka miodu 1 łyżka masła sposób przygotowania     Mieszany ze sobą   pieprz, sól, lubczyk, słodką paprykę, olej, połowę majeranku, po czym wcieramy dokładnie marynatę w kaczkę ( również wewnątrz) i odstawiamy ją w chłodne miejsce  na co najmniej pięć, sześć godzin ( najlepiej na całą noc). Kolejnego dnia  trzy jabłka obieramy ze skórki, kroimy

Miód i pieprz
Pierś z kurczaka marynowana w maślance 109

oprószyć solą, pieprzem oraz papryką i umieścić je w misce. Całość zalać maślanką i wymieszać z posiekanym czosnkiem oraz pokruszonymi listkami laurowymi. (Każdy kawałek kurczaka powinien być dokładnie pokryty marynatą.) Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie kurczaka delikatnie "strzepnąć" z zalewy (usunąć czosnek i listki) i przełożyć

Di gotuje
Boczniaki grillowanie 90

łyżki oleju rzepakowego pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Boczniaki oczyszczamy, mieszamy z sosem BBQ i olejem. Zostawiamy na noc. Następnie, wyjmujemy z marynaty, grillujemy kilka minut z każdej strony. Przed podaniem oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podajemy z ulubionym pieczywem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Makaronowa sałatka z czosnkiem i kurczakiem 151

suszonych  1 pora ( biała część )  1 dużą cebulę  3 ząbki czosnku  4 łyżki majonezu  1 łyżka musztardy  1 łyżka ketchupu  Składniki ( do marynaty piersi z kurczaka )  4 łyżeczki przyprawy do gyrosa  2 łyżeczki pieprzu ziołowego  2 łyżeczki papryki czerwonej  1 łyżeczka curry  pół łyżeczki pieprzu czarnego

Mój Smak
Śledziowa sałatka warstwowa 393

cały rok. Może nie wygląda zachęcająco (sporo osób w pierwszej reakcji ma problem z burakami) to jest zaskakująco smaczna i wyjątkowa. Przepis znalazłam na blogu Życie od kuchni. Składniki: Marynata do buraków: 2 duże buraki 0,5 litra wody 50 ml octu jabłkowego 10% 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 2 Czytaj dalej... Artykuł Śledziowa sałatka warstwowa pochodzi z serwisu

Pasja Smaku
Śledzie z żurawiną i marynowaną cebulką 196

pozostawić 15 min., aby woda odciekła. Składniki zalewy wymieszać w misce, dołożyć cebulę, dokładnie wymieszać, pozostawić 1 godzinę do zamarynowania cebuli. Cebulę wyłożyć na sito, aby odciekła z marynaty. W słoiku ułożyć warstwę śledzi, dodać małą szczyptę pieprzu . Następnie ułożyć warstwę cebulki i żurawinę. Kontynuować naprzemienne układanie do wyczerpania składników. Śledzie zalać olejem , tak aby je zakrył. Wstawić

Codziennik Kuchenny
aromatyczny śledź po litewsku 203

patelnię z ognia  i studzimy zawartość. Opłukane śledziowe filety, kroimy w trzy centymetrowe kawałki i wkładamy  do misy ( lub  słoja) przekładając każdą warstwę śledzi  przestudzoną marynatą. Całość  odstawiamy  na dwa dni w chłodne miejsce, aby smaki mogły się połączyć

Miód i pieprz
szybkowar-udka z gęsi w sosie własnym... 177

łyżeczka, cząber 1 łyżka, woda 4 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki skórkę na gęsi ponacinać, sok z pomarańczy wycisnąć do miski, wsypać kucharka, pieprz, paprykę, włożyć udka gęsie do marynaty najlepiej na całą noc w lodówce garnek szybkowara rozgrzać i podsmażyć z każdej strony udka, nadmiar tłuszczu wytopionego odlać, przyda się np. do bigosu wlać wodę do udek, wsypac majeranek

W Mojej Kuchni Lubię
Skrzydełka a'la BBQ 182

oleju 2 ząbki czosnku sól Sposób wykonania: Skrzydełka myjemy, wkładamy do miski i nacieramy solą. Czosnek miażdżymy. Wszystkie składniki dodajemy do kurczaka i mieszamy tak aby cały był obtoczony marynatą. Odstawiamy najlepiej na noc do lodówki. Układamy mięso na dużej blasze i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 30 minut w temp

Qchnia po prostu
Dorada w pomidorach 219

nożem. 2. W miseczce wymieszać 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sól i przyprawę do ryby (1-2 łyżeczki). Wymieszać i dobrze natrzeć rybę marynatą – także w środku. Do każdej ryby wsadzić kilka listków bazylii. 3. Nagrzać piekarnik na 220 stopni. Doradę ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać winem i obłożyć pomidorkami, oliwkami, bazylią. Wstawić

Mama z miasta
Kurczak po chińsku 195

wrzucamy do miseczki. Wlewamy sos sojowy, dodajemy paprykę, czosnek , curry, kurkumę i imbir i mieszamy. Odstawiamy na 15 minut. 2. Na gorącą patelnie wlewamy olej, wrzucamy kurczaka z cała marynatą i smażymy aż mięso się zetnie. Dodajemy mieszankę warzyw chińskich, kukurydzę i dusimy przez kilkanaście minut by warzywa była al’dente. 3. Na koniec dodajemy słodki sos chilli. Podajemy

Mama z miasta
Na specjalne okazje 189

ricottą Wykonanie: Steki myjemy, suszymy i oprószamy z obu stron solą (ja miałam w młynku). W miseczce mieszamy oliwę, rozmaryn i pieprz i nacieramy tym steki. Odkładamy w marynacie na 15 min. Wstawiamy wodę do gotowania tortellini i w międzyczasie rozgrzewamy mocno patelnię (najlepiej grillową) z odrobiną tłuszczu. Steki kładziemy na rozgrzaną patelnię i smażymy

Mama z miasta
Bogracz z jelenia 226

papryką, podlewamy wodą i dusimy ok. 30 min. Do duszącego się mięsa dodajemy pokrojone ziemniaki i trzymamy na gazie jeszcze pół godz. Dodajemy pokrojoną paprykę, ogórki, trochę wina z marynaty, koncentrat i keczup. Gotujemy jeszcze 20 min. Podajemy z kluskami albo chlebem. Smacznego

Mama z miasta