marynaty - 6066 przepisów (strona:225/405)

Sałatka z marynowanym ogórkiem i fasolką szparagową 182

czas przygotowania sałatki. Fasolkę podzielić na 3 części i ugotować. Cebulę pokroić w piórka. Sałaty umyć i osuszyć. Na talerz wyłożyć sałaty. Dodać fasolkę, cebulę i odsączonego z marynaty ogórka. Posypać prażonymi pestkami dyni i parmezanem. Smacznego

Jaglusia
Kurczak pieczony w piekarniku 195

około 2 kg przyprawy: sól domowa wegeta papryka słodka imbir czosnek suszone pomidory z czosnkiem i bazylią sos sojowy ciemny olej Kurczaka dokładnie myję. W miseczce łączę składniki marynaty.  Nacieram nią całego kurczaka, w środku i na zewnątrz. Zamarynowanego kurczaka wkładam do naczynia żaroodpornego i odstawiam do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Po tym czasie wkładam

Takie tam pichcenie
KURCZAK W SOSIE PORZECZKOWYM 137

łyżki miodu główka czosnku sól masło-nie margaryny   Sos: ~~~~~~ 6 łyżek dżemu porzeczkowego 400 ml.bulionu 2 goździki 1 łyżeczka cukru sól `~~~~~~~~~~~~~~~~ Kurczaka pokroić na kawałki.Umyć,osuszyć.Zrobić marynatę z czosnku i miodu.Czosnek obrać,pokroić dodać miód i wszystko razem zmiksować na pastę.Posmarować kurczaka i zostawić na noc w lodówce .Kurczaka posolić, opiec na złoty kolor(uważać

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Ocet malinowy 119

Ocet malinowy jest doskonałym dodatkiem do sałat, dressingów i marynat. Ocet owocowy można przygotować z malin, truskawek, jeżyn, czarnych porzeczek, jagód. Owoce nadają kolor i aromatyzują ocet. Po dłuższym przechowywaniu kolor octu owocowego, traci nieco intensywność, ale nadal jest pyszny. Octem malinowym skrapiam sałaty lub dodając trochę oliwy robię aromatyczny dressing do sałatek warzywnych. Składniki: 3/4 szklanki malin ocet jabłkowy

Codziennik Kuchenny
Sałatka z kaszy gryczanej, soczewicy, rzodkiewki, groszku i marchewki 158

cienkie plastry. Przełożyć do miseczki, dodać szczyptę soli, cukier i ocet jabłkowy.  Cebulę lekko ugnieść i pozostawić 30 minut. tak zamarynowaną cebulę, przełożyć na sitko. Można wykorzystać marynatę jako dodatek do sałatki zamiast soku z cytryny. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Rzodkiewki pokroić w plastry.  Na talerzu ułożyć składniki sałatki: kaszę gryczaną, soczewicę, rzodkiewkę, marchew, groszek, marynowaną

Codziennik Kuchenny
Pieczony dorsz z orzechową caponatą 196

fileta z dorsza nie należy do najbogatszych, to podkręciliśmy go poprzez zestawienie z lekką, świeżą i chrupiącą caponatą. Pieczony dorsz z orzechową caponatą Swój ciekawy smak ryba zyskała dzięki marynacie. Sos sojowy, oliwa i miód nadały jej lekkiego i wyraźnego smaku. Filet pieczony był w piekarniku, przez co nie wysuszył się i nie pokruszył, jak to czasem zdarza się

Ciasna Kuchnia
Faszerowana pierś z indyka z pieczonymi warzywami i sosem 162

pokrój dynię na mniejsze, podłużne kawałki. W małej miseczce wymieszaj oliwę, sumak, kmin, kolendrę i suszone płatki chili, brukselkę i dynię umieść w misce i wymieszaj z marynatą. Przełóż warzywa do metalowej formy do pieczenia. Indyka oczyść, umyj i osusz, a następnie rozkrój filet tak, aby powstał duży płat mięsa - możesz go rozbić trochę tłuczkiem. Na wierzch filetu rozłóż

Plate of Joy
Skrzydełka na ostro 113

Skrzydełka umyłem, odciąłem ostre końcówki, a pozostałe części podzieliłem na pół. W misce wymieszałem musztardę z ¾ ilości sosu teriyaki, płaską łyżeczką miodu, niewielką ilością startego sera parmezan. Tak przygotowaną marynatą natarłem skrzydełka, odstawiłem na godzinę. Rozgrzałem piekarnik do 200 stopni C. W naczyniu do zapiekania ułożyłem skrzydełka, skropiłem pozostałym sosem, posypałem parmezanem. Piekłem 25 minut

R'n'G Kitchen
pulled lamb - udziec jagnięcy długo pieczony 150

najmniej na dwie godziny. Cebulę pokroić w niezbyt drobną kostkę. W naczyniu do zapiekania rozgrzać oliwę, włożyć mięso, obsmażyć na rumiano. Dodać cebulę i resztę marynaty. Zagotować. Przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 - 130 stopni na 6 – 7 godzin. Po dwóch godzinach pieczenia wlać około 300 ml wody. Po 4 godzinach w razie potrzeby (zależy to od szczelności naczynia

królestwo garów
Lunchbox #2 - dwa sposoby na pysznego kurczaka do pracy 170

pieprz Połówkę piersi z kurczaka kroimy w plasterki i umieszczamy w miseczce. Dodajemy pieprz czarny, 2 płaskie łyżki musztardy francuskiej i łyżkę płynnego miodu. Mieszamy wszystko razem, tak aby marynata ładnie pokryła mięso. Odstawiamy na około 60 minut. Pół szklanki kuskusu zalewamy wrzątkiem, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Warzywa kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Doprawiamy solą

Czerwona Porzeczka
Ostry jogurtowy kurczak w tortillach 119

czosnkiem. Wkładamy do niego kawałki kurczaka i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie smażymy kurczaka na oliwie z oliwek. Staramy się aby na mięsie pozostało jak najwięcej marynaty. Każdy placek tortilli smarujemy sosem czosnkowym (jogurt wymieszamy z majonezem i posiekanym czosnkiem). Układamy kawałki kurczaka, trochę sałaty lodowej, kawałki pomidora i czerwonej papryki oraz plasterki ogórka. Zwijamy

VioletoweKucharzenie
Pan Śledź w ziołach 106

prowansalskich 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu Sposób przyrządzenia: 1. Śledzia pokrój na mniejsze kawałki. 2. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj zioła, pieprz i wymieszaj z olejem. 3. Śledzie zalej marynatą i wstaw na ok. 1h do lodówki ( najlepiej w zakręconym słoiczku), żeby smaki się przegryzły. Smacznego

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Wybierasz się na Podhale? Koniecznie odwiedź to miejsce! 121

Zupa jest niesamowicie pomidorowa, ale nie czuć w niej koncentratu a pieczone pomidory. Kanapka natomiast jest świeżutka, chrupiąca, a w środku znajdziemy tofu marynowane na miejscu w „tajemnej marynacie” oraz smaczny i łagodny ajwar. Z tego co się dowiadywałem, większość rzeczy jest robiona na miejscu przez wegańską szefową kuchni. Jak można zauważyć (zasmakować) – wychodzi to naprawdę dobrze

Blendman
Zapiekanka z gyrosem 660

kosteczkę, podlewamy odrobiną oliwy i przyprawiamy przyprawą gyros. Dla takiej ilości spokojnie możecie wykorzystać całą torebkę. Kurczaka podsmażamy na patelni. Nie musicie już używać oleju, bo dodaliśmy go do marynaty. Makaron gotujemy al' dente. W miseczce przygotowujemy sos z czosnku, ketchupu, majonezu i śmietany. Ser żółty ścieramy na tarce (na dużych oczkach). Ogórka i paprykę konserwową kroimy w drobną kosteczkę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
szybkowar-cielęcina w przyprawach strogonow z grzybami... 229

szkjlankę wody wymieszać, włożyć mięso, natrzeć i schować do lodówki na 2-3 godziny w garnku szybkowara na gorącym smalcu obsmażyć mięso z każdej strony, wlać wodę, dodać całą marynatę z przyprawą, włożyć połówki cebul obranych, posypać kucharkiem zamknąć szybkowar, od chwili zasyczenia pary na mniejszym ogniu gotować 40 minut, gdy szybkowar sam spuści ciśnienie wyjąć mięso na talerz

W Mojej Kuchni Lubię