marynaty - 6066 przepisów (strona:232/405)

Meksykańska sałatka z kurczakiem podana w łodeczkach z sałaty 218

całość jest jeszcze smaczniejsza i spójna. Polecam na każdą okazję, szczególnie na drobne przyjęcia ze względu na sposób podania. Składniki (na 2-4 porcje): 150 gram piersi kurczaka marynata: szczypta papryki wędzonej, chili, soli, oregano 1 łyżka oleju rzepakowego 50 gram surowego ryżu 1/2 ogórka zielonego (+ kilka cienkich plastrów pokrojonych za pomocą obieraczki do jarzyn, do dekoracji) 1/2 cebuli

Mango Papaja
Kurczak duszony w pomidorach 122

łyżki octu balsamicznego oliwa Do miski wlać łyżkę oliwy, dodać pieprz, sól i zioła. Kurczaka umyć, pokroić w grubą kostkę, osuszyć, a następnie włożyć na pół godziny do marynaty. W czasie gdy mięso będzie się marynowało pokroić w drobną kostkę cebulę, oraz pomidory, które wcześniej należy sparzyć i zdjąć z nich skórkę. Rozgrzać patelnię i obsmażyć kurczaka z każdej strony

Dobra karma
Kociołek węgierski 140

wody lub bulionu 1 łyżka oleju przyprawy: świeże gałązki lubczyku, sos sojowy, pieprz, papryka wędzona, papryka słodka, chili, sól Z oleju, sosu sojowego, pieprzu i papryki zrobić marynatę, mięso pokroić w grubą kostkę i marynować kilka godzin. Boczek pokroić w kostkę i wrzucić do rozgrzanego kociołka, poczekać aż tłuszcz się wytopi. Dodać cebulę, czosnek i podsmażyć. Gdy cebula będzie już

Dobra karma
KURCZAK CURRY Z ZIEMNIAKAMI I SAŁATKĄ Z PORA 218

wieloma przyprawami, podawane ze specjalnie przyrządzonymi warzywami oraz różnymi pilawami . Do każdego nieomal posiłku podaje się gotowaną soczewicę. Cały posiłek doskonale łączy jogurt z warzywami lub owocami ( raita ), marynaty oraz pikantny, ostro-kwaśny, niekiedy słodki sos (chutney) albo sałatka z warzyw lub owoców. Desery przyrządzane są przede wszystkim z mleka. Herbatę gotuje się z mlekiem i cukrem. Taki napój jest

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kurczak pieczony w panierce 113

łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej papryki sól pieprz około 1 szklanki bułki tartej Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Do oliwy dodać wszystkie przyprawy i wymieszać. Powstałą marynatą natrzeć dokładnie mięso i odstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie mięso wyjąć z lodówki i każdy kawałek dokładnie obtoczyć w tartej bułce. Ułożyć mięso na blasze wyłożonej

kuchnia doski
PAŁKI Z KURCZAKA W MUSZTARDOWEJ MARYNACIE 219

łyżki musztardy stołowej Orzech , 2 ząbki czosnku, po pół łyżeczki: słodkiej papryki, majeranku, ostrej papryki, sól i pieprz WYKONANIE Musztardę mieszam z przyprawami, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotową marynatą dokładnie nacieram mięso, odstawiam na całą noc do lodówki. Następnego dnia wykładam mięso na blaszkę wysmarowaną masłem. Przykrywam folią aluminiową, piekę 25 min w 180 stopniach, następnie zdejmuję folię, zapiekam

słodki bratek
KURCZAK W SOSIE CURRY Z MANGO 240

pojedyncza pierś kurczaka 1 duże mango 2 łyżki oleju kokosowego lub innego roślinnego 1/2 puszki ( 200 g) mleka kokosowego opcjonalnie : 1/2 papryczki chili pokrojonej w krążki, garść świeżej kolendry MARYNATA 2 łyżeczki mielonej kurkumy 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku 2 łyżeczki świeżo startego imbiru 2 łyżki oleju roślinnego 1-2 łyżki pasty curry np.  TAKIEJ WYKONANIE Pierś kurczaka

cool and minty
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA W SOSIE WŁASNYM 171

łyżką oliwy.  Polędwiczkę myjemy, dokładnie osuszamy na papierowych ręcznikach. Oczyszczamy z białych błon, kroimy na plastry grubości ok. 1,5-2 cm. Przekładamy do salaterki, nacieramy przygotowaną marynatą. Odstawiamy na 15 minut do zamarynowania. Na niezbyt dużej patelni, na średnim ogniu, rozgrzewamy masło i 1 łyżkę oliwy. Wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i smażymy przez 2-3 minuty, często mieszając

cool and minty
PIERŚ KACZKI Z BURACZKAMI I MIODOWO-IMBIROWYM DRESSINGIEM 170

plastry. Wkładamy do miski. Polewamy 2 łyżkami oliwy i 1 łyżką soku z cytryny. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Delikatnie mieszamy, tak, aby wszystkie plastry buraczków dokładnie pokryły się marynatą. Układamy na dużym talerzu. Na buraczkach rozkładamy plastry kaczki. Polewamy przygotowanym dressingiem. Roszponkę mieszamy z oliwą i kładziemy na plastrach kaczki. Opcjonalnie posypujemy pestkami granatu lub orzechami włoskimi. Podajemy

cool and minty
CURRY Z KURCZAKIEM, KALFIOREM I POMIDORAMI 161

oczyszczamy z białych błon. Kroimy w bardzo drobną kostkę, przekładamy do salaterki i doprawiamy szczyptą soli, pieprzu oraz pastą curry. Mieszamy, tak aby kawałki kurczaka dokładnie pokryły się marynatą. Odstawiamy na minimum 15 minut do zamarynowania (można na cała noc). POMIDORY nacinamy "na krzyż" (tylko skórkę) i wkładamy do małego rondelka, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 1 minutę. Wyjmujemy

cool and minty
Chłodnik z pieczonych buraków 93

jajkami mollet - gotuje się tak jak na twardo, ale czas gotowania od chwili zawrzenia wynosi 4 minuty).  Na dnie miseczki/talerza ułożyć rzodkiewki, ogórki, buraki gotowane i z marynaty, jajko, koperek. Wlać chłodnik. Oczywiście można wszystko wymieszać razem... *ja użyłam żółte buraki, oczywiście mogą być czerwone :) ** Julienne – technika krojenia polegająca na pokrojeniu produktu na długie, cienkie i równe słupki

królestwo garów
KURCZAK GRILLOWANY w JOGURCIE z SAŁATKĄ z FETY i POMARAŃCZY 116

Filety myjemy, osuszamy, kroimy na grube plastry, nacieramy solą, pieprzem i papryką. W dużym talerzu mieszamy jogurt z solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem. Wkładamy do niego mięso i pokrywamy marynatą. Wkładamy do lodówki na 1-2 godziny. Grill ( u mnie elektryczny) rozgrzewamy, mięso układamy i grillujemy z obu stron aż ładnie się upiecze. Filety podajemy ciepłe z sałatką z fety

Kulinarne Fantazje Marioli
Pieczony kalafior w pomidorowym curry 363

lubicie) Ok. 200ml passaty pomidorowej Sól Pieprz Przygotowanie: Kalafiora podzielić na różyczki i umyć. W miseczce wymieszać ze sobą olej, przecier pomidorowy i wszystkie przyprawy.  W tak przygotowanej marynacie wymieszać dokładnie różyczki kalafiora. Na blaszce piekarnika wyłożyć papier do pieczenia, a na nim różyczki kalafiora. Piec do miękkości ok. 25-30 minut w 190 stopniach. Tak przygotowany kalafior świetny

Fabryka pomysłów
DROBIOWO - BOCZKOWE ROLADKI Z GRILLA 116

delikatnie solą,pieprzem,czosnkiem oraz ulubioną przyprawą,ziołami wg uznania.Całość zalać jogurtem naturalnym,wstawić do lodówki na 3-4 godz lub na noc. Kawałki mięsa wyciągnąć z marynaty,nadmiar jogurtu delikatnie ściągnąć,owijać plastrami boczku,spiąć wykałaczką i układać na grillu. Roladki grillować około 30 min,często je przekręcając.Gotowe natychmiast podawać

Niespełnione zdolności kulinarne
kolorowy udziec indyka 151

Lubię pieczone mięso i niejeden przepis na takie znajdziecie u mnie. Najłatwiejszą metodą jego przygotowania jest dobra marynata , w której leży przynajmniej 24 godziny. Ciut bardziej skomplikowane jest faszerowanie mięsa, które można przeprowadzić na dwa sposoby. Albo przez wycięcie kieszeni w mięsie, albo przez uformowaniu z mięsa w miarę cienkiego płatu, na którym rozkładamy dowolny farsz. Jako że wybrałam udziec

Eksperyment sobotni