marynaty - 6066 przepisów (strona:238/405)

Sałatka z buraczków 94

buraczków 2016-04-08 16:39:54 Wczesna jesień, to idealny czas na przyrządzanie rozmaitych przetworów. W naszych spiżarniach pojawiają się słoiki wypełnione po brzegi różnokolorowymi dżemami, kompotami, marynatami i sałatkami. W naszej spiżarni większość półek zajmuje sałatka z buraków, której robię na prawdę ogromne ilości. Wszyscy domownicy ją uwielbiają. Jest to świetny, witaminowy dodatek do tradycyjnych polskich obiadów. Napisz

Wędrówki po kuchni
Królik duszony wg Aleex 157

Obsmażyć mięso na rumiano. 5. Obsmażone z każdej strony porcje królika przełożyć do rondla. 6. Do oleju z przyprawami w garnku dolać kilka łyżek wody i płyn pozostały z marynaty. Zagotować. 7. Ułożone w rondlu kawałki królika zalać wodą z przyprawami. Dodać pokrojoną na ćwiartki cebulę. 8. Rondel przykryć i dusić mięso do miękkości, odchylając pokrywkę, aby odparował płyn

W mojej kuchni
Ser w oliwie z czosnkiem niedźwiedzim 125

miesiące.  Oliwę można mieszać , ja dałam pół na pół ze smakową oliwą czosnkową. Je śli już opustoszycie słoiczek i zostanie Wam zalewa pr oponuję wykorzystać ją ponownie jako marynatę np. do plastrów oscypka lub do polewania mięsa podczas gr illowania

Apetyczna babeczka
Butter Chicken 142

zmielić. W misce wymieszaj zmielone składniki, dodaj kurkumę, cynamon, słodką paprykę, curry, kardamon oraz odrobinę soli. Następnie dodaj sok z limonki, oliwę oraz miód i wymieszaj tak aby powstała marynata, do której dodaj kurczaka pokrojonego w paski. Wszystko razem wymieszaj- odstaw do lodówki na 20 min.  Orzechy należy rozdrobić (zblendować) dodać 100 ml wody i odstawić.  Imbir, czosnek

Niezły Młynek
Indyk curry 163

Bardzo smaczny i nieskomplikowany obiad. Pasta curry to doskonała i aromatyczna marynata do mięs. Składniki 2 podudzia indycze 1 czerwona papryka kawałek pora pasta curry firmy Proeco Polska 1. Mięso nacieramy pastą curry i wstawiamy do lodówki na godzinę. 2. Paprykę … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Domowe paprykowe nachosy z serowym dipem 102

serowy: 1 szklanka mleka 5 serków topionych garść startego parmezanu 1 pełna łyżeczka słodkiej papryki sól (do smaku) Wykonanie: Nachosy: Każdy placek tortilli kroimy na 8 trójkątów. Przygotowujemy „marynatę” do nachosów: do miseczki wlewamy olej oraz przyprawy, dokładnie mieszamy. Pędzelkiem smarujemy każdy trójkąt z obu stron. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego

MyCookBook.pl
Piersi z kurczaka pieczone z ziemniakami i papryką. Szybkie danie 2w1 z piekarnika. 259

Ziemniaki z papryką wyjmuję z naczynia, przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozkładam na całej jej powierzchni. Na dnie naczynia w którym mieszałam ziemniaki z papryką została marynata z oleju i przypraw, przekładam do niej pokrojone mięso i dokładnie każdy kawałek w niej obtaczam. Tak przygotowane piersi układam na blaszce pomiędzy ziemniakami i papryką. Całość wkładam do nagrzanego

Kuchnia z widokiem na ogród
Ryż z polędwiczkami z kurczaka 138

chili, 1 średnia cebula, ½ łyżeczka cukru, 100 g pieczarek, ok. 10 szt. pomidorków koktajlowych, pęczek szczypiorku, 2 łyżki kapary, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku. Przygotowanie: Marynata: w misce mieszamy sos sojowy z drobno posiekaną chili, szczyptą soli, pieprzem. Dodajemy  oczyszczone z błonki, wypłukane, osuszone papierowym ręcznikiem polędwiczki i mieszamy. Pozostawiamy na czas przygotowania pozostałych składników

Moniki Smakołyki
POLĘDWICA OTULONA CIASTEM FRANCUSKIM 117

majeranku, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki słodkiej papryki, ¼ łyżeczki pieprzu, 2 ząbki czosnku Dodatkowo: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 jajko WYKONANIE   Musztardę mieszamy z przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Marynatą nacieramy mięso. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia polędwicę obsmażamy ze wszystkim stron na patelni. Owijamy w folię aluminiową, pozostawiamy do wystudzenia. Rozwijamy ciasto, na środku układamy

słodki bratek
Filet z kurczaka w paście pietruszkowej 150

Pasta pietruszkowa to doskonała marynata. Mięso nacięłam w kilku miejscach i nafaszerowałam żurawiną oraz żółtym serem. Mimo smażenia na patelni wyszła prawie jak pieczona w piekarniku. Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 2 łyżeczki pasty pietruszkowej firmy Proeco Polska 2-3 … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Biała kiełbasa zapiekana w sosie pieczarkowym 160

ostra, majeranek oregano 400 g pieczarek 200 g śmietany 30% lub 36% Przygotowanie Olej, wodę i przyprawy mieszamy ze sobą. Kiełbasy układamy w naczyniu żaroodpornym i wylewamy na nie marynatę. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 50 min (jeśli mamy już ugotowaną białą kiełbasę, ten krok pomijamy). Cebulę siekamy w piórka, pieczarki kroimy w plasterki

e-PrzepisyKulinarne
Pieczone warzywa z serem 144

jeszcze ciepłe doprawiamy. W osobnej miseczce dajemy pokrojonego buraka a do niego miód, majeranek, oliwę, pieprz i sól. Do pozostałych warzyw dodajemy sól, pieprz, majeranek i czosnek. Obtoczone marynatami warzywa zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Cebulę kroimy w piórka i karmelizujemy na odrobinie masła oraz doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Odstawiamy wszystko do ostygnięcia i zamarynowania, zaś w tym czasie robimy

ladykitchen
miodowe uda kurczaka z piekarnika... 157

łyżeczki, udka kurczaka całe 4 duże, woda 1/2 szklanki wszystkie składniki oprócz wody dokładnie wymieszać i natrzeć dokładnie uda kurczaka, schować do lodówki na całą noc uda z marynatą przełożyć na blaszkę do pieczenia piec w 200 C bez przykrycia, grzanie góra/dół 40 minut, pod koniec pieczenia uda obrócić, polać wodą i na termoobiegu

W Mojej Kuchni Lubię
Orientalne polędwiczki wieprzowe 111

Uwielbiamy orientalne eksperymenty w kuchni. Ten zapach, który unosi się po całym mieszkaniu, ten zdecydowany smak...Mniam <3 Składniki Marynata: 50 ml ciemnego sosu sojowego 50 ml miodu płynnego 400 g polędwiczki wieprzowej 150 g makaronu chow mein 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 10 g grzybów mun 3 łyżki oleju 1 duża szalotka 2 ząbki czosnku

R'n'G Kitchen
ZIEMNIAKI Z PIEKARNIKA, Z DODATKIEM ŚWIEŻYCH ZIÓŁ 172

pokroić (ze skórką), zioła drobno posiekać- przełożyć do miski, dodać przeciśnięte przez praskę (1-2) ząbki czosnku, dodać kilka łyżek oliwy z oliwek, sól i pozostałe przyprawy, wymieszać. Do marynaty przełożyć pokrojone ziemniaki, przemieszać i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Można także pokrojone ziemniaki wyłożyć od razu na blaszkę i posypać posiekanymi ziołami, przyprawami i skropić oliwą

Smaczne Zdrowe