marynaty - 6066 przepisów (strona:245/405)

Smak, jakość i tradycja - współpraca z firmą Roleski. 144

samym dzielić się z Wami moimi przepisami? Firma Roleski obdarzyła mnie i mój blog nie tylko zaufaniem, ale też wielkim kuferkiem przepełnionym najróżniejszymi produktami. Znalazłam w nim m.in. marynaty, musztardy, ketchupy, majonezy, sosy do mięs i sałatek oraz wiele innych wspaniałych produktów. Na blogu pojawi się na pewno morze smacznych inspiracji, w których wykorzystam tą bogatą gamę smaków. Już dziś

Słodkie okruszki
Schab podwójnie grzybowy 198

niewielkiej ilości masła. Jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. 2. Przygotowany schab nadziewamy z jednej strony pieczarkami, z drugiej przygotowanym farszem mięsno-grzybowym. Z oleju oraz przypraw robimy marynatę, którą nacieramy schab i zamykamy na minimum 24 godziny w szczelnym pojemniku. Przechowujemy w lodówce lub innym, równie chłodnym miejscu. Po tym czasie schab przekładamy do rękawa do pieczenia i wkładamy

Kuchnia w czekoladzie
Steki - Rostbef. 115

musztardy Dijon 1 łyżka rozmarynu 4 ząbki czosnku Mięso płuczemy i suszymy papierowymi ręcznikami. Oliwę, musztardę, rozmaryn i przeciśnięty przez praskę czosnek dokładnie ze sobą mieszamy. Mięso dokładnie pokrywamy marynatą z każdej strony i odstawiamy do lodówki na 2 godziny.  Średnio wysmażony stek smażymy na średnim ogniu przez 7 minut z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni. Po usmażeniu

Moje-pitraszenie
Karkówka zapiekana w kapuście w garnku rzymskim 344

przełożyć do garnka rzymskiego lub innego naczynia żaroodpornego. Karczek przysmażyć z obu stron na patelni i włożyć do kapusty razem z tłuszczem w którym się smażył , wlać też resztę marynaty w której mięso się marynowało. Tak przygotowany garnek przykryć i wstawić do zimnego piekarnika , ustawić temp 220 st . Kiedy piekarnik się nagrzeje do tej temperatury , wtedy zmniejszyć

Gotowanie jest łatwe
Chrupiące ociupinki drobiowe. 121

łyżek bułki tartej 5 dag. parmezanu masło klarowane, olej do smażenia WYKONANIE: pierś pociąć w kawałki, nakłuć, musztardę, miód, sok z cytryny dokładnie wymieszać, połączyć z mięsem, mięso w marynacie zostawiamy na 2-3 godz.(ja zostawiam na noc), płatki kukurydziane rozkruszamy w woreczku wałkiem na małe kawałki, łączymy z tartą bułką i parmezanem, kawałki kurczaka panierujemy, smażymy na wolnym

Kuchnia Beaty
Kebab drobiowy z wędzoną mozzarellą 144

łyżki oleju + olej do smażenia ketchup sól, pieprz Sos: 150g śmietany 150g majonezu czosnek granulowany sól, pieprz Przyprawę do kebaba wymieszać z olejem. Pokrojone mięso dokładnie wymieszać w marynacie i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. W międzyczasie kapustę pekińską drobno pokroić i doprawić solą z pieprzem. Resztę warzyw pokroić w plasterki. Mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przygotować

Di gotuje
Śledź po "fińsku" 144

jest doskonale równoważony ostrością musztardy. Śledzia najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby smaki się przegryzły.Ale jeszcze wcześniej  wkładam śledzia do octowej zalewy. Śledź z takiej marynaty może być podawany na wiele sposobów, a jedną z opcji jest właśnie "fiński" dodatek. To moje comfort food. 8 płatów śledziowych pół paczki groszku mrożonego lub puszka konserwowego (w pierwotnej

Simple Dish
Kurczak zagrodowy pieczony na płasko, z masłem czosnkowym i pomarańczami 177

uwagi, jedząc głównie chude kurze mięso z piersi. Łatwo je kupić – piersi, piersi są wszędzie. Wszystkie smakują dokładnie tak samo bezpłciowo i gdy już je kupię, używam tony przypraw, marynat czy dodatków żeby móc je przełknąć. Dlatego po prostu ich nie lubię i jem je tak rzadko.   Problem zaczyna się przy kupnie kurczaka w całości. W chłodziarkach u rzeźników

Karo in the Kitchen
Śledzie słodko-kwaśne 96

piórka, szklimy na oliwie, dodajemy koncentrat pomidorowy, osączoną z zalewy kukurydzę, liście laurowe, ziele angielskie, pokrojonego w kostkę ananasa i ogórki kiszone oraz syrop. Całość podgrzewamy, cały czas mieszając. Marynatę studzimy, dodajemy pokrojone śledzie, mieszamy. Całość wstawiamy na 2 dni do lodówki, aż smaki się przegryzą. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle

R'n'G Kitchen
Tarta z buraków i tofu na spodzie z kaszy jaglanej 104

buraków i tofu.  Pasta z buraków i tofu: do naczynia miksującego dodajemy 3 buraki i 1/2 opakowania tofu, pieprz, sól ziołową, czosnek i miksujemy na gładką masę. Marynata do buraczków: 3 buraki kroimy w plasterki, zalewamy olejem słonecznikowy, pieprzem, solą, oregano i sokiem 1/2 cytryny - dokładnie mieszamy i pozostawiamy na min. 1 godz w lodówce. Na tartę układamy plastry

Łycha smaków
Zapiekane buraki z kozim serem 125

Przygotowanie: Buraki kroimy w plasterki przyprawiamy pieprzem i solą, następnie układamy pokrojony w plasterki ser kozi, posypujemy słonecznikiem i zapiekamy w 180 st przez ok. 15 min. Całość polewamy marynatą: ocet balsamiczny, oliwa, pieprz, sól

Łycha smaków
NAJPOPULARNIEJSZE PRZEPISY W 2015 roku! 192

NAJPOPULARNIEJSZY PRZEPIS NA BLOGU W 2015 roku KURCZAK Z ROŻNA   NUMEREM DWA NIESPODZIANKA TEŻ KURCZAK ;-) Pieczony kurczak w maśle z jabłkami! TRZECIE MIEJSCE TEŻ MIĘSKO Karkówka pieczona w marynacie musztardowo- miodowej.  Potem postanowiliście razem ze mną przygotować coś do spiżarni, hitem całych wakacji były dwa przepisy: Kabaczki w zalewie z kurkumą! Ogórki w curry i chili! PRZEPIS

SMYKWKUCHNI
Sól - jaką wybrać i jak stosować 130

jedno z najbardziej cenionych  na świecie miejsc pozyskiwania soli morskiej). Zawiera wiele mikroelementów i składników mineralnych m.in.  wapń, magnez, potas. Używana jest do sosów typu winegret, ryb, marynat mięsnych oraz potraw pieczonych w skorupie solnej. Sól warzona to rafinowana czyli poddawana procesowi oczyszczania z zanieczyszczeń i.... minerałów sól kamienna. W wyniku oczyszczania otrzymujemy czysty chlorek sodu -  NaCl

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pieczeń rzymska z prażoną cebulką 198

była przygotowana na świąteczny obiad. Nasze inne przepisy na domowe mięsiwa obiadowe to między innymi łopatkę pieczoną , karczek rolowany , szynka pieczona z żurawiną, szynka faszerowana lub pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym. Polecam. Pieczeń rzymska z prażoną cebulką bez jajka . Składniki: 1,5 kg mięsa mielonego (łopatka i boczek) 4-5 łyżek domowej prażonej cebulki 3 ząbki czosnku ½ szklanki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię