marynaty - 6066 przepisów (strona:250/405)

udka kurczaka duszone z marchewką 220

cebule  2 łyżki octu jabłkowego 3 łyżki oleju sól pieprz co i jak po kolei  W misce mieszamy ocet jabłkowy, olej, sól, oraz pieprz i tak sporządzoną marynatą, dokładnie nacieramy umyte udka kurczaka. Odstawiamy je następnie w chłodne miejsce, na co najmniej godzinę. Brytfankę smarujemy olejem, układamy w niej kawałki kurczaka i wkładamy naczynie bez przykrycia

Kuchnia Babci Basi
Gravlax z wiśniówką, sosem chrzanowym z kiszonymi burakami i jadalną ziemią 155

Natrzeć mieszanką soli, cukru, wiśniówki i skórki z cytryny. Na wierzchu wyłożyć starte buraki i szczelnie owinąć folią. Obciążyć i wstawić do lodówki na 48 godzin. Z łososia usunąć marynatę,  odciąć skórę,  osuszuć ręcznikiem. Posiekać koperek i wyłożyć na rybę, przed podaniem pokroić w cienkie plastry. Sos: zmiksować wszystkie składniki, doprawić do smaku. Jadalna ziemia: zmiksować wszystkie

SzczyptaSmaQ
Schab na zimno 180

koleżanki. W ten sposób można przygotować schab, szynkę lub filet z indyka. Czas gotowania zależy od wielkości mięsa.  Składniki: 1,2 kg schabu 2 łyżki soli peklowej Marynata: kilka kuleczek ziela angielskiego garść kuleczek czarnego lub kolorowego pieprzu kilka kuleczek jałowca 4-5 liści laurowych łyżka ziaren kminku łyżka majeranku główka czosnku łyżka suszonego czosnku 3 łyżki suszonej włoszczyzny

Czerwień i błękit
Nowa odsłona kurczaka - pikantne garam masala 146

dodajemy paprykę i dusimy ok. 15 minut. Przyprawiamy jedną łyżeczką słodkiej papryki oraz szczyptą papryki ostrej (według uznania). Nadchodzi czas na dodanie pomidorów, a po kilku minutach - mięsa w marynacie.  Całość gotujemy około 40 minut. 5 minut przed końcem - dodajemy łyżeczkę przyprawy garam masala. Do dania idealnie pasuje ryż. Najlepiej - naturalny, brązowy ryż. Gotuje się go dość długo

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Domowe duszonki 149

kostkę (ok. 2-3 cm). A obraną cebulę - siekamy. Całość mieszamy, najwygodniej po prostu ręką. W osobnym pojemniku mieszamy oliwę oraz przyprawy: sól, pieprz, majeranek (2 łyżki). Tak przygotowaną marynatą zalewamy warzywa. Mieszamy kurczaka z warzywami i wszystko umieszczamy razem w rękawie do pieczenia, który oczywiście zapinamy. Nasze duszonki nie powinny mieć w woreczku ciasno, więc dajmy im trochę luzu

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Królicze skoki w warzywach 163

błonek i przekładam je do misy doprawiając solą i pieprzem. Do misy dodaję jeszcze pokrojony czosnek, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny i pokruszone liście laurowe i tymianek, w takiej marynacie trzymam kawałki królika ok 1 h. W między czasie : obrane marchewki, pietruszkę, seler, cebulę i paprykę kroję w kawałki lub paski i z dodatkiem ziół prowansalskich podsmażam kilka minut

Mechanik w kuchni
Schabowy po amerykańsku 151

kurczaka bazylia tymianek 3 łyżeczki oleju mąka, jajka i bułka tarta do panierki   Wszystkie przyprawy wymieszać razem z olejem.  Mięso rozbić i natrzeć z obu stron marynatą . Skropić sosem sojowym [ ja sos wymieszałam z przyprawami] . Odstawić do lodówki na 30 minut.  Kotlety panierować w mące, jajku i bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju

Moje domowe kucharzenie
Bitki wieprzowe z majerankiem i czosnkiem. 216

mąki 150-200 ml słodkiej śmietanki 30 %      Mięso rozbijamy tłuczkiem i oprószamy solą i pieprzem. Czosnek i majeranek drobno siekamy, łączymy ze śmietaną. Mięso smarujemy śmietanową marynatą i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, choć najlepszy efekt uzyskamy po 12 godzinnym marynowaniu.      Patelnię o grubym dnie lub szybkowar nagrzewamy, na dno wlewamy

Rozpustne gotowanie
KURCZAK CYTRYNOWO-MIODOWY 182

Prosty, ale o niebanalnym smaku kurczak. Z aromatem cytryn i miodu. Lekko czosnkowy i rozmarynowy. Do dzieła…   Co potrzebne:   4 udka 4 podudzia   do marynaty: 4 łyżki miodu 2… Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z KASZĄ / PORK TENDERLOIN WITH GROATS 121

seler łykowaty. W międzyczasie do pustego słoiczka wlewamy/wrzucamy/wsypujemy wszystkie składniki sosu, zakręcamy i mieszamy wstrząsając aż składniki się połączą. Jest to według mnie najłatwiejszy sposób na przygotowanie sosów czy marynat Gdy kasza i warzywa z patelni przestygną mieszamy ze sobą wszystkie składniki i odstawiamy na bok, żeby sałatka się trochę „przegryzła”. Teraz mięso. Polędwiczkę myjemy, suszymy i oczyszczamy ze wszystkich

Martyna Cooks
Skrzydełka z Kurczaka Pieczone z Miodem i Sosem Sojowym 151

jada skóry i musi obierać wszystko :) Za to uwielbia polędwiczki z kurczaka, najchętniej kupiłby kilkanaście piersi z kurczaka i poodcinał same polędwiczki i usmażył w panierce.  Zwykle marynaty robię na tzw. oko i wrzucam do miski co wpadnie w ręce, ale tym razem pohamowałam dosypywanie i dolewanie, odmierzyłam co i czego ile dodałam, dla Was Kochani :) Jutro będę miała

Blondynka Gotuje
Ocet cytrynowy 154

dużo właściwości zdrowotnych. Idealnie sprawdza się przy oczyszczaniu organizmu z toksyn, oraz przy utrzymaniu prawidłowej wagi ciała. Nadaje rześki smak sałatką i surówką, świetnie sprawdza się jako dodatek do marynat. Składniki: skórki z 5 cytryn 1l letniej wody 2-3 łyżki miodu Sposób wykonania: Cytryny dokładnie myjemy szczoteczką, kroimy na połowę i wyciskamy z nich sok. Możemy go przeznaczyć

Kuchnia Pani Wiosny
Makaron z gulaszem jagnięcym z czosnkiem niedźwiedzim / Pasta with lamb stew with wild garlic 138

lodówki. Na dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, dodaj cebulę, pieczarki, seler i bataty i smaż przez około 5 minut, do zeszklenia cebuli. Dodaj jagnięcinę wraz z marynatą i smaż przez kolejne 2 minuty. Następnie wlej wino wraz z bulionem i gotuj przez około 2-3 minuty, aż odparuje alkohol. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim, wędzoną papryką i przyprawą

karmelowy
Słońce na talerzu 179

limetki, skórkę z limetki i jedną łyżkę oleju. Wrzucamy kurczaka, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok 5 minut. Na patelni szklimy posiekaną cebulę, dodajemy kurczaka (wraz z resztkami marynaty) i dusimy razem ok 8-10 minut często mieszając. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy cukier, pastę curry, kurkumę i całość dokładnie mieszamy i gotujemy przez około 1 minutę. Dodajemy śmietanę

sierotka maRysia w kuchni
Kaczka pieczona po staropolsku 285

łyżki smażonej żurawiny 4 łyżki oleju sól, pieprz Do dzieła!!! Kaczkę dokładnie myjemy, suszymy. Z 1,5 łyżki majeranku, oleju, soli, pieprzu i czosnku robimy pastę którą nacieramy kaczkę - marynatę mocno wcieramy w mięso i uklepujemy. Tak zamarynowaną kaczuchę wkładamy do naczynia, zawijamy w folię i zostawiamy na 24 h. Ja kaczkę piekłam w garnku rzymskim - trzeba go moczyć przez

sierotka maRysia w kuchni