marynaty - 6066 przepisów (strona:259/405)

klasyczna sałatka szwedzka 117

dwie godziny. Następnie zlewamy wodę, a ogórki kroimy w cienkie plasterki. Do plastrów ogórków, dodajemy obraną i również pokrojoną w plastry, marchew. Całość wkładamy do słoików,  zalewamy marynatą, uważając aby  warzywa  były w niej całkowicie zanurzone  i zamykamy słoje. Pasteryzujemy ogórki (w garnku lub piekarniku) w temperaturze 80-85 stopni przez 25-30 minut

Miód i pieprz
Pasta i basta!- domowy makaron z szybkim sosem 138

już w 2006 doczekała się aż czterech dodruków. Ja mam trzecie, poprawione i rozszerzone wydanie z 2011. Książkę podzielono na jedenaście rozdziałów oznaczonych kolorami. I tak znajdziemy tu sosy, marynaty i smakowe masła, przystawki, przekąski i pizze, główne dania, potrawy z jaj, potrawy z warzyw, dania z ryb i skorupiaków, dania mięsne, przepisy na drób, dziczyznę, sery i desery. Nowe

Karo in the Kitchen
Fasolka szparagowa polsko-włoska – fagiolini alla polacca 114

już w 2006 doczekała się aż czterech dodruków. Ja mam trzecie, poprawione i rozszerzone wydanie z 2011. Książkę podzielono na jedenaście rozdziałów oznaczonych kolorami. I tak znajdziemy tu sosy, marynaty i smakowe masła, przystawki, przekąski i pizze, główne dania, potrawy z jaj, potrawy z warzyw, dania z ryb i skorupiaków, dania mięsne, przepisy na drób, dziczyznę, sery i desery. Nowe

Karo in the Kitchen
TAGINE Z KURCZAKIEM, HARISSĄ, MORELAMI I WARZYWAMI 199

kupienia, bo jest cudowna! Harissa to pasta z chilli, czosnku, kolendry, kminu i niekiedy pomidorów. To taka dużo smaczniejsza wersja naszego przecieru pomidorowego. Można dodawać ją do zup, sosów, marynat, makaronów. Tagine można kupić w sklepach internetowych, ale to dość drogi zakup, więc można zamiennie użyć wolnowaru, garnka z grubszym dnem czy też naczynia żaroodpornego (wtedy danie przygotujecie w piekarniku

Przepisy Aleksandry
Udka miodowo-musztardowe 339

Klasyczne udka pieczone w miodowo-musztardowej marynacie są przepyszną propozycją obiadową. Bardzo często przygotowuję je kiedy nie mma pmysłu na odbiad albo nie chcę stać nad garami pół dnia. To danie to w zasadzie "samograj"... marynujesz i wkładasz do piekarnika. Potem trzeba tylko pamiętać żeby w odpowiednim momencie je wyjąć i gotowe! Nie wymagają ani wielkiej wprawy w kuchni

Pyry na Gaz
Schab w piwie (po gdańsku) 152

Kotlety rozbijamy tłuczkiem, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Każdy kotlet solimy, pieprzymy i posypujemy estragonem (około 1 łyżka). Kotlety wkładamy do miski i zalewamy piwem. Mięso powinno leżeć w marynacie min. 2 godziny. Jajka doprawiamy solą i pieprzem. Kotlety obtaczamy w jajku i tartej bułce, smażymy na głębokim oleju. W garnuszku podgrzewamy śmietanę, dodajemy 1 łyżkę estragonu. Doprawiamy solą

Pobite gary Barbary
Kurczak w śmietanie 271

zioła.  Odstawić mięso na ok. 2 godziny do przemacerowania. Kawałki kurczaka obsmażyć z obu stron na ładny kolor. Dodawanie oleju jest już zbyteczne, bo wcześniej go dodaliśmy do marynaty. Gdy po nakłuciu grubszego kawałka mięsa, nie wycieka czerwony płyn, wlewamy na patelnię śmietanę. Uważamy, by nie polać nią kurczaka. Podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do zagotowania śmietany. Podawać kurczaka

Weekendy w domu i ogrodzie
Ogórki curry – ogórki kanapkowe na zimę 1192

kilka paseczków papryki. Przygotowujemy zalewę: W garnku zagotowujemy wodę, cukier, ocet, sól, curry, kurkumę oraz zgniecione dwa ząbki czosnku. Gdy całość zacznie delikatnie wrzeć, wyławiamy czosnek i zalewamy gorącą marynatą ogórki. Szybko zakręcamy wieczka (w rękawicach!). Pasteryzujemy: Do dużego garnka wkładamy bawełnianą ścierkę na dno. Wstawiamy słoiki (nie powinny się dotykać) i zalewamy wrzątkiem (z czajnika) do 3/4 wysokości (wrzątku

Poezja smaku
polędwiczka ze smażoną pieczarką 128

Składniki  Przepis na cztery osoby 200 g pieczarek 1 polędwiczka wieprzowa ( ok 600 g) 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 ząbek czosnku sól,pieprz dodatkowo do marynaty 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oleju sól, pieprz (ewentualnie gałązka rozmarynu) Sposób przygotowania Mieszamy ocet balsamiczny z olejem, dodajemy pieprz, rozmaryn i niewielką ilość soli. Polędwiczkę myjemy, kroimy w plastry

Miód i pieprz
soczysty, kruchy kurczak z rękawa z cebulą i marchwią... 159

olejem i dobrze natrzeć kurczaka też w środku, dodać obrane marchwie i cebule, schować do lodówki na kilka godzin kurczaka włożyć do rękawa do pieczenia razem z dodatkami, marynatą, wlać wodę z przyprawą w płynie i mocno zawiązać końcówki, rękaw włożyć do naczynia żaroodpornego piec w piekarniku nagrzanym do 220 C. grzanie góra/dół około 80 minut, potem rozciąć

W Mojej Kuchni Lubię
Pieczona marchewka w pomarańczowo-miodowej glazurze 145

kilka listków * szczypta soli * chleb- 2 kromki Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Marchewkę obrać, przekroić na pół, ułożyć w naczyniu do zapiekania wyłożonym papierem do pieczenia i zalać marynatą z wyciśniętego soku z pomarańczy, oliwy, miodu, soli i świeżych ziół. Piec około 45-50 minut, z czego pierwsze 10 minut piec pod przykryciem. Marchewkę przełożyć na talerz, a sos powstały

Kraina Miodem Płynąca
Grzanki z polędwicą wieprzową w cydrze oraz chipsami z jabłka i szynki parmeńskiej podane z Porterem bałtyckim 101

osób):   Polędwica wieprzowa z cydrze: 200 gram polędwicy wieprzowej 500 ml cydru 1/2 pęczka świeżego tymianku 1/2 pęczka mięty 1 gałązka rozmarynu 1 szklanka bulionu marynata: 3 łyżki sosu sojowego + 1 łyżka syropu klonowego + szczypta pieprzu 1 łyżka oliwy z oliwek Pasta z suszonych pomidorów: 7-8 suszonych pomidorów 10 listków świeżej bazylii pieprz szczypta soli 2 łyżki oleju

Mango Papaja
Kurczak tikka masala, czyli angielski orient 142

środka kurczaka, dokładnie go obtoczyć, ewentualnie ponacinać lub ponakłuwać. Przykryć folią aluminiową i trzymać w lodówce przez minimum 20 minut, a najlepiej całą noc. Po wyjęciu odsączyć z nadmiaru marynaty i podsmażyć na maśle z obu stron do złocistego koloru (jakieś 2-3 minuty z każdej) Składniki do sosu tikka masala: - 5 pomidorów (lub kartonik przecieru) ja swoich nie obierałam

Życie zamknięte w smaku
Stek z marlina zapiekany w sosie ziołowo – szczawiowym 137

smakuje dlatego trafił do naszego sklepowego koszyka. Musicie koniecznie sami wypróbować, jest to czysty kawałek ryby bez ości. Składniki: 2 steki z marlina starta skórka z cytryny sól Marynata 100 ml śmietany 18% słodkiej 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka ketchupu 1 łyżka mąki 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka suszonej pietruszki 2 łyżki posikanego koperku ½ łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka

Smaki Ewy
Królik pieczony w winie 351

słoiczka wlewamy oliwę, ocet, miód, dodajemy ziarnistą musztardę, wyciskamy ząbki czosnku, dodajemy posiekane listki rozmarynu oraz szczyptę soli i pieprzu. Zakręcamy i potrząsamy słoiczkiem, aż składniki się połączą. Polewamy marynatą mięso i dokładnie obtaczamy. Rękaw umieszczamy w dużej blaszce lub naczyniu. Zamykamy rękaw za pomocą opaski dołączonej do rękawa z jednej strony. Do środka rękawa wkładamy podpieczone szalotki oraz kawałki

Poezja smaku