osób): Polędwica wieprzowa z cydrze: 200 gram polędwicy wieprzowej 500 ml cydru 1/2 pęczka świeżego tymianku 1/2 pęczka mięty 1 gałązka rozmarynu 1 szklanka bulionu marynata: 3 łyżki sosu sojowego + 1 łyżka syropu klonowego + szczypta pieprzu 1 łyżka oliwy z oliwek Pasta z suszonych pomidorów: 7-8 suszonych pomidorów 10 listków świeżej bazylii pieprz szczypta soli 2 łyżki oleju
Mango Papajamaślanka rozcieńczy ich działanie. Mięso ułożyć w naczniu i zalać maślanką tak, by całkowicie były przykryte. Naczynie przykryć folią i wstawić na całą noc do lodówki wyjąć mięso z marynaty ( nie otrzepywać i nie odsączać) i ułożyć na lekko naoliwionej blaszce. Rozłożyć gałązki pietruszki i piec w 180-200`C około 45 minut do zrumieniaia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!każdą natrzeć łyżką oleju, przyprawy wymieszać i natrzeć naolejone golonki, schować do lodówki najlepiej na całą noc golonki włożyć do szybkowara 5 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" z marynatą, na golonkach ułożyć obrane i przekrojone marchewki, dodać liść laurowy i ziele angielskie, wlać wodę szybkowar zamknąć i od chwili zasyczenia pary gotować z 90 minut na małym ogniu, szybkowar
W Mojej Kuchni Lubięprzyprawy gyros * łyżka gorczycy Przygotowanie : Ogórki umyć, pokroić w plastry. Posolić i odstawić na godzinę. Wodę zagotować z cukrem i octem, dodać przyprawy. Ogórki przełożyć do słoików, zalać marynatą. Zakręcić, pasteryzować
Magiczne Życie Martysmaków ( najlepiej na całą noc). Na drugi dzień myjemy ogórki i moczymy je w zimnej wodzie przez dwie godziny. Następnie wkładamy ogórki do słoików i zalewamy marynatą, uważając aby ogórki były w niej całkowicie zanurzone. Jeżeli mamy zamiar spożyć ogórki w ciągu miesiąca, to słoiki ustawiamy w zacienionym miejscu i czekamy przez dwie noce. W przypadku
Miód i pieprzciekawostką, ale baaaardzo wielu już go zna i wypróbowało. Kurczak na butelce piwa podany z Pilsnerem. Składniki: - kurczak o wadze ok. 2 kg - butelka 500ml piwa (gatunek według gustu) Marynata: - sól morska - świeżo mielony pieprz - papryka wędzona w proszku - papryka chilli w proszku - olej rzepakowy - sok z 1 cytryny Wieczorem kurczaka marynujemy. Umytego i osuszonego papierowym ręcznikiem nacieramy olejem, posypujemy
mojewypiekiinietylkoDrugiego dnia przekładamy składniki do wyparzonych słoików bez soku który powstał w nocy . Sok zlewamy do garnka , dodajemy 1 l soku pomidorowego , ocet, cukier i chilli . Zagotowujemy i wrzącą marynatą zalewamy słoiki z papryką , wlewamy po jednej łyżce oleju na jeden słoik. Zakręcamy i układamy dnem do góry . Następnego dnia pasteryzujemy 15 minut i ponownie odstawiamy dnem do góry
Ogrodnik w podróżysłodkiej śmietany 4 łyżki oliwy 2 łyżki masła Sól, pieprz Dodatkowo do zamarynowania należy użyć łyżki octu balsamicznego, łyżki oliwy, soli i pieprzu Sposób przygotowania Mieszamy ze sobą składniki marynaty, zanurzamy w niej pierś kurczaka i zostawiamy ja w chłodnym miejscu na minimum 1 godzinę. Rozgrzewamy na patelni oliwę oraz połowę masła, dodajemy drobno siekany czosnek ze szpinakiem i całość
Miód i pieprzSkładniki Przepis na cztery osoby 200 g pieczarek 1 polędwiczka wieprzowa ( ok 600 g) 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 ząbek czosnku sól,pieprz dodatkowo do marynaty 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oleju sól, pieprz (ewentualnie gałązka rozmarynu) Sposób przygotowania Mieszamy ocet balsamiczny z olejem, dodajemy pieprz, rozmaryn i niewielką ilość soli. Polędwiczkę myjemy, kroimy w plastry
Miód i pieprzsól Sposób przygotowania Pierś kurczaka kroimy w niewielkie kawałki, mieszamy w misce jedną łyżkę oliwy, sól, słodką paprykę, pieprz ziołowy, oraz curry, a następnie kawałki kurczaka wkładamy do marynaty, i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej godzinę. Pora oczyszczamy i kroimy na półplasterki ( tylko białą część), drobno siekamy ząbek czosnku, zdejmujemy skórę z pomidora (wcześniej go parząc
Miód i pieprzmarchewki 3 cebule (szalotki) 2 łyżki octu winnego 3 łyżki oliwy sól pieprz sposób przygotowania w misce mieszamy ocet winny, olej, sól oraz pieprz i tak sporządzoną marynatą dokładnie nacieramy umyte udka kurczaka, odstawiając je następnie w chłodne miejsce, na co najmniej godzinę. Brytfankę smarujemy olejem, układamy w niej kawałki kurczaka i wkładamy naczynie bez przykrycia, na 20 minut
Miód i pieprzpieprz sól papryka słodka papryka ostra 3 łyżki wina białego tłuszcz do pieczenia( ja użyłam masła klarowanego) Fileta pokroić w długie paski, ponacinać, z pozostałych składników zrobić w misce marynatę i włożyć mięso. Dobrze natrzeć i pozostawić na 2 godziny w lodówce. Można też zamarynować mięso na noc. Rozgrzać tłuszcz na patelni i obsmażyć z dwóch stron
harrisaCzęsto szynki sprzedawane w sklepach niewiele mają wspólnego z prawdziwym mięsem. Pełno w nich konserwantów, barwników itp. Dlatego często sama przyrządzam własne domowe szynki- tym razem w marynacie majonezowej. Składniki: 1,2 kg szynki wieprzowej składniki na zalewę: 2 litry wody 2 łyżki majeranku 1 łyżki przyprawy typu Vegeta 2 łyżki majonezu 4 ząbki czosnku 1/4 szklanki soli listek laurowy
Tradycyjna Kuchniasałatce odpowiedniej kwaśności i smaku. To idealny dodatek zarówno do przetworów, jak i innych potraw, szczególnie przygotowywanych na zimno. Ocet można z powodzeniem wykorzystać do surówek, wytrawnych galaretek czy marynat. Produkt jest wart polecenia i zakupu. Serdecznie zachęcam do zakupu produktów firmy Jamar , firma oferuje wiele wspaniałych produktów, niezbędnych w każdej kuchni
Tradycyjna kuchnia Kasidokładnie zmiksować składniki. Uzyskaną masę wlewamy na mięso i dodajemy resztę jogurtu. Mięso powinno marynować się ok 2 godzin. Rozgrzewamy rondel z olejem i wrzucamy mięso wraz z marynatą, dusimy, pod koniec dodajemy czarnuszkę i kurkumę. Można na koniec dodać jogurt o ile chcemy uzyskać więcej sosu. Ja kurczaka podałam z duszonymi warzywami i kaszą gryczaną
harrisa