marynaty - 6066 przepisów (strona:258/405)

Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem, ogórkiem i czerwoną cebulą 133

testowania od firmy JAMAR . Ocet ma piękny czerwony kolor, jest zamknięty w białej szklanej butelce. Ocet ten ma 6% kwasowości. To idealny dodatek do różnego rodzaju sałatek, surówek czy marynat. Ocet nadał mojej sałatce ciekawego winnego smaku. Zdecydowanie będę po niego często sięgać w kuchni.  Zachęcam wszystkich do zakupu produktów formy JAMAR , niezbędnych w każdej kuchni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Rolada z pesto i suszonymi pomidorami 170

kolację. Składniki: Dla 6 osób: 1 kg chudej szynki wieprzowej 40 dkg szynki mielonej 100g pesto z bazylią 100g suszonych pomidorów sól, pieprz do posypania rozbitego płatu szynki Marynata: 1/4 szklanki oliwy z oliwek Po łyżeczce suszonych ziół: bazylia, tymianek, oregano, zioła prowansalskie Kolorowy pieprz na wierzch Sposób przygotowania: 1. Szynkę myjemy i przekrawamy wzdłuż (nie do końca

Kuchnia w czekoladzie
Skrzydełka pieczone - Jak upiec chrupiące skrzydełka 319

wilgoci. Skórka powinna dokładnie obeschnąć, a same skrzydełka muszą być zimne. Połączyć w torbie foliowej olej i wszystkie przyprawy oraz cukier. Do torby dodać wysuszone skrzydełka, wymieszać je w marynacie i odstawić na 1/2 do 1 godziny do lodówki. Nagrzać piekarnik do 180*C z funkcją grilla Zamarynowane skrzydełka rozłożyć na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika na najwyższą półkę

Sztuka gotowania w/g Samiry
Konkurs z sosami Folwark 145

Folwark inspirują smakiem. Można z ich udziałem stworzyć wiele wspaniałych dań, takich jak: Spaghetti z sosem kukurydzianym na bazie remulady duńskiej Pierś z kurczaka z piekarnika w ziołowo-cytrynowej marynacie podana z sosem kebab-gyros i ekspresową surówką Szaszłyki z grilla aromatyzowane lubczykiem podane z sosem barbecue  Po więcej pysznych inspiracji zapraszam na fanpage Folwark

Słodkie okruszki
Skrzydełka zapiekane z ziemniakami, marchewką i cebulką 251

części ziemniaki. Następnie plasterki marchewki i cebulę pokrojoną w piórka. Całość posypać solą oraz pieprzem. Na samym wierzchu ułożyć skrzydełka z kurczaka. Przyprawić je solą, pieprzem oraz posmarować marynatą (miód wymieszać z 2 łyżkami oliwy z oliwek oraz sosem sojowym).  Piec pod przykryciem około 50 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze około 20-25 minut. Warzywa muszą być

Ugotować
śledzie pieczone w piekarniku... 133

TUTAJ" i schować do lodówki na kilka godzin naczynie żaroodporne odpowiedniej wielkości do ilości ryb - poukładać w naczyniu złożone filety ciasno, na wierzchu poukładać cienkie plastry cytryny, polać resztą marynaty piekarnik nastawić na 220 C, grzanie góra/dół, pod przykryciem piec 25 minut, zdjąć przykrycie i nastawić termoobieg 180 C i piec 15 minut śledzie są soczyste, smaczne

W Mojej Kuchni Lubię
cukinia konserwowa z ostrą nutą 148

Myjemy cukinie, kroimy w podłużne plastry i  wkładamy do słoików, dokładając do każdego słoika, po dwie niewielkie ostre papryczki i po dwa ząbki czosnku.  Z alewamy  marynatą, uważając aby  warzywa  były w niej całkowicie zanurzone  i zamykamy słój. Cukinie pasteryzujemy  (w garnku lub piekarniku), w temperaturze 80-85 stopni przez 25-30 minut

Miód i pieprz
Nogi z kurczaka pieczone z boczkiem i cytryną 227

międzyczasie warto raz czy dwa zamienić kawałki mięsa miejscami i odwrócić je na drugą stronę. Na dość silnym ogniu rozgrzewamy na sucho patelnię. Kładziemy na niej wyjęte z marynaty kawałki kurczaka. Zmniejszamy nieco ogień o obsmażamy mięso ze wszystkich stron przez 8-10 minut. Obsmażone kawałki kurczaka owijamy dookoła plastrami boczku. Kładziemy na dnie naczynia żaroodpornego, posypujemy pieprzem, majerankiem, tymiankiem

Kulinarna Pokusa
udka kurczaka duszone z marchewką i szalotką 189

marchewki 3 cebule (szalotki) 2 łyżki octu winnego 3 łyżki oliwy sól pieprz sposób przygotowania  W misce mieszamy ocet winny, olej, sól, oraz pieprz i tak sporządzoną marynatą, dokładnie nacieramy umyte udka kurczaka. Odstawiamy je następnie w chłodne miejsce, na co najmniej godzinę. Brytfankę smarujemy olejem, układamy w niej kawałki kurczaka i wkładamy naczynie bez przykrycia, na 20 minut

Miód i pieprz
Boczek z grilla 169

oleju Boczek umyć, osuszyć i pokroić w grube plasterki. Mięso przyprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką. W miseczce wymieszać musztardę oraz olej. Na sam koniec każdy kawałek mięsa posmarować marynatą musztardową. Przygotowane mięso schłodzić kilka godzin w lodówce. Grillować na średnim ogniu. Boczek powinien lekko się zarumienić

Ugotować
Drobiowe podudzia bez kości po azjatycku z makaronem TaoTao 171

prawie 10-krotnie skuteczniejsze od podobnych substancji zawartych w winie oraz 150-krotnie mocniejsze od kwasu askorbinowego, czyli witaminy C.  Oryginalny sos miodowy z czosnkiem TaoTao to gotowa marynata do mięs. Posmarowane nim mięso pieczemy na grillu lub w piecu. Można także podawać go jako gotowy sos do potraw z rusztu

ClauditteMissCooking
Karkówka długo pieczona - pieczeń staropolska na każdą okazję. 137

brzegach. Brzmi smacznie? Zapraszam do wypróbowania :) Przepis własny. Składniki: 1,5 kg karkówki bez kości - może być lekko tłusta 1 szklanka rosołu (można zastąpić przegotowaną wodą) liść laurowy na marynatę: 120 ml oleju ( około pół szklanki) po 1 gramie ( na czubku łyżeczki) - pieprz ziołowy, ostra czerwona papryka płaska łyżeczka mielonej kolendry pełna łyżeczka granulowanego czosnku płaska łyżeczka słodkiej papryki płaska

Poezja Smaków - blog kulinarny
Turecka pasta paprykowa - szybka wersja 170

pikantnej, to zależy od proporcji papryk słodkich i chilli jakich użyjecie. Polecam Wam tę pastę na kanapki, ma wspaniały smak, nieco zbliżony do ajwaru . Można jej użyć także jako marynaty do ryby, czy mięsa, jako sosu do posmarowania pide czy pizzy lub jako dipu do świeżych warzyw czy paluszków chlebowych.  Turecka pasta paprykowa Biber salçası na podstawie przepisu

Chilli Czosnek i Oliwa
ostra papryka konserwowana w słoju 170

przeniknięcia smaków. Następnie myjemy papryki i  wkładamy do słoików, dokładając do każdego słoika, po dwa ząbki czosnku i po jednej niewielkiej obranej cebulce.  Z alewamy słój marynatą, uważając aby  papryki  były w niej całkowicie zanurzone  i zamykamy słój. Papryki pasteryzujemy  (w garnku lub piekarniku), w temperaturze 80-85 stopni przez 25-30 minut

Miód i pieprz