marynaty - 6066 przepisów (strona:251/405)

Spaghetti z bazylią i aromatyczną wątróbką 106

zsunąłem ją na talerz.Gotowe kawałki wątróbki przekroiłem na pół i wio na makaron. Całość posypałem kilkoma posiekanymi listkami bazylii.  Spaghetti z bazylią i aromatyczną wątróbką - gotowe. Dzięki takiej marynacie wątróbka nabiera nowego wymiaru w kuchni - jest delikatnie słodka i ma ciekawy posmak gorczycy z musztardy oraz gorycz octu. Aromatyczna i odświeżająca moc bazylii wieńczy dzieło, która doskonale pasuje

Right Behind The Kitchen
śledź w pomidorze z miodem 144

śledzi z delikatnej olejowej zalewy , więc nie musimy  wcześniej ich moczyć. Śledziowe filety odsączamy z zalewy, kroimy w trzy centymetrowe kawałki, wkładamy  do misy i dodajemy przestudzoną marynatę. Całość starannie mieszamy i wstawiamy  na noc do lodówki, aby smaki mogły się połączyć. Następnego dnia  podajemy z ulubionym pieczywem

Miód i pieprz
Drobiowe roladki z wędzoną newellą 178

lekko orzechowym smaku), skropionym słodko kwaśnym dressingiem. Składniki 4 filety z udek kurczaka 1 opakowanie wędzonej newelli (200 g) 150 g koziego sera (roladka) mieszanka sałat garść pestek dyni Marynata: 50 ml oliwy z suszonych pomidorów 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1 ząbek czosnku Dressing: 70 ml oliwy z oliwek 50 ml miodu 1 łyżeczka musztardy dijon 20 ml octu

R'n'G Kitchen
Włoska przyprawa do mięs – własnego wyrobu 466

serii domowe przyprawy i jak każda poprzednia , pozbawiona zbędnej szkodliwej chemii , barwników i innych nieciekawych dodatków . Bardzo prosta w wykonaniu , trwała w przechowywaniu i doskonała jeśli chodzi o sporządzanie marynat do mięs lub warzyw . Roztarta z oliwą , tworzy świetne pesto , które w zupełności zastąpi sos na świeżym makaronie . Polecam , naprawdę warto poświęcić odrobinę czasu na własne produkty . Kierując się hasłem

Ogrodnik w podróży
Dyniowe curry z kurczaka 192

kostkę. Oprószyć solą, pieprzem, kurkumą. wymieszać z olejem i pokrojonym drobno imbirem. Odstawić na chwilę, choć można mięso przygotować wcześniej i pozostawić do zamarynowania na całą noc kurczaka z marynatą ułożyć na rozgrzanej patelni, dodać drobno posiekany czosnek i cebulę. Podsmażyć mięso do zrumienienia  w międzyczasie pokroić w kostkę dynię, cukinię i jabłko (obrane ze skórki).  do podsmażonego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
łopatka wieprzowa pieczona z cebulą i pomidorowym sosem 162

tłuczkiem ( nie za mocno) z obydwu stron. Do miski dodajemy sól, pieprz, ocet jabłkowy oraz domowe maggi i wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Potłuczone kotlety wkładamy do miski z marynatą, dokładnie pokrywając nią mięso, następnie misę odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Cebulę obieramy i kroimy ją w krążki. Na dnie żaroodpornego naczynia

Miód i pieprz
pyszne matiasy w pesto pietruszkowo-czosnkowym z musztardą i... 130

kawałki i włożyć do miski, delikatnie wymieszać składniki matiasy przełozyć do odpowiedniej wielkości słoika, zamknąć i schować do lodówki najlepiej na całą noc - matiasy są w tej marynacie pyszne, zdrowe...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
OGÓRKI KANAPKOWE W SŁODKO OCTOWEJ ZALEWIE Z KURKUMĄ 264

słoika wsypałam po parę ziarenek ziela angielskiego,  po pół łyżeczki kolendry i gorczycy. Do garnka wlałam składniki do zalewy. Wodę, ocet i cukier. Wsypałam łyżkę kurkumy. Zagotowałam. Gorącą marynatą zalewałam ogórki i zakręcałam słoiki. Wstawiłam je do garnka z gorącą wodą i gotowałam około 10 minut. Po tym czasie skórka z ogórków straci swój zielony kolor. Odstawiłam do ostygnięcia

potrawyregionalne
Duszona i grillowana ośmiornica z chimichurri i warzywami – jak przyrządzić ośmiornicę? 187

powstałego sosu używamy do zamarynowania ośmiornicy przed grillowaniem. Wyjmujemy mięso z wywaru, dzielimy na dwie porcje (przecięłam ośmiornicę na pół, po 4 macki na porcję) i smarujemy dokładnie marynatą. Odstawiamy na blat na około 1,5- 2 godziny.   Jeśli nie lubicie chrupania przyssawek, można ośmiornicę oskrobać ze skórki nożem – z tak ugotowanej zejdzie bardzo łatwo. Nieusunięte przyssawki strzelają przy

Karo in the Kitchen
żeberka w musztardzie 164

kolendra 3 ząbki czosnku Żeberka najlepiej przygotować dzień przed pieczeniem. Natrzeć mięso solą zmiękczającą i odstawić na kilka godzin, następnie wypłukać. Ketchup wymieszać z musztardą, startym czosnkiem i przyprawami. Marynatą dokładnie natrzeć mięso, umieścić je w rękawie do pieczenia i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc lub dłużej. W dniu pieczenia wstawić blaszkę z mięsem w rękawie do piekarnika

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
cytrynowy filet w orzeszkach 120

ziemnych 2-3 łyżki bułki tartej  sól pieprz olej do smażenia Mięso pokroić na kawałki. Sok z cytryny wymieszać z solą i pieprzem, dodać posiekaną kolendrę. W takiej marynacie zamoczyć mięso i odstawić minimum na kwadrans. Orzeszki podprażyć na suchej patelni a następnie rozdrobnić (posiekać lub zmielić blenderem ale nie za mocno, żeby nie powstało masło). Wymieszać z bułką

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Domowe przetwory. Śliwki w occie. Śliwki marynowane 122

niż grzybki co niektórym może wydawać się dziwne bo skoro jestem taka grzybnięta to przecież grzyby powinnam jeść 3 razy dziennie. No cóż, lubię marynowane grzyby , ale z owocowymi marynatami nie wygrały nigdy. Jeśli lubicie marynowane dodatki to koniecznie spróbujcie marynowanej marchewki . Jest zaskakująco dobra a pokrojona w efektowne sprężynki będzie ozdobą stołu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Marynowane warzywa 111

ostatnich warsztatach z Cisowianką razem z Sebastianem Olma przygotowywaliśmy pyszne marynowane warzywa. W domu robię powtórkę. Ich przygotowanie nie trwa długo, tylko tyle ile potrzebujemy, aby marynata wystygła. Marynowane warzywa to fajna alternatywa dla klasycznych marynowanych warzyw, tylko ich marynowanie trwa zdecydowanie krócej, a warzywa są chrupkie.  Marynowane warzywa Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 2 pęczki

Kulinarne przygody Gatity
Grillowana pierś marynowana w maślance 168

praskę czosnek oraz zioła włoskie do smaku i wymieszać. Pierś kurczaka pokroić w paski lub rozkroić wzdłuż na dwa płaty.  Następnie mięso włożyć do maślanki i wymieszać aby marynata pokryła mięso. Odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Mięsko osączyć na papierowym ręczniku.  Malutkie cukinie przekroić na połówki lub ćwiartki. Oprószyć ziołami włoskimi

Monia miesza i gotuje
Schab pieczony z boczkiem. Schab szpikowany boczkiem. 249

osuszamy papierowym ręcznikiem. W wodzie z kranu rozpuszczamy sól peklową, sól kamienną i cukier, dosypujemy suszony połową czosnku i pieprzu. Mieszamy. Schab umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, zalewamy przygotowaną marynatą, zamykamy, mięso musi być całe zanurzone. Odstawiamy do lodówki na ok. 3 dni. Ostrym nożem nacinamy mięso wzdłuż w trzech miejscach – na samym środku, oraz robimy dwa skośne cięcia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię