marynaty - 6066 przepisów (strona:263/405)

SKRZYDEŁKA W PAPRYKOWYM SOSIE 132

SKŁADNIKI: Skrzydełka z kurczaka ok 10 szt 2 duże papryki 1 duża cebula sól pieprz pieprz ziołowy oregano masło klarowane MARYNATA DO SKRZYDEŁEK Do miseczki wlewamy 1/4 szk. białego wina, 1 łyżeczkę (czubatą) soli, 1/2 łyżeczkę pieprzu, 1 łyżeczkę papryki, wciskamy 3 ząbki czosnku, szczyptę chili, 1 łyżeczkę garam masala. Dokładnie wymieszać i natrzeć skrzydełka, odstawić na 1 godz. Upiec

harrisa
Pierś kaczki z czereśniami / Duck breast with sweet cherries 221

odpoczęło”. W międzyczasie ponownie rozgrzej patelnię na której smażyło się mięso i wrzuć posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia, po czym dodaj soki z pieczenia kaczki, resztę marynaty i czereśnie. Smaż przez 2-3 minuty, dopraw solą i pieprzem do smaku i zdejmij z ognia. Pokrój mięso na plasterki, polej sosem i podawaj. Smacznego! English version Duck breast with sweet

karmelowy
Prawdziwki leśniczego 88

sicie. W zależności od wielkości gotowałem 20-30 minut. Osączyłem , ostudziłem , przełożyłem do słoików. Ze składników przygotowałem zalewę , wszystko zagotowałem (razem marchewką i pokrojoną cebulą). Grzyby zalałem przygotowaną marynatą , zakręciłem słoiki i ustawiłem do góry dnem. Pozostawiłem do całkowitego ostygnięcia

R'n'G Kitchen
Ogórki z kuminem rzymskim 118

każdego słoika dodajemy po kilka ziaren kopru ,liść laurowy ,kilka ziarenek pieprzu ,pokrojony w plasterki czosnek (kilka płatków) ,kilka ziarenek gorczycy ,kilka ziarenek ziela angielskiego i zalewamy wcześniej przygotowaną marynatą. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy

R'n'G Kitchen
Pieczarki w sosie pomidorowym 132

oczyszczamy ,obtaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na złoto. Przekładamy do słoików (3/4 wysokości słoika). Przygotowujemy zalewę: Wszystkie składniki zalewy gotujemy 10 min od momentu zawrzenia. Gorącą marynatą zalewamy pieczarki. Słoiki zakręcamy i odstawiamy na kilka dni w chłodne miejsce

R'n'G Kitchen
Jarzynowe carpaccio 86

krążki. Ocet z miodem, solą i pieprzem wymieszałem trzepaczką do piany, następnie ubiłem dolewając powoli oba rodzaje oleju. Sosem posmarowałem cztery talerze, ułożyłem na nich plasterki warzyw. Pokropiłem pozostałą marynatą. Posypałem krążkami cebuli i pestkami dyni. Do carpaccio podałem chleb ze smarowidłem jajecznym

R'n'G Kitchen
Schab marynowany w majonezie 220

papryki łyżeczka ostrej papryki łyżeczka czosnku  Wykonanie: Schab oczyścić, wymyć i odstawić. Wodę i przyprawy dokładnie wymieszać i zalać nimi mięso. Schab ma być przykryty w całości w marynacie. Gotowe mięso w zalewie schować do lodówki na minimum całą noc. Po tym czasie mięso wraz z zalewą przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez około 1,5 godziny

Krakowskie smaki Ani
Chłodnik z marynowanych buraczków. 111

dodatków do niego. Potrzebujemy: 1/2 litrowego słoika buraczków marynowanych, około 200 g 2 ogórki gruntowe pęczek rzodkiewki 400 g jogurtu naturalnego sól, pieprz gotowane jaja wedle uznania Buraczki bez marynaty, obrane ogórki i rzodkiewki miksujemy blenderem na gładko.  Następnie dodajemy jogurt naturalny i całość razem mieszamy.  Doprawiamy solą i pieprzem.  Podajemy z jajkami gotowanymi na twardo, obficie

MamaOskarka
39. Łosoś z nutą cytryny zapiekany ze śmietaną i migdałami 141

umieszczamy je w głębokim talerzu. Sok z połowy cytryny wyciskamy na filety i spryskujemy lub skrapiamy oliwą z oliwek. Nagrzewamy piekarnik do 190C. W tym czasie w powstałej marynacie obracamy filety ze 3-4 razy. Małe naczynie żaroodporne lub inne nadające się do zapiekania wykładamy folią aluminiową i nakładamy na nią filety, które przykrywamy kwaśną śmietaną i obsypujemy migdałami. Całość

Be Fit Be Strong
46. Chipsy z jarmużu 139

łyżeczki ulubionych przypraw (u mnie papryka słodka) *opcjonalnie: skórka z cytryny (ja pominęłam) Liście myjemy, dokładnie osuszamy i pozbywamy je twardych łodyżek. Dokładnie mieszamy liście w przygotowanej przez nas "marynacie" (oliwa, przyprawy, skórka z cytryny). Równomiernie rozkładamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 150 stopniach przez ... no właśnie, długość czasu zależy od piekarnika, u mnie było

Be Fit Be Strong
Kaczka bez kaczki 172

następnie przekładamy na sitko i studzimy. Do miseczki nakładamy sos sojowy, cukier, cynamon, lubczyk, majeranek, dodajemy starkowaną skórkę z pomarańczy i sok z pomarańczy. Całość dokładnie mieszamy. Do przygotowanej marynaty wkładamy przekrojone na pół kotlety sojowe, dokładnie je obtaczamy i nakładamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w talarki

paapilotkaa
Chłodnik z botwinki z ziarnami czarnuszki 127

około 2 godziny. Przed podaniem zupę posypać ziarnem czarnuszki.  Czarnuszka ma gorzki smak, który zmienią się w ostry i korzenny. Stosowana również jako substytut pieprzu. Współgra z serami, marynatami, zupami, sałatkami, idealnie pasuje do domowych wypieków chleba. Niepozorne czarne ziarna odgrywają również dużą rolę w lecznictwie. W starożytności uważano, że czarnuszka "potrafi wyleczyć wszystko prócz śmierci".\ Nasiona posiadają działanie

Garnkowe fanaberie
Niezła rybka... 170

SEKO W najbliższych dniach przyjrzę się rybciom z bliska, ocenię ich smak i jakość...i przygotuję z nich coś na lato.  SEKO SA zajmuje się głównie produkcją marynat rybnych, wyrobów rybnych na bazie śledzia solonego, sałatek i past rybnych, ryb smażonych w zalewach octowych i pomidorowych oraz innych rybnych wyrobów garmażeryjnych. W ofercie jest ponad 200 pozycji asortymentowych opartych

Z Kuchni Do Kuchni
Udka z kurczaka z brokułami i pomidorkami koktajlowymi 150

Znudziły się wam zwykłe udka z kurczaka? Zapraszam na udka zapiekane, w marynacie cytrynowo-bazyliowej, z brokułami i pomidorkami koktajlowymi. Robi się je szybko i jeszcze szybciej zjada. Do przygotowania dania wykorzystałam udka firmy NASZ KURCZAK . Produkty te charakteryzują się specjalnym system jakości WIPASZ, czyli jest to optymalny program karmienia kurcząt, nadzorowane hodowle, nowoczesny system dzielenia i pakowania, hermetyczne opakowanie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Musztardowa karkówka na patyku 216

Podaję z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Do przygotowania potrawy wykorzystałam Musztardę Kielecką Grillową, którą otrzymałam do testowania od firmy W SP SPOŁEM. Musztarda to idealny dodatek do różnego rodzaju marynat, mięs, sosów czy potraw z grilla. Ma idealny, lekko ostry smak. Musztarda nadała mojej potrawie wspaniałego smaku. Będę po nią często sięgać, ponieważ jest przepyszna. Serdecznie zachęcam do zakupu produktów

Tradycyjna kuchnia Kasi