marynaty - 6066 przepisów (strona:270/405)

Sandacz w domowej odsłonie - marynowany w oliwie, pieprzu i oliwie. 212

smażenia Przygotowanie: Opłukaną i osuszona rybę oprószamy solidnie pieprzem i marynujemy przez ok 30 minut w oliwie wymieszanej z sokiem z cytryny. Po tym czasie płaty odsączamy z marynaty (może być przy użyciu ręcznika papierowego). Porcje ryby równomiernie obsypujemy solą. Obtaczamy w mące wymieszanej z małą ilością bułki tartej. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju - dosłownie po kilka minut z każdej

Kuchnia po mojemu
Cytrynowo-miodowe żeberka 123

Żeberka dokładnie myjemy i osuszamy. Nacieramy przyprawą do mięsa, solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Miód z olejem mieszamy, zalewamy mięso, dokładnie obtaczamy. Żeberka zostawiamy w marynacie na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie pieczemy w piekarniku przez 50 minut

VioletoweKucharzenie
Szynka pieczona 106

dodać tak lubianego przez mojego Męża czosnku ;P i tu też nie dałam :P ja tam akurat czosnkowa nie jestem, więc nawet nie zauważyłam różnicy :)   Składniki: Składniki na marynatę: 2 kg szynki 10 liści laurowych (Prymat) 10 ziaren ziela angielskiego (Prymat) 1,5 łyżeczki pieprzu ziarnistego (Prymat) 5-6 łyżek soli 2 łyżki sosu sojowego ciemnego (ew.maggi) Składniki

Kolorowy Przepisownik
Kąski kurczaka w słodko-kwaśno-ostrym sosie 104

niespodzianka - oba pyszne i obiad z głowy miałam też drugiego dnia :D Przyznam szczerze, że do tej pory nie łączyłam owoców z mięsem (poza udkami w morelowej marynacie). A w jednym zestawie konkursowym jest śliwka :) spróbowałam i nie żałuję :) I tak oto przygotowałam pierś kurczaka o bardzo ciekawym posmaku. Podane z kaszą gryczaną polaną sosem stanowią świetną odskocznię od codziennej

Kolorowy Przepisownik
Schab pieczony na paprykowych ziemniaczkach 126

Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy na ćwiartki lub mniejsze kawałki (jeśli są duże). Dolewamy do nich olej i wsypujemy przyprawy. Całość dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek ziemniaka pokryty był marynatą. Odstawiamy na 20 minut. W tym czasie schab kroimy na około 1-1,5cm plastry, lekko rozbijamy tłuczkiem. Brytfannę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ziemniaki, a pozostałym z przyprawami tłuszczu

Kolorowy Przepisownik
Pieczony kurczak z sosem kurkowym i marchewką 98

Jeżeli macie ochotę na coś klasycznego i niewymagającego a jednocześnie zdrowego i pełnego smaku - to jest dobra opcja. Żeby uprościć przygotowanie całego dania - kurczaka i marchewkę marynujemy tą samą marynatą i pieczemy razem w piekarniku. W czasie pieczenia przygotowujemy sos kurkowy. Podajemy mięso pokrojone w grube plastry udekorowane sosem z dodatkiem marchewki - pycha

Milion Smaków
Kurczak pieczony 208

Pieczony kurczak to najlepsze danie o każdej porze i każdego dnia. Wystarczy dobra marynata, zioła, dodatki i może być pyszny obiad. A jaki to będzie smak zależy tylko od naszej wyobraźni. Ja do zwykłego kurczaka zagrodowego dobrałam czosnek, tymianek i cytrynę. Klasyka. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zapiekane piersi z kurczaka pod serową, aromatyczną kołderką i chrupkie dodatki 231

minut (połowa czasu z termoobiegiem). Dodatki: Równocześnie z mięsem pieczemy ziemniaczki. Obrane, osuszone i pokrojone w ćwiartki, bądź ósemki ziemniaki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je marynatą przygotowaną z oliwy z oliwek i dowolnych przypraw (np. 1 łyżeczka słodkie papryki, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka majeranku). Wkładamy do piekarnika wraz z mięsem

Słodkie okruszki
MIODOWO- CYTRYNOWA PIERŚ Z KURCZAKA Z GRILLA 177

będą ładniejsze, cieplejsze, bardziej sprzyjające posiłkom na świeżym powietrzu. Drób grilluje bardzo czesto ze względu na jego delikatnośc, a także dlatego że bardzo lubią go moi synowie. Polecam spróbować. Marynata jest prosta do przygotowania, a mięsko z niej ma bardzo fajny orzeźwiający smak i jest niezwykle soczyste. Danie podałam na talerzu z serii  TAMARA- PORCELANA BOGUCICE . Zapraszam serdecznie

Z Majeczką w kuchni
Syrop sosnowy niskosłodzony 150

jest naturalnym lekiem, może być używany w kuchni. Sprawdzi się we wszystkich daniach do których zazwyczaj dodajecie rozmaryn lub jałowiec. Może zastąpić miód i cukier w dresingach, marynatach, zimnych i gorących i napojach. Cudownie komponuje się w deserach, w najprostszej formie jako np. polewa do naleśników lub uzupełnienie owoców. W sezonie grillowym oczaruje was w glazurze do mięs

SzczyptaSmaQ
Soczysta baweta wołowa 318

Generalnie po przygotowaniu otrzymujemy mięso które ma cechy szpondra i udźca wołowego. Jest bardzo cienko poprzerastane, przez co jak dobrze zamkniemy mięso na patelni to otrzymamy bardzo soczystą wołowinę. Marynatą będzie sos sojowy wraz z sosem worcestershire oraz czosnek i pieprz. Polecam wypróbować również orzeszki pini dodając je kilkanaście minut przed końcem pieczenia. Prażone wraz z wołowiną świetnie się komponują

Kuchnia PROzdrowotna
Kurczak w miodzie z aromaycznym ryżem basmati 214

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kurczak w marynacie z miodu i sosu sojowego, podany z aromatycznym ryżem basmati z dodatkiem kardamonu i orzechów nerkowca. To wspaniałe danie, pełne pysznych smaków. Jestem pewna, że i wam posmakuje. Do mojego przepisu użyłam produktów z sklepu internetowego Cabas.pl . Jest to najsmaczniejszy bazar

Marta Gotuje
dorsz marynowany w maśle i rozmarynie 78

Polecam dorsza smażonego w marynacie z masła i rozmarynu.. Produkty

Ugotujmy Coś
Śledzie z rodzynkami w marynacie pomidorowej 110

Takie śledziki przygotowuję od lat, najczęściej w okresie świąt Bożego Narodzenia, czasem na inne okazje. Przepis na tę przekąskę dostałam … Przeczytaj cały artykuł Post Śledzie z rodzynkami w marynacie pomidorowej pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
PIECZONE ZIEMNIAKI  235

mundurkach gotujemy na pol twardo w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy. 6 do 8 lyzek oliwy/oleju mieszamy z przyprawami. Ostudzone ziemniaki (ze skorka) kroimy w cwiartki i obtaczamy w marynacie, czekamy kilka minut az nadmiar tluszczu splynie z ziemniakow. Rozgrzewamy piekarnik na 180-190 st C Ziemniaki ukladamy na blaszy wylozonej folia aluminiowa lub papierem do pieczenia i pieczemy okolo

PychaDania