marynaty - 6066 przepisów (strona:274/405)

Pierś z gęsi ( podwędzana, „dojrzewająca” ) 188

rozmaryn, tymianek...). Odstawić w chłodne miejsce na 3 dni. Mięso należy odwracać co 12 godzin. W tym czasie powstanie sporo płynu, który można wylewać. Następnie mięso należy wyjąć z „marynaty”, wymoczyć w zimnej wodzie, osuszyć. Odłożyć na kilka godzin aby piersi obeschły. Na dnie dużej patelni z grubym dnem ułożyć jałowiec. Położyć ruszt – (najlepiej, gdy ma nóżki, dzięki czemu jest

królestwo garów
Chile to nie tylko wino 120

godzin (co 2 godziny mieszając). Danie proste i dobre. Przegrzebki zapiekane w czosnkowej oliwie z oliwek z zielonym sosem pebre . Muszle Św. Jakuba otworzyć, oczyścić, wyjąć, wykroić białe mięso. Marynata: oliwa extra vergine, oliwa czosnkowa, papryka wędzona. Do tego wino Trisquel, Sauvignon Blanc 2012 – Aresti. Idealne do ceviche. Przyjemna kwasowość, tropikalne aromaty i sporo ciała. Jako danie główne. Paila marina

królestwo garów
Proste i szybkie przyprawy do steków które przygotujemy sami w domu 133

łyżka granulowanej cebuli 1 łyżka pieprzu cayenne 1 łyżka mielonej kolendry 1 łyżka nasion kopru Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Tą mieszankę można wykorzystać jako przyprawę oraz jako marynatę. Jako przyprawa może być przechowywana w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet przez 6 miesięcy. Proste i szybkie przyprawy do steków które przygotujemy sami w domu is a post from: naRuszcie.pl The post

naRuszcie
Tahini burger! Przekąsisz? 276

natka pietruszki, rozmaryn ząbek czosnku pieprz czarny sól bułka pełnoziarnista sałata rzymska pieczarka hummus (domowej roboty) sezam do oprószenia Pierś z kurczaka umyłam, osuszyłam, lekko rozbiłam. W miseczce przygotowałam marynatę z oliwy i wszystkich suszonych i świeżych ziół i przypraw. Marynowałam kurczaka ok. 1h w lodówce. Po tym czasie mięso grillowałam. Bułkę przekroiłam. Ułożyłam sałatę rzymską, plastry pieczarki, kurczaka. Wierzch

bastalena
Kurczak tikka masala 161

mięso. Całość należy dokładnie wymieszać i zostawić na ok. 10 minut. Po tym czasie mięso dodajemy na rozgrzaną patelnię (bez oleju). Smażymy aż mięso będzie gotowe i odparuje cała marynata, następnie ściągamy je z patelni. Na tę samą patelnię dodajemy odrobinę oleju i smażymy drobno pokrojoną cebulę na złoty kolor. Następnie do wysokiego pojemnika dodajemy usmażoną cebulę, pomidory z puszki

Emcia Pichci
Słodko-ostra polędwica wieprzowa 214

Polędwicę oczyszczam ją ze zbędnych błonek i robię to minimum 8h wcześniej a najlepiej jak dzień wcześniej. Cały sok z puszki ananasów mieszam z przecierem z papryczek chilli tworząc marynatę w której marynuję oczyszczoną polędwicę i odstawiam do lodówki na min 8h. Grilluję na brykiecie po ok 10 minut z każdej strony. Prawidłowo ugrillowana  powinna być z lekko zarumieniona

Mechanik grilluje
Ogniste skrzydełka, czyli piekielnie prosty obiad 287

delikatnie pieprzem. Odstawiłam na ok. pół godzinki, żeby sól się wchłonęła. W tym czasie przygotowałam pastę chili: przecier wymieszałam z keczupem - w takiej proporcji aby tworzył gęstą, ale płynną marynatę (zbyt gęsta pali się w pieczeniu). Dodałam kolejno: starty czosnek, posiekanego suszonego pomidora, odrobinę oliwy i octu, cukier, paprykę słodką oraz mielone chili. Wymieszałam. Solidną szczyptę płatków chili delikatnie roztarłam

Kuchnia po mojemu
Sos borowikowo - ziołowy do mięsiwa z chrzcin 147

jeśli chodzi o wpisy - opisy, do tej pory na zupach się skończyło. Otóż proszę sobie wyobrazić, że przygotowałam dla gości także drugie danie ;) Były to pieczone polędwiczki wieprzowe z marynaty, na które przepis znajdziesz tu . Aby każdy z gości miał szansę odnaleźć swoje smaki do mięsa przygotowałam dwa różne sosy, a trzeci powstał bez mojej pomocy podczas pieczenia. Oto przepis

Kuchnia po mojemu
Sezonowy kurczak owocowy pieczony na ostro 212

czasie wzięłam się za przygotowanie zalewy do natarcia drobiu. Wymieszałam olej z sosem sojowo - grzybowym. Wtarłam do tego ząbek czosnku. Dodałam konfiturę borówkową i wymieszałam dokładnie. Tak przygotowaną, gęstą marynatą wysmarowałam dokładnie udka i skrzydełko. Umyte śliwki pokroiłam w ćwiartki i poupychałam między mięskami. Całość obficie zsypałam majerankiem i wstawiłam na noc do lodówki. Następnego dnia wystarczyło upiec kurczaczki moim

Kuchnia po mojemu
Pierś z indyka dobra jak schab - doskonała na kanapki zamiast kupnej wędliny 159

wykroić z fileta kształtną polędwiczkę postanowiłam powtórzyć procedurę. W końcu zawsze warto jest mieć dla Synuszaka coś bez konserwantów na śniadaniowe kanapki. Przy okazji wypróbowałam czy wymyślona niedawno musztardowa marynata będzie pasować również do indyka - jednego z najzdrowszych gatunków mięs. Wynik testu pozytywny. Kolejne mięsko na świąteczną wędlinkę godne polecenia. Polędwiczka indycza jest dużo bardziej delikatna, miękka i krucha, więc

Kuchnia po mojemu
Grill. Słodko-pikantna polędwica wieprzowa 178

Polędwicę oczyszczam ją ze zbędnych błonek i robię to minimum 8h wcześniej a najlepiej jak dzień wcześniej. Cały sok z puszki ananasów mieszam z przecierem z papryczek chilli tworząc marynatę w której marynuję oczyszczoną polędwicę i odstawiam do lodówki na min 8h. Grilluję na brykiecie po ok 10 minut z każdej strony. Prawidłowo ugrillowana  powinna być z lekko zarumieniona

Mechanik w kuchni
Pieczony łosoś w marynacie musztardowo-jogurtowej 139

łososia (dowolnej wielkości kawałki) - musztardę sarepską - jogurt grecki Musztardę z jogurtem wymieszać w proporcji 2:1 (2 łyżki musztardy i 1 łyżka jogurtu). Kawałki łososia nacierać tak przygotowaną marynatą. W naczyniu żaroodpornym ułożyć papier do pieczenia a na nim rybę. Zapiekać 30 minut w 200 stopniach

Szybko Tanio Smacznie
Zapiekanki na bagietkach z kurczakiem, papryką, ogórkiem i pieczarkami 156

sosem. Kurczaka kroimy w kostkę lub plastry. Wkładamy do miseczki obsypujemy łyżeczką słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego i szczyptą soli. Dodajemy odrobinę oliwy z oliwek. Mieszamy, aby nasza "marynata" pokryła w całości kurczaka. Ostawiamy na chwilę do lodówki (w tym czasie przygotowujemy resztę farszu). Wyciągamy i smażymy na oliwie z oliwek. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy

Słodkie okruszki
Karkówka z grilla z pieczonymi ziemniaczkami 147

Sezon na obiadki na balkonie trwa w najlepsze... Dziś grillujemy :D niestety nadal na grillu elektrycznym... SKŁADNIKI: 4 kawałki karkówki marynata: oliwa z oliwek, zioła prowansalskie, majeranek, sól, pieprz, ostra papryka kilka ziemniaków sól, rozmaryn 4 pomidorki 1 cebula kilka oliwek 1/4 fety oliwa z oliwek z czosnkiem, sól Pokroić ziemniaczki w krążki, umieścić w naczyniu żaroodpornym. Przyprawić rozmarynem

MarciochaKucharzy
Bułka z kurczakiem i camembertem na prowiant 160

wyjazd..a rano na wspólne śniadanko Bułka z kurczakiem i camembertem  SKŁADNIKI 4 zwykłe bułki 4 piersi z kurczaka 1 camembert 2 pomidory sól, pieprz, zioła do marynaty, oliwa z oliwek, świeża bazylia, czosnkowa oliwa z oliwek Oczyścić kurczaka, delikatnie utłuc. Zamarynować w soli, ziołach i oliwie z oliwek. Grillować na 4 do pięknego zarumienienia. Jeśli macie "wczorajsze" bułki

MarciochaKucharzy