marynaty - 6066 przepisów (strona:281/405)

Sałatka z kapusty i czerwonej papryki. 127

Sałatka z kapusty i czerwonej papryki. Składniki : 3 kg białej kapusty białej 1 kg marchewki 0,5 kg cebuli 0,5 kg papryki czerwonej Marynata : woda 2 łyżki soli ( najlepiej nie jodowanej ) 1 szklanka cukru 250 ml octu  200 ml oleju roślinnego 6 listków laurowych 10 ziaren ziela angielskiego  20 ziaren pieprzu czarnego Sposób wykonania : Kapustę drobno szatkujemy

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka z białej kapusty i pieczarek. 132

Sałatka z białej kapusty i pieczarek. Składniki : 4 kg kapusty białej 2,5 kg marchewki 1 kg cebuli 1 kg ogórka kiszonego 0,80 dkg pieczarek Marynata : 10 sztuk liścia laurowego 1 łyżka ziela angielskiego 1 łyżka pieprzu czarnego ( cały ) 250 ml octu 10% 200 ml oleju 1 1/2 łyżki gorczycy białej 8 łyżek cukru woda sól ( Około 1 płaska

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka z cukini na zimę. 233

osolonej wodzie,gdy cukinia zmięknie odcedzić  ( nie gotujmy zbyt długo bo cukinia szybko mięknie,jak przegotujemy zrobi nam się papka! ). Z wody,cukru,przypraw i octu zrobić marynatę,postawić na ogień i zagotować. Następnie wlać do warzyw i wymieszać,sprawdzić smakowo. Warzywa wkładamy do czystych słoików,zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu przez

Przepisy i porady kulinarne
Kotlety schabowe w ziołowej marynacie. 125

łyżek oleju, wsypać zmiażdżony czosnek, wlać sok z cytryny, dodać zioła, przyprawić do smaku pieprzem i solą , dokładnie wszystko razem wymieszać. Rozbite kotlety posmaruj z obu stron otrzymaną marynatą za pomocą pędzla. Odstaw w chłodne miejsce np. do lodówki na minimum 2 godziny. Piecz w temperaturze 220 C lub smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać

Przepisy i porady kulinarne
Oliwa cytrynowa 132

cytrynowa sprawdziła się również, jako dodatek do białej pizzy z mozzarellą i rukolą . Zamiast masła do kromki domowego chleba, czy bagietki, do dań mięsnych, rybnych, owoców morza, surówek, sałatek, marynat, do naleśników, gofrów, ciast… i nie tylko. Carl Linus Pauling - fizyk i chemik – dwukrotny laureat Nagrody Nobla (1901-1994) powiedział: „Właściwe odżywianie będzie medycyną jutra.” Korzystajmy

mojewypiekiinietylko
Pieczona tołpyga z czatnejem paprykowym i sałatką ze smażonych boczniaków. 177

otoczenia. Do dzieła tołpyga! Czego użyłem? -filet z tołpygi ze skórą -masło klarowane -czosnek, ząbek zgnieciony bokiem noża i posiekany -mix sałat; lodowa, rukola, roszpunka, strzępiasta -boczniaki -sól, pieprz Marynata: -oliwa 3 łyżki -dwa ząbki czosnku posiekane -sól -biały pieprz -tymianek Wszystkie składniki mieszamy i smarujemy z każdej strony rybę pędzlem, wkładamy do lodówki na 3h. Czatnej paprykowy: -papryka czerwona

BaRepas
Marynowana cukinia z Prosciutto i serem pelśniowym 222

minut Porcje: 2 Składniki: Kilka naleśników z mąki pełnoziarnistej ( tu przepis ), 6 plastrów szynki, Cukinia, Pęczek rzodkiewki,  Garść oliwek, 150 g sera pleśniowego, Koperek, Sól i piprz, Marynata Skórka otarta z połowy cytryny, 4 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka soku z agawy lub cukru, 1 łyżka oliwy, Sól i pieprz do smaku. Czerwony pierz do podania. Przygotowanie

SzczyptaSmaQ
Pieczeń z baraniny marynowanej w oleju rzepakowym 119

oglądając jakiś program kulinarny dowiedziałam się, że również sardele (anchovy) bardzo pasują do baraniny. Cóż… musiałam to przetestować Oczywiście sardele nadają baraninie specyficznego smaczku, ale bardzo delikatnego. Do marynaty użyłam oleju rzepakowego, który jest naturalnym źródłem kwasów omega–3, aczkolwiek używam go nie tylko ze względu na jego właściwości zdrowotne, ale również, dlatego, że jest neutralny w smaku

UgotujmyTo.pl
Pomysłowe piersi 116

sól czosnkowa 1 papryka czerwona 1 cebula 1 cytryna 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Piersi z kurczaka myjemy i czyścimy. Następnie ubijamy je jak na kotlety schabowe. Marynujemy je w marynacie z : 50 ml oliwy z oliwek, 4 wyciśniętych ząbków czosnku, świeżo zmielonego pieprzu kolorowego i 2 ugniecionych kostek rosołowych - z tych wszystkich składników powinna nam powstać

ClauditteMissCooking
Kuchnia Indyjska 104

zamówić podczas pierwszej wizyty w Indiach? Daniem ogólnoindyjskim jest thali - zestaw przekąsek składający się z ryżu lub roti (indyjski chlebek), warzyw w sosie, ostrych marynat oraz często mięsa. Drugim uniwersalnym daniem indyjskim jest dal, czyli rodzaj gęstej zupy z soczewicy. Cha­rak­te­ry­stycz­ną po­tra­wą jest dosa, czyli cien­kie, suche na­le­śni­ki wyra

ClauditteMissCooking
Karczek na wyjątkowe okazje - SOKOŁÓW 78

łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki wegety 8 ziarenek owoców jałowca 1 szklanka wody Przygotowanie: Mięso myjemy i lekko nacinamy w krzyżyki, następnie nacieramy marynatą z wyżej wymienionych produktów. Odkładamy zamarynowane mięso na noc do lodówki. Wkładamy rano do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika. Proces pieczenia to ciągłe obserwacje i manewrowanie

ClauditteMissCooking
Grillowanie 87

Ostatnio otworzyłam u siebie sezon grillowy. Zaczęłam go od tradycyjnego kurczaka(4 duże udka), boczku(plastry 300g) i karkówki(bez kości, plastry 400g) :) Przygotowanie marynaty i składniki: Oliwa z oliwek imbir - utarty na najmniejszych oczkach (kawałek imbiru o długości 4 cm na to całe mięso) pieprz odrobina soli ostra papryka mielona curry 8 ząbków czosnku (wyciśniętych

ClauditteMissCooking
Smażone ziemniaczki :) i Oryginalne Greckie Tzatziki 97

Składniki na marynatę do ziemniaczków (składniki na mieszankę o pojemności 50 ml kieliszka) : papryka słodka, papryka ostra, majeranek, natka pietruszki lub ta suszona, pieprz czarny, koper świezy lub suszony, curry, kurkuma, lubczyk, chilli, czosnek granulowany, sól 1/2 kostki masła lub 3-4 łyżki oliwy z oliwek 1000 lub 1500 g młodych ziemniaczków 2 duże cebule Tzatziki

ClauditteMissCooking