Bardzo czosnkowy schab w ziołach. Pieczony w rękawie, bardzo aromatyczny. Schab piekłam głównie z myślą o jedzeniu go na zimno, ale jest równie smaczny podany z
Stare Garywytopił, mimo, że przed pieczeniem kaczkę ponakłuwałam w najbardziej tłustych miejscach. W trakcie pieczenia co 30 minut ptaka odwracałam. Może tak to wygląda, ale skórka nie jest spalona - to marynata. Warto upiec - smaczne! Zacznijcie przygotowania w piątek, a kaczka będzie gotowa na niedzielny obiad.składniki1 kaczka, pozbawiona szyjki (2,2 - 2,4kg)1 łyżka miodu1 łyżka octu ryżowego1- 2 łyżki
Stare Garymnie miodowa)* przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki, koperek oraz suszona papryczka chiliPiekarnik nagrzać do 180st.Łososia oczyścić ze skóry, opłukać i ułożyć w folii (lub naczyniu żaroodpornym).Zrobić marynatę z musztardy, 1 ząbku czosnku, soli, pieprzu, soku z cytryny, natki pietruszki koperku oraz chili i zalać rybę.Przykryć szczelnie folią i dusić 20 min., a następnie odkryć rybę i piec
Kraina Miodem Płynącałyżka* przyprawy: sól, pieprzPapryczkę chili i cebulę drobno posiekać, bazylię również i połączyć z resztą składników- octem, oliwą i przyprawami.Umytą pierś przełożyć do rękawa do pieczenia*, zalać marynatą, i zostawić na kilka godzin w lodówce (najlepiej na całą noc), by pierś przeszła aromatem ziół i przypraw.Piekarnik nastawić na 190 stopni i piec 45 minut.Smacznego! :)* zawsze należy zrobić
Kraina Miodem Płynącadelikatniejsze), której przygotowanie zajmuje- dosłownie- 5 minut- składniki wrzucamy do blendera, siekamy i ot, to cała filozofia :)Taka pasta zastosowań ma wiele: na kanapki, do makaronów czy nawet jako marynata do mięs.Jestem pewna, że pasta zyska wielu zwolenników za ten aromatyczny i wyrazisty smak suszonych pomidorów, które w połączeniu z bazylią i serem tworzy wspaniałą kompozycję.* suszone pomidory
Kraina Miodem PłynącaPrzepis zdobył I miejsce w konkursie "Bataty w blogosferze", organizowanym przez Telewizję Kuchnia+.Słodkie ziemniaki po raz pierwszy jadłam w formie deseru, w Aguas Calientes
SzczyptaSmaQRyby dzieki wysokiej wartosci odzywczej maja korzystny wplyw na nasz organizm.Znajdziemy tu pelnowartosciowe bialko o duzej przyswajalnosci,nienasycone kwasy tluszczowe omega-3,witamine D, jak rowniez
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kwadrans.Rozgrzac patelnie grilowa lub grill i ukladac grzyby.Smazac po kilka minut do zbrazowienia z obydwu stron.Stosowac umiarkowana temperature,by nie przypalic drobinek czosnku.Przy pomocy pedzla smarowalam blaszki grzybow marynata pozostala na dnie naczynia.U mnie byly dodatkiem do drugiego dania.Posypane sama sola i skropione oliwa usmazone lub zgrillowane sa rowniez przepyszne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pieprzu ( u mnie rozmaryn).Przez srodek schabu dlugim nozem wykonac naciecie na krzyz,przygotowujac miejsce na farsz.Posiekac orzechy i suszone zurawine.Gore schabu naciac w kratke.W wydrazony otwor natarty marynata wcisnac posiekane orzechy z zurawina.W nacieta kratke i reszte miesa wetrzec pozostala marynate.Naczynie z miesem przykryc folia i na noc wstawic do lodowki.Nastepnego dnia obrac warzywa,pokroic na mniejsze kawalki.Oblozyc nimi
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!oproszyc pieprzem i oblozyc ziolamikazda tak przygotowana nozke zlozyc na pol,ulozyc w naczyniu ,nastepnie zalac Porterem.Naczynie przykryc folia spozywcza i umiescic w lodowce na 2 dobynozki wyjac z marynaty i ulozyc na blaszce do pieczenia skora do gorywlozyc do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200°C okolo 35 minut.Czas pieczenia uzalezniony jest od ilosci nozek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pysznym farszem.Ciasto :350 g mąki pszennej typ 450 + do podsypywaniaok. 3/4 szk gorącej wody1 łyżeczka soli1 łyżka oleju rzepakowegoFarsz :300 g dowolnego gotowanego mięsa wieprzowego ( ja użyłam karkówki z marynaty musztardowej ) podsmażonego z cebulą150 g pieczarek1 mała cebula10 cm kawałek pora1 solidna garść szpinaku2 łyżki masła lub oleju rzepakowegosól do smakuRozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnikurczak ( ok. 1,8 kg )Marynata :3 łyżki pikantnego ketchupu1 łyżka czosnku niedźwiedziego ( suszonego )1 łyżka lubczyku ( suszonego )1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią4 łyżki oleju3 łyżki wody1 łyżka soli morskiej1/3 łyżeczki kolorowego pieprzu1,5 łyżeczki słodkiej paprykiRozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnismakucukier do smaku Ogórki umyć, pokroić na kilka części wzdłuż i poukładać stojąco w słoiki. Cebulę obrać, umyć i pokroić w pióra. W garnku umieścić wszystkie składniki marynaty i zagotować ją. Gotować 5 minut po czym gorącą zalewą zalać ogórki aby były całe przykryte. Szybko zakręcić słoiki zakrętkami i zostawić je do wystudzenia. Spożywać po kilku dniach. Przechowywać
Ewa w kuchnikiedy to rybacy solili łososie i lekko sfermentowane zakopywali w piasku, w miejscu napływania fal morskich. Obecnie nie stosuje się już fermentacji w procesie produkcyjnym. Ryby przyrządza się w marynacie, w ciągu kilku dni. (za Wikipedią).Różne są przepisy, ja „pogrzebałam” łososia w zalecanych tradycyjnych składnikach, ale dodałam jeszcze skórkę z cytryny. W prawidłowo zrobionym Gravlax powinno się
UgotujmyTo.plMam znajomego, który praktycznie nie jada warzyw, z mięs tylko kurczaka i nie uznaje większości przypraw oraz nie lubi, żadnych eksperymentów w kuchni… Żal mi
UgotujmyTo.pl