marynaty - 6066 przepisów (strona:293/405)

MIODOWA PIERŚ KURCZAKA Z GRILLA 162

mielonej ostrej lub słodkiej papryki-wg upodobańsól,pieprzWykonanie:Pierś z kurczaka przecinamy wzdłuż na pół, każdą oprószamy solą i pieprzem. Miód mieszamy z olejem, dodajemy tymianek, mieloną paprykę. Taką marynatą obtaczamy mięso. Zostawiamy najlepiej na całą noc w lodówce. Grilujemy an rumiano z obu stron. Mięsko wychodzi niezwykle soczyste

Z Majeczką w kuchni
TYMIANKOWA PIERŚ KURCZAKA 240

ziołowa8 gałązek tymiankułyżka soku z cytrynyWykonanie:Większe piersi z kurczaka przekrawamy na pól, oprószamy solą i pieprzem. Sos sojowy łączymy z miodem, dodajemy tymianek, dobrze mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy piersi z kurczaka na min. 2 godziny. Po tym czasie obsmażamy na rumiano z obu stron na masle klarowanym.Czerwoną cebulkę bardzo drobno siekamy, łączymy z jogurtem, dodajemy olej

Z Majeczką w kuchni
Ciasto czekoladowe z wiśniami / Chocolate cake with cherries 130

margarynę i miksujemy. Na końcu dodajemy kakao i znowu miksujemy wszystko ze sobą na jednolitą masę. Gotową masę wlewamy do tortownicy, układamy wiśnie (musimy je osuszyć po wyjęciu z marynaty) na masie i delikatnie je dociskamy. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika (175 stopni) na 30 minut. Prosto i smacznie!***** First, we melt the margarine in a pan and cool

Projekty ze smakiem
Łosoś z takim sosem? 132

SKŁADNIKI0,5 kg łososia1 łyżka sosu sojowegołyżka przyprawy do rybsok z połowy limonkiSkładniki i wykonanie sosu TUWYKONANIESos sojowy łączymy z przyprawą i sokiem z limonki. Wkładamy do marynaty łososia. Odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Można w między czasie obrócić rybę. Gotujemy na parze lub pieczemy w piekarniku. Jak kto woli. Do ryby podajemy wyżej wymieniony sos.SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Filet z dorsza w papilotach 130

czarnych oliwek2 łyżki słodkiej śmietany 18%sólpieprzPrzygotowanie:Do miseczki przełożyć serek, dodać śmietankę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną bazylię. Dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. W przygotowanej marynacie dokładnie obtoczyć filety z dorsza i odstawić na około 10 minut. Z papieru do pieczenia wycinamy dwa kwadraty (około 20-25 cm). Na każdym układamy filet z dorsza, na rybie

Oryginalny smak
Grillowana szynka wieprzowa oraz kasza gryczana z gruszką i pigwą i salsa z mango i papryki 171

majeranku 100 gram kaszy gryczanej1 gruszka1 pigwa1/2 dużego mango1/2 papryki czerwonej1/2 papryki żółtej rukolasok z połowy limonkiłyżka oliwy z oliwekgarść orzechów włoskichSzynka wieprzowaZ musztardy, majeranku, soli i pieprzu robimy marynatę i umieszczamy w niej szynkę wieprzową na około 10 godzin, po tym czasie kroimy ją w plastry i grillujemy na mocno rozgrzanej patelni grillowej po 2-3 minuty z każdej

Mango Papaja
Śniadanie zdrowe,pożywne,aromatyczne! 238

wyłącznie tradycyjnych surowców, według klasycznych, starych receptur. Musztarda łagodna BIO jest idealna zarówno w postaci dodatku do wędlin, jak i bazy wielu zimnych i gorących sosów, majonezów i marynat. Całości dopełnił chleb graham i sałata lodowa. Oliwki to podstawa!Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
DIAMANT-owa przyjemność 216

zastosowanie  w kuchni. Produkt doskonale sprawdza się jako polewa do naleśników i gofrów, składnik ciast, w szczególności pierników, dodatek do lodów i deserów, a także baza do sosów, marynat i dipów. Polecany do słodzenia gorących napojów i drinków. Trzcinowy posmak produktu nadaje daniom głębi smaku. Idealna konsystencja i specjalna membrana w zamknięciu ułatwiają dozowanie odpowiedniej ilości syropu. Pakowany

Z Kuchni Do Kuchni
K... kurczak w miodzie i sosie sojowym. 272

sprawia mi przyjemności, a poprawa humoru to niedoczekanie. Zjeść jednak coś trzeba. Dlatego wyciągając z lodówki minimum składników, wyczarowałam pyszną sałatkę z magicznym kurczakiem. Składniki:Marynata: 2 łyżki sosu sojowego ciemnego, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, 1 łyżka miodu, 1 łyżka oliwy, papryka słodka1 duża pierś z kurczaka1/2 puszki kukurydzy1 duży pomidor1/2 ogórkagarść sałaty (u mnie lodowa

Kitchens Alphabet
Ch... chińszczyzna 2 z kapustą pekińską 279

oraz ciekawe zastosowanie kapusty pekińskiej ;)Składniki:1/2 makaronu wonton1 pierś kurczaka1 zielona papryka1 cebula1 ząbek czosnku1/3 kapusty pekińskiejkilka orzechów nerkowca oliwasól, pieprz, papryka ostra, sos sojowy jasny, czosnek, imbirPrzygotowanie:Marynata: kurczaka kroimy w paski/kostkę, dodajemy szczyptę soli, pieprzu, łyżkę sosu sojowego, pół ząbku czosnku i paprykę. Zostawiamy (najlepiej na noc, minimum 15 minut), następnie podsmażamy na oliwie.Dodajemy pokrojoną paprykę

Kitchens Alphabet
ŻEBERKA W SOSIE CEBULOWYM 173

ziele angielskie liść laurowy Wykonanie:  Wszystkie przyprawy wymieszać ze sobą. Nie podaję proporcji przypraw, bo zależą one  od naszych upodobań smakowych. Dodać 2-3 łyżki oleju i marynatą natrzeć pokrojone w paski żeberka. Włożyć do lodówki na ok 2h, aby mięso przeszło przyprawami. Następnie podsmażyć je na dość mocno rozgrzanym oleju i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na oleju

Walijskie Pichcenie
SCHAB PO CHIŃSKU 5254

łyżeczka mąki olej ok 1.5 szkl bulionu. Wykonanie: Każdy plaster schabu rozbijamy, jednak nie za mocno. W miseczce mieszamy sos sojowy, pieprz ziołowy, roztarty czosnek. Każdy plaster schabu nacieramy marynatą i wstawiamy do lodówki na 2h. Następnie rozgrzewamy dość mocno olej i podsmażamy schab z obu stron. Do podsmażonego schabu wsypujemy mieszankę chińską, dodajemy sól, curry, paprykę i zalewamy całość

Walijskie Pichcenie
ZUPA ŚLEDZIOWA BABCI HELI 1716

kostkę, zalać wodą, dodać przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy. Gotować na małym ogniu ok 10 minut. Pod koniec gotowania wlać ocet. Wystudzić. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki.   Marynatą zalać śledzie (jeśli są słone wcześniej wymoczyć), przykryć naczynie i wstawić do lodówki na ok 2 godzin. Po tym czasie dodać do śledzi śmietanę, wymieszać, doprawić do smaku: solą, pieprzem

Walijskie Pichcenie
Pieczona karkówka w sosie własnym 146

odrobinę na koniec  łyżeczki )  pół  łyżeczki pieprzu czarnego mielonego  rozmaryn świeży kilka listków 1 łyżeczka majeranku  4 łyżki sosu sojowego   WYKONANIE  Marynatę sporządzamy z przypraw i sosu sojowego, nacieramy nią mięso. Pozostawiamy na noc w lodówce. Na drugi dzień wkładamy do naczynia ( ja używam dużej brytfanny )  wstawiamy do nagrzanego  piekarnika

W kuchennym oknie Ewy
Pularda w miodzie z pieczonymi ziemniakami i pieczonym jabłkiem. 175

rozmarynu oderwij i drobno pokrój. Czosnek obierz, posiekaj i rozetrzyj z odrobiną soli. Wymieszaj rozmaryn z czosnkiem, mieloną papryką, tabasco, 2 łyżkami miodu, 2 łyżkami oleju. Posmaruj pulardę tą marynatą, przykryj i wstaw do lodówki na ok godzinę. Przekładaj mięso co jakiś czas.  Mięso ułóż na blaszce, posól do smaku i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 st funkcja

Malinowe Pocałunki