marynaty - 6066 przepisów (strona:299/405)

Pieczony łosoś starofrancuski z kurkami i młodymi ziemniakami 131

Składniki: Marynata: 4 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki musztardy starofrancuska, 2 łyżeczki musztardy sarepskiej, 1 łyżeczka łyżka miodu, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki soku z limonki, 250 g świeżego filetu z łososia, 12 młodych małych ziemniaków, 6 ząbków czosnku, 3 gałązki świeżego tymianku, 150 g   kurek, jak najmniejszych, 1 łyżka masła, 1 łyżka sosu Worcestershire, 100 ml śmietany(...)oleju rzepakowego, seler naciowy. Przygotowanie: Do naczynia żaroodpornego przelewamy olej, dodajemy zmiażdżony czosnek, miód, sok z limonki i musztardę. Dokładnie mieszamy. Możemy doprawić solą i pieprzem. Obtaczamy łososia z marynacie i pozostawiamy na czas smażenia ziemniaków. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy młode ziemniaki (wcześniej umyte i osuszone) i obsmaż je na złoty kolor. Podlewamy  wodą i przykrywamy pokrywką

Moniki Smakołyki
Prawdziwki marynowane w occie 175

odżywczą, stanowią idealny dodatek, a my to lubimy. Zawsze staram się przygotować kilkanaście słoików na zimę i ususzyć puszkę grzybów - przydadzą się jeszcze do nie jednej potrawy :)  Ta marynata nadaje się do: kurek, podgrzybków, prawdziwków, opieńków, rydzów, itd a możemy zrobić mieszankę jak ja :) przygotowałam ją z prawdziwków - podgrzybków.  Składniki: 500 g świeżych grzybów(...)garnku w osolonej wodzie po 5 minut - dwa razy, wymieniając wodę aby dobrze się oczyściły - studzimy i napełniamy słoiczki W ganku zagotuj wodę, ocet, sól, cukier i przyprawy. Zalej marynatą słoiczki z grzybami do każdego wkładając po równo liście laurowe, gorczycę i ziele anielskie. Zakręć słoiczki i odstaw na ściereczkę do góry dnem. Takie marynowane grzyby przechowuj

Niezły Młynek
Żeberka w pomarańczach 142

tymianek, doprowadzić do wrzenia, po chwili zdjąć z ognia Na patelni rozgrzać olej , usmażyć na nim oprószone solą, pieprzem i mąką -żeberka  Włożyć usmażone żeberka do wcześniej przygotowanej marynaty, po  przestudzeniu wstawić do lodówki lub w inne chłodne miejsce Następnego dnia, pomarańcze polać wrzątkiem , obrać i pokroić w plasterki Żeberka wyjąć z marynaty i ułożyć w żaroodpornym naczyniu

Proste Potrawy
Kotlety schabowe marynowane w czerwonym winie 175

połowę wina- zmieszać i dodać szczyptę pieprzu. Wlać go najlepiej do płaskiego, ale niewielkiego naczynia, tak by kotlety swobodnie sie mieściły Mięso rozbić tłuczkiem i włożyć je do przygotowanej marynaty- tak by całe było zanurzone, dolać ewentualnie resztę wina Pozostawić pod przykryciem na kilka godzin w chłodnym miejscu - moje "leżakowało" całą noc Po tym czasie osączyć dokładnie na sicie, posypać(...)przygotowane mięso można smażyć też w tradycyjny sposób w panierce; ( wpierw maczam w mące,  potem w jajku i  w bułce tartej) Smakuje wyśmienicie z bigosem . Mięso w marynacie

Proste Potrawy
Łopatka pieczona w czerwonym winie 107

Dziś do mojej potrawy użyłam wina półwytrawnego, włoskiego Celebro Składniki  na marynatę : około 3 cm świeżego imbiru 4 ząbki przeciśniętego czosnku 6 łyżek sosu sojowego cebula łyżeczka mielonej gorczycy pół szklanki czerwonego wina wytrawnego Celebro łyżka oleju sezamowego 6 łyżek octu jabłkowego te składniki starczają na zamarynowanie około 1 kg mięsa wieprzowego - u mnie łopatki  Przygotowanie: Wszystkie składniki(...)prócz cebuli połączyć i włożyć do niej mięso ( zrobić to w takim naczyniu by mięso swobodnie zanurzyło się całe ) Moje mięso "leżakowało" w marynacie przez noc- w lodówce Po tym czasie osaczyć je i włożyć do naczynia żaroodpornego ( u mnie garnka rzymskiego), polać jeszcze olejem, posypać pieprzem, ułożyć na wierzchu pokrojoną cebulę. Piekłam w temp. 200 stopni C przez

Proste Potrawy
Karczek pieczony w rękawie 350

rozmaryn - łyżka suszonego olej Przygotowanie: Wszystkie gotowe zioła wymieszać i dodać tyle oleju by utworzyły dość gęstą masę Dodać do nich sól, roztarty czosnek, pieprz Umyte mięso natrzeć przygotowaną marynatą, nakłuć w kilku miejscach,m włożyć do rękawa, dodać pokrojoną cebulę i korzeń pietruszki, zamknąć rękaw klipsem i przechować mięso do dnia następnego w chłodzie Po 8-9 godz. leżakowania(...)mięsa w marynacie piekłam przez około 1 godz. Wpierw w temp. 200 stopni (około 15 min.), a potem w temp.170 stopni C. Z kawałka 80 dag po upieczeniu pozostało 48 dag smacznego mięska, tj. tylko połowa, ale i tak warto było upiec

Proste Potrawy
Rydze w pomidorach 205

Rydze w pomidorach bazują na przepisie Piotra na rybę w pomidorach. Rydze w pomidorach, a właściwie w pomidorowym sosie słodko-kwaśnym  to będzie w następnym roku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Paczuszki z karkówki z kaszanką 98

karkówki 1/3 szklanki oliwy 4 łyżki soku z cytryny 3 łyżki musztardy delikatesowej 1 łyżka miodu 400 g kaszanki 1 cebula olej do smażenia Plastry karkówki lekko rozbić. Przygotować marynatę. Wymieszać dokładnie oliwę, musztardę, sok z cytryny i miód. Gotową marynatą nasmarować mięso i odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Cebulę obrać i pokroić

Monia miesza i gotuje
Placek Ziemniaczany po Węgiersku 251

smażenia 1 kotlet z karkówki około 1 cm grubości 1/2 papryka czerwona 1/2 papryczki chilli 5 małych pieczarek przyprawa do marynowania mięsa 50 ml czerwonego wina olej rzepakowy do marynaty jogurt naturalny gęsty Ziemniaki obieramy i ścieramy na tartce o drobnych oczkach, dodajemy przyprawy, mąkę i jajko. Mieszamy i na rozgrzanej patelni smażymy z dodatkiem oleju rzepakowego na małym ogniu(...)dodatkiem ziół do marynowania i olejem. odstawiamy na min. 30 min. do lodówki. Pieczarki kroimy na pół, paprykę oraz chilli w paseczki i smażymy wraz z mięsem i marynatą. Pod koniec dodajemy kieliszek wina i chwilę smażymy aż wino się zredukuje o połowę. Na usmażony placek przekładamy nasz farsz polewamy jogurtem

NaKońcuJęzyka
Pałki z kurczaka pieczone 336

jakie..chyba wszystkiego po trochę co było pod  ręką..ha ha..a efekt  końcowy .... pyszny..Do marynowania kurczaka użyłam miski ..rewelacja ... wystarczy włożyć do miski, wlać  marynatę, zamknąć pokrywę i odpowietrzyć.Zakręcić miską i odstawić do lodówki.Prosto, szybko i bez brudzenia rąk..i oczywiście mięsko szybciej się zamarynuje w takiej misce. pałki kurczaka miód Ketchup Develey(...)oliwa dowolne przyprawy wedle gustu Składniki marynaty wymieszać i zalać pałki.Wymieszać wszystko razem i odstawić do lodówki do zamarynowania.Przełożyć na blaszkę, dodać marchewkę i piec do miękkości mięsa

Moje domowe kucharzenie
Pierś w marynacie 3768

Przygotowanie:   Piersi oczyścić, umyć, przekroić na pół i lekko rozbić. Piersi doprawić solą i pieprzem. W zamykanym naczyniu roztrzepać widelcem jajka dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Do marynaty włożyć piersi i dokładnie pokryć z wszystkich stron. Naczynie zamknąć i włożyć na dwa dni lodówki. Piersi razem z marynatą smażyć na oleju na złoto.     Źródło przepisu

Ala piecze i gotuje
Szaszłyki z karkówki 199

cytryny 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka granulowanego czosnku sól/pieprz do smaku 1 duża czerwona papryka 14 niedużych pieczarek 3 cebule Karkówkę pokroić w dużą kostkę. Przygotować marynatę. Wymieszać dokładnie oliwę z sokiem z cytryny, słodką papryką i czosnkiem. Do smaku dodać nieco soli i pieprzu. Do tak przygotowanej marynaty wrzucić mięso i dokładnie wymieszać aby pokryła mięso. Odstawić

Monia miesza i gotuje
Łosoś w sake 174

dłuższego czasu miałam ochotę ją wypróbować. Teraz się w końcu udało i taki łosoś w sake bardzo nam posmakował. Sos jest dość charakterystyczny, pikantny, ale zdecydowanie wart spróbowania. Marynata: 2 duże filety z łososia bez skóry 1 łyżeczka ostrej musztardy angielskiej lub pasty wasabi 2 łyżki sosu Worcestershire 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sake (można zastąpić wódką lub białym(...)łososia, zamykamy i zostawiamy w lodówce na 30 minut. Ryż gotujemy w osolonym wrzątku wraz ze strączkami kardamonu zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Filety z łososia wyjmujemy z marynaty i smażymy na gładkiej patelni, ok. 3 min na jednej stronie i 2 min na drugiej (Nigella robi to połowę krócej, ale wtedy łosoś jest wpół-surowy). Po usmażeniu owijamy

Poezja smaku
Pyszna Grecja, czyli kotlety jagnięce z pieczonymi ziemniakami, tzatzikami z granatową salsą i słoneczną sałatką 157

mięty, 5 szalotek, kilku czarnych oliwek, suszonego rozmarynu, cynamonu, suszonego tymianku, kminku, kminu rzymskiego, 3 liści laurowych, 2 łyżek miodu, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu. Gotowanie rozpocząłem od zamarynowania marynaty do mięsa. Do moździerza dodałem łyżeczkę tymianku, łyżeczkę rozmarynu, pół łyżeczki cynamonu, skórkę otartą z jednej cytryny (tylko żółtą wierzchnią warstwę, bez białej skórki, która ma gorzki posmak), 2 ząbki(...)czosnku, sok z połowy cytryny i 2 łyżki oliwy, następnie całość roztarłem na w miarę jednolitą masę, doprawiając czarnym świeżo mielonym pieprzem. Tak przygotowaną marynatą natarłem kotlety jagnięce i odstawiłem je do lodówki na 3 godziny. Pół długiego ogórka starłem na tarce o dużych oczkach i lekko posoliłem. Po puszczeniu przez ogórka wody odsączyłem go i dodałem do niego serek

Wyprawy kulinarne