marynaty - 6066 przepisów (strona:292/405)

Sałatka z marynowanej kalarepy z parmezanem 194

innym smakowym octem domowym, miodem, solą i pieprzem, włożyć plastry kalarepy, wymieszać, marynować 15 minut.Pomidorki koktajlowe podpiec na patelni.Na talerzach rozłożyć plastry kalarepy, na nich pozostałe składniki, skropić marynatą, posypać grubo mielonym pieprzem

SzczyptaSmaQ
Polędwiczka w sosie z rokitnika z surową cukinią i jabłkiem 167

nalewki z kwiatów czarnego bzu,2-4 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu,1 żółta cukinie,1 jabłko,ocet jabłkowyzielenina do dekoracji,oliwa,sól i pieprz.Przygotowanie: 1. Wymieszać składniki marynaty do mięsa: 100 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu,sok i skórka otarta z 1 cytryny,4 łyżki oliwy,3 łyżki jasnego sosu sojowego,świeżo mielony pieprz.Włożyć

SzczyptaSmaQ
SuperFood na śniadanie: sałatka z wodorostów i ogórka w rabarbarowym dresingu 190

spalenia).Ogórek przekroić wzdłuż, łyżeczką usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plastry, wymieszać z wodorostami.Na talerze wyłożyć plastry kalarepy, na kalarepę wodorosty z ogórkiem i kozi serek. Całość polać marynatą, posypać sezamem, przybrać zieleniną

SzczyptaSmaQ
Gęsina na świętego Marcina, pieczona w musztardzie 200

łyżeczki cynamonu,sól i pieprz,2 jabłka ze skórą,jeden por (biała część).Przygotowanie:Musztardę wymieszać z majerankiem, miodem, cynamonem, solą i pieprzem.Gęś umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć marynatą od środka i na zewnątrz.Odstawić do marynowania na kilka godzin, najlepiej na całą noc.Jabłka podzielić na ćwiartki, por pokroić na 3 cm kawałki, umieścić w gęsi. Gęś

SzczyptaSmaQ
Boczek pieczony w piwie z nutą lawendy oraz miodu 252

przyprawami, smaruje miodem masuję wszystko (wklepuję) - zwijam ciasno, wiąże sznurkiem po czym wkładam do siatki (siatka do mięsa) - zostawiam boczek na ok dwa dni w lodówce aby przeszedł aromatem marynaty. Kilka razy obracam aby wszystko ładnie przeszło. - piekarnik rozgrzewam do 180 stopni - boczek obsmażam na patelni na rumiany kolor z każdej strony - układam na blaszce i podlewam piwem - piekę

Basia w kuchni
Pierś z kurczaka w otrębowej panierce 173

pszennych)papryka: słodka i ostra, czosnek granulowany, pieprz, tymianek 1. Umyty filet pokroić w paski. 2 W misce wymieszać jogurt, jajko, sos sojowy, słodką paprykę,, sól i pieprz. Do marynaty włożyć pokrojone mięso. Przykryć i wstawić do lodówki na godzinę.3. Na talerzyk wysypać otręby, dodać paprykę: słodką i ostrą, czosnek granulowany, pieprz, tymianek (należy dodać ich sporo, by nadać

Szefowa kuchni
Grillowane żeberka z sarny z sosem z czerwonego wina i pieczonego czosnku 262

Jeśli poszukujemy alternatywy dla czerwonego mięsa dziczyzna będzie doskonałym wyborem. Doskonale zastąpi ona nam wołowinę i jagnięcinę – i do tego jest też zdrowsza. Marynata: 2/3 szklanki oliwy z oliwek1/3 szklanki octu balsamicznego2 łyżki konfitury z czerwonej porzeczki4-5 gałązek tymianku4-5 gałązek rozmarynu4 zmiażdżone ząbki czosnkukilkanaście rozkruszonych jagód jałowcaświeżo zmielony czarny pieprzW dużej misce wymieszać oliwę z oliwek z octem

naRuszcie
Kaczka w ziołach z jabłkami 126

miseczce przygotować mieszankę z oliwy i ziół. Osuszoną kaczkę natrzeć świeżo zmielonym pieprzem i solą, a następnie dokładnie rozprowadzić mieszankę z oliwy i ziół. Kaczkę w marynacie odłożyć do dużego rondla w której kaczka będzie pieczona i odstawić na noc do lodówki. 3. W dniu pieczenia kaczki piekarnik rozgrzać do 220 C,  rondel włożyć bez przykrycia

Apetyczna babeczka
Tortilla z bobem 160

łyżka)łyżka jogurtu naturalnego ( opcjonalnie, ja lubię jak są ciut pulchniejsze bardziej podchodzące pod naleśniki)Składniki na farsz: 1 pierś z kurczaka średniej wielkości ulubione zioła do marynaty 1 papryka czerwonaok. 8 szt. pomidorków koktajlowych 450 g bobu ( świeży lub mrożony)1 duża łyżka serka mascarpone 1 kostka żółtego serka topionego 1/3 papryczki chilli

pieprzny smaczek
Pikantne krewetki z grilla 188

innymi dodatkami smacznym daniem głównym.Składniki:kilka dużych oczyszczonych kreweteksuszona papryczka chilli2 łyżki oliwyłyżka soku z cytryny2 ząbki czosnkugarść natki pietruszkisólNatkę, papryczkę chilli i czosnek drobno posiekać.Przygotować marynatę: oliwę, sok z cytryny, chilli, czosnek i natkę. Doprawić solą. Wymieszać z krewetkami i wstawić do lodówki na około 1/2 godziny.Tak zamarynowane krewetki nabijamy na patyczki do szaszłyków i układamy

wyzwania kuchenne
Puree z groszku 176

groszku to świetny dodatek do mięsa lub ryb. Delikatnie zielony kolor dodaje wdzięku na talerzu, a i czyni nasze danie nietypowym. Ja swoje podałam z karkówką pieczoną w marynacie z coli i ketchupu.Składniki na 3 porcje:450 g mrożonego groszkuŁyżka masła2 łyżki śmietanyPieprz, sólOdrobina soku z cytrynyPrzygotowanie:Groszek ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Zblendować lub zagnieść, dodać masło, śmietanę

Fabryka pomysłów
Smażone krewetki z czosnkiem i natką pietruszki 210

rozmrozić. Odsączyć z nadmiaru wody na ręczniku papierowym.  Czosnek obrać ze skóry, posiekać lub przecisnąć przez praskę. W misce przygotować sos z oleju, papryki, natki i czosnku. Do marynaty przełożyć krewetki, całość wymieszać i odstawić na 30 minut. Na rozgrzanej patelni roztopić masło, przełożyć krewetki bez zalewy. Smażyć na dużym ogniu po 3 minuty z każdej strony. Posolić

kulinarnyswiatdomi
Ryba z szpinakiem w sosie śmietanowym 210

podaję wam przepis na rybę z dodatkiem szpinaku i sosu śmietanowego. Rybka podana w tej wersji smakuje wybornie. Filety wymieszałam wcześniej w aromatycznej marynacie, która nadała rybie fajnego, lekko ostrego smaku. Szpinak zaś został podduszony z śmietaną, który wcześnie podsmażyłam z dodatkiem czosnku, cebuli i suszonych pomidorów (Ponti). Wszystkim domownikom

Marta Gotuje
PAŁKI KURCZAKA CUD MIÓD 281

miodupól szklanki sosu sojowego2 łyżki oleju rzepakowegosól,pieprz Kamiszioła prowansalskieWykonanie:Pałki nacieramy solą i pieprzem,ziołami prowansalskimi. Sos sojowy mieszamy z miodem, sokiem z jednej cytryny,olejem tak przygotowana marynatą smarujemy pałki, odstawiamy na min. 2 godz do lodówki. Po tym czaie wykładamy do naczynia żaroodpornego, obkładamy kawałkami drugiej cytryny i rozmarynem. Zapiekamy pod przykryciem ok 30 minut

Z Majeczką w kuchni
GRILLOWANA KARKÓWKA 173

rozmarynu, kolendryWykonanie:Karkówkę obsuszamy. Wszystkie przyprawy dobrze ze sobą mieszamy, nacieramy nimi karkówkę. Odkładamy na min. godzinę. Musztardę dokładnie mieszamy z keczupem,dodajemy olej. Po godzinie karkówkę wkładamy do marynaty,zostawiamy tak najlepiej na całą noc. Grilujemy na rumiano

Z Majeczką w kuchni