marynaty - 6066 przepisów (strona:295/405)

Wołowina słodko-ostra z warzywami i świeżą bazylią 289

marchewka - 1 średniej wielkości cukinia - 1 duża cebula - 4 pieczarki  - 1 zielona papryka jalapeno z zalewy  - 1 żółta papryka  Mięso: - 400g antrykotu wołowego bez kości  Marynata: - 100ml czerwonego wina półwytrawnego - 2 listki laurowe - świeżo mielony pieprz - 2 ziarenka ziela angielskiego  - łyżeczka sosu sojowego  - świeży rozmaryn gałązka  - 2 ząbki czosnku w plasterki pokrojonego Dodatkowo(...)sojowy - świeża bazylia - tajski sos PAD Thai (słodko - kwaśny)  - 1 limonka  1. Mięso oczyszczamy z błon, po czym kroimy na plastry grubości 1cm i marynujemy w marynacie przez 3 godziny. Po tym czasie mięso delikatnie osuszamy, a następnie kroimy w paski w poprzek włókien. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni, najlepiej przez 1-2 minuty. Odkładamy na talerz

Sajkofanka smaku
Pieczeń z karkówki 256

zapiekania Rękaw do pieczenia Folia aluminiowa Przygotowanie : Mięso myję i osuszam ręcznikami papierowymi. Do oliwy dodaję wszystkie wymienione przyprawy, mieszam i zazwyczaj dodaję jeszcze 2-3 łyżki wody aby marynata była taka półpłynna. Mięso kładę na deskę i od góry robię ok 5 nakłuć nożem - aż do deski ( po prostu wbijam nóż). Następnie całą karkówkę dokładnie nacieram przygotowaną marynatą, również

Mechanik w kuchni
Drobiowe roladki w boczku 4177

kawałków ) polowa filetu kurczaka - większa ok 40 dag boczku w plasterkach 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki pikantnej przyprawy do kurczaka 2 łyżki wody wykałaczki Przygotowanie :  Zaczynam od marynaty - mieszam wodę z przyprawą do kurczaka po czym dodaję i mieszam z oliwą. Filet z kurczaka oczyszczam z błonek i kroję w plasterki ok 1,5 cm, wkładam do marynaty, dobrze

Mechanik grilluje
Żeberka w nowym piwie jeżynowym Somersby 265

posiekanym drobno czosnkiem. Mieszanką natrzeć mięso. Ułożyć w pojemniku próżniowym, zalać piwem, dodać liście laurowe. Szczelnie zamknąć, odstawić do lodówki na około 2 godziny. Następnie wyjąć mięso z marynaty i smażyć na patelni grillowej lub opiekać na grillu przez około godzinę, w między czasie obracając i często smarując pozostałą marynatą. Żeberka są soczyste, dobrze wysmażone, lekko słodkie i pikantne zarazem

Z miłości do słodkości
Salatka na Dzien Czosnku 5843

razem w glowie, bo na wertowanie ksiazek kucharskich czy internetu zabraklo mi czasu. Tak oto Dzien Czosnku uczcze prosta salatka ze sosem czosnkowym i kawalkiem grillowanego miesa w marynacie czosnkowej. Danie w swej prostocie bardzo dobre. Salatka jest lekka, ozezwiajaca. A miesko aromatyczne i soczyste. Przepis na sos czosnkowy dostalam od kuzynki Meza, Ona zas znalazla go w jakims kobiecym(...)sola i pieprzem. Na koniec dosypujemy ziola prowansalskie. Sos mieszamy i odstawiamy na jakis czas zeby sie przegryzl. Gdy juz bedzie gotowy zalewamy nim salatke. Grillowana piers kurczaka z marynaty czosnkowej. skladniki na marynate: 2 lyzki oliwy z oliwek 2 zabki czosnku swiezy tymianek pieprz wykonanie: Oczyszczone piersi kurczaka marynujemy w mieszance oliwy z oliwek, z wycisnietym przez praske czosnkiem

Przysmaki Karolki
Boeuf bourguignon 197

gulasz, marchew na plasterki. Wkładamy do miski i zalewamy winem. Doprawiamy pieprzem, dokładamy też goździki. Pod przykryciem odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie wyciągamy mięso z marynaty (której nie wylewamy) i osuszamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy je z obu stron. Przekładamy do szybkowaru. Boczek kroimy w kostkę lub w paseczki, cebulę w dużą kostkę i podsmażamy(...)łyżce oleju. Dokładamy do mięsa. Oprószamy mąką i dodajemy też brązowy cukier. W międzyczasie należny zagotować pozostałą marynatę i przelać do szybkowaru. Dokładamy bouquet garni, wyciskamy czosnek, dolewamy bulion i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem, przez 2 godziny i 30 minut. Po tym czasie do mięsa dokładamy pokrojone pieczarki. Gotujemy jeszcze 15 minut. Przed podaniem wyciągamy bouquet garni

Przysmaki Karolki
Pałki kurczaka w sosie piwno-pomarańczowym 305

Pałki kurczaka to taka wdzięczna cześć kurczaka o niezliczonej ilości sposobów przygotowania, marynowania, ze za każdym razem ich smak może być inny. Ja tym razem do marynaty postanowiłam wykorzystać piwo korzenne i pomarańcze. Aromat piwa był wystarczający by nadać słodkawo dymny posmak pałkom, tak wiec żadnych przypraw nie trzeba było już dodawać. Z marynaty i wytopionego tłuszczu z pałek powstał

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Rolady z udźca indyczego w dwóch marynatach 249

Zbliża się weekend, ostatni weekend karnawał a z nim niedzielny obiad. Proponuje na ten dzień specjalny pyszny obiad, do którego wystarczy tylko udziec z indyka, trochę

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pałki z kurczaka w marynacie z chilli i czosnku 293

Pałki z kurczaka to dla mnie bardzo fajna alternatywa na szybki obiad. Nie są drogie, a wydajne. No i pomysłów na ich podanie jest bez liku

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Łosoś w marynacie teriyaki 219

Ryby na naszym stole niestety są rzadko, ale jak już są to muszą być przygotowane na tip top, a smak ich ma pozostać w naszej pamięci

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Karczek w marynacie z soku jabłkowego i kopru 222

Sezon na na grilla rozpoczęty, za parę dni majówka wtedy chyba nie będzie polskiego domu, w którym grill nie zostanie pierwszy raz odpalony. Dlatego wychodząc naprzeciw

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Wolowina na ostro z ziemniakami 222

sosu, cukru, zmiazdzonego czosnku, koleander I lyzki oleju. Mieszamy to z miesem I odstawiamy pod przykryciem do lodowki na 2-3 h. Rozgrzewamy wok, wlewamy olej- wrzucamy mieso-bez marynaty na woka. Smazymy ok 4-6 min do delikatnego zbrazowienia na wysokim ogniu. Dodajemy resztki marynaty, ziemniaki, wode- doprowadzamy do wrzenia- I dusimy na wolnym ogniu ok10

Smaki Edyty
Marynowana wolowina z warzywami-marinated beef with veg 238

Marynata: 2 lyzki sosu sojowego 2 lyzki maki ziemniaczanej 1 lyzka cukru 4 sprasowana zabki czosnku 2 lyzki oleju sezamowego.  Wolowine (500 g ) kroimy na paseczki I mieszamy w marynacie. Odstawiamy pod przekryciem na 30 min do lodowki Rozgrzewamy na woku 1 lyzke oleju sezamowego. Smazymy na wysokim ogniu wolowine ok 2-3 min lub gdy bedzie srednio

Smaki Edyty
Ryba w sosie curry- fish curry 232

chilli 350 gr ryby monkfish 350 gr łososia 400 ml mleka kokosowego 3 kaffir lime liści 1 łyżka czerwonej pasty curry 1 szklanka ryżu jaśminowego pokrojona pietruszka Wykonanie: przygotować marynatę: sok z limetki, 2 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki thai sosu I pokrojona papryczka chilli-wymieszać w miseczce. Pokroić rybę. Zalać marynatą. Przykryć I odłożyć do lodówki

Smaki Edyty