marynaty - 6066 przepisów (strona:304/405)

Grillowana pierś kurczaka w sosie kurkowym 332

Bardzo lubię taką soczystą, grillowaną pierś kurczaka. Szczególnie jeśli marynata jest lekka a pierś trochę dłużej w niej poleży niż zwykle. Jako, że to obiad postanowiłam zrobić sos z kurek, których teraz nie brakuje. Do tego prosta sałatka z pomidora, ogórka i oliwek, ugotowany kalafior i pyszny obiad gotowy. Kto się pisze na takie wspaniałości? Składniki (na 2 porcje(...)gram piersi z kurczaka + marynata: 4 łyżki jogurtu naturalnego, pieprz cytrynowy, szczypta soli, szczypta papryki suszonej i kurkumy. Kurczaka marynujemy minimum 30 minut  200 gram kurek  50 ml whiskey  200 ml bulionu  łyżka jogurtu naturalnego/śmietany  jedna szalotka  jeden ząbek czosnku  świeży tymianek sól pieprz łyżka oliwy z oliwek dodatkowo: kalafior/ziemniaczki/kasza/prosta surówka

Mango Papaja
Udka w kurkach 183

Kurki i warzywa mieszamy z jogurtem naturalnym, musztardą, kurkumą, solą, pieprzem. Dodajemy drobno posiekaną mięte. Dokładnie mieszamy. Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacinamy z każdej strony. Wkładamy do marynaty i umieszczamy w lodówce na minimum godzinę. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Układamy w nim mięso wraz z marynatą. Pieczemy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni

Mango Papaja
Sałatka tajska. 147

już sił i tak mięsko musiało przeczekać dłużej), jeśli macie tyle czasu - polecam. Składniki: stek wołowy (ja wykorzystałam udziec) sałata lodowa pomidorki koktajlowe zielony ogórek sezam olej sezamowy Biolevita marynata do steku: 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki sosu rybnego 3 ząbki czosnku 3 łyżki imbiru startego na tarce o drobnych oczkach dressing do sałatki(...)sojowego 2 łyżki oleju sezamowego Biolevita sok z 1 limonki 1 łyżka startego imbiru 1 ząbek czosnku (drobno posiekany) 1/2 papryczki chili 2 łyżki cukru trzcinowego Łączymy wszystkie składniki marynaty. Nacieramy oczyszczone mięso i wstawiamy do lodówki na 3h. Myjemy warzywa. Szatkujemy sałatę, układamy na ni e j przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i ogórka pokrojonego w wstążki. Przygotowujemy dressing

Brzuszki Łakomczuszki
Satay-musztardowy kurczak w towarzystwie chrupiących warzyw 3137

Pyszny kurczak w musztardowej marynacie na patyczkach. Danie można przygotować na grillu lub patelni grillowej. składniki: 500-600 g piersi z kurczaka marynata 2 łyżki musztardy sarepskiej 5 łyżek oliwy 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka marynaty teriyaki sałatka warzywna 1 czerwona papryka 4 ogórki gruntowe 1 młoda cebulka kilka liści sałaty lodowej lub strzępiastej oliwa do skropienia warzyw(...)odrobina soli ziołowej do smaku Przygotować marynatę do mięsa. Wymieszać musztardę, sok z cytryny, oliwę i marynatę teriyki. Pierś kurczaka pokroić wzdłuż w paski i włożyć do marynaty. Dokładnie wymieszać aby marynata pokryła mięso i odstawić na minimum godzinkę a najlepiej na noc do lodówki. Następnie zamarynowane paski kurczaka nadziać na patyczki do szaszłyków i grillować ze wszystkich stron

Monia miesza i gotuje
Roladki z piersi kurczaka z szynką parmeńską i porem 297

ochotę się na czymś wyżyć, polecam!). Aby pierś nie uległa zniszczeniu podczas rozbijania warto włożyć ją do foliowego woreczka lub owinąć luźno folią spożywczą. Następnie zabieramy się za robienie marynaty do kurczaka: do miseczki wlewamy pół soku z limonki, dodajemy musztardę, miód, sól, pieprz i posiekane drobno zioła ( bazylia, mięta i kolendra). Mieszamy wszystko dość energicznie i powoli dodajemy oliwę(...)powstał nam gęsty sos (około dwie łyżki oliwy). Wkładamy rozbite piersi z kurczaka do naszej marynaty i wstawiamy na 15 minut do lodówki. Po upływie tego czasu wyciągamy kurczaka i zabieramy się za robienie roladek. Na deskę kładziemy plasterek szynki parmeńskiej, na nią układamy rozbitą jedną część piersi kurczaka ( jedno na drugim w linii pionowej). Zanim zaczniemy zawijać na wszystkim

Mango Papaja
Krem z selera z pikantnymi chipsami z selera 148

pietruszkę. Chwilę dusimy i dodajemy bulion. Następnie przyprawiamy imbirem i odrobiną chili, solą i pieprzem. Całość gotujemy około 20 minut. W międzyczasie możemy przygotować chipsy z selera- robimy marynatę z łyżki oliwy z oliwek, szczypty chili w płatkach, szczypty imbiru, soli i pieprzu. Wkładamy kolejno plasterki selera do marynaty, wyciągamy, przekładamy na blaszkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego

Mango Papaja
Roladki ze schabu z mozzarellą i suszonymi pomidorami z sosem pieczarkowym 321

ząbki czosnku cztery pieczarki sól pieprz szczypta chili w płatkach  szklanka bulionu Myjemy i suszymy mięso, rozkładamy na folii spożywczej kawałki schabu i rozbijamy na cienkie plastry. Robimy marynatę: siekamy czosnek i lubczyk, wrzucamy do miseczki i mieszamy z trzema łyżkami oleju z pomidorów oraz szczyptą soli i pieprzu. Nacieramy marynatą nasze plastry schabu i odkładamy na 15 minut

Mango Papaja
"Tarta" z grillowanym kurczakiem i brokułami 182

zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na około 30 minut. Przygotujmy farsz. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut, by delikatnie zmiękł. Robimy marynatę do kurczaka: jogurt naturalny, oliwę z oliwek, chili w płatkach, posiekany drobno czosnek, sól i pieprz mieszamy w miseczce. Kurczaka kroimy w cienkie plastry o długości(...)umieszczamy w marynacie. Smażymy na patelni grillowej z każdej strony po 2 minuty każdy kawałek.  Gdy minie czas oczekiwania na nasze ciasto należy przygotować formę, rozwałkować ciasto i ułożyć na formie odrywając jego nadmiar. Nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć upieczone ciasto, nałożyć

Mango Papaja
Słodko-kwaśna pierś z indyka po chińsku 275

puszki ananasa 5 plastrów ananasa papryczka chili  olej sezamowy cebula  sól  pieprz  cebula dymka  Pierś z indyka kroimy w paski i wrzucamy do marynaty zrobionej z sosu sojowego, jednego ząbka czosnku, dwóch łyżek startego imbiru i dwóch łyżek sosu słodko-kwaśnego oraz łyżki soku z limonki, soli i pieprzu. Pierś indyka w marynacie umieszczamy

Mango Papaja
Pieczone udka z pesto bazyliowo-pietruszkowym 239

Kochani, zapraszam na przepyszny obiad- kurczaka w marynacie czosnkowej I makaron z pesto bazyliowo pietruszkowym z grillowaną papryka. Jest trochę pracy przy obiedzie , ale smak wynagrodzi Wam wszystko. Jestem pewna że obiad zostanie na stałe w Waszym menu :)Zaczynamy:  Składniki:udka-ilość według potrzebyok 50-70 ml oliwy z oliweksól, pieprz, paprika, natka pietruszki, cayenne5 ząbków czosnku2 paprykiSkładniki

Smaki Edyty
Co to jest: HARISSA Z PŁATKAMI RÓŻY? 139

skład wchodzą: czerwone papryczki chilli, kumin, nasiona kolendry, granulowany czosnek, kminek. Dodatkowo wersja, którą kupiłam została wzbogacona o płatki róży.  Harissa może służyć za bazę do marynat (np. do drobiu) lub można nią posypać jedzenie, aby było ostrzejsze.  Aby zrobić marynatę wystarczy stopniowo dodawać do mieszanki tyle oliwy, aby uzyskać konsystencję pasty. Następnie należy wetrzeć przyprawę w mięso

Przepisy Aleksandry
Kurczak najlepszy pod słońcem 1195

szklanki, może nieco ponad) słodka, mielona papryka (dużo, nie odmierzałam, ale były to na pewno 3 łyżeczki lub nawet więcej) 1 łyżka soku z cytryny  Do marynaty: 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oliwy z oliwek ok. 1 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki odrobina soku z cytryny (ja raz ścisnęłam cytrynę nad miseczką, więc wyszło tego nie więcej, niż(...)łyżeczka) Kurczaka należy oczyścić, odkroić tak zwane polędwiczki i każdy kawałek delikatnie roztłuc. W miseczce wymieszać sos sojowy z oliwą, kurczaka oprószyć papryką, włożyć do miseczki z marynatą, dokładnie wymieszać (tak, by kurczak był całkowicie pokryty) i odstawić na minimum 1 godz. do lodówki. Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą i układamy na niej

Ratunku obiad
Kwaśno-pikantna wieprzowina z brązowym ryżem 229

dość grubo. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu (będzie to ok. 30 min.). Zamarynowane mięso wrzucamy na mocno rozgrzaną, suchą patelnię (na razie nie zlewamy marynaty, zostawiamy ją w misce!). Obsmażamy szybko ze wszystkich stron i przekładamy do sporego garnka. Dolewamy pozostałości marynaty z miski oraz tyle wody, by przykryła mięso, ale nie więcej. Dusimy do miękkości

Ratunku obiad
Letnia sałatka z grillowanym łososiem 285

oraz do obejrzenia filmiku z przygotowania sałatki :) Na 4 porcje lekkiego dania (jeśli ma być podane jako danie główne pomnóżcie składniki razy dwa) 2 filety z łososia norweskiego (ok.250g) marynata: 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny skórka starta z połowy sparzonej cytryny 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 0/5 łyżeczki cayenne(...)młodego szpinaku zielony ogórek gruntowy dojrzałe avocado kilka truskawek garść poziomek pół żółtego melona ćwiartki limonki Przyprawy ucieramy w moździerzu po czym mieszamy z reszą składników na marynatę. Nacieramy łososia a następnie grillujemy z obu stron na rozgrzanym ruszcie (ok. 5 minut z każdej strony). Obrane avocado, ogórka oraz truskawki kroimy. Za pomocą głębokiej łyżeczki z melona wybieramy kuleczki. Mieszamy

Mienta blog
Curry z kurczakiem i zielonym groszkiem podane z raitą/kurczak 135

talerzu. Tym razem przyrządziłam curry z kurczakiem i zielonym groszkiem. Podałam je z brązowym ryżem oraz orzeźwiającą raitą z ogórka, polecam :) 2 piersi z kurczaka 300 ml mleczka kokosowego marynata: łyżeczka żółtej pasty curry pół łyżeczki cayenne pół łyżeczki kuminu pół łyżeczki kolendry curry: 400 g krojonych pomidorów z puszki młoda cebulka łyżka oliwy z oliwek 4 łyżki mrożonego zielonego(...)łyżeczki nasion kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki soli ziołowej Dzień wcześniej kurczaka kroimy w kosteczkę i zalewamy mleczkiem kokosowym, odstawiamy do lodówki. Na następny dzień mleczko odlewamy i kurczaka nacieramy marynatą. Posiekaną cebulkę podsmażamy na łyżce oleju. Następnie dodajemy kurczaka i podsmażamy. Dodajemy pomidory z puszki i całość mieszamy z pastą curry, koncentratem pomidorowym oraz mleczkiem kokosowym. Dusimy pod przykryciem około

Mienta blog