marynaty - 6066 przepisów (strona:306/405)

Konfitura truskawkowa z wanilią 211

Konfitura truskawkowa z wanilią to moja propozycja na wykorzystanie pachnących, słodkich truskawek. Nie może ich zabraknąć pośród domowych przetworów. Każdego roku przygotowuję po kilka słoiczków wszelakich

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sos jagodowo-klonowy do mięs z grilla 230

Sos ten jest idealny jako sos wykończeniowy/glazura do grillowanej wieprzowiny i drobiu. Stosować pod koniec grillowania. Składniki: 1 łyżka oliwy z oliwek 2 szalotki, drobno

naRuszcie
Dżem poziomkowy 202

Dżem poziomkowy przygotowuję po 1 słoiczku na bieżąco, gdyż moje poziomki dojrzewają partiami, przeważnie zbieram po 2-3 szklanki, trochę się ich zjada prosto z krzaczka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schab dojrzewający z domowej spiżarni (czy tam strychu). Wędlina z wyższej półki za grosze. 277

Wędliny dojrzewające stanowią doskonały dodatek do zapiekanek, pizzy, sałatek jak również mogą być przysmakiem same w sobie. Mają charakterystyczny wyrazisty smak surowego mięska wzbogacony aromatem przypraw

Kuchnia po mojemu
Sos chrzanowy do steków 257

Ten smaczny sos chrzanowy jest doskonałym dodatkiem do steków, wieprzowiny i krewetek. Wyraźny smak chrzanu dobrze komponuje się z białym winem, piwem lub kawą. Składniki: 1

naRuszcie
Suszone pomidory w oliwie z ziołami mozzarellą 253

                Ususzyłam ponad 3 kg pomidorów i postanowiłam je zamarynować w oliwie

Kuchnia Prezydentowej
Sos balsamiczno-wiśniowy do drobiu i wieprzowiny z grilla 237

Ten sos jest idealny do każdego kawałka kurczaka z grilla lub wieprzowiny. Może być bogatą w smaku glazurą do skrzydełek, udek, piersi z kurczaka a nawet

naRuszcie
Zimowa sałatka z kapusty i buraczków 144

„Chociaż Akcja Przetwory 2011 została już zakończona ja nadal pozostaję w tym temacie. Są przecież warzywa na które sezon dopiero się zaczyna np. buraczki czy kapusta

Wiem co jem
Gruszki w aromatycznej marynacie 163

"Wyborne gruszki do pasztetu, świątecznego indyka i pieczonej kaczki. Marynowane w czerwonym winie i occie winnym z dodatkiem aromatycznych przypraw. Robię je od lat i

Wiem co jem
Czosnek marynowany 166

„Nie wiem czy to prawda, ale podobno pomysł na marynowanie czosnku wywodzi się z dawnej Persji. Jakie miał tam zastosowanie jest dla mnie zagadką. Ja przez

Wiem co jem
Zimowa sałatka z cukinii 242

„Dla wszystkich, którzy z powodu urodzaju mają nadmiar cukinii, kolejna propozycja na jej przerobienie. Zimowa sałatka z dodatkiem papryki, cebuli, czosnku i natki pietruszki autorstwa Siostry

Wiem co jem
Marynowana papryka 139

„O tej porze roku kiedy papryka jest dość tania warto zadbać o to, by zamknąć w słoikach trochę zdrowych , ładnych okazów. Najlepsze do tego są słodkie

Wiem co jem
Sos klonowy do grillowanych potraw 180

Składniki: 1 ½ szklanki syropu klonowego 1 szklanka oleju roślinnego ½ szklanki sosu sojowego 2 łyżki jagód jałowca (opcjonalnie) 1 ½ szklanki octu jabłkowego ½ szklanki melasy 3 łyżki musztardy

naRuszcie
Biały sos majonezowy do mięs z grilla – idealny do grillowanej wieprzowiny i drobiu 220

Do przygotowania tego tradycyjnego sosu barbecue używamy majonezu jako bazy zamiast sosu pomidorowego. Ten charakterystyczny i wyrazisty w smaku sos majonezowy jest doskonałym dodatkiem do potraw

naRuszcie
Karaibski sos do kurczaka z grilla 244

Niezwykle wyrazisty sos do mięs z grilla idealnie pasujący do drobiu ale również rewelacyjnie smakuje z grillowanymi owocami morza i wieprzowiną. Jeśli chcemy uzyskać jego łagodniejszą

naRuszcie