marynaty - 6066 przepisów (strona:279/405)

Stek z rekina w marynacie cytrynowo - koperkowej. 118

papierowego ręcznika. W głębokim talerzu mieszamy sok z cytryny z oliwą i przyprawami, dodajemy koperek, a następnie wszystko mieszamy. Stek z rekina dokładnie obtaczamy  z obu stron w marynacie i odstawiamy na godzinę do lodówki.  Następnie na patelni grillowej rozgrzewamy masło  i obsmażamy stek po około 5-8 minut z każdej strony.  Podajemy z ryżem

Symfonia smakowa
Sałatka z pieczoną dynią, burakiem i mozzarellą 157

się jeszcze dynię z własnej działki. Nie miałam ich dużo, ale ta bardzo długo dojrzewała i w sumie to bardzo dobrze, bo pewnie też by wylądowała w marynacie :) Zapraszam na pyszną sałatkę i dodam, że to jeszcze nie koniec. Zostało mi jeszcze trochę upieczonej dyni więc będzie zupa. Składniki: 0,7 kg dyni 3 małe podłużne buraki 1 duża kulka

Gosia gotuje
Boczek pieczony 192

przecisnąć przez praskę, dodać sól i pieprz(według uznania), majeranek i olej. Wymieszać. Boczek dokładnie umyć i osuszyć. Skórkę naciąć w kratkę, nie przecinając mięsa. Nasmarować dokładnie boczek przygotowaną marynatą, umieścić w naczyniu w którym mięso będzie się piekło i odstawić na 2 doby w zimne miejsce do zamarynowania. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni, boczek odwrócić skórką do góry

kulinarnyswiatdomi
Tagliatelle ze szpinakiem i piersią z kurczaka 273

słodka papryka  - pieprz  Sposób przygotowania:  Mięso pokroić na podłużne paski. W miseczce przygotować 2 łyżki jogurtu naturalnego, z pieprzem oraz słodką papryką, całość dokładnie wymieszać. W marynacie obtoczyć pierś z kurczaka, pozostawić na 20 min, a następnie mięso ugrillować na patelni (bez dodatku tłuszczu). Pozostałą część jogurtu podgrzać w rondelku wraz z gałką muszkatołową, wyciśniętym przez praskę

Fit-amina
Chili con soja i frytki z batatów 189

passaty. Będzie wtedy więcej sosu. My chili podaliśmy z frytkami z batatów. Zrobiliśmy je pieczone na sucho w piekarniku, ale wcześniej, kiedy już mieliśmy je pokrojone, wymieszaliśmy z marynatą z oliwy z oliwek, ziół prowansalskich, pieprzu i pasty sambal oelek. Wyszły wyśmienite takie lekko ostre, pyszne. Wypróbujcie ten przepis, bo jest naprawdę wyśmienity :) Pozdrawiamy

vegetanie
"Kuskus" z kalafiora z ciecierzycą i granatem 198

oliwa Przygotowanie: Zacznij od przygotowania pieczonej ciecierzycy. Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. W misce wymieszaj oliwę i przyprawy, następnie dodaj ciecierzycę i mieszaj, aż dokładnie obtoczy się w marynacie. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ciecierzyca powinna być ułożona w jednej warstwie. Piecz przez 35-40 minut, w połowie pieczenia przewróć ciecierzycę na drugą stronę. Z kalafiora usuń

Chilli Czosnek i Oliwa
Karkówka pieczona w plastrach czyli obiad po m(i)ęsku:) 309

porcje) 0,5 - 0,6 kg karkówki w ok 1,5 cm plastrach (niezbyt tłustej) przyprawa do karkówki lub zestaw ulubionych przypraw do mięs olej do marynaty 1 cebulka 1 łyżka (kopiasta) majonezu 1 łyżka (kopiasta) ostrej musztardy 2-3 łyżki (kopiaste) keczupu garść startego sera żółtego 1. Przyprawy wymieszać z olejem i natrzeć mięsko. Schować do lodówki na kilka

Kto ugości moich gości?
Czerwony ryż z papają i kapustą Pak Choi 179

jagoda długości ok. 30 cm o pomarańczowawym miąższu. Owoc ma słodkawy, korzenny smak. Można go używać do wielu potraw, zarówno wegetariańskich, jak i mięsnych. Nadaje się też jdo sporządzania marynat do mięs - zawarte w miąższu enzymy rozluźniają włókna i sprawiają, że mięso staje się bardziej miękkie po przygotowaniu. Do sałatki owocowej papaję należy dodać tuż przed podaniem - te same enzymy

W SMAK
Kurczak w ziołowej panierce 246

mąki - 1 jajko -¾ szklanki wody -½ łyżeczki sody - olej do smażenia Wykonanie: Piersi z kurczaka rozkroić i lekko rozbić. Z cytryny, dwóch łyżek wody, papryki, tymianku i połowy soli zrobić marynatę i obtoczyć nią piersi. Pozostawić w chłodnym miejscu na co najmniej godzinę. Mąkę wymieszać z wodą, jajkiem, resztą soli, pietruszką i szczypiorkiem. W łyżce wody rozpuścić sodę i dodać

dom-agi.pl
Kurczak w pikantnej otrębowej skorupce 183

kurczaka i dokładnie przykryć mięso płynem. Przykryć i marynować całą noc. W misce wymieszać mąki, otręby i jeszcze raz te same przyprawy - ilość według uznania. Mięso wyjmować z marynaty, delikatnie odsączyć z nadmiaru maślanki i panierować ze wszystkich stron w mieszance mąk, otrębów i przypraw. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec do zrumienienia

Czerwień i błękit
jogurtowy kurczak 297

międzyczasie kroimy pomidora i ser, mieszamy z umytą i osuszoną sałatą kurczaka wyjmujemy z lodówki i układamy na folii aluminiowej, tak aby udało nam się do zawinąć, zalewamy marynatą jogurtową i wstawiamy do nagrzanego na 180' piekarnika. pieczemy w zależności od wielkości piersi 30-40 minut. upieczoną pierś wyjmujemy z piekarnika kroimy w plasterki  i układamy na sałatce. Polewamy

Luźna Kuchnia
Pieczone bataty z greckim sosem 181

kroimy wzdłuż na ósemki. 2. W misce mieszamy olej z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, drobno posiekanym chili, solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. 3. Przekładamy bataty do miski z marynatą, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. 4. Zamarynowane bataty układamy na blasze do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy około 45 minut

W kuchni Katie
filety śledziowe w lekko ostrej papryce z warzywami.. 152

potraw w płynie 2 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, ocet 10 % 1 łyżka, woda 3/4 litra cebulę, marchew, paprykę czerwoną pokroić w kosteczkę, ostrą papryczkę chilli z marynaty pokroić przed dodaniem na patelnię filety śledziowe dobrze opłukać i wymieszać je z kucharkiem, odstawić na 30 minut - wylać filety na sito aby obciekła woda - kupiłam śledzie bez głów i sama je filetuję

W Mojej Kuchni Lubię
Pieczone udka z kurczaka 204

ugotować fasolówkę ) i oprószyć delikatnie solą. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami. Dno brytfanki lub naczynie żaroodporne posmarować odrobiną oleju. Kawałki kurczaka smarować z obu stron powstałą marynatą i układać jeden obok drugiego w naczyniu. Naczynie przykryć folią aluminiową i odstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Można tak przyprawionego kurczaka pozostawić w lodówce na całą

Kuchcik gotuje
Szaszłyki drobiowo-wieprzowe. 338

polędwiczki wieprzowej. Ostatnio przygotowałam szaszłyki drobiowo- wieprzowe i wszystkim bardzo smakowało. SKŁADNIKI: 1/2 kg. piersi z kurczaka 1/2 kg. polędwiczki wieprzowej 3-4 małe cebule 1 średnia papryka  MARYNATA: szczypta bazylii, tymianku, oregano 5-6 ziaren pieprzu papryka ostra, sól trochę vegety powyższe składniki ucieramy razem w moździerzu, dolewamy 5-6 łyżek oliwy z oliwek, mieszamy. WYKONANIE: mięso kroimy

Kuchnia Beaty