grubości 2cm 1/4 szklanki sosu sojowego 1/2 szklanki wody oliwa z oliwek rozmaryn, imbir mielony, pieprz 3 łyżeczki miodu 3 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżeczki wódki(opcjonalnie) Przygotowujemy marynatę z oliwy z oliwek i rozmarynu. Smarujemy nią steki i odstawiamy na godzinę Sos sojowy, wodę, miód, cukier, wódkę mieszamy ze sobą i podgrzewamy. Dodajemy imbir i gotujemy na małym
Czerwona Porzeczkanajmniej 2 godziny do lodówki. Kłaść na mocno rozgrzany olej, obsmażyć z obu stron na złoty kolor. Dusić pod przykryciem około godziny, w między czasie podlewać pozostałą marynatą i odrobiną wody. Podawać z warzywami i polać powstałym sosem. Na deser zaś przygotowałam: Galaretkę z piwa Składniki: 500 ml piwa Somersby o smaku kwiatu bzu i limonki, 1/2 szklanki wody
Z miłości do słodkościKażda zupa wzbogacona tym cennym składnikiem nabiera wyjątkowego charakteru. Jednak miso to produkt o wszechstronnym zastosowaniu. Dlaczego by nie użyć go przy przyrządzaniu kreatywnych przekąsek? Migdały otulone warstwą aromatycznej marynaty miso zyskują zupełnie inny wymiar. Nie jestem w stanie opisać, jak pachną wyjęte z piekarnika ciepłe i chrupiące orzechy. Składniki: 1 szkl. migdałów 1 łyżeczka ciemnej pasty miso
Roślinna - blog wegańskimisie łączymy serek kremowy, sól, pieprz, paprykę w proszku, sos sojowy, oliwę i gorczycę, dokładnie mieszamy. W karkówce robimy lekkie nakłucia widelcem. Po tym karkówkę nacieramy marynatą i odstawiamy pod przykryciem na ok. 12 godzin. Ja marynowałem ją zaledwie godzinę i też było miękkie, ale proponuję trochę poczekać. Zamarynowaną karkówkę pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez
Kuchnia Łukaszaulubionymi przyprawami , będzie smakowała najbardziej . Więc jeśli ktoś ma troszkę czasu i chęci, zachęcam do wypróbowania przepisu:) Szynka wieprzowa ( kulka) 1,20 – 1,40 kg Marynata: Około 2 l wody ( tyle żeby przykryła mięso) 2 łyżki peklosoli Główka czosnku 3- 4 liście laurowe 6-8 kulek ziela ang. Przyprawy do pieczenia: Papryka słodka Sól Pieprz mielony Tymianek
Takie tam pichceniemarchewki, 1/2 pora, 4 łyżki oleju, 1/2 łyżki papryki ostrej mielonej, 3 łyżki masła, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Olej mieszam z papryką mieloną oraz odrobiną soli i pieprzu. Marynatą nacieram podudzia z kurczaka. Mięso układam w naczyniu żaroodpornym, przykrywam i piekę 50 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Marchewkę ścieram na tarce o dużych oczkach. Pora kroję w plasterki
Tradycyjna kuchnia KasiZnane z kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej mleko kokosowe to wspaniała baza do deserów, koktajli, marynat, kremów czy zup. Dziś wykorzystałam je do zrobienia pysznego koktajlu, zastępując nim mleko krowie. Przepis na koktajl znajdziecie poniżej:) Składniki: 200 ml mleka kokosowego 400 g truskawek mrożonych 1 duży dojrzały granat 2 banany Przygotowanie: Do blendera wkładam mrożone truskawki i kruszę
Pause Gotowanie!olejem arachidowym. Wyłożyć ryby układając je ciasno obok siebie. Otrzeć skórkę z jednej sparzonej limonki, dodać wyciśnięty sok z limonek, sos rybny i sojowy, pozostały olej i pieprz. Marynatą skropić ryby i odstawić na 20 minut do zamarynowania. Posypać sezamem, wstawić do gorącego piekarnika, piec ok. 15 minut w 190 stopniach. Przed podaniem posypać plastrami chili i ziołami. Podawać
SzczyptaSmaQmiski. W miseczce wymieszać syrop z olejem (1 łyżka) i solą. Dokładnie wymieszać i przelać do miski z brukselkami. Całość dokładnie wymieszać, tak aby wszystkie brukselki pokryły się marynatą. Przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Zostawić część miejsca na jarmuż. W rozgrzanym piekarniku (180 stopni, termoobieg) piec brukselki przez ok 25 minut, lub do momentu, gdy zaczną brązowieć. W garnku zagotować
Pełna Lodówkaziela angielskiego 2 łyżeczki pieprzu kolorowego przygotowanie Składniki zalewy zagotować i ostudzić. Cebulę pokroić w piórka, włożyć do słoika wraz z jajkami, zielem, pozostałymi przyprawami i jajkami. Zalać marynatą i odstawić na 5-7 dni do lodówki. Od czasu do czasu przemieszać zawartość słoika, by jajka równo się barwiły. Smacznego
Stare Garymyję i osuszam, układam w naczyniu żaroodpornym, następnie polewam go olejem z czosnkiem i nacieram dość obficie przyprawami, ilość przypraw wg własnych upodobań. „Taplam” mięso w marynacie i zostawiam na 2 godzinki . Po tym czasie schab zalewam mlekiem . Wkładam do gorącego piekarnika, piekłam 1 godzinę i 40 minut w 200 st C , grzałki
Takie tam pichcenielimonki, pomarańczy, czosnek, olej roślinny, liście kolendry, kminek, drobno posiekaną cebulę i paprykę chipotle. Mieszać aż uzyskamy konsystencję puree. Polędwicę wołową pokroić w cienkie paski. Przygotowaną wcześniej marynatę i paski wołowiny umieścić w worku do marynowania żywności i przechowywać w lodówce od 2-4 godzin. Po tym czasie w dużym naczyniu wymieszać wołowinę, cebulę, paprykę, doprawić solą i pieprzem
naRuszcieGorgonzola 1 średnia cebula boczek surowy i szynka szwardzwaldzka w plastrach pieprz zielony w zalewie 1 śmietana słodka 30% 2-3 łyżki oliwy z oliwek przyprawy do marynaty: sól, pieprz, chili, vegeta ZALEWA: oliwę w oliwie dokładnie mieszamy z przyprawami, gotowe. WYKONANIE: polędwiczki nakłuwamy i marynujemy najlepiej 24h w zalewie, następnie smażymy na patelni grillowej
Kuchnia Beatypełnowartościowy i nieprzetworzony. Można z niego przyrządzić wiele dań (np. kotlety, przekąski, kanapki i sałatki). Można go grillować, smażyć, dusić i zamrażać. Łatwo komponuje się z wieloma przyprawami i marynatami. Przykładowe przepisy dostępne tutaj. Informacje pochodzą ze strony http://tempehservice.com/. Smażony tempeh Ingredients: bio soy beans, bio sunflower oil, bio soy sauce Shoyu, bio garlic. Company: Sunfood. Price
Qlinarnie i Qlinarnieposolić i pozostawić na pół godziny. Po tym czasie papierowym ręcznikiem "zdjąć" powstałą wodę i sól. Czosnek zmiażdżyć i razem z olejem i pozostałymi przyprawami wymieszać. Kabaczka posmarować marynatą i grillować z obu stron. Smakuje bardzo dobrze na ciepło jak i na zimno
Jadło i czytadło