marynaty - 6066 przepisów (strona:262/405)

Łososiowe trio z rieslingiem 140

jasnych winogron, natka kolendry, Zagotować wodę z cukrem i octem, gotować około 5 minut. Łodygę selera obrać, pokroić pod skosem w plastry grubości około 3milimetrów i włożyć do ciepłej marynaty. Jalapeno pokroić w cienkie plasterki. Winogrona przekroić wzdłuż na pół, wyjąć pestki Łososia pokroić w kostkę o boku około 3 cm. Oliwę wlać do garnka, dodać tymianek, czosnek, sól

królestwo garów
Warsztaty z North Fish i Folwark 127

dania: przystawkę - krewetki słodko kwaśne i danie główne - grillowanego steka z tuńczyka. Muszę przyznać, że najbardziej zaskoczyły mnie, oczywiście bardzo pozytywnie, krewetki przyrządzone według przepisu Łukasza. Mianowicie do pikantnej marynaty dodaliśmy cynamon i odrobinę cukru. Szczerze powiedziawszy nie miałabym odwagi na takie połączenie, no bo krewetki i cynamon... ? Ale rezultat końcowy był wyśmienity, Łukasz brawo za odwagę ! W trakcie trwania

Kulinarne przygody Gatity
Karkówka z grilla 191

Karkówka z grilla   Składniki: mięso: - plastry karkówki marynata: - musztarda chrzanowa - przyprawa do karkówki (łagodna z solą - u mnie Prymat) - rozmaryn - mielona ostra papryka - bazylia - mielony czarny pieprz Przygotowanie: Karkówkę smaruję z każdej strony musztardą. Następnie dodaję przyprawę do karkówki oraz reszte przypraw. Dokładnie wszystko wklepuję w mięso. Odstawiam na minimum 2 godziny do lodówki.  Grilluję karkówkę z każdej

Kuchnia co dnia
Kurczak curry z ryżem 1723

dodaję przyprawy. Pieprz najpierw mielę. Morele kroję drobno i zalewam wrzątkiem. Tak moczę przez minimum 10 minut. Cebulę drobno siekam i podsmażam na oleju. Dodaję na patelnię kurczaka z marynatą oraz posiekany ząbek czosnku. Wszystko razem podsmażam ciągle mieszając. Dodaję również morelę i smażę do miękkości. Ugotowany ryż przekładam na talerz i na to nakładam kurczaka w sosie

Kuchnia co dnia
Cytrynowe pieczone ziemniaczki 115

pyszne i aromatyczne. Proste w przygotowaniu. One się pieką - ty odpoczywasz.   Składniki: 6 sporych obranych ziemniaków pokrojonych w dużą kostkę Marynata: 100 ml bulionu sok z 1 cytryny i otarta z niej skórka pieprz  3 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka suszonego oregano 2-3 ząbki zmiażdżonego czosnku  jeśli lubisz

AZgotuj!
Carpaccio z marynowanych buraków 165

false false false EN-GB X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Składniki (4 porcje): - 2 większe, podłużne buraki ćwikłowe - 100 g rukoli - 1 kostka sera feta - garść płatków migdałowych marynata do buraków: - 1,2 łyżki octu balsamicznego - sok z 1/2 cytryny - 1 łyżeczka czosnku granulowanego - sól, pieprz do smaku Buraki ugotować (od 40 minut do godziny, od momentu zagotowania, aż będą

Corner With Recipes
Sałatka ryżowa z wędzonym kurczakiem, ananasem i kukurydzą 189

mnie basmati) ugotowane w kurkumie - 2 wędzone filety z kurczaka - 1 papryka - puszka ananasów 565 g - puszka kukurydzy 340 g - puszka orzeszków ziemnych 150 g - 20 oliwek czarnych (opcjonalnie) - marynata do kurczaka: sos sojowy ciemny, sól, pieprz do smaku, papryka słodka, ostra, bazylia Kurczaka pokroić w kostkę. Ryż ugotować z 2 łyżkami kurkum, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Umytą paprykę

Corner With Recipes
Kurczak pieczony ze śliwkami 119

naczynia do zapiekania. Bulion i wino wlać na dno naczynia. Dodać przekrojone na pół czosnek. W misce wymieszać miód, sos sojowy, oliwę. Doprawić solą i pieprzem i polać marynatą kurczaka. Kurczaka przykryć folią aluminiową i piec przez 1 h. Po godzinie zdjąć folię i piec kolejna godzinę. Co jakiś czas polewać kurczaka sokiem z dna naczynia. Po upieczeniu podzielić

Moja Galeria Smaku
Szaszłyki mango-krewetkowe 144

lodówki na 30 minut. W tym czasie kroimy mango w grubszą kostkę. Nabijamy krewetki i mango naprzemiennie na patyczki i grillujemy przez około 10 minut. W międzyczasie smarujemy pozostałą marynatą. Podajemy skropione sokiem z limonki. Niesamowicie proste, a smak niezapomniany. My w ogóle uwielbiamy krewetki. Mango również. Więc połączenie krewetek z mango nie mogło nam nie smakować :) Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać

Marder&Marder Manufacture
Gulasz indyczy z pieczarkami i papryką 135

Kasza gryczana świetnie tutaj pasuje. Ale ze świeżym pieczywem czy ziemniaczkami też będzie smacznie;) Białe, świeże pieczarki, kupuję w (KLIK)   50-60 dag mięsa z udźca indyka  Marynata:  sól  przyprawa czerwona do mięs  czosnek granulki  olej smakowy ( pomidor, bazylia, czosnek)  Ponadto  3 łyżki oleju do smażenia cebuli  2 papryki ( u mnie

Takie tam pichcenie
Skrzydełka w miodzie 120

zrobienia wywaru ). Przygotowujemy sos miodowy. Do miski wlewamy miód i olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę i sos sojowy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy skrzydełka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na min 1 godzinę do lodówki. Nastepnie wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec do zrumienienia. Dodatki: Skrzydełka w miodzie najlepiej smakują

Atlas Smaków
Pałki z kurczaka pieczone w towarzystwie brokuła i czerwonej porzeczki 159

danie ? Koniecznie przekonajcie się sami :))  Pałki z kurczaka pieczone w towarzystwie brokuła i czerwonej porzeczki SKŁADNIKI : 5 pałek z kurczaka 100-150 g brokuła 1 garść czerwonej porzeczki marynata: 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 1/3 łyżeczki majeranku 1/3 łyżeczki przyprawy do kurczaka sól morska pieprz do smaku 50 ml oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE : Pałki z kurczaka myjemy, wkładamy do miski

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Schab pieczony 182

ziarenek ziela angielskiego 6 ząbków czosnku Przygotowanie: Wodę zagotowałam  z przyprawami (ja niestety nie dodałam kolendry, ponieważ zapomniałam kupić). Odstawiłam do ostygnięcia i dodałam  czosnek. Zalałam marynatą mięso i odstawiłam do lodówki na 3 dni. Po upływie 3 dni wyjęłam mięso z zalewy i natarłam 3 łyżkami musztardy zmieszanymi z 2 ząbkami czosnku, 2 łyżkami oleju

The Sweet Damsel
Pieczona pierś z indyka z tymiankiem 131

Pierś umyć i oczyścić. W miseczce wymieszać miód, oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso doprawić solą i pieprzem oraz dokładnie natrzeć wcześniej zrobioną marynatą, Poukładać na piersi tymianek i włożyć mięso do rękawa do pieczenia. Mięso włożyć do piekarnika  nagrzanego do ok 180*C i piec ok 30-40 minut

The Sweet Damsel
Shoarma z kurczaka 259

wymieszać ze sobą, dodać ok 4-5 łyżek oleju i dokładnie wymieszać. Pierś z kurczaka umyć i oczyścić. Pokroić w paski lub w kostkę. Pokrojone mięso natrzeć, wcześniej przygotowaną marynatą i odstawić na ok godzinkę. Następnie smażymy mięso na teflonowej patelni bez dodatkowego tłuszczu. Można podawać z ryżem, frytkami, chlebkiem pita lub pieczonymi ziemniaczkami. Sos: ok 200-300 g jogurtu

The Sweet Damsel