marynaty - 6066 przepisów (strona:262/405)

Skrzydełka w miodzie 124

zrobienia wywaru ). Przygotowujemy sos miodowy. Do miski wlewamy miód i olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę i sos sojowy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy skrzydełka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na min 1 godzinę do lodówki. Nastepnie wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec do zrumienienia. Dodatki: Skrzydełka w miodzie najlepiej smakują

Atlas Smaków
Pałki z kurczaka pieczone w towarzystwie brokuła i czerwonej porzeczki 166

danie ? Koniecznie przekonajcie się sami :))  Pałki z kurczaka pieczone w towarzystwie brokuła i czerwonej porzeczki SKŁADNIKI : 5 pałek z kurczaka 100-150 g brokuła 1 garść czerwonej porzeczki marynata: 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 1/3 łyżeczki majeranku 1/3 łyżeczki przyprawy do kurczaka sól morska pieprz do smaku 50 ml oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE : Pałki z kurczaka myjemy, wkładamy do miski

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Schab pieczony 187

ziarenek ziela angielskiego 6 ząbków czosnku Przygotowanie: Wodę zagotowałam  z przyprawami (ja niestety nie dodałam kolendry, ponieważ zapomniałam kupić). Odstawiłam do ostygnięcia i dodałam  czosnek. Zalałam marynatą mięso i odstawiłam do lodówki na 3 dni. Po upływie 3 dni wyjęłam mięso z zalewy i natarłam 3 łyżkami musztardy zmieszanymi z 2 ząbkami czosnku, 2 łyżkami oleju

The Sweet Damsel
Pieczona pierś z indyka z tymiankiem 133

Pierś umyć i oczyścić. W miseczce wymieszać miód, oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso doprawić solą i pieprzem oraz dokładnie natrzeć wcześniej zrobioną marynatą, Poukładać na piersi tymianek i włożyć mięso do rękawa do pieczenia. Mięso włożyć do piekarnika  nagrzanego do ok 180*C i piec ok 30-40 minut

The Sweet Damsel
Shoarma z kurczaka 264

wymieszać ze sobą, dodać ok 4-5 łyżek oleju i dokładnie wymieszać. Pierś z kurczaka umyć i oczyścić. Pokroić w paski lub w kostkę. Pokrojone mięso natrzeć, wcześniej przygotowaną marynatą i odstawić na ok godzinkę. Następnie smażymy mięso na teflonowej patelni bez dodatkowego tłuszczu. Można podawać z ryżem, frytkami, chlebkiem pita lub pieczonymi ziemniaczkami. Sos: ok 200-300 g jogurtu

The Sweet Damsel
Udka z masłem i rozmarynem 149

złocista  Sposób przygotowania 1. - udka posypać przyprawą złocistą dodać rozmaryn i ząbki czosnku pokrojone w plasterki  odłożyć na kilka godzin do marynowania 2. -zamarynowane udka wraz z marynatą przełożyć na blachę ja używam silikonowej  nalać szklankę wody na każde udko dać kawałeczek masła wstawić do piekarnika  smażyć w 190 stopni

W królestwie smaków Beaty
Skrzydełka z boczkiem 125

skrzydełka można piec w piekarniku i na grillu Składniki - 15 skrzydełek marynata - 1 ząbek czosnku - przyprawa złocista do kurczaka - przyprawa do kurczaka czosnkowa - papryka słodka - kurkuma - 15 dag boczek wędzony - 5 łyżek oleju Sposób przygotowania 1. - Skrzydełka posypać przyprawami -Pokroić czosnek w plasterki i boczek  w paski dodać do skrzydełek polać olejem zostawić kilka godzin do zamarynowania 2. - Przełożyć

W królestwie smaków Beaty
Pieczona szynka z orzechowym pęczakiem 126

Pieczona szynka z orzechowym pęczakiem Dziś na obiad proponuje pieczoną szynkę w imbirowo-paprykowej marynacie, podana z gotowanym pęczakiem z warzywami, chrupiącymi orzechami i żurawiną. Proste danie, ale bardzo smaczne. Osobiście mogłabym się najeść samym pęczakiem. Wychodzi tak pyszny, że na pewno się nie oprzecie. Lekko słodki, z wyczuwalną nutą orzechów włoskich, z maślanymi warzywami, pychota. Składniki: pieczona szynka: około

na moim stole...
Tortilla z tofu i ajvarem 198

kukurydzianych placków tortilla (średnica 20 cm) 350 g łagodnego ajvaru 180 g tofu  4 pomidorki koktajlowe 1/2 cukinii 1/2 kabaczka 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula przyprawa curry Marynata tofu: sos sojowy pieprz ziołowy czosnek granulowany pieprz i sól olej z pestek winogron Przygotowanie: 1. Na początku marynujemy tofu. W misce mieszamy przyprawy z olejem i sosem sojowym, a następnie

Bananowe Pole
Sałatka z pieczonym kalafiorem, ciecierzycą i fetą 270

łyżeczki chili, 1/3-1/2 łyżeczka soli, 5-6 łyżek oleju Kalafior pokroić na mniejsze różyczki, opłukać i osuszyć. W miseczce wymieszać ze sobą wszystkie przyprawy, dodać olej i powstałą marynatą obtoczyć kalafiora. Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy różyczki kalafiora i pieczemy go przez około 30-40 minut, co jakiś czas mieszając, do zrumienienia. dodatkowo

Plate of Joy
Kalafior pieczony w musztardowej skorupce 155

licząc czasu pieczenia. Składniki: - 1 kalafior, - 3 łyżki musztardy, - 3 łyżki oleju, - 1 ząbek czosnku, - sól, papryka wędzona. Wykonanie: Odciąć z kalafiora liście i końcówkę nóżki. Wymieszać składniki marynaty, natrzeć nią kalafiora (bez spodu), ułożyć go na natłuszczonej blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg). Piec ok 1 godziny. Kalafior jest pyszny, miękki z chrupiącą, lekko ostrą

Co na wege obiad?
Karczek pieczony. 189

kroimy wzdłuż na pół. W mięsie ostrym nożem robimy nakłucia, w które wciskamy czosnek. W misce mieszamy olej z przyprawami i wkładamy tam karczek. Dobrze go nacieramy tą marynatą i wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni C. Do naczynia żaroodpornego wkładamy karczek i pieczemy pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy grzanie

Rozpustne gotowanie
Karczek z grilla. 186

Dziś zamieszczam mój sprawdzony przepis na karczek z grilla, a raczej na marynatę do karczku, bo to w niej tkwi cały sekret idealnie doprawionego mięsa. Zachęcam do wypróbowania, bo naprawdę warto! Smak i aromat wręcz zniewala i jeszcze nikt nie poprzestał na jednym kawałku! Wykonanie jest proste i zbytnio nie absorbujące. Należy pamiętać jednak, że mięso należy pokroić w dość

Rozpustne gotowanie
Skrzydełka z grilla 159

papryki, 1 łyżka ostrej papryki, sól, pieprz, Wykonanie: Skrzydełka myjemy, osuszamy ręcznikiem. Następnie przekrajamy je na pół i odcinamy najcieńszą część skrzydełek tzw. „lotkę”. Przekładamy do miski. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy ze sobą. Następnie przekładamy do skrzydełek i odkładnie mieszamy. Zamarynowane skrzydełka odkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Grillujemy na bardzo rozgrzanym grillu

Passion of Cooking
Steki z indyka 135

suszonych pomidorów 1 łyżka suszonego lubczyku  sok z 1 limonki 1 łyżeczka czerwonego pieprzy - zmiażdżyć w moździerzu sól morska do smaku 1 łyżka oliwy PRZYGOTOWANIE: Steki zamarynuj w marynacie (sok z limonki, oliwa, suszone pomidory, lubczyk, sól i pieprz). Odstaw do lodówki na godzinę. Wyłóż mięso do naczynia ceramicznego i wstaw do piekarnika na 20 minut. (temperatura 180 stopni

ClauditteMissCooking