marynaty - 6066 przepisów (strona:239/405)

Jajka przepiórcze marynowane w burakach 104

jajka. Jajka przepiórcze ugotuj na twardo (około 3 minuty od zagotowania wody). Następnie wystudź je przez kwadrans w zimnej wodzie i obierz ze skorupek. Włóż do słoika, zalej zimną marynatą i wstaw na jedną dobę do lodówki. Wyjmij, odcedź i podawaj z majonezem lub sosem chrzanowym. Po marynowaniu możesz je przechowywać przez 3 dni w lodówce

Food Square
Morszczuk w ziołach, pieczony z pomidorkami 283

pół i wkładamy do miseczki. Dodajemy łyżkę oliwy, bazylię, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowane pomidory rozkładamy w naczyniu żaroodpornym, obok ryby. Marynatę, która pozostała w miseczce po pomidorkach, przekładamy na rybę. Tak przygotowanego morszczuka przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę (matowa strona folii aluminiowej ma być

Smak mojego domu
smażony leszcz z octowej zalewy 172

Leszcz to smaczna ryba,  ma lekko słodkawy smak, który świetnie komponuje się w wyrazistych octowych zalewach. Taki sposób przyrządzenia powoduje również, że już po kilku dniach przebywania w marynacie, przestaną nam przeszkadzać  liczne leszczowe  ości. składniki   2 spore leszcze o wadze ok. 800-1000 g sól, pieprz 3-4 łyżki oleju ok 100 g mąki zalewa

Miód i pieprz
Zrazy z dzika z sosem musztardowym „a la Robert” 148

Przepis pochodzi z „Książki kucharskiej” Marii Ochorowicz Monatowej z roku 1910. Panuje przekonanie, ze dziczyzna musi długo leżeć w marynacie, a to wcale nie jest konieczne. Jeżeli mamy dobre mięso to żadne zabiegi nie są potrzebne, natomiast gdy ma „lekki zapaszek” lub jest ze starego dzika to wówczas trzeba je zamarynować. Tak o dziczyźnie pisała Maria Ochorowicz Monatowa: „ Mięso

królestwo garów
Pieczony boczek w przyprawach 162

ząbki czosnku - 1 łyżka oleju - 1 łyżeczka soli - 1/2 łyżeczki majeranku - 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej - 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej - szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy i marynatą smarujemy boczek, który odstawiamy na 24 godziny. Boczek przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 180 C przez 1 godzinę. Po upływie tego czasu odkrywamy boczek i pieczemy

Zainspirowana w kuchni
Gulasz pieczony. Pieczone mięso a'la gulasz z piekarnika. 153

lodówki co najmniej na godzinkę. Pieczarki kroję w ćwiartki, cebulę w piórka, paprykę i boczek w paski. Naczynie żaroodporne smaruję delikatnie olejem, przekładam do niego mięso wraz z marynatą oraz pozostałe składniki. Mieszam. Z wierzchu polewam miejscami keczupem. Wkładam do zimnego piekarnika, piekę przez ok. 1,5 - 2 godziny w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Pod koniec pieczenia odkrywam pokrywkę

Kuchnia z widokiem na ogród
Karkówka duszona w pomidorowej kapuście kiszonej 267

puszka pomidorów Pelati 2 szklanki bulionu drobiowego 1 łyżka miodu sól majeranek pieprz czarny olej rzepakowy do smażenia Ulubioną przyprawę do karkówki połączyć z olejem rzepakowym. Tak przygotowaną marynatą natrzeć plastry karkówki grubości ok 1,5 cm. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na około 3 godziny. Kapustę kiszoną przepłukać, odcisnąć i pokroić na drobniejsze kawałki (wg gustu) Pieczarki skroić

https:KKuchniaMniam
Musztardowo- chrzanowa biała kiełbasa pieczona na piwie 146

Musztardę mieszam z chrzanem. Białą kiełbasę nakłuwam wykałaczką w kilku miejscach. 3. Na dno naczynia żaroodpornego wykładam podsmażony por i cebulę. Na warzywach układam białe kiełbaski. Kiełbasę smaruję marynatą z musztardy i chrzanu. Posypuję ziarnami pieprzu kolorowego. Całość zalewam piwem. 4. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kurczak na warzywach 490

Ziemniaki i marchewkę kroimy w plasterki. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy łyżkę oleju i rozprowadzamy po całej powierzchni, następnie wkładamy ziemniaki i marchew. Na warzywach układamy skrzydełka wraz z marynatą. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około godzinę

e-PrzepisyKulinarne
Pesto z bazylii 145

Rating: Pesto z bazylii przygotowałam by posłużyło mi jako marynata dla piersi z kurczaka z mozzarellą. Zdziwiło mnie, gdy taki przepis znalazłam w jednej z książek kucharskich mojej mamy, zdziwiło mnie że takie przepisy były dostępne ponad 30 lat temu. Wiele rzeczy zapewne jeszcze mnie zadziwi. Pesto z bazylii jest bardzo prostym i łatwym do przygotowania dodatkiem

Magiczny Garnek
soczysty i aromatyczny dorsz pieczony na obiad: airfryer 9240/30... 671

natka pietruszki 2 łyżki, surówka - w opisie opłukać filet dorsza, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na 6 porcji, olej wymieszać z kucharkiem, pieprzem, rozmarynem, sokiem z cytryny i natrzeć marynatą filety, odstawić na 30 minut, do kosza włożyć papier do pieczenia filet będzie soczysty, nie suchy/, filety obsypać mąką i ułożyć na papierze włączyć airfryer 9240/30

W Mojej Kuchni Lubię
Rolada cielęca 112

octem, solą, pieprzem, posiekanym tymiankiem i natką. Odstawiłem na kilkanaście minut. Osobno zmieszałem bułkę tartą, ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo i cebulą przesmażoną na maśle. Wyjąłem mięso z marynaty, osuszyłem i posmarowałem farszem. Pośrodku położyłem marchewki oraz papryki. Zwinąłem roladę ( niezbyt mocno ), podwinąłem do środka brzegi, aby nadzienie nie wydostawało się na zewnątrz. Obwiązałem sznurkiem. Gotowałem w bulionie około godziny

R'n'G Kitchen
Łosoś w sosie klonowo-sojowym 157

imbiru 2 ząbki czosnku szczypta płatków chilli (opcjonalnie) sezam (do podania) szczypiorek (do podania) W misce wymieszać syrop klonowy, sos sojowy, imbir, czosnek, olej sezamowy oraz płatki chilli. Do marynaty włożyć kawałki łososia. Odstawić na co najmniej godzinę. Rozgrzać patelnię grillową lub zwykłą, przełożyć łososia wraz z zalewą na patelnię. Smażyć po ok. 4 minuty z każdej strony, zaczynając

Moja Galeria Smaku
Roleski 128

zajmuje się produkcją majonezów, keczupów, musztard i wielu wielu innych dodatków do potraw. Od firmy Roleski otrzymałam paczkę niespodziankę, a w środku ogromna różnorodność produktów, tradycyjne i do grilla, marynaty, sosy... W głowie pomysły na pyszne dania, zabieram się za testowanie

kulinarnyswiatdomi
Szybka sałatka z wykorzystaniem mięsa gyros (drobiowego) 195

dwie części. Ogórka obrać, przekroić na pół i pokroić w plasterki. Do sałaty dodać pokrojone warzywa. Przyprawę do sałatek wymieszać z kilkoma łyżkami wody i oliwy z oliwek. Przygotowaną marynatę wlać do sałatki. Delikatnie wymieszać. Na sam koniec dodać usmażone mięsa z kurczaka. Ponownie delikatnie wymieszać. Przed podaniem sałatkę posypać sezamem (wcześniej należy go uprażyć na suchej patelni

Ugotować