marynaty - 6066 przepisów (strona:239/405)

Gotowany schab do chleba 154

firmy Proeco Polska dostałam paczuszkę z ich produktami. Robiąc schab gotowany postanowiłam kilka z nich dodać do marynaty. Był to koperek i natka pietruszki w oleju, chili i czosnek. A to wszystko zamknięte w fajnych, małych słoiczkach. U mnie schab jest przerośnięty i ma trochę tłuszczyku ale z domowym sosem na bazie jajek, pieczarek marynowanych, cebuli i ogórka konserwowego smakuje

Ewa w kuchni
Śledzie z suszonymi pomidorami w sosie musztardowym 188

musztardę chrzanową, którą otrzymałam do testowania od firmy WOM Parczew . Musztarda ma idealną kremową konsystencję i wspaniały smak z lekko wyczuwalnym chrzanowym aromatem. Musztarda to idealny dodatek do sosów, marynat i potraw mięsnych. Produkt spełnił wszystkie moje oczekiwania. Musztarda jest warta polecenia i zakupu. Zachęcam do zakupu produktów firmy WOM Parczew niezbędnych w każdej kuchni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sałatka z czerwonych pomarańczy i buraków. 151

albedo) i pokroić w 2 mm plasterki. Z drugiej pomarańczy wycisnąć sok i połączyć z octem, cukrem i solą. Buraka pokroić w plasterki 2 mm i zanurzyć w marynacie na 1/2 godziny. Cebulę pokroić w bardzo cienkie plasterki. Z fenkułu również odkroić kilka bardzo cienkich plasterków. Buraki odsączyć i zaaranżować na talerzu z resztą składników i kilkoma listkami zielonej mięty

zadanie-gotowanie
Kurczak z czosnkiem, miodem i warzywami z wolnowaru 159

sosu. Dołożyć marchewki, posypać ziemniakami, polać resztą sosu. Jeżeli robicie większą porcję, to 1 lub 2 dodatkowe nogi   należy położyć na warzywach i dopiero wtedy polać resztą marynaty. Można trochę posypać solą i pieprzem.  Przykryć i gotować w ustawieniu high 3 - 4 godziny lub w ustawieniu low 7 - 8 godzin. Pół godziny przed końcem gotowania dodać fasolkę szparagową

Stare Gary
pieczona kaczka faszerowana bakaliami i szarą renetą 119

wtedy trudniej ją będzie przekroić po pieczeniu , oraz wejdzie do niej mniej jabłek i owoców).    Następnie mieszany ze sobą   pieprz, sól, olej, połowę tymianku, wcieramy dokładnie marynatę w kaczkę i odstawiamy ją w chłodne miejsce  na co najmniej pięć, sześć godzin. Suszone bakalie wkładamy do miski, zalewamy koniakiem i zostawiamy na 30 minut. Jabłka obieramy

Miód i pieprz
Kotlety jagnięce w sosie winnym podane z grillowanymi szparagami, pieczonymi ziemniakami oraz zielonym groszkiem 129

szczypta zmielonych ziaren kolendry kilka łyżek oliwy  2 plastry masła  150 ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka ciemnego octu balsamicznego Wykonanie: Kotlety jagnięce umyć, osuszyć. Przygotować marynatę. Ząbki czosnku posiekać lub rozetrzeć w moździerzu, dodać posiekany rozmaryn (1 gałązka), 1 łyżkę sosu Worcestershire, 3 łyżki oliwy, świeżo zmielony pieprz, kumin, kolendrę, przykryć aluminiowa folią, odstawić do lodówki

Wino Francja Kuchnia
Przepis na… – Montone al forno, Wielkanoc po włosku 223

baraniny (najlepiej antrykot), 700 ml wina, 50 ml octu, 70 g boczku, 3 cebule, 3 marchewki 700 ml passaty pomidorowej, czosnek, rozmaryn, pietruszka, sól, pieprz. Mięso zalewamy marynatą z wina i octu. Kładziemy do lodówki na całą noc. Pokrojony w plasterki boczek smażymy, dodajemy na patelnię posiekaną cebulę, czosnek, marchewkę i zioła. Zalewamy passatą i całością obtaczamy baraninę. Doprawiamy solą

Bon Ton Italia
Przepisy na Wielkanoc 297

jabłkami Ciasto Łukasza Sernik z ricottą Pieczenie: Tradycyjny boczek pieczony Karkówka pieczona w serku kremowym Soczysty filet z kurczaka w panierce kokosowej Smażona pierś z kaczki Boczek pieczony w marynacie brzoskwiniowej  Pieczona pierś z indyka w śmietanie Soczysta pieczeń z indyka Chleby: Prosty chleb pszenny Chleb żytni Litewski chleb na zakwasie Mleczne bułeczki Sałatki: Sałatka ziemniaczana z jajkiem Sałatka

Kuchnia Łukasza
Czerwone jajka 298

przyprawy, cukier, ocet i zalewamy wywarem jajka. Słoik zakręcamy i przechowujemy w lodówce maksymalnie 2 dni. Po około 12 godzinach jajka są już gotowe. Wyciągamy je z marynaty, płuczemy pod bieżącą wodą, przekrawamy na pół i podajemy

Zainspirowana w kuchni
Schab po warszawsku 348

Składniki: Mięso i marynata do mięsa: 1,2 kg schabu bez kości; 1 łyżka majeranku; 2 ząbki czosnku; 1/2 łyżki słodkiej papryki w proszku; Sól; Pieprz. 2 łyżki oleju. Pasta jajeczno-chrzanowa: 8 jaj ugotowanych na twardo; 1 czubata łyżka majonezu; 1 czubata łyżka startego chrzanu ze słoika; Sól; Pieprz. Galareta: 2 litry bulionu drobiowego (u mnie 2 litry wrzątku

Gospodyni Miejska
Jajka przepiórcze marynowane w burakach 99

jajka. Jajka przepiórcze ugotuj na twardo (około 3 minuty od zagotowania wody). Następnie wystudź je przez kwadrans w zimnej wodzie i obierz ze skorupek. Włóż do słoika, zalej zimną marynatą i wstaw na jedną dobę do lodówki. Wyjmij, odcedź i podawaj z majonezem lub sosem chrzanowym. Po marynowaniu możesz je przechowywać przez 3 dni w lodówce

Food Square
Morszczuk w ziołach, pieczony z pomidorkami 278

pół i wkładamy do miseczki. Dodajemy łyżkę oliwy, bazylię, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowane pomidory rozkładamy w naczyniu żaroodpornym, obok ryby. Marynatę, która pozostała w miseczce po pomidorkach, przekładamy na rybę. Tak przygotowanego morszczuka przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę (matowa strona folii aluminiowej ma być

Smak mojego domu
smażony leszcz z octowej zalewy 168

Leszcz to smaczna ryba,  ma lekko słodkawy smak, który świetnie komponuje się w wyrazistych octowych zalewach. Taki sposób przyrządzenia powoduje również, że już po kilku dniach przebywania w marynacie, przestaną nam przeszkadzać  liczne leszczowe  ości. składniki   2 spore leszcze o wadze ok. 800-1000 g sól, pieprz 3-4 łyżki oleju ok 100 g mąki zalewa

Miód i pieprz
Zrazy z dzika z sosem musztardowym „a la Robert” 144

Przepis pochodzi z „Książki kucharskiej” Marii Ochorowicz Monatowej z roku 1910. Panuje przekonanie, ze dziczyzna musi długo leżeć w marynacie, a to wcale nie jest konieczne. Jeżeli mamy dobre mięso to żadne zabiegi nie są potrzebne, natomiast gdy ma „lekki zapaszek” lub jest ze starego dzika to wówczas trzeba je zamarynować. Tak o dziczyźnie pisała Maria Ochorowicz Monatowa: „ Mięso

królestwo garów
Pieczony boczek w przyprawach 160

ząbki czosnku - 1 łyżka oleju - 1 łyżeczka soli - 1/2 łyżeczki majeranku - 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej - 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej - szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy i marynatą smarujemy boczek, który odstawiamy na 24 godziny. Boczek przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 180 C przez 1 godzinę. Po upływie tego czasu odkrywamy boczek i pieczemy

Zainspirowana w kuchni