marynaty - 6066 przepisów (strona:210/405)

Indyk w herbacie z czarnym ryżem 127

Rozetnij torebki z herbatą i wysyp do filiżanki, dodaj trochę oliwy z oliwek, sok z cytryny, pieprz ziołowy i sól. Wymieszaj i wlej do mięsa. Wymieszaj mięso z marynatą i włóż do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie rozgrzej dużą patelnię z niewielką ilością oleju kokosowego, wrzuć mięso i smaż delikatnie. Po chwili wrzuć pokrojonego w kostkę selera naciowego

Z Kuchni Do Kuchni
Czy w domu da się zrobić olej? YODA THIRD – prasa do tłoczenia oleju 112

ważne jest jeść tak naturalne produkty, jak to tylko możliwe. Wyciskany na zimno olej może być stosowany jako suplement diety, może być również wykorzystywany do gotowania, do sałatek, do marynaty, do wypieków, czy aromaterapii. Olej tłoczony na zimno ma interesujące właściwości, z uwagi na co często znajduje zastosowanie w leczeniu, czy stanu umysłu. JAKIE OLEJE MOŻEMY WYCISKAĆ W DOMU? OLEJ

Ostra na Słodko
Marchewkowe frytki 119

przez kilka godzin w lodówce. – Piekarnik nastawić na 180 st.C. – Marchewki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, polać resztą oliwy z marynaty. – Piec 30 minut

To co kocham
Wołowina dojrzewająca 146

dokładnie przyprawami. Odstawić w chłodne miejsce na 3 dni. Mięso należy odwracać co 12 godzin. W tym czasie powstanie sporo płynu, który można wylewać. Następnie mięso należy wyjąć z „marynaty”, opłukać i włożyć do zimnej wody na około godzinę (w celu wypłukania soli z mięsa), następnie osuszyć i zawinąć w gazę. Powiesić w suchym, przewiewnym miejscu. Powinno tak wisieć minimum

królestwo garów
Udka kurczaka pieczone z pieczarkami 180

pieprz sól Udka umyć, osuszyć i każde podzielić na dwie części. W niewielkim naczyniu połączyć olej, przyprawę Maggi, czosnek przeciśnięty przez praskę, obie papryki, pieprz i sól do smaku. Marynatę dobrze wymieszać, zalać udka i przemieszać tak żeby wszystkie kawałki mięsa były w niej obtoczone. Odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę (najlepiej na całą noc). Pieczarki dokładnie oczyścić, oprószyć

kuchnia doski
Wołowina pieczona z suszonymi pomidorami i cebulą 116

brytfanki do pieczenia wyłożyć boczkiem lub posmarować oliwą, poukładać na nim podsmażoną wołowinę, oprószyć solą i pieprzem, a na wierzchu równomiernie rozłożyć cebulę i pomidory łącznie z pozostałością marynaty. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na ćwiartki, oprószyć koperkiem, rozmarynem, pieprzem i solą, dodać oliwę i wszystko dokładnie wymieszać. Przyprawione ziemniaki wyłożyć równomiernie na mięso. Brytfankę przykryć folią aluminiową lub pokrywką

Kuchcik gotuje
Szaszłyki z kurczaka w marynacie limonkowej z curry. 146

łyżki miodu 2 łyżeczki curry 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku 3/4 łyżeczki soli papryka w proszku Wykonanie: Kurczaka pokroić w około 2.5 cm kostkę.  W dużej misce przygotować marynatę z soku z limonki, oliwy, miodu, curry, czosnku i soli. Wymieszać dokładnie z kawałkami mięsa i odstawić na 1/2 godziny. Patyczki do szaszłyków namoczyć przez 1/2 godziny. Paprykę i podzieloną

zadanie-gotowanie
Gotowana pierś z cukinią i ryżem w ketchupie 178

tylko . Ja osobiście uwielbiam to danie , jest bardzo lekkie ale syte , dodatek ketchupu i cukinii robi swoje , więc zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu . Potrzebne nam będą   ( Marynata )  1 duża cebula  5 łyżek ketchupy ( heinz ) 1 ząbek czosnku  1 łyżka warzywka  pieprz czarny  1 łyżeczka curry  1 podwójna pierś z kurczaka

Mój Smak
szybkowar-żeberka cielęce z cebulowym sosem... 122

lodówki najlepiej na całą noc do lodówki w garnku szybkowara na gorącym smalcu zrumienić żeberka z każdej strony do zrumienionych żeberek dodać ćwiartki obranych cebul, wlać wodę z resztą marynaty, przyprawę w płynie zamknąć szybkowar i poza zasyczeniu pary gotować na mniejszym ogniu około 40 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie i wyjąć żeberka na talerz z wywaru wyjąć

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka zielono-czerwona 116

łyżeczkę soli, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną drobno pietruszkę z koperkiem. Mieszamy, po czym odstawiamy na kilka minut. Pokrojone warzywa mieszamy w misce, dodajemy opłukaną roszponkę, zalewamy przygotowaną marynatą i gotowe

Smaki Na Talerzu
Filet z kurczaka w teriyaki 171

świeżego rozmarynu Przygotowanie kurczaka teriyaki: Filet z kurczaka osuszyć i przekroić na dwie pojedyncze piersi ( chyba, że kupiliście pojedyncze filety ). Sos teriyaki wymieszać z oliwą, dodać przyprawy. Powstałą marynatą zalać filety z kurczaka i odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Zamarynowane filety ponacinać z wierzchniej strony. Na patelni położyć pergamin lub papier do pieczenia.i rozgrzać patelnię. Na rozgrzaną patelnię

kolorowotorcikowo
Kurczak z ciecierzycą i pomidorami 127

pierś z kurczaka 1 puszka ciecierzycy w zalewie 2 średnie pomidory 2 średnie cebule 2 duże ząbki czosnku 2  łyżeczki harissy  4 łyżki oleju Mieszanka przypraw do marynaty : 1/3 łyżeczki kardamonu mielonego, 1/3 łyżeczki kurkumy mielonej, 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego (może być mielony lub cały), 1/3 łyżeczki kolendry mielonej, 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu, odrobina papryki ostrej (w zależności

Ze smakiem bez glutenu