Genialne smarowidło (albo pasta czy masełko) z pieczonego czosnku. Smaczne, nie tylko z chrupiącą bułką, ale wyśmienite jako dodatek do makaronu czy do dań (np. jako marynata do grillowanego mięska, pieczonych/gotowanych warzyw). Mniam! A to tylko 3 główne składniki + 2 dodatki. Słoik 350 ml 7 dużych główek czosnku 100 g masła 50 g oleju rzepakowego 1 gałązka rozmarynu szczypta soli
Kraina Miodem Płynącawody z solą, przyprawami i cukrem. Mięso w naczyniu przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na całą noc. Powinno się marynować minimum 12 godzin. Następnego dnia mięso wyjmujemy z marynaty, osuszamy i znów nacieramy przyprawą. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 100 st. C. przez około 6 godzin. Po tym czasie mięso przekładamy do innego naczynia
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!typu kebab Jeśli preferujesz dania domowe, możesz przygotować kebaba w domu, we własnej kuchni. Najczęściej wykorzystuje się do tego kurczaka, do które dodać trzeba odpowiednie przyprawy, które będą składnikiem marynaty. Niezbędny jest także sos. Można przygotować sos czosnkowy, na bazie jogurtu i majonezu, a także ostry sos chilli. Przyda się także sałatka, na przykład z białej kapusty. Wszystkie składniki trzeba
Słodkie okruszkijogurt na śniadanie, to najczęściej serwuję go z owocami, płatkami bądź bakaliami. Natomiast kiedy używam go do przygotowania innych dań, to są to zazwyczaj placki, pieczywo oraz wszelakiego rodzaju marynaty do mięs. Dzisiejsze danie, na które dzielę się z Wami poniżej przepisem, to jogurt sojowy z płatkami jaglanymi i owocami . Jest to bardzo proste danie, które robi się z czterech
MeCooksłyżeczka czarnego sezamu sól, pieprz Kalarepę obierz z twardej skórki i potnij na mandolinie na bardzo cienkie plasterki. Wodę zagotuj z octem i cukrem, dodaj miętę. Gorącą marynatą zalej plastry kalarepy tak, aby cała była zanurzona. Po wystygnięciu wstaw kalarepę do lodówki na 24 godziny. Łososia polej olejem, oprósz estragonem, solą i pieprzem. Sos sojowy wymieszaj z sokiem
Delicious Placeschabu. Odstawić pod przykryciem w chłodne miejsce na całą noc. Na drugi dzień wyciągamy schab z cebuli, osuszamy ręcznikiem papierowym. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy cebulę z marynaty, oczyszczone i pokrojone na kawałki warzywa. Na patelni rozgrzewamy dobrze niewielką ilość oleju rzepakowego i obsmażamy krótko, ale do zrumienienia, mięso z każdej strony. Przekładamy do przygotowanego rondla
Kulinarne przemysleniasmażenia, sól, pieprz. Jak zrobić wątróbkę wieprzową smażoną z cebulką? Wątróbkę pokrój na plastry, przełóż do miski, zalej mlekiem, wstaw do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej dłużej. Taka marynata sprawi, że wątróbka będzie delikatniejsza. Nie sól, gdyż sprawi to, że wątróbka stwardnieje. Soli użyjemy dopiero po usmażeniu. Zamarynowaną wątróbkę wyjmij z mleka, obtocz w mące pszennej. Na oleju najpierw
Kulinarna Polskaprzyprawę do kurczaka, paprykę słodką i ostrą, przyprawę w płynie, natrzeć mieszanką udka, dodać obrane cebule, przekroić je na ćwiartki, schować do lodówki najlepiej na całą noc. Udka z marynatą włożyć do garnka z gorącym olejem rzepakowym, zrumienić z każdej strony z cebulami, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości udek. Udka wyjąc na talerz, śmietanę, mąkę dać
W Mojej Kuchni Lubiępodkreślenia walorów orzeźwiających różnego rodzaju napojów (lemoniada, drinki, likiery, herbata). Dodawana jest do sałatek i zup. Jest przyprawą do ryb, drobiu, wołowiny i cielęciny. Suszona melisa jest składnikiem marynat. Świeże liście służą także do dekoracji potraw. Młode, zielone liście melisy i mięty dodawane są do przygotowania domowej nalewki. Ciekawostki o melisie: Roślina znana była w starożytnym Rzymie i Grecji jako
ProstePesto.plpatelni płyn, połączcie go z miodem i oliwą. Uzyskacie w ten sposób większą ilość sosu do polania sałatki. Tej sałatki nie doprawiam solą, soli używam jedynie do marynaty, którą smaruję cykorię. Jeśli chcecie możecie gotową sałatkę oprószyć odrobiną soli jednak według mnie nie jest to konieczne. Migdały przed dodaniem do sałatki można uprażyć. Wystarczy wsypać je na suchą patelnię
MeCookspapierowym. 3. W miseczce mieszamy olej z sosem sojowym. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, miód oraz szczyptę chili. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. 4. Każdy kawałek kurczaka obficie smarujmy marynatą i posypujemy sezamem. Przygotowanego kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez około 40 minut. Podawać z ziemniakami lub ryżem, z dodatkiem surówki . Artykuł Kurczak pieczony w sezamie pochodzi
Alle Dobre!suszonego oregano – 1 łyżeczka czosnku granulowanego – 1 łyżeczka słodkiej papryki – ½ łyżeczki soli – ½ łyżeczki pieprzu – ⅓ łyżeczki chili (opcjonalnie) Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni. Ziemniaki szorujemy i osuszamy. Obtaczamy je w marynacie z jogurtu i przypraw. Całość przekładamy do rękawa, zawiązujemy i umieszczamy na blasze lub w brytfance. Za pomocą wykałaczki robimy kilka dziurek w rękawie. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy
Be Fit Be Strong