bardziej okrągły kształt. W małej miseczce mieszamy przyprawy. Nie podaję dokładnych ilości – ja dawałam „na oko”. Dodajemy miód, sok z cytryny oraz olej, mieszamy do połączenia. Marynatą nacieramy dokładnie mięso. Odkładamy go na około 1-2 godziny do lodówki. Wyjmujemy z niej na około 40-50 minut przed pieczeniem. Indyka wkładamy do niewielkiego naczynia żaroodpornego
Smaki Na Talerzuopcjonalnie) 1 łyżka majeranku 2 łyżki oleju sól pieprz Szynkę obficie solimy. Czosnek rozdrabniamy i wrzucamy do miski. Dodajemy do niego musztardę, paprykę, ziele angielskie, olej i pieprz, mieszamy. Marynatę wcieramy w mięso i odstawiamy na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie mięso wkładamy do rękawa do pieczenia, do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 1,5 godziny
Kardamonovypieczenia w piekarniku) wsypać przyprawę do kurczaka pikantną, curry (kolor i smak), czosnek suszony, kucharka, pieprz ziołowy, wlać olej, przyprawę w płynie i dobrze wymieszać. Różyczki kalafiora włożyć do marynaty, wymieszać i zostawić na parę godzin. Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, miskę z kalafiorem szczelnie przykryć srebrną folią (inne naczynie jeśli ma to pokrywką) i piec
W Mojej Kuchni Lubięktórym będziemy blendować składniki. Następnie obieramy czosnek. Ząbki wrzucamy do ziół. Do tego wlewamy olej, doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką. Dokładnie mieszamy. Udka obtaczamy w ziołowej marynacie. Możemy przykryć folią aluminiową i wkładamy do lodówki na 2h. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 160 stopni, wkładamy udka do pieczenia. Kiedy skórka ładnie się zarumieni możemy obniżyć temperaturę
Kuchnia moimi oczamiporcje: 1 większy pojedynczy filet z kurczaka 2 duże plastry boczku parzonego 1/2 małej cebuli ząbek czosnku makaron wstążki - ilość wg uznania (na 2 porcje) 1 łyżka oliwy marynata: pieprz, sól 1 łyżka przyprawy do kurczaka 2 łyżki oliwy sos: ok. 150 ml śmietanki 18% do sosów 80g sera mozzarella 40g sera pleśniowy Gorgonzola lub jakiś francuski "zapachowy" :-) szczypta gałki
Alutka-Gotujetymianku Sól, pieprz Sposób przygotowania: Udka myjemy i osuszamy. Dzielimy na dwie części. Syrop ze śliwek łączymy z papryką, solą oraz pieprzem i zalewamy mięso. Pozostawiamy je w takiej marynacie minimum 12 godzin, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy śliwki oraz listki tymianku i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160⁰C z funkcją termoobiegu i parowania. Udka pieczemy godzinę
Kuchnia w czekoladziełyżeczki mielonego białego pieprzu około 1/2 szkl. oliwy z oliwek Kalafior dzielimy na małe różyczki. Wszystkie przyprawy łączymy ze sobą w misce. Dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy. Utworzoną marynatą nacieramy różyczki kalafiora po czym rozkładamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy do preferowanej przez nas miękkości (około 20-35 minut
Smaki Na Talerzuświetna przekąska i dodatek do mięs. Najlepiej marynuje się grzyby niezbyt twarde – borowiki, gąski, koźlaki, boczniaki, rydze, maślaki a nawet pieczarki, sprawdzą się wyśmienicie. Pamiętajmy jednak, że grzyby w marynacie słodko-kwaśnej wymagają pasteryzacji, zaś te w kwaśnej już niekoniecznie. Tak przygotowane grzyby można przechowywać nawet do roku. Mrożenie to także doskonały sposób na przechowywanie grzybów. Najlepiej wybierać
Kulinarne Przebojełyżki, czosnek suszony Prymat 1/2 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, ocet winny 1 łyżeczka Przyprawę do kurczaka całe opakowanie wsypać do miski, wlać olej rzepakowy dobrze wymieszać, do marynaty włożyć udka kurczaka duże przecięte na dwie części: podudzie i pałka, mięso dokładnie natrzeć i schować do lodówki na cała noc. Patelnię grill nasmarować olejem, bardzo mocno rozgrzać i kłaść porcje
W Mojej Kuchni Lubięrostbef z sałatką z buraków z truskawkami i majonezem bazyliowym przygotowaliśmy pod okiem Agaty Wojdy, podczas warsztatów zorganizowanych przez Niemiecki Instytut Wina 750 g oczyszczonego rostbefu, marynata do mięsa : kilka gałązek rozmarynu, 1,5 główki młodego czosnku, pieprz młotkowany (może być grubo mielony) sól wędzona, 3 łyżki miodu, sałatka z buraków : 5 – 6 ugotowanych młodych buraków
królestwo garówbardziej zdecydowanych smaków, pojawiają się również nuty orientalne. Z pośród tych przepisów moją uwagę przykuła szarpana wieprzowina w cydrze, burger z krążkami cebulowym i piersi z kurczaka w cytrusowej marynacie. Ostatnia część to słodkie przepisy Sylwii - i tu jest w czym wybierać są muffinki, smakowite ciasta, serniki i torty jest w czym wybierać. Jedyny minus to brak jakiegoś uporządkowania
Cynamonowe szczęścieprzepyszny zestaw na letnie przyjęcia w ogrodzie. Grzanki z rostbefem wołowym z burakiem i truskawkami Składniki na rostbef z burakiem i truskawką 1,5kg oczyszczonego rostbefu marynata do mięsa: 3 główki młodego czosnku w łupinie porozdzielany na ząbki, 3 cm kawałek świeżego imbiru, świeżo zmielony pieprz, 3 łyżki miodu grzanki upieczone w piekarniku z bochenka chleba sól wędzona
Ugotowane pozamiatanespecjalną łyżeczką do carvingu opcjonalnie mało do herbaty. Przekładamy do słoików. Ocet zagotowujemy z cukrem, winem, wodą, miodem, papryczką, imbirem pokrojonym w plasterki, cynamonem, zielem angielskim, pieprz i sól. Marynatą zalewamy melona, zakręcamy słoiki i pieczemy 25 minut w temperaturze 90°C. Z podanego przepisu wyszły 4 słoiczki
R'n'G Kitchenolej do smażenia Wymieszałam majonez z musztardą i przyprawami, czosnek zaś przecisnęłam przez praskę i odmierzyłam łyżką sos sojowy. Mięso schabowe rozbiłam tłuczkiem i każdy plaster smarowałam marynatą. Przełożyłam mięso do naczynia, zakryłam folią spożywczą i wstawiłam do lodówki na 3 -4 godziny. Kiedy mięso naszło smakiem każdy plaster obtaczałam w bułce tartej, rozkłóconym jajku i jeszcze
Pieprzyć z Fantazjąpiekarnika), wyłożyć ją papierem do pieczenia. Na nim ułożyć kawałki łososia oraz pokrojone na kawałki szparagi. Oprószyć je solą i pieprzem, a następnie polać rybę i szparagi wyżej przygotowaną marynatą z oliwy, cytryny i ziół. Wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec całość przez ok. 15-16 minut aż ryba będzie w środku upieczona. Na suchej
Kulinarne Przeboje