marynata do kurczaka - 3781 przepisów (strona:96/253)

Grillowana rolada z kurczaka, z batatami i warzywami 177

mało, to papryki kolorowe i pomidorki koktajlowe z groszkiem grillowałam i jako całość na obiad 🍴 "po gołym niebem" ☁ ☼ podałam. Składniki: rolada: 4 duże filety z kurczaka, 4 łyżki sosu-marynata teriyaki, 100 g świeżej rukoli, pęczek szczypiorku, ok. 100 g mrożonego groszku zielonego BONDUELLE „Przygotowane na parze”, pieprz czarny świeżo mielony, suszona chili świeżo mielona, 100 g sera(...)kurczaka myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i nacinamy wzdłuż,  tak aby uzyskać dwie duże części (robimy duże kieszenie). Filety obtaczamy w marynacie teriyaki i pozostawiamy na ok. 1 godz. Farsz dzielimy na cztery części i wkładamy je do kurczaka, zamykamy. Przekładamy na folię aluminiową wysmarowaną olejem i oprószoną pieprzem.  Filet zwijamy w folię, końcówki skręcamy jak cukierek, delikatnie formułujemy

Moniki Smakołyki
Kolorowa sałatka z kurczakiem i grejpfrutem 158

grejpfrutem? Przygotowanie kurczaka: Kurczaka umyć i oczyścić z błonek. Osuszyć. W misce wymieszać sos sweet - chilli z sosem sojowym i włożyć do niego mięso. Wymieszać, aby kurczak dokładnie pokrył się marynatą. Miskę przykryć folią i odstawić do lodówki na minimum 30 minut.  Po tym czasie kurczaka zgrillowac, najlepiej na grillu elektrycznym lub na patelni grillowej. Można tez upiec

Codzienne Gotowanie
Piersi z kurczaka w sosie curry 540

łyżka kurkumy 250 ml śmietany 18% sól, pieprz   Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i oprószyć solą oraz pieprzem. W miseczce wymieszać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, chilli, drobno posiekany imbir, sok i skórkę z cytryny oraz łyżkę oleju. Tak przygotowaną marynatę(...)wlać do mięsa, dokładnie wszystko wymieszać i odstawić na co najmniej kilka minut.   Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Następnie dodać kurczaka wraz z resztką marynaty i smażyć, aż się zarumieni. Gdy mięso nabierze złotego koloru zmniejszyć ogień do minimum i dodać cukier, curry oraz kurkumę, dokładnie wymieszać i smażyć ok. minuty. Na koniec

Simply Food
Pomidorowa zupa z kurczakiem i ryżem 105

Nuda na talerzu? Przenigdy ;) Składniki Marynata :  1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny 3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka drobno zmielonego pieprzu szczypta pieprzu cayenne 2 filety z piersi kurczaka 2 łyżki wytrawnego sherry 2 łyżki miodu 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych 1 szklanka zielonego groszku koperek(...)łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz Przygotowanie Marynata: Skórkę cytrynową, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos rybny i sojowy, pieprz czarny i Cayenne mieszamy. Filety z kurczaka kroimy na 5 cm paski, wkładamy do marynaty. Sherry mieszamy z miodem i sokiem z cytryny. Na rozgrzanym oleju smażymy kurczaka, dodajemy sos i lekko redukujemy. Ryż gotujemy na sypko. Podsmażone filety z kurczaka zalewamy

R'n'G Kitchen
PIKANTNE UDKA Z KURCZAKA Z PIEKARNIKA 1162

Mięciutkie, aromatyczne mięso z kurczaka, pieczone w piekarniku ...  niebo w gębie 💗 Dzięki wcześniejszemu zamarynowaniu mięsa, jest ono kruchutkie, i bardzo aromatyczne. Polecam gorąco!  Składniki na marynatę: 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki curry (jeśli lubimy, jeśli nie - pomijamy) 2 łyżeczki musztardy (ja użyłam grillowej, bo lubię(...)smak) szczypta tymianku granulowany czosnek lub 2-3 ząbki świeżego majeranek sól mielony czarny pieprz 1/4 szkl. oleju i oczywiście: 4-5 udek (ćwiartek, pałek) z kurczaka. Wszystkie składniki na marynatę mieszamy ze sobą. Wykonanie: Udka myjemy, osuszamy papierowym ręczniczkiem. Obtaczamy dokładnie w marynacie. Wkładamy do lodówki na 2-3  godziny albo najlepiej na całą noc. Po wyjęciu

Walijskie Pichcenie
Pałki z kurczaka w ketchupie 152

Pieczone w piekarniku podudzia z kurczaka w słodko-ostrej marynacie pomidorowej na bazie ketchupu oraz oleju z dodatkiem musztardy sarepskiej. W wersji łagodniejszej używamy ketchupu łagodnego, a w wersji na ostro - ketchupu pikantnego. Tak przygotowane pałki wychodzą pyszne - z chrupiącą skórką i soczystym mięskiem. Podudzia możemy również upiec razem z ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Jednak warto ziemniaki najpierw same(...)podpiec przez około 15-20 min., a dopiero później wyłożyć na nie przygotowane podudzia w marynacie, gdyż w przeciwnym razie ziemniaki mogą być twarde. Składniki: 8-10 pałek z kurczaka (podudzi) 3 łyżki oleju 7 łyżek ketchupu 1 łyżka musztardy sarepskiej 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki ostrej mielonej sól, pieprz Wykonanie: Marynata

Kuchnia MagdaLeny
Pałki z kurczaka w ketchupie 152

Pieczone w piekarniku podudzia z kurczaka w słodko-ostrej marynacie pomidorowej na bazie ketchupu oraz oleju z dodatkiem musztardy sarepskiej. W wersji łagodniejszej używamy ketchupu łagodnego, a w wersji na ostro - ketchupu pikantnego. Tak przygotowane pałki wychodzą pyszne - z chrupiącą skórką i soczystym mięskiem. Podudzia możemy również upiec razem z ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Jednak warto ziemniaki najpierw same(...)podpiec przez około 15-20 min., a dopiero później wyłożyć na nie przygotowane podudzia w marynacie, gdyż w przeciwnym razie ziemniaki mogą być twarde. Składniki: 8-10 pałek z kurczaka (podudzi) 3 łyżki oleju 7 łyżek ketchupu 1 łyżka musztardy sarepskiej 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki ostrej mielonej sól, pieprz Wykonanie: Marynata

Kuchnia MagdaLeny
Kurczak po japońsku 114

przyjęcie. Na naszej rodzinnej imprezie to właśnie ten kurczak zrobił furorę, choć moi mali solenizanci postawili na sam ryż.... Kurczak po japońsku Składniki:               1)       podwójna duża pierś z kurczaka 2)       10 łyżek ciemnego sosu sojowego(...)łyżki sake, 2 łyżki oleju sezamowego, 4 łyżki cukru oraz wyciśnięty przez praskę czosnek i świeżo mielony pieprz czarny. 2.   Pierś z kurczaka kroimy w kawałki (ok. 2 cm), wkładamy do przygotowanej marynaty i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Po tym czasie kurczaka smażymy kilka minut na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem. Pod koniec smażenia dodajemy pędy bambusa

Na kulinarnym poligonie
Pałki z kurczaka pieczone w folii 268

przygotowując obiad szukam łatwych rozwiązań. I oto jedno z nich – aromatyczne marynowane pałki z kurczaka pieczone w foliowym rękawie podane z ziemniakami upieczonymi z wykorzystaniem tej samej marynaty. Wystarczy zamarynować pałki z kurczaka i obrać ziemniaki, a potem wrzucić je do osobnych rękawów do pieczenia i upiec w tym samym czasie. Niemal bez wysiłku mamy gotowy bardzo smaczny obiad. Pomysł(...)łyżeczka curry 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka ziół prowansalskich pieprz, sól Pałki z kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. W dużej misce łączymy olej, sos sojowy, paprykę, granulowany czosnek, curry, bazylię, oregano, zioła prowansalskie i pieprz. Do marynaty wkładamy pałki i mieszamy, aby marynata dotarła we wszystkie zakamarki. Całość przekładamy do dużego worka zapinanego

Trzeci talerz
Gyros sałatka warstwowa z kurczakiem 141

ogórki korniszony KURCZAK GYROS 2 filety z piersi kurczaka przyprawa gyros olej rzepakowy SOS SAŁATKOWY 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego 4 łyżki ketchupu przyprawa gyros sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: KURCZAK GYROS Filety z piersi kurczaka oczyść z nieestetycznych żyłek. Pokrój na mniejsze kawałki, obsyp przyprawą gyros . Przykryj folią spożywczą i pozostaw w takiej marynacie w lodówce(...)papryka","2 mniejsze cebule","4 og\u00f3rki korniszony","2 filety z piersi kurczaka","przyprawa gyros","olej rzepakowy","2 \u0142y\u017cki majonezu","3 \u0142y\u017cki jogurtu greckiego","4 \u0142y\u017cki ketchupu","przyprawa gyros","s\u00f3l"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToSection","name":"KURCZAK GYROS","itemListElement":[{"@type":"HowToStep","name":"Filety z piersi kurczaka oczy\u015b\u0107 z nieestetycznych \u017cy\u0142ek. Pokr\u00f3j na mniejsze kawa

ProstePesto.pl
Kurczak w miodzie i pomarańczach 121

NONE X-NONE Kaczka w pomarańczach już była, ale co powiesz na kurczaka w pomarańczach? Jest równie pyszny jednak, żeby się o tym przekonać musisz go wypróbować.    Przepis na kurczaka w miodzie i pomarańczach   SKŁADNIKI: - 1 pomarańcza - 10 pałek z kurczaka - 3 ząbki czosnku - 1 łyżka miodu - 1 łyżka oleju - przyprawy (sól, tymianek)   SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: KROK(...)miodem, olejem i przyprawami. KROK 2: Do marynaty wrzucamy umyte pałki z kurczaka dokładnie mieszając. Odstawiamy do lodówki na parę godzin. Co jakiś czas mieszając całość. KROK 3: Do rękawa do pieczenia wkładamy kurczaka, czosnek i pokrojoną w ćwiartki pomarańczę, która została nam z przygotowania marynaty. KROK 4: Pieczemy w ok 180 stopniach przez 60 minut.   Świetnie smakuje zarówno

Związek na patelni
SAŁATKA Z MARYNOWANYM KURCZAKIEM, KREWETKAMI I GREJPFRUTEM 174

godz. Składniki na sałatkę : 2 filety z piersi kurczaka bez skóry 1 różowy grejpfrut 1 awokado 1 pęczek drobnego szczypiorku   250 g sałaty roszponki 200 g kiełków soi (opcjonalnie)   12 dużych ugotowanych krewetek (np. królewskich lub tygrysich)* Olej do smażenia (np. oliwa z oliwek) Składniki na marynatę : Sok z ½ limonki 1 łyżka miodu 3 łyżki oleju(...)oleju arachidowego 2 łyżki ciepłej wody 1 szczypta soli Piersi kurczaka ponakłuwaj z każdej strony widelcem. W misce lub w głębokim talerzu wymieszaj wszystkie składniki marynaty i włóż do niej kurczaka, dokładnie go w niej obtaczając, wstaw na minimum 2 godziny do lodówki. Przygotuj sos winegret: Wymieszaj musztardę, ocet, sok z cytrusów i sól. Dodaj, ubijając trzepaczką rózgową, olej

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Kurczak pieczony z cytryną. 132

zawsze coś nie pasowało. A to zapomniałam kupić, a to były tylko małe, to znów wielgaśne giganty. Aż wreszcie zapisałam, znalazłam odpowiedniego, kupiłam i upiekłam. kurczak 1,6 - 1,8 kg Marynata: cytryna łyżeczka miodu płaska łyżeczka pieprzu cayenne łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka soli łyżka suszonego rozmarynu kilka plasterków słoniny Kurczaka po dokładnym oczyszczeniu i wypłukaniu osuszamy papierowym ręcznikiem. Mokre(...)cytryny ocieramy tak około 3/4 skórki. W niewielkim naczyniu mieszamy składniki na marynatę razem ze skórką. Rozmaryn należy rozetrzeć w dłoniach, aby uwolnić więcej olejków eterycznych w nim zawartych. Delikatnie oddzielamy skórę od piersi, tak aby swobodnie weszła dłoń i nacieramy dokładnie przyprawami. Resztą przypraw nacieramy kurczaka zewnątrz, a to co zostanie dajemy do środka. Cytryną nacinamy tak aby powstały

Dieta moja pasja
Udon z kurczakiem, brokułem i grzybami shitake 145

wolno też przesadzić z ich ilością, bo naprawdę są bardzo mocno wyczuwalne i łatwo moga zdominować smak dania. Z podanych składników przygotowałam 2 duże porcje. Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka 1 mały brokuł lub 1/2 dużego 6 grzybów shitake (świeżych lub suszonych) 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki płatków chili 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 szklanki sosu sojowego + 2 łyżki(...)momentu, aż były całkiem miękkie. Przy świeżych grzybach oczywiście pomijamy ten etap. Kurczaka kroimy w kostkę. W misce mieszamy ze sobą: 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę oleju, czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy solą wedle uznania. Do miski dodajemy kurczaka i dokładnie mieszamy z marynatą. Odstawiamy do lodówki na min. 30 minut (mój kurczak marynował się całą noc - wtedy

Prosto z Kotła
Skrzydełka z kurczaka z grilla 197

Kolejna propozycja na grilla. Skrzydełka z kurczaka z grilla w delikatnej marynacie, w której czujemy zapach papryki, curry i cebuli. Skrzydełka przygotowane z tego przepisu są soczyste, mięciutkie i delikatnie, lecz aromatycznie przyprawione. Mimo dodatku chili, nie są ostre. Składniki marynaty: 2 czubate łyżeczki papryki słodkiej 1 czubata łyżeczka curry płaska łyżeczka chili pół czubatej łyżeczki majeranku pół czubatej(...)umieszczamy w misce. Oleju dodajemy tyle, aby marynata była gęsta, lecz płynna i całość mieszamy. Skrzydełka wkładamy do miski, polewamy marynatą i dokładnie wszystko mieszamy. Marynata musi dokładnie pokryć skrzydełka. Tak przygotowane skrzydełka z kurczaka wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny. Ja takie dania staram się przygotowywać dzień przed grillowaniem. Skrzydełka grillujemy na tacce. Grillujemy je 30 minut

Smak mojego domu