marynata do kurczaka - 3781 przepisów (strona:93/253)

Grillowana rolada z kurczaka z kozim serem, oliwkami, cukinią podane z piwem marcowe 133

Filety z kurczaka na cienkie plastry rozbiłam, marynatę sojową do nich zrobiłam, dobrze zamarynowałam, następnie cukinię, ser kozi, oliwki dodałam. Jak roladę zwinęłam i w folię aluminiową zawinęłam. Na grillu je grillowałam i z grzankami z pesto i pieczarkami podałam. Idealnie do piwa marcowe pasowały bo smakami się uzupełniały. Składniki : marynata : 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka sosu sojowego, starta skórka(...)odcinamy polędwiczki i rozbijamy jaka najcieniej. (Pomocna tu będzie folia spożywcza, mięso układamy między nią i rozbijamy za pomocą tłuczka, kurczak dzięki temu nam się nie rozpadnie i łatwo będzie można zwinąć w roladę.) Tak rozbite filety smarujemy marynatą, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Cukinię kroimy na bardzo cienkie plasterki, (odsączamy nadmiar soku za pomocą

Moniki Smakołyki
Przepis na pyszną fasolkę szparagową z kurczakiem i pomidorami - którą możemy podać z pieczywem, ryżem lub ziemniakami 243

Następnie gdy woda się zagotuje, wsypuję fasolkę i od momentu ponownego zagotowania się wody, gotuję około 3 minuty. Następnie fasolkę odcedzam. Teraz na patelnię przekładam pokrojoną pierś z kurczaka razem z marynatą i smażę do miękkości mięsa około 20-25 minut. W tym czasie gdy smaży się pierś, w dużym garnku na odrobinie rozgrzanego oleju podsmażam cebulę razem z czosnkiem(...)około 5 minut. Następnie do garnka dodaję podgotowaną fasolkę szparagową, pomidory, dokładnie mieszam i całość duszę około 15 minut, pod przykryciem na niewielkim płomieniu. Następnie dodaję usmażoną pierś z kurczaka, doprawiam solą i pieprzem, mieszam i jeszcze duszę pod przykryciem około 20-25 minut do miękkości fasolki. Podczas duszenia od czasu do czasu mieszam. Pod koniec sprawdzam smak i jeżeli

Uwaga Babcia Gotuje
Papryki faszerowane kaszą jaglaną, kurczakiem i cukinią 189

Jest to z pewnością świetna alternatywa dla tradycyjnych papryk zapiekanych z mielonym mięsem i ryżem, tylko zdecydowanie lżejsza. Świetnie smakuje również na zimno. Polecam. ok. 300 g piersi z kurczaka po 1 łyżeczce: kurkumy i oregano po 1/2 łyżeczki: cynamonu, słodkiej papryki, ostrej papryki, kminu rzymskiego 5 czerwonych papryk 1/4 szklanki surowej kaszy jaglanej 1 cebula 1 ząbek czosnku(...)pieprz Umyte i osuszone piersi kroimy w niewielką kostkę. Wszystkie przyprawy, łącznie z solą oraz pieprzem mieszamy ze sobą. Łączymy z 2 łyżkami oleju, mieszamy. Następnie powstałą marynatą nacieramy kawałki kurczaka. Odstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki. Przekrojone na pół i pozbawione gniazd nasiennych papryki wrzucamy na wrzątek i blanszujemy około 3 minuty. Po tym czasie papryki odcedzamy

Smaki Na Talerzu
Zupa cytrynowa z marynowanym w sosie miodowo-cytrynowym kurczakiem 110

kafiru (nie kefiru:)  woreczek ryżu 4 żółtka  nitki chilli - do ozdobienia zielona pietruszka - może być suszona - do ozdobienia kilka kropel Maggi - dla smaku Mięso,  marynata  500g polędwiczek z kurczaka 2 łyżki miodu sok z  1 cytryny przyprawa kuchni chińskiej Kamis sól  oliwa  Jak  przygotować:  Mięso, marynata: W pierwszej kolejności standardowo marynujemy(...)smaku. Mięso: Na patelni grillowej podgrzewamy maksymalnie oliwę. Gdy oliwa jest rozgrzana układamy na niej kurczaka - uwaga na pryskającą oliwę ! Sok z cytryny powoduję szaleństwo na patelni ;) Po ok. 4 minutach odwracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne minuty. Zmniejszamy moc kuchenki o połowę. Marynatą, która została w plastiku podlewamy nasze polędwiczki. Przez ok 5 minut smażymy na zmniejszonej mocy

dlaSmaQ
Grillowane sataye z kurczaka z sosem orzechowym 62

konieczności wychodzenia na taras, czy do ogrodu. W związku z tym, mam dla Was wspaniały przepis na sataye z polędwiczek kurczaka. Składniki na sataye: – 500g polędwiczek z kurczaka – 3 łyżki sosu sojowego – 1 łyżka miodu – 1 chili – 1/2 limonki – 2cm kawałek imbiru – 2 ząbki czosnku – garść liści kolendry Składniki na sos orzechowy(...)SATAYE: Miód i sos sojowy łączymy ze sobą. Dodajemy drobno posiekane chili, starty na małych oczkach imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną kolendrę i mieszamy. W tak przygotowanej marynacie zanurzamy polędwiczki kurczaka (jeżeli nie mamy polędwiczek, kroimy mięso w długie paski), mieszamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie mięso nabijamy w harmonijkę na patyczki

Be Fit Be Strong
risotto z kurczakiem 185

dojrzewającego  sól Sposób przygotowania Pierś kurczaka kroimy w niewielkie kawałki, mieszamy w misce jedną łyżkę oliwy, sól, słodką paprykę, pieprz ziołowy, oraz curry,  a następnie kawałki kurczaka wkładamy do marynaty, i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej godzinę. Pora oczyszczamy i kroimy na półplasterki ( tylko białą część), drobno siekamy ząbek czosnku,  zdejmujemy skórę z pomidora (wcześniej(...)dwie minuty i dodajemy ryż. Ciągle mieszając smażymy ryż, aż z białego zmieni kolor na szklisty, wtedy dolewamy dwie łyżki wazowe bulionu. Zagotowujemy bulion z ryżem, dodając kolejno, kawałki kurczaka, fasolkę, pomidora, oraz paprykę, całość w mirę potrzeby, podlewamy kolejnymi łyżkami bulionu. Gotujemy risotto około 30-40 minut, stale pilnując by się nie przypaliło. Pod koniec gotowania, przyprawiamy potrawę odrobiną

Miód i pieprz
Kurczak w sosie z masła orzechowego, puree ziemniaczane z musztardą francuską i marchewka z groszkiem 138

kremowym sosem z masła orzechowego, puree ziemniaczanym z dodatkiem musztardy francuskiej i mojej ulubionej marchewki z groszkiem. Składniki (na 2 porcje): 500 gram piersi kurczaka lub 2 piersi kurczaka ze skórą marynata: sól, pieprz, majeranek, oliwa z oliwek Sos z masła orzechowego: 1 szalotka 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek 1 czubata łyżka gładkiego masła orzechowego(...)łyżki masła Marchewka z groszkiem: 3 marchewki 1 puszka groszku 1 szklanka bulionu 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól i pieprz do smaku 2 łyżki śmietany 30% Piersi kurczaka marynuję w przyprawach i oliwie z oliwek. Jeśli korzystasz z piersi kurczaka ze skórą to smaż je na suchej patelni 12 minut od strony skóry na dużym ogniu a następnie 10 minut

Mango Papaja
Kurczak po marokańsku 424

minut.Na głębokiej patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy i dodałem do niej pokrojoną w kostkę cebulę i delikatnie ją zeszkliłem przez około minutę. Po tym czasie dodałem na patelnię kurczaka wraz z marynatą, którego podsmażyłem do lekkiego zarumienienia. Następnie dodałem na patelnię pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i zawartość puszki pomidorów, a także 40 gram płatków migdałowych i pokrojone w połówki(...)kaszy kuskus zalałem dwoma szklankami wrzątku i odstawiłem na 5 minut. Po tym czasie na talerze wyłożyłem połówki upieczonego bakłażana, a obok niego kaszę kuskus. Na kaszy ułożyłem kawałki kurczaka i polałem je powstałym na patelni sosem. Danie udekorowałem pozostałymi płatkami migdałów oraz świeżą natką kolendry

Wyprawy kulinarne
Kurczak po meksykańsku 4619

kolendra do posypania olej do smażenia Marynata do mięsa: 3 łyżki oliwy sól, pieprz, słodka ostra papryka w proszku szczypta chili (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Składniki marynaty wymieszać ze sobą. 2. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Przełożyć do marynaty i dokładnie wymieszać. Można odstawić na 10-15 minut do lodówki. 3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni

Danka Pichci
Szaszłyki drobiowe z boczkiem i cukinią 261

oleju, musztardy i ziół oraz przypraw. PRZEPIS NA DROBIOWE SZASZŁYKI Z BOCZKIEM I CUKINIĄ Składniki na szaszłyki: około 700-800 g mięsa z filetu kurczaka 250 g boczku 2 małe cukinie 2 cebule 3 łyżki marynaty paprykowo-ziołowej Kujawski ( lub własna mieszanka ) 1/2 łyżeczki soli Wykonanie szaszłyków: Mięso z kurczaka pokroić w kostkę wielkości około 2x2 cm. Pokrojone mięso przełożyć(...)miski, dodać marynatę paprykowo-ziołową oraz sól. Mięso wymieszać z marynatą i odstawić na 30-60 minut do lodówki. Boczek pokroić w kwadraty wielkością zbliżone do kawałków mięsa z kurczaka. Małe cukinie pokroić w talarki grubości około 1 cm. Cebulę pokroić w ćwiartki, każdą ćwiartkę podzielić na 2 części. Na patyczki do szaszłyków nabijać kolejno: mięso, cukinię, cebulę, boczek. Szaszłyki

kolorowotorcikowo
Środa – Burrito 110

niecodziennej, prostej, sycące potrawy. Zobacz menu na tydzień – fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. Składniki: 250 g filetu z kurczaka lub indyka Marynata Łyżeczka ostrej papryki Łyżeczka słodkiej papryki Jedna czwarta łyżeczki kuminu Łyżka oleju rzepakowego Nadzienie Mała papryka czerwona Mała papryka żółta Mała cukinia Pół szklanki ryżu Mała szalotka Mała puszka(...)pomidorowego, może być sok pomidorowy, albo 2 łyżki rozpuszczonego koncentratu pomidorowego Suszona kolendra Opakowanie tortilli pszennych lub tortille domowe według tego przepisu Przygotowanie: Krok 1 Marynujemy mięso. Łączymy składniki marynaty, myjemy filet, osuszamy i obtaczamy w paprykowej paście. Odstawiamy na 15-30 minut. Krok 2 Ryż. Siekamy szalotkę. Rozgrzewamy rondel, dodajemy łyżkę masła. Gdy się roztopi wrzucamy cebulkę, mieszamy

Niedzielny kucharz
Serowe nuggetsy z kurczaka 176

Serowe nuggetsy z kurczaka No bo kto nie lubi nuggetsów? Soczyste i rumiane kąski drobiowe, w pysznej, chrupiącej panierce z dodatkiem sera, które smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. Świetna opcja na przekąskę na przyjęcie. Polecam!     Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 2 jajka 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki mąki pszennej 10dkg żółtego sera typu gouda przyprawy: sól(...)łyżeczki soli, 1 łyżeczkę słodkiej papryki i ziół prowansalskich, pół łyżeczki ostrej papryki oraz po szczypcie pieprzu i czosnku) *** *** Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite, gęste ciasto *** *** Kurczaka wkładamy do marynaty i delikatnie mieszamy, aby każdy kawałek mięsa pokrył się ciastem *** *** Całość odkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę (można zostawić nawet na całą noc). Na około

Blog z Apetytem
PIECZONY KURCZAK NA BUTELCE PIWA   419

się czego bać, tylko trzeba robić :D :D :D Niżej podaje przepis ! Składniki: 1 średni kurczak Tymianek świeży ( może być suszony, ale świeży jest lepszy) 1 butelka piwa 0,5l Marchew ( użyte były male, ale mogą być tez normalne) Ziemniaki Cebula Masło Marynata: Oliwa z oliwek Papryka słodka w proszku Papryka(...)chili w proszku Przyprawa do kurczaka Sol i pieprz Sposób przygotowania: Kurczaka opalamy (jeżeli ma pozostałości z piór ) i myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Wszystkie składniki na marynatę mieszamy razem i nacieramy całego kurczaka w środku i na zewnątrz, zostawiamy na około 3-4 godziny w lodowce. Pod skore na piersi wkładamy tymianek i kawałki masła. Z butelki z piwem ściągamy

PychaDania
Pierś z kurczaka w musztardowo ziołowej marynacie z marchewką i słodką sałatką 246

bardzo lubię z nich korzystać. Mięso, warzywa... wszystko przygotowujemy szybko i bez brudzenia patelni. Wzięłam kilka składników i przygotowałam z nich pyszną i bardzo aromatyczną pierś z kurczaka w musztardowo ziołowej marynacie z marchewką i słodką sałatką. Myślę, że danie sprawdzi się równie dobrze na obiad. Dodatek charakterystycznej i mocnej w smaku musztardy angielskiej sprawia, że kurczak nabiera wyraźnego(...)naturalnego miód lub cukier do smaku 1 torebka do smażenia Przygotowanie: Pierś z kurczaka dzielimy na pół, następnie każdą cześć lekko rozbijamy tłuczkiem. W miseczce mieszamy łyżeczkę musztardy angielskiej, dużą szczyptę suszonej bazylii, małą szczyptę soli oraz łyżkę oliwy z oliwek (lub oleju). Tak przygotowaną marynatą nacieramy oba kawałki piersi z obu stron. Odstawiamy na 10-15 minut do lodówki

Słodkie okruszki
Nadziewane konferencje spotkały się z ostro słodkim kurczakiem! 212

łyżki konfitury z czarnej porzeczki - 2 łyżki miodu - łyżeczka czubrycy zielonej  - 1/2 łyżeczki kminu - 6 łyżek oleju - sok z 1/2 cytryny - posiekany świeży imbir - cały kurczak Kurczaka umyj, osusz. Natrzyj marynatą z w/w składniki, i marynuj przez całą noc w lodówce. Kurczaka przez pieczeniem wyjmij z lodówki na co najmniej 1,5 godziny. Do upieczenia kurczaka dodatkowo potrzebujesz

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania