marynata do kurczaka - 3781 przepisów (strona:90/253)

Tortilla z chrupiącym kurczakiem i warzywami 144

czosnkowy PRZEPIS TUTAJ     *** Przygotowujemy kurczaka: *** Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w paski *** *** W miseczce mieszamy jogurt z jajkiem i delikatnie przyprawiamy solą, pieprzem, oraz mielonymi paprykami *** *** Kurczaka wkładamy do marynaty i odstawiamy na około 1 godzinę do lodówki *** *** Następnie kawałki mięsa wyjmujemy widelcem kolejno z marynaty i obtaczamy w mące *** *** Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso

Blog z Apetytem
Pikantne bakłażanowe roladki z kurczakiem w sosie pomidorowym 146

włoskim powiewem smaków :) Podawać można z kaszą, ryżem, ziemniakami lub pieczywem. Niech będzie pysznie! :D Pikantne bakłażanowe roladki z kurczakiem w sosie pomidorowym Potrzebujesz: 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 bakłażan 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1 ząbek czosnku 1/2 świeżej papryczki chili 3 szczypty soli 1 szczypta pieprzu 6 suszonych pomidorów 1 puszka(...)wierzchu każdy plaster bakłażana - zapiekaj bakłażana przez 3-5min. w 180*C. 4. Pierś z kurczaka pokrój wzdłuż na 6 cienkich plastrów i obtoczyć w pozostałej marynacie. 5. Ułóż po plastrze kurczaka na podpieczonych plastrach bakłażana, na kurczaku ułóż po jednym suszonym pomidorze i zawiń całość w roladkę - zabezpiecz wykałaczką. 6. W brytfance wymieszaj pomidory z puszki z cukrem

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kurczak pieczony z warzywami 124

cukinię, pieczarki w około 1 cm plastry, paprykę w większą kostkę, cebulę w grube piórka. Kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawy mieszamy z olejem/oliwą. Do marynaty dodajemy filety z kurczaka. Do dużego woreczka do pieczenia wrzucamy na przemian warzywa (możemy je lekko osolić i dać pieprzu) oraz kurczaka. Zamykamy worek. Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut

Lena Gotuje
Sałatka a'la kebab 1697

pieprz) przyprawa do kurczaka łyżeczka sosu z papryczek piri-piri masło + oliwa do smażenia Przygotowanie : Pierś kurczaka przedziel na pół, oczyść i zamarynuj przez 1h w marynacie z przypr. do kurczaka, sosu piri piri i łużki oliwy.  Podsmaż ją z obu stron na złoty kolor na maśle z odrobiną oliwy. Ostudzoną pokrój skośnie w plasterki . Paprykę pokrój

Mechanik w kuchni
kurczak z rękawa z marchewką i cebulą z indyjską nutą garam masala... 199

sztuk, rękaw do pieczenia kurczaka umyć, usunąć kuperek, przyprawy wymieszać z olejem i dobrze natrzeć kurczaka, schować do lodówki na całą noc - do odpowiedniej wielkości rękawa włożyć kurczaka, w pozostałej marynacie wymieszać obraną marchew, cebulę i dodać do rękawa rękaw dobrze zawiązać, włożyć do naczynia żaroodpornego i piec w 220 C grzanie góra/dół około 60 minut(...)rękaw rozciąć i usunąć z naczynia piec jeszcze z 25 minut, następnie ustawić na termoobieg na 180 C i piec dalej z 10 minut, sprawdzić czy kości się luzują: kurczak jest wtedy dobry - kurczak jest soczysty, smaczny i można podać z czym się lubi................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kurczak pieczony nasz ulubiony 262

pieprz   Kurczaka dobrze kupić wiejskiego lub ekologicznego najlepiej u sprawdzonego sprzedawcy. Więcej na ten temat piszę tu –> Przepis na idealny rosół   Przygotowując kurczaka zacznij od osuszenia go ręcznikiem papierowym i przyprawienia solą i pieprzem.     Do miseczki wlej 2 łyżki swojego ulubionego miodu.     Sparz cytrynę wrzątkiem(...)cytryny mi o tym przypomina towarzysząca w kuchni córka Zosia. Co ja bym bez niej zrobił     Całość dokładnie wymieszaj.     Przygotowaną marynatą natrzyj tuszkę kurczaka i odstaw na minimum 60 minut, aby mięso przeszło smakiem przypraw.     Kurczak pieczony wychodzi idealny jeśli jest pieczony na środkowej półce z termoobiegiem

kuron.com.pl
Menu na tydzień: Mało czasu, mało składników 191

smakowały (Agnieszka szczególnie zakochała się w domowych kebabach z kurczaka, znowu prawie nic nie zostało dla mnie), a ja za to pożarłem większość ratatouille. Oboje zachwyciliśmy się diabelskim kurczakiem (ach ta marynata…). W większości przepisów podajemy składniki na na cztery porcje – jeśli to dla Was za dużo, to zmniejszcie ilość składników, ale najlepiej zamroźcie nadwyżkę – będzie(...)mrożenia i odgrzewania w pracy. Przy przepisach znajdziecie wskazówki jak je mrozić i rozmrażać. Całe menu na tydzień – mało czasu, mało składników – wygląda tak: Niedziela – Diabelski kurczak w 15 minut Poniedziałek – Domowy kebab z kurczaka Wtorek – Ratatouille z piekarnika w dwóch krokach Środa – Penne z pesto z jarmużu (4 składniki) Czwartek – Czerwona zupa

Niedzielny kucharz
Szaszłyki z kurczaka marynowanego w trawie cytrynowej 203

upiekę je w piekarniku. Tym razem moje szaszłyki składały się z samego mięsa. Jedyna różnica była taka, że miałam inną marynatę składającą się między innymi z trawy cytrynowej. Składniki:     około 700g piersi z kurczaka     2 białe części trawy cytrynowej     2 łyżki sosu sojowego     2 ząbki czosnku(...)cienkie plasterki (uwalnia się cudowny zapach). Do miski wlać olej, sos sojowy, dodać imbir, trawę cytrynową, czosnek i świeżo mielony pieprz. Wymieszać. Pierś z kurczaka pokroić w cienkie paski. Lekko posolić. Mięso dodać do marynaty i wymieszać aby każdy kawałek był pokryty marynatą. Odstawić do lodówki na około 4 godziny. Każdy pasek piersi z kurczaka nadziewać na patyk do szaszłyka

Amatorka kuchenna
Pierś z kurczaka w zalewie smażona 687

większe ząbki czosnku 2 łyżeczki ziół do drobiu 1 czubata łyżeczka musztardy 3 łyżeczki ketchupu 3 łyżki oleju/oliwy sól, pieprz olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy w poprzek na płaskie kotlety, które lekko rozbijamy tłuczkiem( staramy się aby wszystkie kawałki były mniej więcej tej samej grubości), kotlety oprószamy z obu stron solą i pieprzem, następnie(...)zalewy/marynaty; ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, mąkę ziemniaczaną, jajka, musztardę, ketchup, zioła do drobiu, olej, większą szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie mieszamy do powstania jednolitej konsystencji, zalewamy marynatą piersi z kurczaka, lekko musimy ją przemieszać tak aby były pokryte nią po obu stronach, przykrywamy i wstawiamy do lodówki, najlepiej jest przygotować je dzień wcześniej ale moje spędziły w lodówce

Blog kulinarny S9.PL
Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym. 303

proszku, 2 łyżki curry i pokrojoną limonkę. Zmniejszamy ogień i podduszamy, często mieszamy. Pomidory pellatti wykładamy na deskę i drobniej kroimy. Kurczaka wkładamy na patelnię z marynatą. Podduszamy. Lekko podduszonego kurczaka przekładamy do żaroodpornego naczynia ( na dno wylewamy troszeczkę oleju rzepakowego). Na patelnię, na której pozostała marynata kładziemy pokrojone pomidory pellatti wraz z sokiem , chwilę redukujemy. Część pomidorów z patelni(...)kurczaka, dodajemy kilka listków świeżej kolendry. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wkładamy do piekarnika na 180 stopni C i dusimy około 45 minut. Warzywa: Marynatę pozostałą na patelni zalewamy śmietanką i mleczkiem kokosowym, dolewamy trochę wywaru z kurczaka. Marchew kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Wrzucamy na patelnię i gotujemy do miękkości ( około 15-20 minut). Dodajemy część posiekanej

Brzuszki Łakomczuszki
Grillowana rolada z kurczaka z kozim serem, oliwkami, cukinią podane z piwem marcowe 163

Filety z kurczaka na cienkie plastry rozbiłam, marynatę sojową do nich zrobiłam, dobrze zamarynowałam, następnie cukinię, ser kozi, oliwki dodałam. Jak roladę zwinęłam i w folię aluminiową zawinęłam. Na grillu je grillowałam i z grzankami z pesto i pieczarkami podałam. Idealnie do piwa marcowe pasowały bo smakami się uzupełniały. Składniki : marynata : 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka sosu sojowego, starta skórka(...)odcinamy polędwiczki i rozbijamy jaka najcieniej. (Pomocna tu będzie folia spożywcza, mięso układamy między nią i rozbijamy za pomocą tłuczka, kurczak dzięki temu nam się nie rozpadnie i łatwo będzie można zwinąć w roladę.) Tak rozbite filety smarujemy marynatą, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Cukinię kroimy na bardzo cienkie plasterki, (odsączamy nadmiar soku za pomocą

Moniki Smakołyki
Przepis na pyszną fasolkę szparagową z kurczakiem i pomidorami - którą możemy podać z pieczywem, ryżem lub ziemniakami 282

Następnie gdy woda się zagotuje, wsypuję fasolkę i od momentu ponownego zagotowania się wody, gotuję około 3 minuty. Następnie fasolkę odcedzam. Teraz na patelnię przekładam pokrojoną pierś z kurczaka razem z marynatą i smażę do miękkości mięsa około 20-25 minut. W tym czasie gdy smaży się pierś, w dużym garnku na odrobinie rozgrzanego oleju podsmażam cebulę razem z czosnkiem(...)około 5 minut. Następnie do garnka dodaję podgotowaną fasolkę szparagową, pomidory, dokładnie mieszam i całość duszę około 15 minut, pod przykryciem na niewielkim płomieniu. Następnie dodaję usmażoną pierś z kurczaka, doprawiam solą i pieprzem, mieszam i jeszcze duszę pod przykryciem około 20-25 minut do miękkości fasolki. Podczas duszenia od czasu do czasu mieszam. Pod koniec sprawdzam smak i jeżeli

Uwaga Babcia Gotuje
Papryki faszerowane kaszą jaglaną, kurczakiem i cukinią 221

Jest to z pewnością świetna alternatywa dla tradycyjnych papryk zapiekanych z mielonym mięsem i ryżem, tylko zdecydowanie lżejsza. Świetnie smakuje również na zimno. Polecam. ok. 300 g piersi z kurczaka po 1 łyżeczce: kurkumy i oregano po 1/2 łyżeczki: cynamonu, słodkiej papryki, ostrej papryki, kminu rzymskiego 5 czerwonych papryk 1/4 szklanki surowej kaszy jaglanej 1 cebula 1 ząbek czosnku(...)pieprz Umyte i osuszone piersi kroimy w niewielką kostkę. Wszystkie przyprawy, łącznie z solą oraz pieprzem mieszamy ze sobą. Łączymy z 2 łyżkami oleju, mieszamy. Następnie powstałą marynatą nacieramy kawałki kurczaka. Odstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki. Przekrojone na pół i pozbawione gniazd nasiennych papryki wrzucamy na wrzątek i blanszujemy około 3 minuty. Po tym czasie papryki odcedzamy

Smaki Na Talerzu
Zupa cytrynowa z marynowanym w sosie miodowo-cytrynowym kurczakiem 138

kafiru (nie kefiru:)  woreczek ryżu 4 żółtka  nitki chilli - do ozdobienia zielona pietruszka - może być suszona - do ozdobienia kilka kropel Maggi - dla smaku Mięso,  marynata  500g polędwiczek z kurczaka 2 łyżki miodu sok z  1 cytryny przyprawa kuchni chińskiej Kamis sól  oliwa  Jak  przygotować:  Mięso, marynata: W pierwszej kolejności standardowo marynujemy(...)smaku. Mięso: Na patelni grillowej podgrzewamy maksymalnie oliwę. Gdy oliwa jest rozgrzana układamy na niej kurczaka - uwaga na pryskającą oliwę ! Sok z cytryny powoduję szaleństwo na patelni ;) Po ok. 4 minutach odwracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne minuty. Zmniejszamy moc kuchenki o połowę. Marynatą, która została w plastiku podlewamy nasze polędwiczki. Przez ok 5 minut smażymy na zmniejszonej mocy

dlaSmaQ
Grillowane sataye z kurczaka z sosem orzechowym 97

konieczności wychodzenia na taras, czy do ogrodu. W związku z tym, mam dla Was wspaniały przepis na sataye z polędwiczek kurczaka. Składniki na sataye: – 500g polędwiczek z kurczaka – 3 łyżki sosu sojowego – 1 łyżka miodu – 1 chili – 1/2 limonki – 2cm kawałek imbiru – 2 ząbki czosnku – garść liści kolendry Składniki na sos orzechowy(...)SATAYE: Miód i sos sojowy łączymy ze sobą. Dodajemy drobno posiekane chili, starty na małych oczkach imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną kolendrę i mieszamy. W tak przygotowanej marynacie zanurzamy polędwiczki kurczaka (jeżeli nie mamy polędwiczek, kroimy mięso w długie paski), mieszamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie mięso nabijamy w harmonijkę na patyczki

Be Fit Be Strong