marynata do kurczaka - 3781 przepisów (strona:94/253)

Kurczak z ryżem i brokułami 202

pieprz i marynujemy w tym kurczaka przez ok. 2 godziny. Ryż gotujemy wedłu przepisy na opakowaniu, dodając pod koniec kurkumę. Brokuł gotujemy tak, aby nie był zbyt miękki. Kurczaka razem z marynatą smażymy na patelni. Pod koniec smażenia dodajemy różyczki brokułów i ryż.  Smacznego

Salonik smaków
Pomarańczowa pierś z kurczaka pod kruszonką. 256

ewentualnie suszoną bazylię ).  Następnie dodajemy startą skórkę z połowy pomarańczy , drobno pokrojoną papryczkę chili , tarty parmezan. Całość solimy , pieprzymy , dodajemy oliwy i dokładnie mieszamy. Filety z piersi kurczaka wyciągamy z marynaty i układamy w naczyniu żaroodpornym. Mięso dokładnie pokrywamy " kruszonką ". Pieczemy w temperaturze 200stopni przez 20-25 minut. SMACZNEGO

Bazylia kontra Rozmaryn
Soczyste kotlety 187

możemy je podać  z ziemniakami, ryżem  lub makaronem, jak kto lubi.  SOCZYSTE KOTLETY SKŁADNIKI        1 podwójna pierś z kurczaka (około 50dag.) MARYNATA 2 jajka 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka bazylii 4 łyżki mąki 4 łyżki śmietany 18% 2-3 ząbki przeciśniętego czosnku sól,pieprz można dodać (opcjonalnie) przyprawę Knorra Specialite

Kuchnia Beaty
Udka z kurczaka po chińsku z surówką coleslaw 378

mała* szczypior- mały pęczek* mleko- 3 łyżki* majonez- 3 łyżki* ocet jabłkowy- 1 łyżeczka* sok z cytryny- 1 łyżeczka* cukier puder- 1 łyżeczka* przyprawy: sól, pieprzUdka z kurczaka:Najpierw przygotować marynatę, czyli posiekać cebulę i papryczkę chili na drobno, imbir zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę.Wszystkie ww. składniki wymieszać w misieczce, dolać sok z cytryny, sos sojowy, wodę

Kraina Miodem Płynąca
Polędwiczki z kurczaka w aksamitnym sosie szampańskim z ziemniaczanymi ptysiami 335

kurczaka i zapiekanymi ziemniaczanymi ptysiami tworzy iście królewską całość!Zapieczona na kurczaku skórka i przyrumienione ptysie ziemniaczane kuszą nie tylko podniebienie , ale i oczy!Polecam! SKŁADNIKI:MIĘSO:* filet z kurczaka – 2 sztMARYNATA:* sos sojowy ciemny – 2 łyżki* miód – 4 łyżki* czosnek – 2 szt* mąka kukurydziana – 2 łyżki * letnia woda – 2 łyżki* sól(...)rozgniecionym czosnkiem.Dodajemy szczyptę soli , pieprzu i papryki. Dolewamy mąkę kukurydzianą roztrzepaną z letnią wodą.Wszystko razem dokładnie mieszamy.Mięso oczyszczamy i kroimy na 2 porcje.Następnie nacieramy przygotowaną marynatą.Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.PTYSIE:Ugotowane wcześniej i nadal ciepłe ziemniaki ubijamy tłuczkiem.Dodajemy masło oraz roztrzepane żółtko. Mieszamy z solą , pieprzem , papryką i posiekanym drobniutko szczypiorkiem

Ostra na Słodko
Szaszłyczki drobiowe z harissą 243

Chicken with harissaSkładniki.1 pierś z kurczaka2 szalotkiMarynata.1 łyżeczka harissy2 łyżki oleju sezamowegoświeży rozmarynpieprzsólWykonanie.Umytą, osuszoną pierś pokroić na małe kawałki i ułożyć w płaskim naczyniu.Na

Kulinarny karnet Christophera
Pikantna potrawka z kurczaka z pieczarkami i pomidorami 404

ktoś lubi :) Później jest już z górki - na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę, po 2-3 minutach dodajemy czosnek, wszystko razem szklimy pilnując, by czosnek nie zbrązowiał, następnie dodajemy kurczaka z całą marynatą, a gdy będzie już ładnie podsmażony na patelni lądują pieczarki. W tym momencie dodajemy odrobinę soli, by pieczarki szybciej puściły sok. Nie szalejmy z tą solą, sos sojowy

Kulinarne zapędy Kokosa
Buraczano-szpinakowe placuszki/pierś z kurczaka 249

papieru do pieczenia, a na nim układamy placuszki. Wstawimy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przez 20 minut.  Pierś z kurczaka  - pierś z kurczaka (tzw. serduszko) Marynata: -łyżka ziaren sezamu - łyżka ziaren czarnuszki - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim (w proszku) - pieprz ziołowy, sól ziołowa - łyżka sosu sojowego Pierś

Sajkofanka smaku
Kurczak w sosie słodko kwaśnym -sweet&sour chicken 253

 Zapraszam na pysznego kurczaka w sosie słodko kwaśnym, palce lizać :)Składniki:ok 500 gr piersi z kurczaka- pokrojony w kostkęMarynata:pieprz2 łyżki sosu sojowegołyżka oleju

Smaki Edyty
Pierś z kurczaka po hawajsku z cytrynowo-miętowym puree ziemniaczanym i orzeźwiającą sałatką 212

który zgłosiłam do konkursu BlogerChef.Dzisiaj pora pokazać drugi, ponieważ jak się okazało... udało mi się właśnie tymi dwoma przepisami dostać do półfinału! :-)Postawiłam na połączenie słodko-ostrych smaków. Kurczak w ostrej marynacie pieczony ze słodkim ananasem, orzeźwiające puree ziemniaczane i lekka sałatka, również słodko, pikantna. Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Marokańskie kebaby z kurczaka z dipem z awokado Jamiego Olivera 402

wyprawy Jamiego. Polecam lekturę! Znajdziecie w niej łatwe przepisy na klasyczne dania zainspirowane podróżami autora. Z pewnością zainspirują także was do kulinarnych eksperymentów. Składniki:500 g mięsa z kurczaka (filet z piersi lub udek)4 chlebki arabskie lub pita1 cytryna pokrojona na cząstkiMarynata:kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka, obrany i drobno starty1 łyżka pikantnej papryki w proszku1 łyżeczka kurkumy1(...)praskę1 świeża papryczka chilli, bez nasion, drobno posiekanamały pęczek kolendry lub pietruszki, drobno posiekany2 łyżki oliwysok z 1 cytrynyPrzygotowanie:W misce mieszamy wszystkie składniki na marynatę oraz sporą szczyptę soli i pieprzu. Mięso kurczaka kroimy na małe kawałki i obtaczamy w marynacie. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut (lepiej dłużej).Przygotowujemy dip. Owoce

Smakowity Blog Kulinarny
Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami i serem 370

małe piersi z kurczaka (około 50 dag) 20 dag pieczarek 15 dag sera żółtego 4 łyżki majonezu 1 cebula majeranek sól, pieprz Składniki marynaty: 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki łagodnej  1 łyżeczka papryki ostrej  1 łyżeczka złocistej przyprawy do kurczaka 4 łyżki sosu sojowego  4 łyżki oleju lub oliwy Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami(...)temat kotletów drobiowych. Dzięki marynacie mięsko jest delikatne i soczyste, a uzupełnione o pieczarki i ser, daje wyśmienitą całość. Naprawdę warto spróbować. Piersi z kurczaka przekroić na pół wzdłuż (żeby były cieńsze). Delikatnie rozbić. Przygotować marynatę. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę. Przełożyć do miski, dodać resztę składników i wymieszać. Włożyć do niej mięso (obtaczając dokładnie każdy kawałek mięsa

Świat Domowej Kuchni
Grillowane skrzydełka 135

zabłysnąć. Kolejny powód może być taki, że w moim kombiwarze królowały ćwiartki na obiad więc regularnie jadłem kurczak pieczonego, który nie wiele różnił się od kurczaka zgrilowanego. Link do filmu z przepisem: 162 - Jak przyprawić skrzydełka kurczaka na grilla? - Prosty przepis na marynatę! Szybki sposób! Składniki: 10 skrzydełek z kurczaka  łyżka musztardy ostrej łyżka przecieru pomidorowego łyżeczka cynamonu

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Pieczony filet z piersi kurczaka do chlebka 194

wędlinka. Zachęcam każdego do upieczenia sobie takiego mięska. Spróbujecie, zasmakujecie i zobaczcie, że będziecie chcieli piec już zawsze takie mięsko. Potrzebujemy 1 duży podwójny filet z kurczaka ( mój ważył około 1kg ) Do marynaty 6-7 łyżek oleju lub oliwy papryka czerwona w proszku około 1-2 łyżeczek papryka ostra w proszku (pół łyżeczki ) świeżo zmielony pieprz kolorowy sól oraz sól(...)czosnkowa 1/2 małej cebulki czasami daje też czubryce zieloną około 1 łyżeczki 1. Mieszamy wszystkie przyprawy z oliwą,  nacieramy nią umyte filety z kurczaka, następnie przekładamy nasz filet do powstałej marynaty i szczelnie zamykamy. Odstawiamy najlepiej na całą noc. 2. Po tym czasie wyjmujemy fileta, ściśle obwiązujemy go nicią i przekładamy do folii aluminiowej, pieczemy najpierw przez około

Gotowanie...to proste !
Kurczak w sosie kurkowo pietruszkowym 101

dodatkiem marchewki i korzenia pietruszki. Dzięki temu mamy sycący wzbogacony o warzywa obiad. Prosty sposób żeby przemycić do obiadu trochę witamin.         marynata: 2 pałki z kurczaka 2 udka z kurczaka 2 cebule 3 łyżki octu winnego sól, pieprz 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju przyprawy: zioła prowansalskie, natka pietruszki, koperek   Sos: 200 g kurek(...)pietruszki masło klarowane   Do pojemnika przekładam pokrojoną cebulę i czosnek, dodaję zioła, olej, ocet winny, sól, pieprz. Mieszam marynatę, dokładam mięso, i nacieram marynatą. Odstawiam na noc do lodówki. Na drugi dzień smażę na rozgrzanej patelni na maśle klarowanym kurczaka. Z każdej strony obsmażam, podlewam delikatnie wodą i duszę do miękkości. Kurki myję i odsączam z wody na sitku

wesoła kuchnia