dziś mam przyjemność zaprosić na... Kurczaka w sosie z orzeszków ziemnych z pieczonymi ziemniakami porcja dla dwóch osób + trochę na później Do sosu należy przygotować: 2 piersi z kurczaka 5-6 niewielkich ziemniaków przyprawy: sól, pieprz, słodką, mieloną paprykę oliwę z oliwek Do sosu: 7 kopiastych łyżek masła orzechowego z kawałkami orzechów (najlepsze będzie domowej roboty, ale i z kupnego(...)łyżeczka) Kurczaka należy oczyścić, odkroić tak zwane polędwiczki i każdy kawałek delikatnie roztłuc. W miseczce wymieszać sos sojowy z oliwą, kurczaka oprószyć papryką, włożyć do miseczki z marynatą, dokładnie wymieszać (tak, by kurczak był całkowicie pokryty) i odstawić na minimum 1 godz. do lodówki. Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą i układamy na niej
Ratunku obiaddomowego fast fooda, który równie dobrze sprawdzi się na każdym imprezowym stole, szczególnie z dodatkiem pikantnego, pomidorowego sosu. Składniki: 600g fileta z kurczaka 200g płatków kukurydzianych olej do wysmarowania formy sól pieprz Marynata: 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego Pudliszki 2 łyżki oleju 1 łyżka przyprawy do kurczaka 3 łyżeczki przyprawy curry Ciasto: 5 łyżek koncentratu pomidorowego Pudliszki 125ml mleka(...)Pudliszki 5 łyżek majonezu 2 ząbki czosnku szczypta pieprzu cayenne sól Wykonanie: 1. Płatki kukurydziane pokruszyć dość drobno za pomocą dłoni lub w malakserze. 2. Marynata: Koncentrat wymieszać z olejem, dodać przyprawę do kurczaka, curry i całość dokładnie wymieszać. 3. Filet z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na kawałki o grubości około 3 cm, oprószyć solą i pieprzem. Następnie zalać marynatą
Szalona Kuchnia EwelinyBardzo dobre i szybkie w przygotowaniu danie kuchni seczuańskiej. Kwaśno-słodka marynata, później przezroczysty, muślinowy sos, który otula kawałki panierowanej i wcześniej zamarynowanej w tym samym smaku drobiowej piersi. Bardzo delikatny, wyrafinowany smak. Nie jadłam nigdy wcześniej kurczaka cytrynowego (a właściwie limonkowego) i jestem oczarowana smakiem stworzonym mojej własnej kuchni. Jestem pewna, że nawet przeciwnicy kuchni azjatyckiej będą zachwyceni. Musicie(...)mące kukurydzianej, smażyć kawałki w głębokim oleju (musi być bardzo dobrze rozgrzany!). Wykładać na papierowy ręcznik do osączenia. 4. Podgrzać ponownie sos i wrzucić do gorącego panierowanego kurczaka i plastry limonki z marynaty, mieszać i podgrzewać na niewielkim ogniu ok. 2-3 minut, aby sos dokładnie pokrył kurczaka i jeszcze lekko zgęstniał. Podawać gorące z ryżem i lekką sałatką
Kuchnia PrezydentowejSkrzydełka kurczaka z syropem klonowym to kwintesencja pysznej, aromatycznej domowej kuchni. Skrzydełka kurczaka marynowane były w słodko-ostrej marynacie na bazie syropu klonowego, ziół prowansalskich, curry, ostrej papryki i odrobiny oleju. Te skrzydełka zostały upieczone w piekarniku, ale tak zamarynowane skrzydełka doskonale sprawdzą się na wiosennym grillowaniu. Pieczemy je wtedy na aluminiowych tackach. Wiosną podaję pieczone skrzydełka kurczaka z surówką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPyszne udka kurczaka pieczone w marynacie miodowo- musztardowej z dodatkiem piwa, dużej ilości cebuli i marchewki. świetny pomysł na obiad każdego dnia. Udka są bardzo soczyste, wręcz rozpływają się w ustach. Składniki (na 2-3 porcje): 5- 6 udek lub podudzia kurczaka 1 duża cebula 2 marchewki 1/3 szklanki piwa 2 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy dijon 2 łyżki
Mango PapajaJakiś czas temu piekliśmy cytrynowo-rozmarynowego kurczaka i bardzo nam on smakował, dlatego też postanowiliśmy pomysł przenieść na marynatę do skrzydełek. Daliśmy więcej cytryny, mniej miodu, dużo rozmarynu, za to w ogóle czosnku i imbiru – tak więc podobnie, ale zupełnie inaczej. Drobiowe skrzydełka marynowały się całą noc w zalewie, a po upieczeniu wyczuwało się wyraźny smak cytryny. Składniki
niecodziennikparykurczakiem. Sposób na soczystego kurczaka szefów kuchni Knorr to rewolucja na patelni i grillu. Kostka rosołowa Knorr w połączeniu z 3 łyżkami oliwy pozwala przygotować pyszną marynatę, dzięki której kurczak będzie niezwykle soczysty, wyraziście doprawiony i aromatyczny. Idealnie dobrane składniki sprawiają, że nie musisz już eksperymentować z proporcjami przypraw. Tak doprawionego kurczaka możesz codziennie podawać inaczej i cieszyć się
Magiczne Życie Martygrillowane szaszłyki z kurczaka doskonale sprawdzą się jako przekąska podczas zbliżających się Mistrzostw Europy w Piłce Nożnej. Marynata na bazie Coca-Coli dodaje niezwykle miły smak kawałkom kurczaka. Wszyscy pokochają tak przygotowane szaszłyki z kurczaka. Składniki: 2 szklanki Coca-Coli 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki mielonego czosnku 1/2 łyżki brązowego cukru 1/2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka soku pomarańczowego(...)kurczaka pokrojonwego w 2 cm kostkę 15-20 szaszłyków bambusowych (moczone w wodzie min. 30 minut) Przygotowanie: Wszystkie składniki z wyjątkiem kurczaka dokładnie wymieszać. Kawałki kurczaka umieścić w dużej misce i zalać przygotowaną marynatą. Przykryć i odstawić do lodówki na conajmniej 2 godziny. Kawałki kurczaka kurczaka umieszczamy na patyczkach do szaszłyków (do wygodnego grillowania szaszłyków polecamy specjalny stojak do grillowania
naRuszciehormony, ale ostatnio dużo większą ochotę mam na mięso niż na słodkości ( tak tak – mówię to ja! :D ) Dziś mam dla Was przepis na pysznego i soczystego kurczaka zapiekanego w marynacie miodowo-cytrynowej. Jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i imprezowe danie na ciepło! Śmiało możecie przygotować tak zarówno całe udka, jak i podudzia czy też filet. Spróbujcie(...)SKŁADNIKI: * podudzia z kurczaka – 6 szt * miód prawdziwy wielokwiatowy – 3 łyżki * sok z cytryny – 0,5 szkl * świeży tymianek i rozmaryn * chili – 1 szt * cebula – 1 szt * czosnek – 3 ząbki * sól, pieprz * oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczone mięso osuszamy, układamy w naczyniu żaroodpornym. W rondelku podgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek
Ostra na Słodkohormony, ale ostatnio dużo większą ochotę mam na mięso niż na słodkości ( tak tak – mówię to ja! :D ) Dziś mam dla Was przepis na pysznego i soczystego kurczaka zapiekanego w marynacie miodowo-cytrynowej. Jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i imprezowe danie na ciepło! Śmiało możecie przygotować tak zarówno całe udka, jak i podudzia czy też filet. Spróbujcie(...)SKŁADNIKI: * podudzia z kurczaka – 6 szt * miód prawdziwy wielokwiatowy – 3 łyżki * sok z cytryny – 0,5 szkl * świeży tymianek i rozmaryn * chili – 1 szt * cebula – 1 szt * czosnek – 3 ząbki * sól, pieprz * oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczone mięso osuszamy, układamy w naczyniu żaroodpornym. W rondelku podgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek
Ostra na SłodkoSkładniki: 300 g fileta z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku marynata: 100 g jogurtu greckiego 1/2 suszonej papryczki chili 1 goździk szczypta cynamonu po pół łyżeczki kurkumy, kminku, kolendry … Czytaj dalej Kąski z kurczaka zapiekane w jogurcie
czarrna od kuchniSkładniki: 300 g fileta z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku marynata: 100 g jogurtu greckiego 1/2 suszonej papryczki chili 1 goździk szczypta cynamonu po pół łyżeczki kurkumy, kminku, kolendry … Czytaj dalej Kąski z kurczaka zapiekane w jogurcie
czarrna od kuchniaromatyczne mięso..., pichci się samo i wspaniale smakuje..., to musi być kurczak na butelce piwa :) 1 kurczak ( 1 kg -1,5 kg) 1 butelka piwa ( można użyć dowolnego rodzaju: od jasnego do ciemnego, miodowego; warto poeksperymentować również z cydrem ) marynata: sól i pieprz; czerwona słodka papryka(...)czosnek; ulubione zioła: oregano, bazylia, zioła prowansalskie, rozmaryn, cząber, estragon, majeranek itp.; 3 łyżki oleju rzepakowego; łyżka sosu sojowego ewent. warzywa: ziemniaki, marchew, czosnek, cebula Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Kurczaka myjemy i osuszamy. Nacieramy dokładnie kurczaka i zostawiamy na min 2 godziny ( lub najlepiej całą noc ) w lodówce. Im dłużej tym bardziej aromatyczny będzie kurczak. Kurczaka wyciągamy
Atlas Smakówpaprykę chili oraz czosnek, wszystko dokładnie mieszamy. Umytą pierś z kurczaka kroimy w półtora, dwu centymetrową kostkę, pokrojone mięso przekładamy do miski i oprószamy szczyptą soli. Pierś z kurczaka mieszamy z marynatą i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Z umytych pieczarek odkrawamy nóżki, ogórki kiszone kroimy w dość grube plastry. Wszystkie składniki oprócz kurczaka skrapiamy pozostałą oliwą z oliwek
Smakowite Daniasosem sojowym. Ja przygotowałam szaszłyczki na patelni grillowej ale można też na zwykłym grillu. składniki: 600 g piersi z kurczaka 1 szklanka kaszy pęczak 500 g cukinii, u mnie mrożona sos sojowy olej do smażenia marynata 3 łyżki oleju 3 łyżki sosu czosnkowego chili 1 łyżeczka suszonych pomidorów(...)czosnkiem i bazylią ostra papryka ilość wedle uznania Przygotować marynatę do mięsa. Wymieszać olej, sos chili, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią i ostrą paprykę. Pierś kurczaka pokroić w paski i przełożyć do marynaty. Dokładnie wymieszać, aby marynata pokryła mięso. Odstawić na minimum dwie godzinki. Potem kurczaka nadziać na patyczki i grillować z obu stron, aż mięsko ładnie się przyrumieni
Monia miesza i gotuje