marynata do kurczaka - 3781 przepisów (strona:104/253)

Udka z kurczaka po tajsku 185

Ponownie pomieszamy w garach kuchni tajskiej. Aby wzbogacić ryż jaśminowy po tajsku przygotujemy udka z kurczaka po tajsku. Całe bogactwo smaku zawarte jest w marynacie. Składniki: - ok. 2 kg udek bez skóry (8 szt.) Marynata: - 5 łyżek oleju sezamowego - 5 łyżek sosu sojowego - 2 łyżki sosu ostrygowego - 1,5 łyżeczki trawy cytrynowej - sok z limonki - 2 łyżeczki nasion kolendry(...)minut w wyłączonym piekarniku. Upieczone udka podajemy z ryżem jaśminowym po tajsku , albo – z czym kto lubi. Danie nie wymaga specjalnych umiejętności. Marynata i piekarnik zrobią… prawie wszystko. Udka z kurczaka po tajsku to potrawa dla tych co lubią wyraźne i ostre smaki. Mięso jest kruche, delikatne i soczyste. Podane z ryżem i ulubioną surówką, np. z pora, będzie

mojewypiekiinietylko
Meksykańskie burgery z grillowanym limonkowym kurczakiem 186

czasie każdą bułkę smarujemy jajkiem, obsypujemy sezamem. Pieczemy przez około 15 minut w 200*C. Marynowany kurczak: Filet z kurczaka kroimy w paski. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Układamy w pojemniku. Przygotowujemy marynatę. Mieszamy oliwę, ostrą i słodką czerwona paprykę, zioła prowansalskie i sok z limonki. Wylewamy na kurczaka, zamykamy i odstawiamy na jakiś czas do lodówki. Po tym czasie grillujemy

VioletoweKucharzenie
Filet z piersi kurczaka pieczony w płatkach kukurydzianych 237

płatków... Wybrałam te, które mają najkrótszy skład. Nie wszystkie muszą być źródłem zbędnego cukru i innych niepotrzebnych składników. (3 spore porcje) 3 filety z piersi kurczaka (pojedyncze; około 500g) Marynata: (*) 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego (płaska) 1 łyżeczka słodkiej papryki (płaska) pieprz Panierka: 1-2 jajka (w zależności od wielkości) + 2-3 łyżki mleka(...)całą noc. Po tym czasie filety obtoczyć w jajku roztrzepanym z mlekiem oraz dokładnie - w uprzednio pokruszonych płatach. Blachę wysłać papierem do pieczenia i posmarować odrobiną oleju. Ułożyć kurczaka, którego należy delikatnie skropić dodatkowym tłuszczem. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 25  minut w 180 stopniach. (Płatki powinny być troszkę zarumienione.) (*) Możecie użyć Waszych ulubionych przypraw

Di gotuje
Żeberka w glazurze z sosu Jack Daniels 308

bazie whiskey Jack Daniels jest kilka, ja zdecydowałam się na smak „Full flavor Smokey”. Do tej pory wykorzystałam go w trzech potrawach: burgerach, żeberkach i jako marynatę do piersi z kurczaka. Sosu można używać zarówno jako glazurę, jak i jako dodatek do grillowanych mięs, w każdej roli spisuje się idealnie. Sos jest bardzo „dymny” w smaku i zdecydowanie czuć(...)łyżka sosu worhestershire 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki oleju lub oliwy sos Jack Daniels Przygotowanie: Żeberka myjemy dokładnie, osuszamy. Kroimy na mniejsze  kawałki, po czym przyprawiamy składnikami marynaty (z wyjątkiem sosu Jack Daniels). Żeberka wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Żeberka przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego odrobiną oleju. Każde z żeberek smarujemy warstwą sosu Jack Daniels

Mania Gotowania
Kurczak vindaloo 108

sklad tego dania wchodzi wiele przypraw, dzieki czemu mieso jest miekkie, soczyste i aromatyczne.  Wraz ze mna danie to przygotowaly Mirabelka i Siaska . Składniki: 2 piersi z kurczaka 4 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę 2 centymetry świeżego, startego imbiru 1 łyżeczka przyprawy garam masala 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu 0,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego(...)misce przygotować marynetę - wymieszać czosnek i ibir, sok z cytryny i ocet winny z przyprawami (garam masalą, kolendrą, kminem, pieprzem kajeńskiem i gorczycą) i oliwą. Do marynaty dodać pierś z kurczaka pokrojną w dość dużą kostkę. Dokładnie wymieszać, aż przyprawy pokryją mięso, przykryć folią i odstawić do lodówki na kilka godzin.  Na patelni rozgrzać olej i przesmazyć

Codzienne Gotowanie
Skrzydełka z kurczaka – bez tłuszczu, pieczone, totalnie chrupiące 419

ekstra chrupiący kurczak wymaga smażenia w głębokim tłuszczu? Albo specjalnych marynat? A może dodatkowej warstwy panierki? Nie. Chrupiące skrzydełka kurczaka potrzebują tylko dwóch dodatkowych składników – zobaczcie, jak odrobina chemii w kuchni da Wam nieziemsko chrupiące doznania! Proszek do pieczenia. Mieszanka wodorowęglanu sodu, winianu potasu i skrobi. Sam wodorowęglan ma właściwości higroskopijne – czyli mówiąc totalnie łopatologicznie – wyciąga wodę. Wyciąga(...)musicie wierzyć mi na słowo – sami spróbujcie. Kurczak upieczony w ten sposób traci cały swój tłuszcz spod skórki, a sama skórka staje się tak chrupka jak chipsy. Nie czuć w ogóle smaku proszku do pieczenia – w tej temperaturze on cały się rozkłada, nie potrzeba też żadnych dodatkowych przypraw czy marynat – smak mięsa jest bardzo mocno skondensowany.   Na zdjęciach jest

Karo in the Kitchen
Drobiowe szaszłyki 163

przygotować mieszankę na szaszłyki dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce. Na 6 szaszłyków Potrzebujemy: 2 filety z kurczaka 1 czerwona papryka ( można wykorzystać 2 w różnych kolorach) 250g pieczarek Można wzbogacić szaszłyki o: cukinie, cebule, bakłażana, pomidorki koktajlowe Marynata: olej ryżowy sos sojowy ciemny wędzona papryka chili(...)łyżeczki miodu ( jeżeli komuś nie przeszkadza słodkawy smak) zmiażdżony ząbek czosnku S&P Surówka: Rzodkiew biała Ogórek świeży 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% Składniki marynaty mieszamy w sporej misce. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę (około 1,5x1,5), papryka również w większą kostkę, pieczarki na pół. Wszystko wrzucamy do miski z marynatą. Mieszamy i odstawiamy na godzinę

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
NAAN Z KURCZAKIEM NA OSTRO I WARZYWAMI 496

będziecie zachwyceni! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * chlebki naan – przepis na blogu MARYNATA: * jogurt naturalny – 2 łyżki * garam masala – 1 łyżeczka * chili, sól, – po 0,5 łyżeczki * sok cytrynowy – 2 łyżeczki * świeża kolendra – 1 łyżka * zielone chili – 1 szt DODATKOWO: * filet z kurczaka – 250 g * cebula – 1 szt * pomidor(...)papryka żółta – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jogurt mieszamy z garam masala, chili, solą, sokiem z cytryny, świeżą kolendrą i posiekaną zieloną chili. Oczyszczonego kurczaka kroimy w kostkę, zalewamy marynatą, zawijamy folią i wkładamy do lodówki ( im dłużej w marynacie, tym smak będzie intensywniejszy ). Po zamarynowaniu wkładamy na blachę, pieczemy ok. 20 minut ( do miękkości ) w 170C. Rozcięte chlebki naan

Ostra na Słodko
Cebulowe kąski kurczaka 204

Soczyste kąski z kurczaka w kremowo-cebulowej marynacie, doskonałe jako dodatek do młodych ziemniaczków lub solo z ulubionym dipem czosnkowym, posmakują zarówno dorosłym jak i dzieciom, przepis prosty i warty wypróbowania a składniki znajdą się w każdym domu. Polecam. Składniki: 65 dag fileta z kurczaka 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 150 ml śmietanki 30% 1 łyżka majonezu ½ łyżeczki czosnku(...)smaku Bułka tarta do panierowania Płatki kukurydziane do panierowania Jak wykonać ? Filet z kurczaka umyć pokroić na małe kawałki 5/5 cm, przełożyć do miski, oprószyć przyprawami, dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać z majonezem połączonym ze śmietanką, tak aby marynata rozprowadziła się równomiernie na mięsie. Włożyć na 2 godziny do lodówki, po tym czasie

Wanilia i Kardamon
Błyskawiczna sałatka do dań z grilla 439

Błyskawiczna sałatka do dań z grilla to propozycja dodatku jaki możemy podać na grillu. Przygotowanie tej sałatki nie zajmuje wiele czasu, a z całą pewnością idealnie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczony kurczak w cytrynowo-czosnkowym sosie 177

nucie to świetne danie na niedzielny, rodzinny obiad. Łatwość przygotowania i minimum sprzątania dzięki przygotowaniu w jednym naczyniu powinny Was przekonać do zrobienia go samemu. 1 kg Mięsa z kurczaka (u mnie udka i podudzia) 2 Cytryny (mięsiste z dużą ilością soku) 2 tsp Musztardy Dijon 2 tbsp Miodu lub syropu klonowego 6 Ząbków czosnku 1 tbsp Oliwy 8 Małych(...)szklanki), skórkę ścieramy na tarce. Czosnek kroimy w drobną kostkę lub przeciskamy przez praskę. Mieszamy razem sok i skórkę z cytryny, czosnek, miód, oliwę i musztardę. Kurczaka lekko nacinamy i nacieramy marynatą. Odstawiamy na minimum 20 min. lub dłużej. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Kroimy cebulę, pomidory i ziemniaki. Dodajemy je do mięsa razem z bulionem, wędzoną papryką, oregano, rozmarynem

Oslov.
Butter Chicken 173

Dzisiaj ulubiona wersja butter chickena mojego Brata. Koniecznie wypróbujcie bo naprawdę warto. Porcja dla 6 osób Składniki:  600 g piersi kurczaka pokrojone w 3-4 cm paski  1 łyżeczka kminu rzymskiego  1 łyżeczka nasion kolendry  1/2 łyżeczki płaskiej cynamonu, curry, kardamonu oraz słodkiej papryki  1 liść laurowy  1 łyżeczka kurkumy  1 łyżeczka soku(...)misce wymieszaj zmielone składniki, dodaj kurkumę, cynamon, słodką paprykę, curry, kardamon oraz odrobinę soli. Następnie dodaj sok z limonki, oliwę oraz miód i wymieszaj tak aby powstała marynata, do której dodaj kurczaka pokrojonego w paski. Wszystko razem wymieszaj- odstaw do lodówki na 20 min.  Orzechy należy rozdrobić (zblendować) dodać 100 ml wody i odstawić.  Imbir, czosnek zblendować

Niezły Młynek
Szaszłyki z cytrynową piersią z kurczaka, cukinią i dwukolorową papryką 195

Cytrynowe,a zarazem delikatne drobiowe szaszłyki - nadziewane dwukolorową papryką i cukinią. Danie idealne na grilla. Dzięki marynacie cytrynowo-czosnkowej, mięso z kurczaka będzie soczyste i aromatyczne. Przepis dodaje do akcji Cukinia 2014 .     Składniki: piersi z kurczaka (ja użyłam 4 kawałków, około 500 g) sok z cytryny sól, pieprz przyprawa do grilla suszona bazylia 2 ząbki czosnku oliwa(...)Przekroić na połówki i pokroić w dosyć grubą kostkę. Czosnek obrać i drobno pokroić. Przygotowane kawałki kurczaka przyprawić solą, pieprzem i suszoną bazylią, a na sam koniec dodać posiekany czosnek. Zalać sokiem z cytryny i oliwą, najlepiej aby całe mięso było w marynacie. Pozostawić w lodówce na kilka godzin. Paprykę i cukinię umyć, a następnie pokroić (paprykę - w kostkę

Ugotować
Karaibski sos do kurczaka z grilla 211

Niezwykle wyrazisty sos do mięs z grilla idealnie pasujący do drobiu ale również rewelacyjnie smakuje z grillowanymi owocami morza i wieprzowiną. Jeśli chcemy uzyskać jego łagodniejszą

naRuszcie
Sałatka wujka Leona 1101

kostkę; 2. Zamarynowanego kurczaka usmaż na łyżce oleju i wystudź; 3. Fetę pokrój w kostkę; (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 4. Przygotuj sos: majonez połącz z jogurtem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Całość wymieszaj; 5. Do miski ze składnikami dorzuć wystudzonego kurczaka, orzechy i sos. Całość wymieszaj. * Pierś z kurczaka kroję w kostkę i obtaczam w marynacie: 1 łyżeczka słodkiej

Prosty przepis na