marynata do kurczaka - 3781 przepisów (strona:111/253)

Sos - marynata barbeque (BBQ - na grilla) 474

weekend zbliża się wielkimi krokami ... na pewno wiele osób będzie uprawiać ulubiony sport Polaków czyli grillowanie:-). Aby chociaż trochę urozmaicić domowego grilla podaję przepis na sos - marynatę BBQ. W tym sosie można marynować kurczaka, żeberka i kultową karkówkę;-) Jeżeli ktoś tego sosu nie będzie używał jako marynaty tylko zwykły sos to należy zmniejszyć wszystkie składniki minimum o połowę

IMPRESJA SMAKU
Domowa chińszczyzna 359

Aromatyczne danie kuchni orientalnej :) Składniki 1 filet z kurczaka 1 marchewka po kawałku pora, selera, cukinii 1/2 cykorii garść kiełków fasoli mung z zalewy garść grzybów mun marynata: 3 … Czytaj dalej Domowa chińszczyzna

czarrna od kuchni
Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem 165

kroimy w kostkę. 2.   W misce łączymy ze sobą: lubczyk, 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu i olej. 3.   Dodajemy do miski pokrojonego kurczaka i dokładnie mieszamy z marynatą - odstawiamy do lodówki na min. 30 minut. 4.   W garnku zagotowujemy 300 ml wody z 1 łyżeczką soli, zielem angielskim i liśćmi laurowymi(...)wzdłóż na 4 części, następnie w plastry. 6.   Wrzucamy marchwekę do wrzącej wody, zmniejszamy moc palnika na minimum. 7.   Rozgrzewamy patelnię bez oleju i podsmażamy kurczaka. 8.   Dodajemy kurczaka do wody z marchewką i dusimy ok. 20 minut. 9.   Dodajemy odsączony groszek i kurkumę. 10. Zaprawiamy zahartowaną śmietaną. 11. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy

Prosto z Kotła
Kurczak z pastą Tom Yum, bazylią azjatycką i makaronem ryżowym 151

cuda!  Kurczak wyszedł na sposób tajski - lekko pikantny, odrobinę kwaśny i mooocno aromatyczny. (Możecie doprawić bardziej na ostro.) Koniecznie spróbujcie! (2-3 porcje) 1 pierś z kurczaka (podwójna) 150g makaronu ryżowego Marynata: 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka papryki w proszku (płaska) 1/2 łyżeczki papryki ostrej (możecie dodać więcej) Dodatkowo: 1 cebula duża 100-150 ml wody 2 łyżeczki

Di gotuje
Pierś z kurczaka z czerwonym ryżem 86

ryż brązowy. Znowu improwizowałam ze składnikami, które mam w domu, jedynie w kurczaka trzeba było się zaopatrzyć. A, i w szczypiorek. Pewnie pisałam to już tutaj milion razy, ale najbardziej lubię właśnie takie gotowanie, ze składników które akurat mam w domu.  Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka sosu sojowego 3 ząbki czosnku(...)garść siemienia lnianego garść szczypiorku 1 łyżeczka soku z cytryny oliwa extra virgin sól (przepis na 3 porcje) Z jogurtu, sosu sojowego, czosnku, curry i rozmarynu robimy marynatę. Zalewamy nią piersi z kurczaka i wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień pieczemy mięso w piekarniku w 180 stopniach (można je lekko skropić olejem rzepakowym), około 40 minut – zależy

Kardamonovy
Kasza gryczana z cukinią i kurczakiem 252

szalotki czerwona papryka ząbek czosnku łyżka masła 200g zielonego groszku (mrożonego albo z puszki) 2 łyżki sosu sojowego sól morska łyżeczka oregano 1 filet z kurczaka 1/2 papryczki chilli Składniki do marynaty 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki czarny pieprz Przepis na kaszę gryczaną z cukinią i kurczakiem Kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w oliwie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurczak po cygańsku 646

Kurczak po cygańsku to całkiem szybki i z pewnością ciekawy pomysł na wykorzystanie udek kurczaka. Uprzednio podsmażone udka zalewa się mieszanką ketchupu, powideł śliwkowych, niewielkiej ilości

Smaki Na Talerzu
Pieczony kurczak w maśle z jabłkami! 355

PIECZONY NADZIEWANY JABŁKAMI KURCZAK W MAŚLE I OLIWIE Z OLIWEK! Jeżeli ciągle się zastanawiacie co przygotować na obiad, to ten przepis może ułatwi Wam sprawę. Kurczak nadziewamy jabłkami z dodatkiem trawy cytrynowej, w marynacie z oliwy z oliwek i masła. Dodatek masła sprawi, że kurczak będzie całkowicie inaczej smakował. Jest o wiele bardziej soczysty i smak mięsa nie porównywalnie lepszy

SMYKWKUCHNI
udka kurczaka pieczone w diabelskiej zaprawie 216

przygotowaniem poradzi sobie, nawet  początkujący w kulinarnej dziedzinie adept ( co nie znaczy, że osoby z większym doświadczeniem, powinny przepis ten pominąć) składniki  dla czterech osób 4 uda kurczaka 5-6 papryczek tabasco czerwone SKWORCU 1 łyżeczka pieprzu bałkańskiego SKWORCU 1/2 łyżeczki czarnuszki SKWORCU 1,5 łyżki pomidorów suszonych SKWORCU 2 łyżki słodkiej papryki  1/2 łyżeczki czosnku suszonego(...)wsypujemy pieprz bałkański, ziarna czarnuszki, słodką paprykę, czosnek w płatkach, sól, dodajemy drobno posiekane papryczki chilli i suszone pomidory. Całość mieszamy dolewając oliwę  i tak sporządzoną marynatą, dokładnie nacieramy umyte uda kurczaka. Odstawiamy je następnie w chłodne miejsce, na co najmniej godzinę. Po godzinie wyjmujemy udka kurczaka z lodówki   układamy je na blasze  i wstawiamy

Miód i pieprz
Jak przechowywać mięso 107

nadaje się do jedzenia. Za to ekologiczne kurczaki kosztują krocie. Jeśli ktoś za 2 udka z kurczaka chce 60 zł, a takie chore ceny są w warszawskich eko-sklepach, to w ogóle nie ma o czym mówić. My kupujemy kurczaki w jednej z sieci handlowych, który oferuje dwa rodzaje kurczaków z wolnego wybiegu: polskie i francuskie. Te z importu(...)Najlepszym sposobem na bakerie jest gotowanie lub pieczenie w wysokiej temperaturze. Kurczaka przed gotowaniem wystarczy przetrzeć lekko zwilżonym ręcznikiem papierowym i od razu przyprawić. Z książki “Gotuj smacznie i zdrowo” 8. Nadziewaj kurczaka tuż przed pieczeniem Przed upieczeniem dobrze jest zamacerować kurczaka. Mięso może leżeć w marynacie do 2 dni. Z wyjątkiem marynat na bazie coca-coli (ponoć

Niedzielny kucharz
Jak przechowywać mięso – część I 323

wysokiej temperaturze. Kurczaka przed gotowaniem wystarczy przetrzeć lekko zwilżonym ręcznikiem papierowym i od razu przyprawić. 8. Nadziewaj kurczaka tuż przed pieczeniem Przed upieczeniem dobrze jest zamacerować kurczaka. Mięso może leżeć w marynacie do 2 dni. Z wyjątkiem marynat na bazie coca-coli (ponoć są takie). Tu jedna noc na macerowanie to maksimum. Jeśli chodzi o farsz, to możesz przygotować(...)trzymaj długo nadzienia w lodówce. Dotyczy to w szczególności farszu z bułką namoczoną wcześniej w mleku. Generalnie jeśli łączysz składniki suche z mokrymi, rób to tuż przed nadzianiem kurczaka. Faszerowany drób nie powinien leżeć w lodówce ani tym bardziej na blacie w kuchni. Nadziany kurczak powinien od razu trafić do pieca . I jeszcze jedna uwaga: nie piecz nadzianego drobiu

Niedzielny kucharz
PAŁKI KURCZAKA W MARYNACIE CZOSNKOWO- ZIOŁOWEJ Z MIODEM 194

Dziś mam dla Was propozycję na pyszne i soczyste mięso z kurczaka, które wcześniej trzymałam 6 godzin w marynacie czosnkowo- ziołowej a pod koniec pieczenia delikatnie przesmarowałam mięso miodem. Do pałek z kurczaka wykorzystałam  przyprawę do kurczaka czosnkowo- ziołową  od  Cykoria . Według przepisu producenta wystarczy dodać do przyprawy olej, wymieszać, nasmarować kurczaka, następnie podsmażyć na oleju

Zrób to smacznie
Schab i piesi kurczaka w gotowej marynacie BBQ 199

przygoda z gotową marynatą Roleski . Przyznam, że nadal jestem zachwycona tym szybkim rozwiązaniem. Dziś testowałam marynatę BBQ więc użyłam dwóch rodzajów mięsa.  Składniki: marynata BBQ od Roleski 0,75 schabu 0,75 piersi z kurczaka 2 cebule szalotki Schab kroimy na grube prostokątne kawałki, piersi kurczaka w szerokie paski. Oba rodzaje mięsa rozbijamy tłuczkiem, cebulę kroimy w pióra

Gotowanie i blogowanie